Şimdi Ara

baskı devre hakkında bir soru?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
25
Cevap
0
Favori
2.418
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • arkadaşlar ben baskı devreyi asite attığım zaman 3 saate yakın bekliyorum ama sordum 7-8 dakikada oluyormuş normalde bu neden kaynaklanıyor?asit olarak bildiğimiz tuz ruhunu ve eczanelerde satılan oksijenli suyu kullanıyorum.1(o.su) E 4(hcl) karıştırıyorum

• Benim bildiğim oksijenli su değil de perhidrol kullanılır. Bunu elektronik malzeme satan yerlerde ya da eczanelerde bulursun. İlk önce tuz ruhunu koy ondan sonra yavaş yavaş perhidrolü ekle o oranlar her zaman tutmayabiliyor. Karışım iyiyse pertinaksı batırıp çıkardığında renginin değişmesi gerekir. Pertinaks karışımın içinde ne kadar az kalırsa yollar o kadar az aşınır. Bu yüzden arada sırada elinle kabı sallarsan işlem daha çabuk biter. Sen sanırım perhidrolü az koyuyorsun(Oksijenli su ise olmaması normal).

Bu yöntem zor geliyorsa demir klorür kullanmayı dene. Onu da elektronik malzeme satan yerlerde leblebi ya da sıvı şeklinde bulabilirsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PHaLaNX. -- 2 Eylül 2005, 11:48:53 >
  • tuzruhu ve poreksit ile yaparsan, istediğin süreyi bunların oranları ile yapabilirsin.

bi kaba peroksit doldur, plaketi içine at sonra üzerine biraz tuzruhu dök, 1 saniyeye kalmaz plakette ne bi yol kalır ne bise cosuf diye bi ses cıkar

senin yapacagın ilk önce tuzruhunu bi kaba doldurmak, plaketi içine atıp daha sonra peroksiti yavasca dökmek. palkettin çizilmeyen yerlerinden kabarcıklar cıkmaya baslayınca peroksiti artık dökmene gerek kalmaz (ama dikkat et fazla dökme yoksa cosuf) sonra biraz bekleyince bakırın tamamı erir ve artık kabarcık cıkmaz ozamanda hemen cekip alırsın

• tuzruhu ve perhidrol oranı 2/1 gibi yaparsanki ben öyle yapıyorum iyi sonuç alıyorum biraz tuzruhu ve onun yarısı kadar perhidrol katarsan olur.
  • quote:

Orjinalden alıntı: PHaLaNX[TUR]

Benim bildiğim oksijenli su değil de perhidrol kullanılır. Bunu elektronik malzeme satan yerlerde ya da eczanelerde bulursun. İlk önce tuz ruhunu koy ondan sonra yavaş yavaş perhidrolü ekle o oranlar her zaman tutmayabiliyor. Karışım iyiyse pertinaksı batırıp çıkardığında renginin değişmesi gerekir. Pertinaks karışımın içinde ne kadar az kalırsa yollar o kadar az aşınır. Bu yüzden arada sırada elinle kabı sallarsan işlem daha çabuk biter. Sen sanırım perhidrolü az koyuyorsun(Oksijenli su ise olmaması normal).

Bu yöntem zor geliyorsa demir klorür kullanmayı dene. Onu da elektronik malzeme satan yerlerde leblebi ya da sıvı şeklinde bulabilirsin.

Evet perhidrol yada peroksit tablet kullabilirsin. Gerçi peroksit tablet ile de uzun sürüyor. En iyizi tuz ruhu ile perhidrol. En son yaptığım devrede perhidrolu biraz bol döktüm çok kısa (7-8 dakkadan az) sürede erime sağlandı. Tabi sallayarak bu süreyi kısaltıyorsun. Ama havayı solumamayı tercih edersin. Aslında plaketi dik bir halde batırabileceğiniz bir kap bulsanız işlem daha hızlı sürede olabilir.

Bu arada bir de tavsiye , bakır plaketler zamanla oksitleniyor ve kullanılmaz hale geliyor yani devren bir süre sonra çalışmıyor. Ben arkasına pilastik sprey ile pilastik kaplıyorum.

Hazır baskı devre ile ilgili bir konu açılmışken , Bir sıvı var bu sıvı sayesinde küçük paketlerdeki entegreleri lehimlemek çok kolay oluyor. Lehim sadece metal aksağama yapışıyor. Bu sıvının adını bilen varmı.

Birdehttp://www.linuxfocus.org/Turkce/May2002/article236.shtml#236lfindex4 burda baskı devre yapımında çizimin plakete aktarımı konusunda " Ev ortamındaki ışıklar kullanıldığında 1 ila 2 dakika sürmektedir." diye bir ifade var. Ne yaptıda bir iki dakikaya bu işi halletti pek anlayamadım. Böyle bir yöntem varsa ütü ile uğraşmaya gerek yok.

• yukarıdaki arkadaşlarımın dediği gibi oksijenli su olmaz perhidrol kullan öyle teferruatlı bişey değil bu aslında göz kararıylanda oluyo biraz tuzruhu biraz perhidrol iş tamamdır ama tuzruhu fazla olsun yeter biz okulda çok yaptık bunları dikkat et bi yerine sıçratma ayrıca plaketede çok iyi çizmen lazım yoksa istersen birer çaybardağı kadar atsanda yollar kalkabilir en güvenli yol kuşekağıdı ile zahmetsiz ve çok kolay
  • ewt sakın üstüne sıçratma tuzruhu eline gelirse elin sararıyo, peroksit te beyazlaştırıyo. ayrıca elbisene falan gelirse direk elbiseni cıkart çöpe at. yoksa yıkayınca görürsün, benim önlüğüm öle oldu. biz de okulda cok yaptık
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • iyigünler
    arkadaşlar haklılar ama ben farklı bir alternatif sunayım medikallerde satılan nitrik asitle, bir litre suya yaklaşık yarım litre nitrik asiti yavaş yavaş ekleyerek oluşturduğun çozelti işini gürür eğer çözeltiyi ısıtırsan (yada sıcak su ile yap daha pratik olur) yaklaşık 10 dakikada baskı devren hazır olur
  • perhidrol bir tuz ruhu on oranında olacak bu şekilde tam tutuyor birde kap olarak altu düz bir kap kullan yani plaketinin üzerine bir milimetre karışım çıksa yeter hem tasarruflu olur hem iyi netice alırsın birde çizdiğin yolların üzerinden bir daha geçme tek çizgi ile işi bitir
  • üstadlar bana board makerin 2.42 versiyonu lazım olan varrmı
    ayrıca board maker çizimlerinizi paylaşabilirmiyiz
  • Tuz ruhunun fiyatı çok uygun ama perhidrol'ün küçücük şişesi 1,5YTL

Tedarikli kullanmak lazım.
  • yüzbaşı arkadaşım hangi programı kullanıyosun
  • quote:

Orjinalden alıntı: egem1194

yüzbaşı arkadaşım hangi programı kullanıyosun

Bana soruyorsan kendi programımı yazana kadar sanırım eagle kullanmaya devam edeceğim.

board maker denemedim. Ulti board ve proteus da gereksiz. Eagle benim işimi görüyor. Linux da gEDA var mesala o da ilerde baya kullanışlı olabilir. Sen şematiği çiziyorsun tek hareketle board'u oluştuyorsun (devre bağlantılarını yapıyor yoksa gene eagle daki gibi yerleştirme sana ait). Similasyon da yapabiliyor ama fazla kurcalayamadım

http://www.geda.seul.org/tools/index.html

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yolunsonu -- 2 Eylül 2005, 21:57:06 >

• Bu karışımların herhangi birini kullanırken açık havayı tecih et ciğerlerine yazık bunlar çok kuvvetli asitler...
  • Yada daha kısa ve öz olarak (kola pet şişe kapağıyla)9 kapak tuz ruhunu bir kaba dök sonra aynı kapakla 2 kapak perhidröl aynı kaba dök devreni içine at ve bekle 5 dk .
  • Tuz ruhunu daha fazla koy asiti daha sert yapar ama dikkat ette yolların silmesin Çizgilerini olabildiğince kalın ve koyu çiz...
  • cevaplarınız için çok sağolun sorun herhalde oksijenli sudaydı.Bide elimi korumak için bir eldiven önerebilir misiniz?(ameliyat eldiveni,yüksek voltaj eldiveni vb...)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi strom -- 3 Eylül 2005, 9:32:11 >
  • elin için pek endişelenme kullanırsan daha ii ama, çöpe atıcağın bi karga burun da işini görür yada tek kullanımlık metal tel
  • yüzbaşı arkadaşım mail adresin varmı haberleşelim
  • Perhidrolü nereden alıyorsunuz?

küçük şişesi 1.5YTL imiş. Bu tıbbi malzeme satan yerlerde, mesela Karagül İş Merkezinde bu tür kimyasal malzeme satan yerler mecvut. Onlara soracağım ben bakalım onlarda kaç para:)? Bir de, bir yerde okumuştum, bu 1.5YTL'lik perihedrol ile tibbi malzemecilerden aldığımız farklı oluyormuş yoğunluk bakımından. Buna ne diyorsunz.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.