Şimdi Ara

*** Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi *** (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
7 Misafir (1 Mobil) - 6 Masaüstü1 Mobil
5 sn
42
Cevap
0
Favori
1.052
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • emeklilik yaşını 65 70 lere çıkarıyorlar , ömür boyu vatandaşı sömür karşılığını ödemeden zaten vefat edip gitsin, aldığın parayıda amacına asla kullanma zorunlulugun yok nasılsa

• Navi kullanıcısına yanıt

yahu şuan emeklilik tazminatı alan insan sayısı bir avuçtur. bir tek kamuda çalışan memurlar,belediye çalışanlar ve sabancı,koç gibi büyük kurumsal şirketlerde çalışanlar alabiliyor emekli ikramiyesi bunun haricinde alabilen var mı?

özel şirketler,kobiler sürekli personelleri işten ayrılıp tekrar işe alıyormuş gibi girdi,çıktı yapıyorlar tazminat vermemek için.

şuan mahallesinizdeki bim,a101 ve şok gibi marketlerde bir fiil 5 yıldır çalışan personel göreniniz var mı sürekli bir personel değişikliği vardır bu marketlerde sebebi ne?

kamuda 25-30 yıl çalışmış memurlar dahi şuan 500-600bin tl civarı emeklilik tazminatı alabiliyor.

eskiden memur emekli olduğunda emeklilik ikramiyesi ile çok rahatlıkla ev alabiliyordu.

şimdiki emeklilik ikramiyesiyle ise 2.el 10-15 yıllık doblo anca alırsın belkide alamazsın otomobil piyasasından hiç haberim yok.

şimdi 30 sene önce TES olsaydı ve benim TES teki param altın fonunda olsaydı alacağın para en az 5-6 milyon tl olurdu

*** Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ***

• Baba direk maaşı verelim kurtulalım.. Kimse eziyet çekmesin

• ozbey08 kullanıcısına yanıt

Yazdıklarına katılıyorum. Mutlaka ek bir birikim şart. Ama bu işi devlet teşvik ettiğinde şüphe duyuluyor. Bes ya da tes emekliliğin yerini alacak, devlet bugün ne veriyorsa 30 sene sonra yine aynısını verecek ama çalışan bir de bunlara ödeme yapacak gibi...

soru şu 10 yıl,15 yıl sonra hala iktidarda akp mi olacak? hiç zannetmem Azrail denen varlık var.

yani şimdi bes yaparsak tes çıkarsa gelecekte bu iktidar o paralara çöker endişesini hiç taşımıyorun öübkü 10 sene sonra bunlar olmayacak kesinlikle

1999'da Yaşar Okuyan'ın Sosyal Güvenlik Bakanı olduğu zaman

çıkartılan 5510 sayılı yasanın ne tür mağduriyetler yarattığını gördük.

EYT'lilerin hepsi o kanunun mağdurları.

AKP iktidarda olmasa da düzenleme yapıldığıyla kalır.

tıpkı 99 depreminden sonrası getirilen ÖTV'nin kalıcı olması gibi.

AKP gidince sonra gelen bu kanunları iptal etmeyecek...

Bes ya da Tes parasına çökme söz konusu olmaz. Sisteme giren para bir havuzda beklemiyor, zaten çeşitli yatırım araçlarında değerleniyor. Devletin erişimine açık değil. Deprem fonu, işsizlik fonu ya da X fonu gibi değil yani. Burada risk, devletin bu sistemi bahane ederek asıl emeklilik ikramiyelerine ve maaşlarına tırpan vurmasıdır. Devlet bu yüzden karışmasın isterim. Ben zaten yapılması gerekeni yaparım. Bes kanunu çıkardı sistemi daha kötü yaptı, eskiden direk vergi iadesi vardı, şimdi bunu şartlara bağladı. O yüzden kanun çıkarır, bu işi zorunlu kılarsa hiç iyi olmaz.

BES birikimlerinin %50'sini BİST'de değerlendireceksin gibi düzenleme çıkarıyorlar.

BES fonları da ellerindeki parayı oraya kanalize ediyor.

BİST böyle yükseltildi.

BES'te yılda 4 defa portföyünü değiştirme imkanı var.

kimsenin böyle bir birikimi yok. kimse uğraşmaz bile...

devlet katkısı 10 yıl sonrası için +%25.

yıllık %2,5'a gelir.

yıllık enflasyonun %50 olduğu ülkede, kimse parasını %2,5 kâr ile Fonlara yatırmaz.

• adolf1 kullanıcısına yanıt

Doğru, yatırımları tamamen kendimiz belirleyemiyoruz, bu bir sıkıntı.

Sisteme ilk girdiğimde doğrudan vergi iadesi vardı. 100 tl yatırırsam, makbuzu muhasebeye verir anında vergi dilimime göre bana iadesi yapılıyordu. Ortalama 25 tl iade oluyordu, yani 75 tl yatırıp, 100 lira yatırım yapıyordum. Komisyon, yönetim giderleri vs 10 tl tutsa, 90 tl benim oluyordu.

Bes'i özendireceğiz deyip daha kötü yaptılar. Devlet katkısı getirdiler onun da tamamını alabilmek için emekli olmak gerekiyor.

öncelikle yanlış bildiklerini düzelteyim.

Ootomatik katılım sözleşmesi harici bist fonu dayatması yok.

sadece oks fonlarında altın ve yabancı hisse alınmıyor

gönüllü BES fonlarında istediğin fonu seçebiliyorsun.

yılda 12 defa fon değişikliği yapma imkanı var.

devlet katkısı %25 değil %30 oldu.

ayrıca katlı fonları da yerinde saymıyor onlarda zaman içinde artıyor. ama 5 yıllık süreçte dolar artışını geçemediği için dolar bazlı zararda.

sen BES e 100bin tl yatırdın devlette sana 30 000tl yatırdı bu 30bin tl 10 sene boyunca 30bin tl olarak kalmıyor katkı fonunda o 30bin tl 5 yılda oluyor 90-100

bin tl

kendi yatırdığın para olan 100bin tl yi de götür altın fonuna yatır o da 5 yılda olsun 800-900bin tl

Ben belki tasarruf etmek istemiyorum.

5510 sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu 16.06.2006 tarihinde resmi gazetede yayınlandı ve 01.10.2008 tarihinden itibaren uygulaya başlandı. 5510 ile yaşar okuyanın hiçbir alakası yoktur. 5510 sayılı kanun akp nin çıkardığı kanundur.

eyt düzenlemesi diye anılan yasa değişikliği yaşar okuyan bakanlığı döneminde yapılmıştır. eylül 1999 da kademeli yaş şartı getirilmiştir. anap mhp dsp hükümeti dönemine ait değişikliktir.

5510 na göre 7200 gün ve kadınlar 58 erkekler 60 yaşında emekli olabilir.

erken yaşta emeklilik 2 defa süleyman demirel 1 defada mevcut hükümet tarafından halkın beğenisine sunuldu. menderes döneminde emeklilik şartı 60 yaştı. süleyman demirel seçim kazanmak için yaş şartını kaldırmayı vaat etti. aynı vaadi 1991 seçimlerinde de yaptı.

• supreius S kullanıcısına yanıt

ne kastettiğimi anlamışsındır.

emeklilik kanununa prim ödeme gün sayısının yükseltilmesini ve yaş sınırı getirilmesini kastediyorum.

1999 da yapılan.

• Yahu bana ne fonunundan bes'inden? İster tasarruf yaparım ister yapmam. Devlet ne karışır? Ne diye zorla iş yaptırıyor?

Bu fon mon diyenlere aldanmayın. Yıllarca birşey kazandırmadı. O fonu alırsın satarken vergi kesintisi var, işletim bedeli var. Bazı fonlarda bugün satarsın 1-2 gün sonraki fiyattan satılır. Paranın hesaba geçmesi ise ölme eşeğim ölme.

• Vanished Man V kullanıcısına yanıt

yahu nasıl kazandırmadı?

aha buyur belgesiyle konuşuyoruz

son 5 yıllık fon kazançları.

DOLAR/TL son 5 yılda %500 kazandırmış. o halde son 5 yılda %500 den fazla getiri sağlamış her fon kazandırmış demektir.

son 5 yılda %500 den fazla getiri sağlamış emeklilik fonu sayısı 150.

kaldıki dolar bazlı %100 ün üzerinde kazanç sağlamış fon sayısı da 65 tane

Vergisi var, fon işletim bedeli var.

Sonra dolar ne alaka? Doları alıp kenara mı atıyoruz yoksa faize mi koyuyoruz? Son 5 yılda tezek alsan bile kazandırırdı. O parayı gayrimenkule yatırsan bundan çok kazandırırdı. Araba da öyle.

Hem ben tasarruf yapmak zorunda mıyım? Bana ne ülkenin finans sisteminden? Aracı kurumları, borsa şirketlerini niye finanse edeyim ki? İyi birşey olsa zorunlu olmazdı. Çok cazip birşey olsa zaten yatırımcı sıkıntısı olmazdı. Devlet kendi vatandaşını borsada halka arzlarda soydururken, vatandaş yararına birşey yapması inandırıcı olmaz.

• Vanished Man V kullanıcısına yanıt

AYLIK 500TL-1000TL İLE GAYRİMENKUL ALABİLİYORSAN BUYUR AL.

yahu BES e yatırdığımız paralar minnacık paralar ne arabası,ne gayrimenkulü. sanırsın BES e 1 milyon tl yatırdık.

zorumlusunu alma alma gönüllü BES var. benimki bu zıraat süper şube kampanyasının BES i ve o dediğin kesintileri ödemiyorum.

Süper Şube Müşterilerine Süper BES Planı!

Süper Şube Müşterilerine özel Süper BES Planı ile şubelerimize gitmeden dijital kanallarımız aracılığıyla hızlı ve kolayca geleceğiniz için birikim yapmaya başlayın.

Süper BES Planı Avantajları:

• Aylık 449 TL'den başlayan birikim yapma seçeneği,
    • Giriş aidatı yok,
    • Yönetim Gider Kesintisi yok,
    • Ara Verme Kesintisi, her yıl boyunca aylık asgari brüt ücretin %1'i,
    • Çıkış Aidatı, aylık asgari brüt ücretin %15'i,(10 yıl dolmadan çıkış yaparsan 3000tl caydırıcı ceza kesintisi var)
    • 1 yıl ücretsiz Antivirüs Yazılımı hediyesi

• Besi doğru kulanabilsek doğrudan kastım petrol emtia yarı iletken fonu olsa ben %30 katkı istemem 10 sene sonra para zaten katlanacak

• Tekno moomce kullanıcısına yanıt

500 lirayla 1000 lirayla yatırım falan olmaz. O ne öyle asgari ücretin 17'de biri. 5 e katlasa ne olur 10 a katlasa ne? Minnacık parayla yatırım olmuyor. Eğer öyle yatırım yapacaksam hisse senedi alır unuturum. Ben borsaya girdiğimde birçok hisse kuruştu. İçlerinde 100 kat 200 kat gidenler oldu. Geçen yıllar içinde temettülerini, bölünmelerini hesaplayamam bile. Ancak o işler öyle değil artık. Halkı soyan halka arzlar var.

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.