Şimdi Ara

Sylvania JAN 5763 NOS lambalar 12AX7 yerine denenebilir mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
1.004
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Amfim Niva NC-450. Çıkış katında Tung-sol KT120ler var.

Giriş katında Genalex Gold Lion 12AX7 ve 12AU7 lambaları kullanıyordum. Evde zamanında neden aldığımı hatırlamadığım birer çift sylvania jan 5814a ve jan 5763 nos lambalar buldum.

5814a, 12AU7ye denk geldiği için hemen 12AU7lerin yerine taktım. ilk 20 dakika berbat çaldı, ancak sonra yavaş yavaş sonuç şok edici bir hale büründü. Daha 100saat pişmesi bile geçmeden (4-5 saatlik kullanımla) çok temiz çok parlak ve çok ayrıntılı bir ses, üstelik baslar da gayet kuvvetli orta sesler de gayet temiz. NOS lambalar için "60 yıl öncesinin üretim kalitesi, bugünün üretim kalitesiyle boy ölçüşemez" diyordum ve sonuç bana kapak oldu :D

Gelelim 5763lere. Gördüğüm kadarıyla VHF vericilerde giriş katında kullanılmış. Bir iki ses sistemi kullanımı da gördüm. Bunları 12AX7 yerine takabilir miyim?

Paylaşımlarınız için şimdiden teşekkürler.

• o zaman ki teknoloji hernekadar da geride olsada asıl sorun hammadde şimdiki lambalarda geridönüşümden gelen metal kullanılıyor ama o zaman geridönüşüm işi yoktu
    ve nos olarak çok ama çok güzel pre yada power lambalar var şu an 1950 ile 1970 arası
  • eraycelik80 E kullanıcısına yanıt
    Well understood :)

Lambaların JAN (askeriye için üretim diye biliyorum) olması da en kaliteli üretim olmasını sağlıyor olmalı tahminimce.
  • quote:

Orijinalden alıntı: hayta78

Well understood :)

Lambaların JAN (askeriye için üretim diye biliyorum) olması da en kaliteli üretim olmasını sağlıyor olmalı tahminimce.

Genelex Ler biryere kadar nos ısı cok baska tavsiye istersen philips mini wat a bi bak murland ve valvo larda cok iyi

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • eraycelik80 E kullanıcısına yanıt
    Tavsiye için teşekkür. Kesinlikle bakmaya karar verdim.

5763e de gelince az daha araştırdım. Arkadaş pentode, dolayısıyla çift triode olan 12AX7 yerine kullanamayız gibi görünüyor.
  • quote:

Tavsiye için teşekkür. Kesinlikle bakmaya karar verdim.

5763e de gelince az daha araştırdım. Arkadaş pentode, dolayısıyla çift triode olan 12AX7 yerine kullanamayız gibi görünüyor.

Ankara'da Tanju bey cok tecrübeli bi bakın isterseniz

• Bildiğim kadarıyla farklı yapıdalar ama dilerseniz theaudiotubes.com dan tanju beyle görüşün.
    Nos tarafına girecekseniz eğer müzik tarzınıza göre değişkenlik gösterecek lambalar mevcut,
    Örneğin,

Kullandığınız Genalex ler çok yüksek gain li ve oldukça parlak çalan bir yapıda sert lambalardır.

Amparex ve Siemens Nos lar ise daha flat yapıda bir sese sahiptir ve doğallık hemen farkedilir ancak size doğru dik açıyla çalarlar,

Valvo ve Philips Nos lar ise daha şekerli ve geniş bir sahne oluşturur, karşınızdaki alan daha bir geniş olur ve sanki daha yavaş çalarcasına tatlı bir havsaı vardır.

Mullard ise (CV4004 NOS) hem philips tarzında hem de daha dinamik bir sese sahiptir. Dolayısıyla da parası da daha dinamiktir

Bunların bir de ayrı ayrı power lambalar ile değişik sonuçlar verdiğinizi düşünürsek bu işte seçeneklerin ne kadar fazla olduğunu tahmin edersiniz.
    İşte örnek olarak verdiğim sadece 3-5 lamba ile ortaya çıkan bir sürü seçenek. Düşünün ki bunların dışında ne lambalar ve ne seçenekler daha var. Ayrıca bu sonuçlar da resmi değil Herkese göre farklılık gösterecektir.
    Tabi bu işin zor kısmı gibi gözükse de değişik lezzetler için elinizde değişik lambaların olması da bir amfiyi sıkılmadan kullanabilmenizi sağlıyor.
    Önemli olan amfinin topolojisi. İyi bir amfi ve iyi lamblalarla özellikle en çok şikayet edilen baslarda bile en ufak sıkınıtı yaşamadan şahane şeyler yapabilirsiniz.
    Mesela Telefunken Nos kullandım transistörlü bir çok amfiyi kıskandaracak bas kontrolü aldım vs vs. Burada seçenek çok. Tabiki zaman da çok olacak para da....
    Kolay gelsin,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mecanica -- 8 Nisan 2014; 18:04:32 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Mecanica kullanıcısına yanıt
    Sizdeki Amperex ECC88 Buggle boy mu?
  • quote:

Orijinalden alıntı: enerji78

Sizdeki Amperex ECC88 Buggle boy mu?

Ecc83

Ayrıntılı açıklama için teşekkürler.

Genalexlerin sertliği konusunda hemfikirim. Geçenlerde akustik gitar melodilerinin bolcana olduğu bir plakta dikkatimi fazlaca çekmişti. Phono stage'e yordum. NOS lambalara geçtiğimde ilk farkettiğim parlaklık oldu. Ancak siz Genalexlerin çok parlak olduğunu paylaşmışsınız. Bu bağlamda lambaların karekteristikleri de üzerinde çalıştıkları devrelerin topolojisine de biraz bağlıdır diyebilir miyiz?

Bu arada iyice emin oldum 5763 pentode, 12AX7 dual triode. tamamen farklı.

Genelde keyif alığım sahnenin yoğun hissedilmesi. Yani karşımda sesin geldiği bir nokta oluşmasını seviyorum. Bu bağlamda Amperex/Siemens çok keyif verecekmiş gibi hissettim sanki. Ama tabi test etmeden bilemeyiz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hayta78 -- 8 Nisan 2014; 21:26:21 >
  • quote:

NOS lambalara geçtiğimde ilk farkettiğim parlaklık oldu. Ancak siz Genalexlerin çok parlak olduğunu paylaşmışsınız. Bu bağlamda lambaların karekteristikleri üzerinde çalıştıkları devrelerin topolojisine de biraz bağlıdır diyebilir miyiz?

Genelde keyif alığım sahnenin yoğun hissedilmesi. Yani karşımda sesin geldiği bir nokta oluşmasını seviyorum. Bu bağlamda Amperex/Siemens çok keyif verecekmiş gibi hissettim sanki. Ama tabi test etmeden bilemeyiz.

Amperex simens valvo philips mini watt murland hepsi baska guzel bir tek telefunken biraz daha sert çalıyor tamamen zevk meselesi

• Sert sesi pek sevmiyorum. Onun için Pioneer HPM60lardan uzun süre vazgeçememiştim. Süslü ama pamuk gibi bir sesi var. Wharfedale Opuslara geçince Genalexlerin sertliği belli oldu.

Bütçenin el verdiği oranda deneyecem.
  • NC450'nin giriş katında hem 12AX7 hem de 12AU7 var. Bunlar gainleri farklı lambalar. Bu bağlamda her tattan her dokundan lambalar alıp farklı kombinasyonlarla çok farklı lezzetler ortaya çıkabilir.
  • Edicron ECC83 isterseniz temin edebilirim.1970 li yillarin yapimi long plate.

• quote:

Genalexlerin sertliği konusunda hemfikirim. Geçenlerde akustik gitar melodilerinin bolcana olduğu bir plakta dikkatimi fazlaca çekmişti. Phono stage'e yordum. NOS lambalara geçtiğimde ilk farkettiğim parlaklık oldu. Ancak siz Genalexlerin çok parlak olduğunu paylaşmışsınız. Bu bağlamda lambaların karekteristikleri de üzerinde çalıştıkları devrelerin topolojisine de biraz bağlıdır diyebilir miyiz?

Sanırım yanlış anlaşılacak şekilde yazmışım. Şöyle ki philips ve valvo da vokaller ortada entrumanlar yanlarda sahne çok geniş. Ama sahne yine çok net ortada. Sadece boyutu daha büyük 3d daha derin. Amparex ve siemens de ise sahne tabiki yine ortada ama daha dar. daha küçük bir sahne hissediyorsunuz. 3d olgusu diğer ikisi kadar derin değil. Bunlar birbirlerine artı yada eksisi olan durumlar değil tabiki de. Bunlar sizin dinlediğiniz müzik tarzınıza ve akustik ortamınıza göre tercih ederken belirleyici olan tipik özelliklerden bazıları.
    Düzenli olarak değişik lamblardan alıyorum. Bunlar benim şu ana kadar aldığım lambalarımdan testler. Niceleri daha bekliyor.

Her birini ayrı ayrı denemekten başka şansımız yok gibi görünüyor
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.