Şimdi Ara

Superonline FTTB bağlantıda MTU değeri kaç olmalı ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
21
Cevap
0
Favori
3.803
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Superonline FTTB abonesiyim, eve ethernet kablo geliyor.

Bana verdikleri ZTE H3600 V9 wifi6 modemin menülerinde MTU değerini bulamadım.

Ben hali hazırda zaten bu modem yerine başka bir router kullanıyorum.

Bu routerın PPPoE sayfasına superonline kullanıcı adı şifresini girip bağlanıyorum. (ekran görüntüsü aşağıda)

Ancak buradaki MTU parametresinin default değeri 1500 (ki ethernet bağlantılarında kullanılır).

Fakat biz bağlantı şekli olarak PPPoE kullandığımız için bu değere 8 byte daha eklenmesi gerekiyor.

Sizin modemlerde MTU değeri olarak ne yazıyor ? (ya 1492'dir ya da 1500)

onları referans alıp router'a yazmam gereken değeri tespit edeceğim.

• TurkNET FTTB-Ethernet kullanıyorum. VLAN üzerinden PPO-E. Merak ettim baktım (Mikrotik RB450G) 1480 yazıyor.. Sitede kısa bir aramada ilk safa;

• Superonline FTTB. Bu değer neyi etkiliyor?

• Senseight S kullanıcısına yanıt

tek datagram'a (network paketi'ne) sigdirabileceginiz byte miktarini belirler. bu ornekte 1480 byte. eger network'e aktardiginiz paket boyutu ISP'nin MTU'sundan buyukse, paketiniz parcalanarak gonderilir. bu da performans dususune neden olur. bazi durumlarda data akisi bile kesilebilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AndJusticeForAll -- 6 Ocak 2022; 1:51:12 >
  • AndJusticeForAll A kullanıcısına yanıt

https://forum.donanimhaber.com/superonline-kullanicilarinin-nperf-testi-nasil--151623412#151626406

Bu konumdaki hız dalgalanması sorunu bundan kaynaklı olabilir mi?

Edit: Birkaç MTU değeri denedim, en uçuktan en aşağıya. Auto moda almayı da denedim ama sorun bundan kaynaklı değil sanırım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Senseight -- 6 Ocak 2022; 2:3:39 >
  • superonline fiber için;

mtu 1492

daha önemlisi varsa mss clamping 1452 olacak

• Ben de farklı router ile kullanıyorum 1492'ye ayarlıyorum. Bazı router'ların default mtu değeri 1500 de olabiliyor 1492 de.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • FatalERROR! kullanıcısına yanıt

sol fiber pppoe ile çıktığı için Wan mtu 1492, uzak gelecekte dhcp geçersek 1500.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nofearl -- 6 Ocak 2022; 3:19:47 >
    pek sanmıyorum, mtu ile alakalı bir problem yaşıyor olsanız performansın değişken olması beklenmezdi

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • nofearl N kullanıcısına yanıt

Teşekkür ederim,

Sıradaki sorum bu olacaktı.

Sanırım bu IPv4 için MTU eksi 40, IPv6 için MTU eksi 60 oluyor.

• mehmet_alp M kullanıcısına yanıt

Hocam VLAN varsa, MTU değeri değişiyor (sanırım 4 byte)

• Hocam bilmediğimden soruyorum neden MTU değeri değiştirmeniz gerekti? Aynı modemden bende de var ben tek fark olarak FTTH kullanıyorum. Örnek olarak ağ kalitesini daha iyi hale getirmek mi amaç?

• Hocam siz tüm ayarları superonline tarafından yapılmış modem kullandığınızdan MTU değerini değiştirmeniz gerekmiyor.

Ben ise şirketin verdiği değil, kendi cihazımı kullanıyorum ve cihaza da bu değeri girmem gerekiyor (bağlantının sağlığı açısından).

Bana verilen modemde de, bu değer görünür olmadığından, diğer kullanıcılara sordum.

• furkanorta00 kullanıcısına yanıt

1492 ayarlanmazsa iki durum oluşur, ya paketler sığmayacağı için parçalı göndermek zorunda kalır (fragmentation) sorun görünmez ama verim kaybı olur.

ya da karşı router/sunucu bana parçalı paket gönderme der, bağlantı gerçekleşmez.

mss stapling'de her bağlantı için max mtu bulmaya çalışmak yerine en iyi değere sabitler. ara sıra açılması gereken ama açılmayan siteler olursa sebebi genellikle mss olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nofearl -- 6 Ocak 2022; 14:58:13 >
  • mss değer mtu'nun en az -40 byte düşürülmüşü zaten cihazlar mtu girdiğinizde onu otomatik ayarlıyor.

site açılmama, dns sorunları ve paketleri parçalama birleştirme olduğundan cpu yükünü ve oyunlarda gecikme yapabiliyor.

bunun için araçlar var örneğin cmd'yi açın https://download.elifulkerson.com//files/mturoute/2.5/mturoute.exe

mturoute.exe -t 8.8.8.8

komutunu girin aradaki bütün cihazlar için mtu'yu gösterecektir. aradaki en düşük mtu'lu cihaza göre ayarlama yapmanız lazım.

sol kapalı sistem olduğu için mtu'larda sorun olmaması lazım.

sol fttb sistemde bu değer 1492 olarak görünüyor bende.

fttb sistem hiç iyi bir sistem değil bufferbloat yüksek. 94mbiti aşamıyorsunuz ve

binadaki cihaz yükü kaldıramıyor pingler düşük görünüyor ama, hissedilen +100ms gibi.

ayrıca bu sistemde en ufak bir download upload sırasında paket kaybı yaşanıyor.

fttb sistem ftth'nin yanına bile yaklaşamaz tepkisellikte tabii kaliteli bir altyapı varsa. özetle bu adamların fiber dedikleri şeyle dünyada anlaşılan fiber kalitesi arasında çok fark var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PowerPC -- 6 Ocak 2022; 16:14:49 >

• PowerPC kullanıcısına yanıt

Eğer bir faydası olacaksa ek bilgi olması açısından FTTH için test sonucumu bırakayım:

• PowerPC kullanıcısına yanıt

mss clamping girilmezse cihazlar her seferinde her yol için ideali karşılıklı bulmaya çalışır. işin işine igmp yasakları girer, discovery'e cevap vermeyenler girer sorun olur.

ben kendi ayarlayan rastlamadım, superonline ayarlanmış geliyor, onun dışında kendim ayarlarım hep. ev kullanıcıları için olan cihazlar ayarlıyor olabilir ama kontrol etmekte fayda var.

• furkanorta00 kullanıcısına yanıt

Bu sonuca göre MTU değeri 1492 mi olmalı?

evet

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.