Şimdi Ara

Sürüş Tekniği Hakkında Bir Soru

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
49
Cevap
1
Favori
5.227
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Bazılarınız için çok basit gelebilir ama kafamı kurcalayan bir soru var. İnternette yaptığım aramalarda da bu konunun bazı forumlarda baya tartışıldığını gördüm. Ama okuduklarımdan tatmin olduğum söylenemez.

Diyelim ki şehirlerarası bir yolda 5. viteste 90 km/s ile gidiyorsunuz. Az ileride durmanız gerekiyor. Veya bir köy yoluna sapacaksınız, trafiği engellememek için önceden normal bir şekilde vites küçülterek yavaşlamayı tercih etmediniz, kısa mesafe kala yavaşlayıp girmek istiyorsunuz.

1- Önce frene basıp, iyice yavaşladıktan sonra araba stop etmesin diye debriyaja da basmak
    2- Frene basıp aynı anda debriyaja da basmak

Bunlardan hangisi doğrudur?

Genelde 1. maddenin doğru olduğu düşünülüyor. Babam 30 yıllık otobüs şoförüdür ve o da 1. maddenin doğru olduğunu savunuyor. Aynı anda hem frene hem debriyaja basılırsa araba boşta olacağı için bütün yük fren sistemine biner, fren mesafesi uzar, balatalar da çabuk biter diyor.

Fakat bazıları da 2. maddeyi savunuyor. Örneğin eskiden tv'de kısa kısa dersler veren Demir Bükey de aynı anda fren ve debriyaja baslması gerektiğini söylemiş (ben izlemedim). Bunu savunanlar da gerekçe olarak "motor arabayı ileri götürmek ister, debriyaja basmadan frene basarsak motor frene direnç gösterir ve fren mesafesini uzatır, bu yüzden debriyaja basarak motoru devre dışı bırakıyoruz ve frenlemeyi çabuklaştırıyoruz" olarak açıklıyorlar.

Görüşleri alalım

• sen genede babanı dinle
  • bir çoğumuzun yaptığı bir hatadır frene basarken aynı anda da debriyaja basmak.öncelikli usta söför frene en az basan söfördür. bu nedenle yavaşlayacaksa önceden ayagını gazdan çeker yavaşlama işini motora bırakır yumuşak yumuşak yavaşlar.ayrıca debrıyaja bastıgınız anda motor boşta kalır ve çalışmak için motora yakıt gönderilmeye başlanır.sürekli yakıt tasarrufu modunda kullanan birisi olarak 5.viteste yavaşlıyorsam araba 40km/h altına düşene kadar debrıyaja basmam.motor frenı yetersızsse frene dokunurum yumuşak bır şekılde dokunurum.40km/h altında 5. viteste gıtmek motoru hırpalamaya başlar çünkü

.arkadaşım cevap olarak babanın dedığı doğrudur frene basarken debrıaja basılmaz
    motoru hırpalayacak devırlere düşmediğin sürece debrıaja basma

örneğin bır vırajda yavaşlamaya ihtiyacın var diyelim bi debriaja basıp frene bas nasıl yolun dışına savruluyorsun ızle bırde viteste ayagını gazdan çekip motorun yavas yavas senı yavaslatmasıyla dön aradakı yol tutus farkını gözlemle.bir esp kadar etkılı bır yöntem olmasada yol tutusunu korumak açısından fren esnasında debriaja basmamak yapılacak en doğru şeydir.anı frenlemeler için de bu dedığım gecerlidir.alışmışsan anı frenleme sırasındada debrıaja basmazssın tam motor ıstop edecegıne dogru otomatık olarak ayagın debrıaja gıder ve motor istop etmeden debrıaja basarsın.

fren mesafesı konusunda diyebilecegım ise ayagını gazdan cektıgınde motor ileri dogru değil aksine yavaşlatma yonunde tepkı verır.eğer tekerlerı kıtleyecek kadar sert bır fren yapmıyorsan fren mesafen kısalır.tekerlerı kıtlıyecek kadar sert bır fren yapıyorsan fren mesafen tamamen debrıaja basılı fren mesafenle aynı olacaktır

saygılarımla

• Oncelıkle kendımı tanıtıyım lıseyı endustrı meslek lısesı motor bolumunde okudum unvde trakya unv otomotıv bolumunde..
    Soruna gelelım; Anlattıgın gıbı bı yoldasın ılerde durman gerekıyor senın aracın otobus yada kamyon degılkı frene cok yuk bınsın sonucta bınek arac agırlıgı 800 ıla 1200kg arasında degısıyo. yanı o mesafeye kadar motor frenını kullanarak durabılırsınde frene basarak bı ayagında debrıyajda arabayı yavaslatabılırsın bunların ıkısıde dogrudur ve araca kesınlıkle bı zararı yoktur. fren sıstemının parcalarını yanı dısk ve balatayı orj kullandıktan sonra kesınlıkle bı problem cıkmaz sadece bı dısk balata 30000kmde degısıyosa eger sende sureklı yapmıyosan dedıgın seylerı en fazla 5000km onceden servıse gelırsın dısk balata degısımı ıcın..
  • quote:

Orjinalden alıntı: Technologic

Oncelıkle kendımı tanıtıyım lıseyı endustrı meslek lısesı motor bolumunde okudum unvde trakya unv otomotıv bolumunde..
    Soruna gelelım; Anlattıgın gıbı bı yoldasın ılerde durman gerekıyor senın aracın otobus yada kamyon degılkı frene cok yuk bınsın sonucta bınek arac agırlıgı 800 ıla 1200kg arasında degısıyo. yanı o mesafeye kadar motor frenını kullanarak durabılırsınde frene basarak bı ayagında debrıyajda arabayı yavaslatabılırsın bunların ıkısıde dogrudur ve araca kesınlıkle bı zararı yoktur. fren sıstemının parcalarını yanı dısk ve balatayı orj kullandıktan sonra kesınlıkle bı problem cıkmaz sadece bı dısk balata 30000kmde degısıyosa eger sende sureklı yapmıyosan dedıgın seylerı en fazla 5000km onceden servıse gelırsın dısk balata degısımı ıcın..

yada debrıaja az basarsın 35-40 bınde degıstırırsın.

• Oda olabılır ama debrıyaja bas bırak bas bırak aradakı surtunme debrıyajıda asındırcaktır hemen asınmaz ama zamanla asınır kavrama noktası sasar. 1cmde kavrıosa o 2 ye 3e cıkar. zamanla debrıyaj balatası deıstırmek zorundada kalabılırsın. Ayagı debrıyaj pedalının ustunde tutmak bıle asındırıyo balatayı bılıyosun
  • Ben duracagım/yavaşlayacagım yere yaklaşırken frene basmaktansa vites küçülterek motor freninden yararlanırım.Hem balata ömrü hem de yakıt tasarrufu için iyidir diye düşünüyorum.
  • ben iy kullanmisin demekki

waayyy be benim balatalari 70 000 km degistirmistim 30 000 km mis meger
  • quote:

Orjinalden alıntı: polotje

ben iy kullanmisin demekki

waayyy be benim balatalari 70 000 km degistirmistim 30 000 km mis meger

30000 SADECE bir örnekti:D
  • şimdi yerini hatırlayamadım ama "otomobil kullanırken doğru bilinen yanlışlar" diye bir yazı okumuştum...

Orada herkesin "debriyaja durmaya yakın basmalısınız" bilgisini doğru sandığını ama doğrusunun "frenle birlikte debriyaja basılmasının gerektiğini" anlatılıyordu...

Debriyaja basıldığında motora giden güç kesileceğinden fren mesafesi -sanıldğının aksine- kısalırmıs...
  • ayagınız gazdan cektıgınızde motora gıden guc kesılır.negatıf ıvmelenme oluşur.frene basarken debrıaja basmazssak motor fren sıstemıne olumsuz bır yuk bındırmez aksıne olumlu etkı yapar.bır aracın durma mesafesı frene maksımum bastıgınız ve tekerlerı kıtledıgınızde alacagınıız yol kadardır ister debrıaja basın ıster basmayın. nerede okumussan yanlış bilgi oldugunu ıddıa edıyorum 7 yaşından berı araba kullanan bırısı olarak.tecrübe ile sabıttır

saygılar
  • bn hiç düşünmeden direk atarım boşa..snrası Allah kerimm!!!
  • 1000-1500 kg arasında bir araç olduğunu kabul ederek yazıyorum.
    90 km 5. viteseysen yaklaşık 3000 devir civarındasındır. (benzinli araç için) ve genelde bu araç lar maksimum torklarını o devirlerde verirler. Yani 5. viteste giderken gazdan ayağını çeksen dahi motor freni çok az etki edecektir. frene bastığınızda ise ileri gitmeye çalışacaktır(bknız gaz vermeden hareket etme). motor çünkü benzin gelmesede belli bir tork üretecektir. Yaptığın fren motorun yavaşlatma gücünden fazlaysa bu şekilde disklere daha çok yük biner. yüksek vites ve düşük devirde hızlanmada yavaşlamada az olur.
    motor frenini gerçek anlamda kullanmak istersen 2 defa debriyaj yapman gerekir. örnek olarak 90 km ve 5. vites ile gidreken Debriyaj-->3.vites(5000-6000 devir civarı olur, birden ters ivmelenme olur yavaşlarsın)-->Debriyaj--> 2. vites sonra dön
    Profosyonel sürücü olsan baskı balata umrunda olmaz ve 4000 devirin altına düşmezsin. Sizin aklınızdaki Usta şöförlük kavramıyla bunu karıştırmayın. Zira o usta şöförlük kavramının %80 ni şehir efsanesi. 2defa debriyaj yerine 1 kere debriyaj yapmak daha mantıklı olur. hemde debriyaja basınca 4-3-2 diye hızına göre vites küçültürsen olası kazalarında önüne gecersin. önünüze kedi köpek olur ya insan fırlarsa debriyajdan ayağı çekip hafif gazla aracın kontrolü kolaylaşır sağa sola kaçma refleksi daha başarılı olur.

5. viteste yavaşlıyorsunuz ve hızınız 50 km civarı önünüze bir cisim fırladı sola dogru çevirdiniz direksiyonu diyelim, Bu durumda motora güç veremiyeceğinizden versenizde tekerler tepki vermiyeceğinden ön tekerler kızaklar ve kontrol etmek imkansız hale gelir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AlperAkbilgi -- 18 Ağustos 2008; 22:59:51 >

• quote:

Orjinalden alıntı: cenkmavi

ayagınız gazdan cektıgınızde motora gıden guc kesılır.negatıf ıvmelenme oluşur.frene basarken debrıaja basmazssak motor fren sıstemıne olumsuz bır yuk bındırmez aksıne olumlu etkı yapar.bır aracın durma mesafesı frene maksımum bastıgınız ve tekerlerı kıtledıgınızde alacagınıız yol kadardır ister debrıaja basın ıster basmayın. nerede okumussan yanlış bilgi oldugunu ıddıa edıyorum 7 yaşından berı araba kullanan bırısı olarak.tecrübe ile sabıttır

saygılar

Zaten yazıda bununşla ilgiliydi... Yani "7 yaşından beri doğru sanılan yanlışları" anlatıyordu... Demir Bükey'in(herhalde ondan da iyi bildiğini söylemezsin) verdiği uygulama , deneyli derslerde de bu anlatılıyormus...

Buyrun linki de burada...

http://www.demirbukey.com/v2/faydalibilgiler_dby.asp

• quote:

Orjinalden alıntı: Ordinarious

Merhabalar

Bazılarınız için çok basit gelebilir ama kafamı kurcalayan bir soru var. İnternette yaptığım aramalarda da bu konunun bazı forumlarda baya tartışıldığını gördüm. Ama okuduklarımdan tatmin olduğum söylenemez.

Diyelim ki şehirlerarası bir yolda 5. viteste 90 km/s ile gidiyorsunuz. Az ileride durmanız gerekiyor. Veya bir köy yoluna sapacaksınız, trafiği engellememek için önceden normal bir şekilde vites küçülterek yavaşlamayı tercih etmediniz, kısa mesafe kala yavaşlayıp girmek istiyorsunuz.

1- Önce frene basıp, iyice yavaşladıktan sonra araba stop etmesin diye debriyaja da basmak
    2- Frene basıp aynı anda debriyaja da basmak

Bunlardan hangisi doğrudur?

Genelde 1. maddenin doğru olduğu düşünülüyor. Babam 30 yıllık otobüs şoförüdür ve o da 1. maddenin doğru olduğunu savunuyor. Aynı anda hem frene hem debriyaja basılırsa araba boşta olacağı için bütün yük fren sistemine biner, fren mesafesi uzar, balatalar da çabuk biter diyor.

Fakat bazıları da 2. maddeyi savunuyor. Örneğin eskiden tv'de kısa kısa dersler veren Demir Bükey de aynı anda fren ve debriyaja baslması gerektiğini söylemiş (ben izlemedim). Bunu savunanlar da gerekçe olarak "motor arabayı ileri götürmek ister, debriyaja basmadan frene basarsak motor frene direnç gösterir ve fren mesafesini uzatır, bu yüzden debriyaja basarak motoru devre dışı bırakıyoruz ve frenlemeyi çabuklaştırıyoruz" olarak açıklıyorlar.

Görüşleri alalım

Cevap veriyorum 1

Nedeni ise motor frene basarak araba kontrolu bi şekilde yavaşlar ve stop etmesin diye debriyeja basarsın.

2 cevabı seçenlere sormak isterim debriyaza basınca araba 110 ile giderken basın nasıl ve debriyaza basmadan nasıl duruyor buna ek olarak yukaruda denmiş ki debriyaja basılmaz çunku arbayı ileri iter miş arkadasım sen hiç motor freni diye bişey var duymadın mı bu sistemi otobuslerde kamyonlarda elfreni diye geçer.

• Arkadaşım yazdıklarımı tam oku ondan sonra aklına yatmayan yer varsa onuda tartışalım.
    quote:

1000-1500 kg arasında bir araç olduğunu kabul ederek yazıyorum.
    90 km 5. viteseysen yaklaşık 3000 devir civarındasındır. (benzinli araç için) ve genelde bu araç lar maksimum torklarını o devirlerde verirler. Yani 5. viteste giderken gazdan ayağını çeksen dahi motor freni çok az etki edecektir. frene bastığınızda ise ileri gitmeye çalışacaktır(bknız gaz vermeden hareket etme). motor çünkü benzin gelmesede belli bir tork üretecektir. Yaptığın fren motorun yavaşlatma gücünden fazlaysa bu şekilde disklere daha çok yük biner. yüksek vites ve düşük devirde hızlanmada yavaşlamada az olur.
    motor frenini gerçek anlamda kullanmak istersen 2 defa debriyaj yapman gerekir. örnek olarak 90 km ve 5. vites ile gidreken Debriyaj-->3.vites(5000-6000 devir civarı olur, birden ters ivmelenme olur yavaşlarsın)-->Debriyaj--> 2. vites sonra dön
    Profosyonel sürücü olsan baskı balata umrunda olmaz ve 4000 devirin altına düşmezsin. Sizin aklınızdaki Usta şöförlük kavramıyla bunu karıştırmayın. Zira o usta şöförlük kavramının %80 ni şehir efsanesi. 2defa debriyaj yerine 1 kere debriyaj yapmak daha mantıklı olur. hemde debriyaja basınca 4-3-2 diye hızına göre vites küçültürsen olası kazalarında önüne gecersin. önünüze kedi köpek olur ya insan fırlarsa debriyajdan ayağı çekip hafif gazla aracın kontrolü kolaylaşır sağa sola kaçma refleksi daha başarılı olur.

5. viteste yavaşlıyorsunuz ve hızınız 50 km civarı önünüze bir cisim fırladı sola dogru çevirdiniz direksiyonu diyelim, Bu durumda motora güç veremiyeceğinizden versenizde tekerler tepki vermiyeceğinden ön tekerler kızaklar ve kontrol etmek imkansız hale gelir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AlperAkbilgi -- 19 Ağustos 2008; 15:39:09 >

• quote:

Orjinalden alıntı: KFY96

şimdi yerini hatırlayamadım ama "otomobil kullanırken doğru bilinen yanlışlar" diye bir yazı okumuştum...

Orada herkesin "debriyaja durmaya yakın basmalısınız" bilgisini doğru sandığını ama doğrusunun "frenle birlikte debriyaja basılmasının gerektiğini" anlatılıyordu...

Debriyaja basıldığında motora giden güç kesileceğinden fren mesafesi -sanıldğının aksine- kısalırmıs...

Bu bahsetiğiniz ani frenlerde olur ve freninizde abs olması gerekir yoksa kızaklama yaparak aynı hızda gidersiniz
  • Doğru bilinen yanlışlara bir ilave

Bu bahsetiğiniz ani frenlerde olur ve freninizde abs olması gerekir yoksa kızaklama yaparak aynı hızda gidersiniz

doğrusu
    Abs daha kısa mesafede durdurmaz kızaklamayı engelleyerek direksiyon hakimiyetini sürücüde bırakır.
    Sizin düşüncenize göre araba kızaklamaya başladığı zaman aynı hızda gideriz. Eğer öyle olsaydı sonsuza kadar duramazdık bu dediğiniz 0 "sıfır" sürtünme gerektirir ve bu ancak labaratuar şartlarında sağlanır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AlperAkbilgi -- 19 Ağustos 2008; 15:49:46 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: AlperAkbilgi

Doğru bilinen yanlışlara bir ilave

doğrusu
    Abs daha kısa mesafede durdurmaz kızaklamayı engelleyerek direksiyon hakimiyetini sürücüde bırakır.
    Sizin düşüncenize göre araba kızaklamaya başladığı zaman aynı hızda gideriz. Eğer öyle olsaydı sonsuza kadar duramazdık bu dediğiniz 0 "sıfır" sürtünme gerektirir ve bu ancak labaratuar şartlarında sağlanır.

Arkadasım ben orada duramaz derken istediği şekilde aracı kontrol edemez demek istedim. oradaki kişinin dediği taktik abs li araçlar için geçerli

• quote:

Orjinalden alıntı: corolla_team

bn hiç düşünmeden direk atarım boşa..snrası Allah kerimm!!!

bence en anlatılan duruma uyan en mantıklısı at boşa

tabi önce ayağına gazdan keseceksin.
    motor freniyle yeterince (vuruntu yapmadan) yavaşladıktan sonra uygun vitese yol durumuna göre uygun bi şekilde 2 veya 3 e at.bu şekilde debriyaj balatasına vede fren balatasını az zarar vermiş olursun.

malumunuz debriayaj balatası değişim maliyeti oldukça yüksektir.

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.