Şimdi Ara

Sürüş Tekniği Hakkında Bir Soru (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
49
Cevap
1
Favori
5.227
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Çoğunuz okumadan yorum yapıyorsunuz... İlk mesajı yazan arkadaş 5. viteste 90 km ile gidiyorum diyor. Trafiği sıkıştırmamak için az bir mesafe kala cebe girecem diyor. 5. viteste hangi motor freninden bahsediyorsunuz ki o messafede donecek duruma gelsin, aklım almıyor.

Tamam diyelim ki ben bişey bilmiyorum bol keseden sallıyorum. Aşşağıda yazdığımıdamı düşünmüyorsunuz? Usta sürücülük nedir? aracı ekonomik kullanmak mı yoksa tehlikesiz ve dikkatli kullanmak mı?

"5. viteste yavaşlıyorsunuz ve hızınız 50 km civarı önünüze bir cisim fırladı sola dogru çevirdiniz direksiyonu diyelim, Bu durumda motora güç veremiyeceğinizden versenizde tekerler tepki vermiyeceğinden ön tekerler kızaklar ve kontrol etmek imkansız hale gelir. Arka tekerlerde düz hareketine devam etmek isteyeceği için ve ön tekerler sağa yada sola aracı çekmeyeceği için arakadan kopma olur."

• quote:

Orjinalden alıntı: KFY96

quote:

Orjinalden alıntı: cenkmavi

ayagınız gazdan cektıgınızde motora gıden guc kesılır.negatıf ıvmelenme oluşur.frene basarken debrıaja basmazssak motor fren sıstemıne olumsuz bır yuk bındırmez aksıne olumlu etkı yapar.bır aracın durma mesafesı frene maksımum bastıgınız ve tekerlerı kıtledıgınızde alacagınıız yol kadardır ister debrıaja basın ıster basmayın. nerede okumussan yanlış bilgi oldugunu ıddıa edıyorum 7 yaşından berı araba kullanan bırısı olarak.tecrübe ile sabıttır

saygılar

Zaten yazıda bununşla ilgiliydi... Yani "7 yaşından beri doğru sanılan yanlışları" anlatıyordu... Demir Bükey'in(herhalde ondan da iyi bildiğini söylemezsin) verdiği uygulama , deneyli derslerde de bu anlatılıyormus...

Buyrun linki de burada...

http://www.demirbukey.com/v2/faydalibilgiler_dby.asp

arkadaşım verdigin linki okudum.
    "7 yaşımdan beğri doğrularımın arkasındayım merak etme."

öncelıkle topici açan arkadaş dmiş ki 90 la 5. viteste gidiyoruz az mesafe sonra (90 la giderken az mesafe olarak 100metre oldugunu varsayalım) bir yola girecegız demiş 100m sonra gırecegın bır sapaga 40-50 km/h hızla gırersın.40 a düştügümüzü varsayalım. 50 km yavaşlamaya ihtiyacımız oldugunu ve elimizde 100m yavaşlama mesafesi odugunu değerlendırırsek yapacagımız frenleme işlemi orta şiddette hatta yumuşak diyebilecegımız bır frenleme.bir ani fren değil.

ama demir bükey ne demiş(onunda dogrulugunu birazdan sorgulayacagım ama)

- Ani frenlerde önce frene basıp, durmaya yakın debriyaja basarsak, motor kompresyonundan faydalanıp daha kısa mesafede dururuz!
    Yanlış! En etkin yavaşlama frenle debriyaja aynı anda basılarak yapılır. Böylece fren sırasında motor devre dışı bırakılarak, motorun aracı ileri götürme kuvveti yok edilir

öncelikle okudugun yazı ani frenle alakalı biz burada ani fren yapmıyoruz.
    hadi ben yanlış biliyorsam yaptıgın alıntı benım söledigimi çürütmek için kullanılabılecek bir örnek değil çünkü tekrar söylüyorum biz ani fren yapmıyoruz orta şiddette bir fren yapıyoruz.

şimdi referans aldıgın demir bükeyin yazısına gelelim.ayagı gazdan çektiğinde motor aracı yavaşlatır.(bunu düz yolda yaparsan zaten anlarsın kı bu da gerçek şartlarda bir deneydir) bu iki daha dört.bunu hepımız bılıyoruz.ama ayagı gazdan çektigimizde bu yavaşlatma bir kaç sanıye gecikme ile yansır(motor hacmi şanzuman yapısına bağlı olarak).2 sanıye gecıkme ile olsada aracı yavaşlatır.yavaşlatmadıgını varsayalım demir bükeyin dedigi gibi... ani frende ne yaparız sonuna kadar frene basar ve tekerleklerı kıtler ve aracı durdurmaya çalışırız.
    tekerlek kıtlendıkten sonra motor ileri itmiş geri çekmiş bir anlamı yoktur çünkü biz artık tekerı kıtleemışızdır(yerle temasımız olan tek şeyi) motorun bu andan itibaren bir anlamı yoktur ve yere sürtünen a4 tağıtt boyutunda bır alan bızı durdurmaya çalışmaktadır.biraz fızık bılgısı olan hatta bılgısı olmayan bıle motorun panık frende bır anlamı olmadıgını anlayabılır.

quote:

Orjinalden alıntı: cenkmavi

ayagınız gazdan cektıgınızde motora gıden guc kesılır.negatıf ıvmelenme oluşur.frene basarken debrıaja basmazssak motor fren sıstemıne olumsuz bır yuk bındırmez aksıne olumlu etkı yapar.bır aracın durma mesafesı frene maksımum bastıgınız ve tekerlerı kıtledıgınızde alacagınıız yol kadardır ister debrıaja basın ıster basmayın. nerede okumussan yanlış bilgi oldugunu ıddıa edıyorum 7 yaşından berı araba kullanan bırısı olarak.tecrübe ile sabıttır

saygılar

umarım yeterınce açıklayıcı olmuştur KFY96.

araba sürmek hakkında bıldıgım herşeyın arkasındayım.çünkü ben araba sürerken birisi bana şunu demişti bu dogruymuş boyle yappayım dıyerek hareket etmem araba yolda benım bır parçamdır,yolda yürümek gibidir araba sürmek ve aracımın komutlarıma verdıgı her tepkıyı hısseder ve ona göre davranırım.son olarak 7 yaşından beri bildigim dogrular başkalarından duyarak değil kendım yaşayıp görerek hissederek yarattıgım doğrulardır.

saygılarımla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HELICOPTERPILOT -- 20 Ağustos 2008; 2:26:53 >

• Babamda aynı sizin kıllandığınız gibi kullanıyordu 5. vitesde motor kompressyonu...
    70 km civarıydı ışıklara 200 mt vardı önünde kaza oldu motor kompresyonuyla birlikte fren yaptı...
    yerin kaygan olduğunu farketti 70-80 mt kala sağda bir çıkış gördü. Ancak USTA ŞÖFÖR OLDUĞUNDAN 5. vitesteydi ve ani direksiyon hareketine tekerler cevap vermedi kaymaya başladı. sonrada ışıkta kaza yapmış araçlara arkadan çarptı.
    GERÇEKTEN USTA ŞÖFÖR gibi davransaydı debriyaja basardı ve hızının gerektiği viteslere düşerdi. Böylece sağdaki çıkışı farkettiğinde tekerelere güç verip arabayı istediği şekilde kontrol ederdi.

Hala şu ayırımı yapamıyorsunuz
    Usta şöför güvenli kullananmıdır? yoksa ekonomik kullananmıdır? Ekonomik mi kullanıyorsunuz sonunuz bundan farklı olmaz. Resim vereyimde ibret olsun. oturup surun kendinize acaba doğrumu yaptığım diye.
     Sürüş Tekniği Hakkında Bir Soru

• quote:

Orjinalden alıntı: AlperAkbilgi

Babamda aynı sizin kıllandığınız gibi kullanıyordu 5. vitesde motor kompressyonu...
    70 km civarıydı ışıklara 200 mt vardı önünde kaza oldu motor kompresyonuyla birlikte fren yaptı...
    yerin kaygan olduğunu farketti 70-80 mt kala sağda bir çıkış gördü. Ancak USTA ŞÖFÖR OLDUĞUNDAN 5. vitesteydi ve ani direksiyon hareketine tekerler cevap vermedi kaymaya başladı. sonrada ışıkta kaza yapmış araçlara arkadan çarptı.
    GERÇEKTEN USTA ŞÖFÖR gibi davransaydı debriyaja basardı ve hızının gerektiği viteslere düşerdi. Böylece sağdaki çıkışı farkettiğinde tekerelere güç verip arabayı istediği şekilde kontrol ederdi.

Usta şöför güvenli kullananmıdır? yoksa ekonomik kullananmıdır? Ekonomik mi kullanıyorsunuz sonunuz bundan farklı olmaz. Resim vereyimde ibret olsun. oturup surun kendinize acaba doğrumu yaptığım diye.

5 viteste motor freni yapılmaz hız düştükçe vites kuçulterek gidersin ve fren yardımı ile vitesleri gid gide 2 vitese düşene gadar küçültürsün. Senin dediğin gibi 5 viteste 50 km /h düşmüş bir araç gaza bassan bişey olmaz lastiklerin kitlenmesi bana ilginç geldi bu suratlerde normal şartlarda lastik kitlenmez eyer frene sert bir sekilde basılarak lastikler kitlenmiş ise kaygan zeminde onları eski haline getirmek ancak viteste tum pedaları brakarak olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dartanyan5 -- 20 Ağustos 2008; 9:54:51 >

• Bunu zaten biliyorum. Anlatmaya çalıştığımda bu. Ama hala bazı arkadaşlar 5. viteste motor freni yaptığını idda ediyor, bide doğruymuş gibi konuşuyorlar. Üstte ilk yazdığım yazıdan alıntı yapıyorum. Motor freni nasıl kullanılır:

"motor frenini gerçek anlamda kullanmak istersen 2 defa debriyaj yapman gerekir. örnek olarak 90 km ve 5. vites ile gidreken Debriyaj-->3.vites(5000-6000 devir civarı olur, birden ters ivmelenme olur yavaşlarsın)-->Debriyaj--> 2. vites sonra dön."
    Sıfır frenle böyle yavaşlarsın.

Lastikler kitlenmedi zaten yeterli güş gelmediği için direksiyon tepki vermedi direksiyon tepki vermeyince debriyaj+ fren yapmak zorunda kaldı. ondan sonrada çarptı. 200mt kala bunlar yaşanabiliyorsa 100mt kala nasıl duracağından emin olabiliyorlar şaşıyorum.
  • quote:

Bunu zaten biliyorum. Anlatmaya çalıştığımda bu. Ama hala bazı arkadaşlar 5. viteste motor freni yaptığını idda ediyor, bide doğruymuş gibi konuşuyorlar. Üstte ilk yazdığım yazıdan alıntı yapıyorum. Motor freni nasıl kullanılır:

"motor frenini gerçek anlamda kullanmak istersen 2 defa debriyaj yapman gerekir. örnek olarak 90 km ve 5. vites ile gidreken Debriyaj-->3.vites(5000-6000 devir civarı olur, birden ters ivmelenme olur yavaşlarsın)-->Debriyaj--> 2. vites sonra dön."

Lastikler kitlenmedi zaten yeterli güş gelmediği için direksiyon tepki vermedi direksiyon tepki vermeyince debriyaj+ fren yapmak zorunda kaldı. ondan sonrada çarptı. 200mt kala bunlar yaşanabiliyorsa 100mt kala nasıl duracağından emin olabiliyorlar şaşıyorum.

yinede geçmiş olsun mala gelsin cana gelmesinde araba yamulur canın 1 hafta sıkılır sonra unutursun ama cana gelirse ömur boyu unatamasın neyse yine soyluyorum geçmiş olsun. Ben bize bişey olmaz ve kuralara uymayarak bilmeden araç kullananlara çok kızıyorum istanbulun içinde adam surat denemeleri 160-200 arası ile surat ile seyretmeler onundeki araba yavaşlıyor manevra yapmaya kalkıyor ve hayde kut bu bariyer benim bu direk benim diyerek bir ağaç tepesinde duruyorlar sonra kadermiş ne kader kardesim o kadar basarsan olaca bu. Bende surat denemeleri yapıyorum fakat şehirler arası otobanlarda ve araç olmadığı zaman benim yaptığım da doğru değil belki ama en azından ben tek sadece kendi canmı riske ediyorum miletin canı ile oynamıyorum.

• quote:

Orjinalden alıntı: dartanyan5

quote:

Bunu zaten biliyorum. Anlatmaya çalıştığımda bu. Ama hala bazı arkadaşlar 5. viteste motor freni yaptığını idda ediyor, bide doğruymuş gibi konuşuyorlar. Üstte ilk yazdığım yazıdan alıntı yapıyorum. Motor freni nasıl kullanılır:

yinede geçmiş olsun mala gelsin cana gelmesinde araba yamulur canın 1 hafta sıkılır sonra unutursun ama cana gelirse ömur boyu unatamasın neyse yine soyluyorum geçmiş olsun. Ben bize bişey olmaz ve kuralara uymayarak bilmeden araç kullananlara çok kızıyorum istanbulun içinde adam surat denemeleri 160-200 arası ile surat ile seyretmeler onundeki araba yavaşlıyor manevra yapmaya kalkıyor ve hayde kut bu bariyer benim bu direk benim diyerek bir ağaç tepesinde duruyorlar sonra kadermiş ne kader kardesim o kadar basarsan olaca bu. Bende surat denemeleri yapıyorum fakat şehirler arası otobanlarda ve araç olmadığı zaman benim yaptığım da doğru değil belki ama en azından ben tek sadece kendi canmı riske ediyorum miletin canı ile oynamıyorum.

Doğru söze ne denir?

• quote:

Babamda aynı sizin kıllandığınız gibi kullanıyordu 5. vitesde motor kompressyonu...

öncelikle büyük geçmiş olsun.kazanızı görünce çok üzüldüm.sizde bir hasar yolsa gerısı onemli değil çözülür.

usta şöför nedir?sorusuna bir cavap lazım anladııgım kadarıyla.usta şöför oluşabilecek her tehlikeyi önceden sezen,tehlikeye düşemeden önlemini alan,aracını ekonomık kullanan ve aracının verdıgı tepkılerı hıssedip ona göre tepki veren söfördür.usta şöför ekonomiktir yada güvenli kullanır dıye bır ayarım yok söyledıgınız ıkı hususda gecerlidir.

babanız yılların tecrübesi olabilir ancak bence kendı hatası yüzünden kaza yapmıs neyseki cana değil mala gelmiş.200 m içinde 90 la giden bir aracı durdurmak yerler buz olmadıgı sürce gayet kolaydır .babanız herşeyı motor frenınene bırakmış, frene basacagı mesafeyı bence dogru ayarlayamamış daha sonra sagdakı boşlugu gorup oraya kırmış.araba tepkı vermeyınce yarım saniye bile sürmeyen 5inci vitesten 2 ci vitese alıp gaza yuklenme işini yapmayınca malesef bu tablo ortaya çıkmış. babanızın söförlügünü sorgulayamam tanımıyorum, yanına bınıp beraber gezmedık (belkı o anlık reaksıyonsuz kalışındandır ama) 200 metre mesafeden yavaşlamaya başlıyan bir aracı acemi diye nitelendirebilecegimiz birisi bile oraya çarpmadan durdurur.hiçbirşey yapamıyorsan 50 km ye düştügünde çekersın el frenını bir u dönüş yapıp gaza abanırsın araba anında durur tabi bunu herkes yapar mı o tartışılır(bana arkadaşım ogretmemış olsa bende yapamazdım herhalde kolay kolay)[bu u dönüşüne yakın bir şekilde daha once 50 ile giderken toprak zemıne çıkıp(biilirsiniz toprak ta accayıp kayar)karşımakı alkollü sürücünün yapptıracagı kazadan kurtuldum 3-4 ay once bnunla ılgılı topıc acmıştım)

son olarak şunu söylemek istiyorum anladıgım kadarıyla aracınızda abs yok.abs olan araç frene abandıgında manevra kabılıyetını tam olarak yıtırmez.yumuşak manevralarla engelden kurtulmaya yardımcıdır.aracınızda abs varsa kaygan zemınlerde fren mesafesı bıraz uzar.ama tekrar edıyorum yerde buz olmadıgı sürece 200m mesafede durarmamak sürücü hatasıdır.bu örneğin motor frenı yapmakla bır ilgisinin bulundugunu düşünmüyorum tamamen babanızın reaksıyon vermekte gecıkmesı ıle alaklalıdır.90 la gıderken motor frenı + yumuşak bir fren yaparsan yol kaygan bıle olsa 100m sonra 60km/h hıza düşersin 60 km/h hız ile giden kiişi sanıyede 15 metre yol alıyor demektır.yanı kalan 100 metreyı durmak için en azından 8-10 sanıyesı var demektır ki bu reaksıyon vermek uyuz uyuz vites değiştirsen bıle araca tekrar ıstedıgın komutu yaptırtmak için yetecek bir zamandır.sizde babanızın yaşadıgı durumu buraya yanlış örenk olarak vermışssınız 200 metrede 90 la gıden bır aracı durdurmak için yaptıgımız fren orta şıddette bir frendır.babanız aracı zamanında yeterınce yavaşlatmadıgından orta şıddette yapılacak fren ani fren yapma gereksınımıne dönüşmüş.eldeki verilere göre bu hata babanızın zamanlama hatasıdır.

tekrar geçmiş olsun diyor,
    kazasız sürüşler diliyorum.

saygılarımla

edit=özür dilerim az once yanlış okudugumu fark ettım babanız 90 la değil 70 le gıdıyormuş.70 le gıden bır arac 5 vıteste yavas yavas bıraksan 200 m sonra 40-50 km ye duseşer hiç fren yapmadan 40 50 ıle gıderken bır araç yer buz olmadıgı surece ıstedı kadar ıslak yada kuru olsun her tepkıye cevap verır.kusura bakmayın ama babanız 8/8 hatalı bunun abs,debrıaj, motor frenı ,anı frenle vs ile bir ilgisi yok tamamen sürücü hatası.babanız azıcık ucundan frene dokunsa zaten 70 le gıderken 100-150 metrede dururdu.yukarıda yazdıklarım 90 km ıcın gecerlı ıdı ama sızın babanızın hatası dahada vahım.yınede gecmış olsun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HELICOPTERPILOT -- 20 Ağustos 2008; 13:00:21 >

• SORUNUN NET VE TEK BİR YANITI VAR .BİRAZ İNSANIN KAFASINA TERS GELSE DE KESİN DOĞRUDUR.

Sorunun yanıtı , en kısa mesafede drumak için aynı anda hem frene hem de debriyaja basmak gereklidir.Bu kural ancak ve ancak ABS li araçlar için geçerlidir.

viraj konusu için ise duruş gerekli ise bahsettiğim olay doğrudur ancak güvenli olrak virajı alma olayında debrijaya basmadan sakince virajı almaktır. Konunun uzamaması için sadece ani duruş kısmını belirttim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vezir -- 21 Ağustos 2008; 13:09:29 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: KFY96

şimdi yerini hatırlayamadım ama "otomobil kullanırken doğru bilinen yanlışlar" diye bir yazı okumuştum...

Orada herkesin "debriyaja durmaya yakın basmalısınız" bilgisini doğru sandığını ama doğrusunun "frenle birlikte debriyaja basılmasının gerektiğini" anlatılıyordu...

Debriyaja basıldığında motora giden güç kesileceğinden fren mesafesi -sanıldğının aksine- kısalırmıs...

doğru cevap
  • Geçmiş olsun dilekleriniz için teşekkür ederim. Bu konunun sonu yok tartıştıkça uzar gerek yok daha yazmaya.
  • cenk beyin detaylarına girmiş olduğu konunun özünde şu gerçek yatmaktadır.

Teorik olarak bieze ters gelen olay ileri sürüş dersinde deneyerek kendim de iyice tatmin oldum.Testlerde yağışlı ortamın koşullarını yerleri sulayarak ve yere naylon halı gibi birşey sererek deneme yaptırıyorlar.teorisini de anlatacağım ama pratik olarka bundan emin olabilirsiniz. hem ABS li hem de ABS siz araçlarla deneme yaptık.Motor freni denilen şey panik frende birşeye yaramıyor maalesef , sadece durma mesafeseni uzatıyor.Bunun için kapalı bir alanda eğitim aldım , almadan da birşeyler biliyordum ama insanın gözleriyle görerek de tatmin olması gerekiyor.Beyin ilginç birşley

belirli bir mesafeye bir konik pupa yerleştiriliyor ve sabit hızda hem frene basarak hem de debriyaja basarak pupaya vurmadan manevra yapıp yapamayacağız ve intibak süreleri test ediliyor.

sonuç gayet net panik ve hızlı duruş gerektiğinde hem debriyaja hem de frene aynı anda basıp ayagınızı kaldırmadan tüm dikkatinizi yola veriyorsunuz ve pupaya santimler kala aracı durdurmak mümkün olabiliyor.Acemiler(yeni ehliyet alan ve bazı bayanlar )bile 10 kere denemeden sonra en doğru hareketin bu olduğu konusunda kendileri de kabul ettiler.

• işin teknik teknik açıklaması ise söyle.

bizim motor kompresyonu dediğimiz şey aslında aracın kinetik enerjisinin motorun kinetik enerjisine transferinden başka birşey değil.yani motor hızlanınca motorun devir ile birlikte atalet momenti artıyor.Bunu durmak için kullanmak çok hatalı bir sonuç veriyor.Aslında hızlanma için kullnılması daha doğru.Hızlanan motor debriyaj ile sistemden ayırt edilmediği sürece kinetik enerjiyi motor sürtünme kayıpları çıkarınca kalan miktar kadar içinde gizili enerji olarak tutuyor buna atalet momenti deniyor.Eğer bu debriyaj balatasına basılmaz ise bu frene basıldığında tekerleri yavaşlatma değil aksine yavaşlatmama etkisi yaratıyor.yani olaya tamamen ivme yönünden bakmak lazım. Motor ve elemenlar devrede iken negatif ivme değeri diğerine yani 2 pedala birden basılma durumuna göre daha az bir değer gösteriyor.

bilineceği üzere en kısa duruş meafesi için negatif ivmenin de çok büyük değer olamsı gerekiyor.bunu azaltan her etki aslında duruş mesafesini de artırmaktadır.

Olayı çok daha basite indirisek dönen ve ağırlığı olan her cisim aslında bir kinetik enrji ve güç değeri taşımaktadır .Bunu sisteme verirseniz hızlanma olarak sonuç alıyorsunuz ama delta ivme olarak düşünün.Çünkü duruş ivmeniz sabit değildir.başta farklıdır son saliselerde farklıdır.Son saliselerdeki kontrol için mutlaka debriyaja basılmalıdır.

Ancak bu açıklamalarımın aracı daha iyi kontrol etmek için değil duruş mesafesini kısatmak için yazaıldığını da vurgulamam gerekir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vezir -- 21 Ağustos 2008; 17:28:18 >

• quote:

Motor freni denilen şey panik frende birşeye yaramıyor maalesef , sadece durma mesafeseni uzatıyor.

Buda demek oluyor ki debriyaja basmadan fren yapmak hem balataya hemde diske daha çok yük bindiriyor.
  • Cevaplar için teşekkürler

Öncelikle benim bahsettiğim olay panik fren değil, orta şiddette bir fren. 90'la giderken kırmızı ışığa 200 metre kala yavaşlamaya başlamak da örnek olarak verilebilir. Bu örneğin bir benzerini gerçekte yaşamış ve babamdan azar işitmiştim Kırmızı ışığı görünce debriyaja basıp frene de yeterli miktarda bastım. Işığın dibine kadar aynı şekilde debriyaj ve frenle geldim ama normalde ışığın gerisinde rahatlıkla durabilecek arabayı ışığın 4-5 metre ilerisinde durdurabilmiştim. (demek ki frene az basmışsın diyebilirsiniz ama frene olması gereken, makul derecede basmıştım) Babam da ilk mesajımdaki 1.maddede yazdığım gibi ilk anda debriyaja basıp öyle basılı tutmamam gerektiğini, yeteri kadar yavaşladıktan sonra basmam veya o anki hıza uygun vitese düşürmem gerektiğini söyledi. Gerçekten daha sonraki deneyimlerimde arabanın vitesteyken daha iyi yavaşladığını farkettim. İlk zamanlar durmam gerektiği zaman hızım ne olursa olsun debriyaja basıp, durana kadar da öyle tutardım.

Panik frene gelince, madem normal frenlerde araba vitesteyken daha çabuk durabiliyor, panik frende neden duramasın, aklım almıyor açıkçası. Araba 90'la giderken ani fren yapmanız gerektiğinde hem fren hem debriyaja basılırsa normalden daha geç durulur gibime geliyor. Yukarıda söylendiği gibi deneyip görmek gerekiyor sanırım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ordinarious -- 21 Ağustos 2008; 19:47:31 >

• Ben bugün denedim 5. vitesteyken frene bastım(70-75 km/h), sonra frenin dozajın değiştirmeden debriyaja bastım arabanın ters ivmesi hissedilir bir şekilde arttı. Buda demek oluyor ki debriyajsız frenle aynı ters ivmelenmeyi yakalamak için daha yüksek dozajda fren yapmak gerekiyor. diğer bir değişle hem balatalara hemde diske daha fazla basınç uygulamak gerekiyor.
  • sizin yıllardır kullandıkları alışkanlıkları da göz önüne alarak daha detaylı bir açaıklama yapma geriği doğduğunu düşünerek olaya biraz daha büyüteçle bakalım.

ilk önce şu panik fren işini sonuölandıralım sonra kompresyonun fayda ve zararlarını açıklarız.

sevgili arkadaşlar panik fren olayında değil metre santimin bile çok önemli olduğunu hepimiz kabul ederiz herhalde.olayı gözünüzde canlandırmak için küçük bir çocuğun yola birden atladığını ve buna verilen reaksiyonlar hem bu işin uzmanları hemde mühendisler tarafından incelendiğinde tane değişmeyen sonuca varılmış .Bunlardan birisi intibak süresi diye bir olgu var. Siz ne kadar antreman yaparsanız yapın, gözünüzün gördüğü an ile beyine iletilen komutun algılama ve değerlendirilme süreci ciddi bir salise kayıba neden olduğu saptanmış ,bu süre zarfında aracın 90 km ile gittiğini düşünürseniz zaten metrelerce frene basmadan kaybınız söz konusu olmaktadır.Bu süreyi kısaltmak biz amtörlerin yapabileceği bir şey değil.bunun için günde saatlerce antreman yaparak ralli söförü beyin ve beyincik kontrollün olması gerekiyor.Yani anlayacağınız hayatınızı bu işten kazanmadıkça günde 8 saat araç da kullansanız bu süre kısalmayacaktır.Çok ciddi antremanları var ve saliseler içindeki tepkileri olabilmek için bazı sürücüler hayatlarını bu süreleri kısaltmak için harcıyorlar.uzun lafa gerek yok bir ralli söfürünün pilot kabinindeki tepkilerinin videosunu izleyen beni anlayacaktır.Yani sadece bu arkadaşlar komresyonu kendilerine pozitif olarak katkı sağlayabşlecek algı seviyesinde olabilirler , bizler olamayız.

ikinci değişmeyecke olay fren basıncının izlediği süreçtir.frene ilk basmaya başladığımız zaman fren basıncı cok yüksektir ancak sürtünmeden dolayı ilk saliselerden başlayarak fren diski ısınmaya başlar bu nednele fren basıncı değişmese bile sürtünme ısınan balata nedeniyle aynıı salisede alınan yol miktarının değişmesine nedn olmaktadır.Yine burada vurgulamak istediğim nokta ilk saniye ve saliselerin çok önemli olduğu ve boşa harcanmaması gerektiğini göstermektir.Bizim vitesle oynayarak ve debriyaja basarak bırakarak araca yaptığımız zaman kayıpları mesafenin uzamasına neden olmaktadır.Çünkü baştaki soğuk balata disk ve yüksek fren basıncını gereksiz bir şekilde bonus olarak kullanmak hayatınızın hatası olabilecektir.Önünüze küçük 5 yaşında bir çocuğun atladığını düşünün ve 1 metre eksik durabileceğiniz halde 1 metre yüzünden çocuğu ezdiğinizi hayal edin.Bu bir metre demek cocuğu ön cama yapıştırmak demektir.zaten geçmiş olsun ,sonra hayıflanmak neye yarar.Aracınızı tamir ettirebilirsiniz ama hayatları asla.

yine biraz daha motor kompresyonu işine zoom yaparsak olayın teknşik yönünü kavramış olacağız.
    siz komresyonla aracınızı yavaşlatmaya çalışırken aynı anda motor devrini yükseltmiş oluyorsunuz .Devriyaj balatası ayrılmadığı takdirde frene basarken hem tekeri yavaşlatmaya çalışıyorsunuz hemde debriyaj balatasının ittirme yani pozitif torkunu karşılamak için fren basıncını boşuna harcamız oluyorsunuz.Eğer aracı kontrollü yavaşlatmak amacınız varsa bu zaten konu dışıdır başta söyledim başlık PANİK FREN konusundur. panik fren işinde debriyaj balatasından gelen motor torkuyla neden uğraşalım ki basarız debriyaja boşta kendi yavaşlamaya devam etsin bize zararı olmaz.bleki araç dururu motor dönmeye devam eder.Ama zaten amacımız budur.Amaç tamamen aracı 10 santim bile olsa erken drudurmaktır.bunu çu şekilde de hayal edebilersiniz.Baktınız ki son anda kırmızıda duran bir araç farkettiniz araca nbindireceksiniz.burada bir seçim söz konusu değildir.ben aracı yavaşlatayım da hafiften çarpayım diye arabanızı gözden çıkardı iseniz problem yok. ama yahu 1 cm le bile olsun yeterki çarpmayım diyorsanız hem frene hem de debriyaja sonuna kadar basıp ayagınızı hiç kaldırmadan bekleyeceksiniz .bu arada direksiyonla manevra yapabilir arascınızn ektra güvenlik paketlerinin nimetlerinden yararlanabilirsiniz ESP gibi şeyler aracın çizgisini kaybedilmemsini sağlar.maa bunlar olmasada ABS saysinde yanal dönüşler kontrollü hareketler yapabşlirsiniz.bunun için sanki ehliyetinizi yeni almış gibi boş bir piste gidip arabanızla antreman yapmalısınız bir konik paltik pupa bulup aracınzın kaç metre kaç km hızda durduğunu test edebilir.Beyin ve beyincik kontrolünüzü geliştirebilirsiniz.

• Beyin ve beyinciğin hayatımızdaki rolü ve işlevi :

bu konu aşlında tıp konusu olmakla birlikte bizi de ilgilendirmektedir.Beyincik hayatımızda çok önemli bir role sahiptir.En önemli işlevlerinden birisi MOTOR haketler dediğimiz öğrenilmiş hareketleri kontrol ve senkrenizasyon yapmasıdır.Yani biraz ustalaşmış hiç bir şöför beyini kullarak araba sürmez.Herşey otomatik pilot mekanisması ile beyincik ile kontrol edilir.Mekanikçi olarka olayı cruise kontrol olarak tanımlayabilirim.Bu n zaman devreden çıkar yolu bilmediğinizde veya RAM hafızanızdan çıkıp ROM hafıza hakıtlarından bilgi aldığınızda devre dışı kalır. İşte bu anlar çok tehlikeli durumlardır .Beyin windows ekranı gibi 5 tane pencere açtığınzda önceliği ilk search ettiğiniz konuya yoğunlaştırır. Bu nedenle çevreden gelebilecek tehlikeler için intibak süreniz oldukça uzayacaktır. Bu nedenle araçta cep ile konuşma yasaklanmıştır.Ama arabada müzik dinlerden durum farklıdır.Açılan ekran arka planda çalıştığı için ön ekranızda yol videosu vardır.olayı böyle anlatmak benim için daha kolay oluyor , kimse kusura bakmasın
    ama sizler arabda birden başlayan flash bir haberi dinlediğinizde beyin gelen veriyi yorumlamak için cruise control mekanizmanızı (beyincik) devre dışı bırakarak kaydı RAM hafızanıza yapar. Buda anlık olarak dikkatinizin dağılmanıza ekrandaki öncelikli pencerenin değişmesine neden olur.Viedeo ekrenı arkada çalışır.Bu tehlikelere açıldığınızın bir sonucudur.Aracı yine cruise konrol olarak kullanırsınız bu değişmez.(İnsan vucudu çok harika bir olay her öğrendiğim şay bir mühendis olarak beni büyülüyor.)
    ama mesela dönmeniz gereken bir sapağı kaçırabilirsiniz veya kırmızı yanan lambayı son anda farkedebilirsiniz.Bunların hepsi tamemen yukarıda vurguladığım konular içinde açıklanmaktadır.

İŞTE bu tür dikkat dağıtan durumlar için konu başlığımız PANİK FREN olmaktadır.Önceden bilemeyeceğiniz ve karar verme mekanizmalarınızın kapalı olduğu durumlarda vitesle hiç uüğraşmanıza gerek yok. kaderinize razı olup aracızın ve lastiklerinizin sınırlarını maksimum zorlamak gerekşiyor.Bleki araçtakşiler size kızacaklardır .Birden ani bir ciyakk fren sanki ciddi birşey varda kimse görmüyor mu gibi yanınızdakilerin manalı bakışları veya bağırmalarına neden olabşlir.Ama işin doğrusu budur .varsın yanınızdaki biraz tedirgin olsun ama siz bir hayvana insana çarpmayı riske atmayın derim.karar sizlere kalmış ama sonra hapislerde çürürken hep geriye dönüp o kadar anınızı sorgulamaktansa.Doğru adım atın gerisini ALLAH'a ve tecrübenize bırakın derim.

Ayrıca bir de yeni keşfedilen ve mekanizmaları farkedilen bir durum var .Bunu ancak bu durumu yaşayanlar bilecektri.Benim başıma gelmedi i,geldi ise de hatırlayamıyorum.

panik anında vucudun ilginç bir sistemi devreye giriyormuşi saliseler içinde olan bu olayda beyin tamemen kontrol dışı kalıyor ve yan bir pencerede duran ve her zaman devreye girebilecek olan panik durum butonu diyelim, sisteme girdiğinde algı mekanizmamız çok büyük değişim geçiriyormuş. Saniyeler uzuyarak zaman algısı değişiyor ve film şeridi dene vaka gerçekleşiyormuş.Bu durumda etrafımızdaki olan her şeyi ama her seyi fark ediyor ve doğru hareketi yapıp hayatınzı kurtarmak için vucutta olağanüstü değüşimler olarak kaslarınız taş gibi olup tüm etrafınızda olanları ağırştıtılmış bir video gibi izeyip karar verme hzınız ise hiper hale dönüşüp bir doğru hareketi yaptırıyormuş. Olayı yaşayanlar tüm herşeyin farkında olduğunu salise salise anlatabilecek detaylıkta hatırlayabilemekteler ve hanhi anda nasıl karar değiştirdiklerini ve hangi aşamalarda hangi şeyi düşündüklerini size anlatacaklardır. Çok ilginç bir çye ama bu fonksiyon hepimizde mevcutr imiş fakat devreye girmesi için ,beyincik sanırım , hayatınızızı kaybedebileceğiniz bir durumla karşı karşıyasınız diye bir si,stemi çalıştırı ise gçerli oluyormuş .Yani aslında tamamen otomatik olarak devreye giriyor.neyse uzun konular ama bilmenizde yarar var.yani aslında ölüm öncesi an çok ilginç bir savunma mekanizması ile kendini gösteriyor.

• quote:

Orjinalden alıntı: Ordinarious
    .

Panik frene gelince, madem normal frenlerde araba vitesteyken daha çabuk durabiliyor, panik frende neden duramasın, aklım almıyor açıkçası. Araba 90'la giderken ani fren yapmanız gerektiğinde hem fren hem debriyaja basılırsa normalden daha geç durulur gibime geliyor. Yukarıda söylendiği gibi deneyip görmek gerekiyor sanırım.

Gerçi yukarıda detaylı olarak açıkladım ama anlattıklarımın doğruluğundan emin olabilirsiniz.Bizi yanıltan algılama yavaşlama olgusu rahatlığı diyebilirim.Bu duruma neden olan şey yüksek hızlardan kaynaklanan sürenin uzunluğudur.yani 120-140 km /h hızla giderken durma mesafesini ne kadar büyük olduğunu hepimiz az çok biliriz.Ama motor freni yapıldığında araç gerçekten yavaşlar bu konrollü yavaşlama olayı negatif ivmenin sabit kalmasına ve süre içinde daha iyi yavaşladığımız konusunda bizi yanıtmaktadır.Ama gerçekten süre uzun ise ve hızımız da çok fazla ise tabii ki motor freni kullnılırken frene de baılmalıdır.Ama bu işlerde ustalaşmak lazım, antreman gerekir.140 km/ h suratle giderken ileride yanan bir kırmızı ısışı gördüğünüzde bu bir panik fren durumu değildir.Çünkü hem onünüzde mesafe var hem de 2 metre geç dursanız da önünüzde çarpacak birşey yok ise durum biraz değişebilir.Önce motor freni yani vites küçülterek aracı belirli bir hıza düşürmek işin doğrusudur.Bu hız kesin olarka nedir bileme ama 90 km nin altı olmalıdır ki fremn basıncınız etkin olarak devrede kalsın.Ancak artık tehlike bandına girdiğinizi hissettiğnizde hem frene hem de debriyaja abanarak işi riske atmamamk gerekir.Ama sizce bir tehlike yon ve klasik bir duruş yapacaksanız motor freni ile vites küöülterek yavaşlamalı sonra hızınız 20-30 km/ h düşünce hem frenden ayanızı şekmeden debriyaja basmanız uygun bir davranış olacaktır.

• quote:

Orjinalden alıntı: vezir

sizin yıllardır kullandıkları alışkanlıkları da göz önüne alarak daha detaylı bir açaıklama yapma geriği doğduğunu düşünerek olaya biraz daha büyüteçle bakalım.

ilk önce şu panik fren işini sonuölandıralım sonra kompresyonun fayda ve zararlarını açıklarız.

sevgili arkadaşlar panik fren olayında değil metre santimin bile çok önemli olduğunu hepimiz kabul ederiz herhalde.olayı gözünüzde canlandırmak için küçük bir çocuğun yola birden atladığını ve buna verilen reaksiyonlar hem bu işin uzmanları hemde mühendisler tarafından incelendiğinde tane değişmeyen sonuca varılmış .Bunlardan birisi intibak süresi diye bir olgu var. Siz ne kadar antreman yaparsanız yapın, gözünüzün gördüğü an ile beyine iletilen komutun algılama ve değerlendirilme süreci ciddi bir salise kayıba neden olduğu saptanmış ,bu süre zarfında aracın 90 km ile gittiğini düşünürseniz zaten metrelerce frene basmadan kaybınız söz konusu olmaktadır.Bu süreyi kısaltmak biz amtörlerin yapabileceği bir şey değil.bunun için günde saatlerce antreman yaparak ralli söförü beyin ve beyincik kontrollün olması gerekiyor.Yani anlayacağınız hayatınızı bu işten kazanmadıkça günde 8 saat araç da kullansanız bu süre kısalmayacaktır.Çok ciddi antremanları var ve saliseler içindeki tepkileri olabilmek için bazı sürücüler hayatlarını bu süreleri kısaltmak için harcıyorlar.uzun lafa gerek yok bir ralli söfürünün pilot kabinindeki tepkilerinin videosunu izleyen beni anlayacaktır.Yani sadece bu arkadaşlar komresyonu kendilerine pozitif olarak katkı sağlayabşlecek algı seviyesinde olabilirler , bizler olamayız.

ikinci değişmeyecke olay fren basıncının izlediği süreçtir.frene ilk basmaya başladığımız zaman fren basıncı cok yüksektir ancak sürtünmeden dolayı ilk saliselerden başlayarak fren diski ısınmaya başlar bu nednele fren basıncı değişmese bile sürtünme ısınan balata nedeniyle aynıı salisede alınan yol miktarının değişmesine nedn olmaktadır.Yine burada vurgulamak istediğim nokta ilk saniye ve saliselerin çok önemli olduğu ve boşa harcanmaması gerektiğini göstermektir.Bizim vitesle oynayarak ve debriyaja basarak bırakarak araca yaptığımız zaman kayıpları mesafenin uzamasına neden olmaktadır.Çünkü baştaki soğuk balata disk ve yüksek fren basıncını gereksiz bir şekilde bonus olarak kullanmak hayatınızın hatası olabilecektir.Önünüze küçük 5 yaşında bir çocuğun atladığını düşünün ve 1 metre eksik durabileceğiniz halde 1 metre yüzünden çocuğu ezdiğinizi hayal edin.Bu bir metre demek cocuğu ön cama yapıştırmak demektir.zaten geçmiş olsun ,sonra hayıflanmak neye yarar.Aracınızı tamir ettirebilirsiniz ama hayatları asla.

yine biraz daha motor kompresyonu işine zoom yaparsak olayın teknşik yönünü kavramış olacağız.
    siz komresyonla aracınızı yavaşlatmaya çalışırken aynı anda motor devrini yükseltmiş oluyorsunuz .Devriyaj balatası ayrılmadığı takdirde frene basarken hem tekeri yavaşlatmaya çalışıyorsunuz hemde debriyaj balatasının ittirme yani pozitif torkunu karşılamak için fren basıncını boşuna harcamız oluyorsunuz.Eğer aracı kontrollü yavaşlatmak amacınız varsa bu zaten konu dışıdır başta söyledim başlık PANİK FREN konusundur. panik fren işinde debriyaj balatasından gelen motor torkuyla neden uğraşalım ki basarız debriyaja boşta kendi yavaşlamaya devam etsin bize zararı olmaz.bleki araç dururu motor dönmeye devam eder.Ama zaten amacımız budur.Amaç tamamen aracı 10 santim bile olsa erken drudurmaktır.bunu çu şekilde de hayal edebilersiniz.Baktınız ki son anda kırmızıda duran bir araç farkettiniz araca nbindireceksiniz.burada bir seçim söz konusu değildir.ben aracı yavaşlatayım da hafiften çarpayım diye arabanızı gözden çıkardı iseniz problem yok. ama yahu 1 cm le bile olsun yeterki çarpmayım diyorsanız hem frene hem de debriyaja sonuna kadar basıp ayagınızı hiç kaldırmadan bekleyeceksiniz .bu arada direksiyonla manevra yapabilir arascınızn ektra güvenlik paketlerinin nimetlerinden yararlanabilirsiniz ESP gibi şeyler aracın çizgisini kaybedilmemsini sağlar.maa bunlar olmasada ABS saysinde yanal dönüşler kontrollü hareketler yapabşlirsiniz.bunun için sanki ehliyetinizi yeni almış gibi boş bir piste gidip arabanızla antreman yapmalısınız bir konik paltik pupa bulup aracınzın kaç metre kaç km hızda durduğunu test edebilir.Beyin ve beyincik kontrolünüzü geliştirebilirsiniz.

teşekkürler benim için de faydalı oldu

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.