Eski dönem filmlerini severim ve vakit buldukça izlemeye çalışırım. Az önce Taksi Şoförü (Taxi Driver) filmini izledim. Filmi beğendiğimi söyleyebilirim. Ama film görüldüğü kadar basit miydi yoksa mesajlar mı içeriyordu orasını anlamadım. İnternette aradığım cevapları da bulamadım. Baktığımda film iyiydi veya kötüydü olarak tartışılmış, lütfen böyle şeyler tartışmayalım. Filmin içerdeği mesajlar hakkında konuşalım. Aşağıdakiler baştan sona SPOILER içermektedir. Filmi izlemeden okumamanızı tavsiye ederim.
1- Travis bir müşterisini bırakırken, müşteri karısını gösteriyor ve öldüreceğini söylüyordu. Sonra film buradan atladı. Orada ne yaşandı? Travis'i değişime itecek ne görmüş olabilir?
2- Filmin ortalarına doğru Travis, siyahilere farklı bakmaya başladı. Biraz ırkçılık sezdim gibi. Travis, markette siyahi bir adamı vurduktan sonra Kasiyer siyahiyi dövmeye başladı. Film ırkçı mıydı acaba?
3- Travis, Betsy'e ilgi duyuyor. Betsy, Palantine'ın başkan adayı olması için bir büroda çalışıyor. Sarışın kadın Betsy, Travis'den hoşlanmıyor. Sonra Travis, Charles Palantine'ı öldürmeye çalışıyor. Ama gerçekleştiremiyor. Charles Palantine birini mi temsil ediyor? Dönemin ABD seçimleriyle bir ilgisi mi var?
4- Filmi izlerken hiç bitmemesini istedim. Travis'ı izleyebilirdim sürekli. Çünkü farklı farklı hayatları gösteriyordu. Ve filmin sonu bana hemen bitirilmek istenmiş gibi geldi. Once Upon Time in America bu yüzden uzun herhalde, neyse. Travis, Palantine suikastını gerçekleştiremiyor. Eve gidiyor ve panikliyor. Sonra kızı kurtarmaya gidiyor. Neden hemen böyle bir karar alıyor? Kızı kurtardıktan sonra neden polise silah işareti yapıyor? O sırada Beni Vurun! diye düşündüm ama bişey olmadı.
5- Travis acaba orada öldü mü? Iris'ın ailesinin mektuplarında komada olduğu yazıyordu. Ve sonra iyileştiği gözüküyor. Travis'ın saçları tekrardan uzamış. Aradan baya zaman geçmiş anlaşılan ya da o sahne farklı bir zamana mı ait? 3 kişiyi öldüren bir adamı serbest mi bıraktılar?
6- En sonunda Travis ve Betsy konuşmasından bir sonuç çıkaramadım. Travis, 'Palantine'in aday olduğunu duydum.' diyor. Burada ne anlatılmak isteniyor? Aradan geçen zaman da Palantine seçimleri kaybetti ve tekrardan mı aday oluyor?
Filmi tartışmadan ne anladıklarınızı yazarsanız sevinirim.