Şimdi Ara

Tanrı Hakkında Müthiş Paradoks

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
28
Cevap
0
Favori
892
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Şimdi Tanrı bizim gelecekte ne yapacağımızı, neye karar vereceğimizi önceden biliyor değil mi? O zaman bizim cennete veya cehenneme gideceğimizi de önceden biliyor demektir. Peki bu şartlarda biz niye boşuna yaşıyoruz madem Allah bizim hükmümüzü daha önceden verdiyse bu boşuna yaşamak değil midir? Allah eğer bizim cennete veya cehenneme gitmeyeceğimizi bilmiyorsa "her şeyi bilen Allah" özelliğini kaybetmez mi? Demek ki her şeyi bilmiyormuş anlamına geliyor.

İki ucu boklu değnek. İkisi de kusurlu bir hareket.

• Hocam şimdi diyelim karşımda suçsuz masum bir çocuğu öldürecek veya işkence edecek bir terörist var. Ben bu teröristi durduracak kadar güçlüyüm ve korkmuyorum elimde silahım var vs. Ben bu çocuğu kurtarmazsam ve öylece izlesem bunu bilen öğrenin kişiler bana etmediği küfürleri hakaretleri bırakmazlar ama Allah aynısını yapınca hakaret etmek yerine tapıyorlar. Allah işkence gören bir çocuğun olduğu dünyayı yaratırken ve bunun olacağını bilirken o çocuğun başına gelen şeyi önemsemeyecek kadar bu dünyayı yaratmak istemiş ve bir şey yapmadan o çocuğun işkence çekmesini izleyebiliyor olacakki buna engel olabileceği halde dünyayı yaratma hevesine hakim olamayıp dünyayı yaratmış ama böyle büyük bir olayı önemsemeyen tanrı gidip insanların sarhoş olmasına, birbirleriyle evlenmeden ilişkide bulunması gibi basit şeylerede kafayı takacak kadar hassas biri.
  • Paradoksdan ziyade çelişki.

https://www.youtube.com/watch?v=fJEYqf5EY3w

• şöyle düşün las vegasta şimdiye kadar atılan trilyonlarca zardan bir tanesinin yer çekimi kuralını aşıp havada durması bekleniyordu.

aslında atılan trilyonlarca zarın amacı buydu. sen ya da ben kumar oynuyorduk belki ama amaç buydu.

bu bir gün olacak ve olduğu gün bütün zarların masaya düşeceği konusundaki kader değişmiş olacak.

....................

o günün geleceğini bilmek ile o günün gerçekleşeceği güne kadar zar atmak da bir kader olmalı.
  • Ne paradoks var ne çelişki. Bu açılan bininci konu.

Sen öğretmensin sınav yapacaksın ve kimin kaç alacağını ve ne kadar çalıştıklarını biliyorsun bu neyi değiştirir öğrenciler kendi iradeleriyle o nota sahip oldular. Burda öğretmenin her şeyi bilmesi hiçbir şey ifade etmez.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bilmem kacinci milyon kez konusulmus gereksiz konularla forumu doldurmayin lutfen.

Panteizm paganizm mitraizm icerikli konular konussak daha faydali olur.

Paradoksu konusmak icin evvela tanrinin olmasi lazim.

Olduguna dair kanit yokken varmiscasina fosfor ve protein harcamak gereksiz yakit tuketimi..

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: erkurt02

Ne paradoks var ne çelişki. Bu açılan bininci konu.

Sen öğretmensin sınav yapacaksın ve kimin kaç alacağını ve ne kadar çalıştıklarını biliyorsun bu neyi değiştirir öğrenciler kendi iradeleriyle o nota sahip oldular. Burda öğretmenin her şeyi bilmesi hiçbir şey ifade etmez.

Yani diyorsun tanrının müdür gibi birisine hesap vermesi lazım o yüzden bizi mecburiyetten sınava sokuyor keyfi değil.
    Böyle örnekler verecekseniz böyle cevaplarada verdiğiniz örneğe göre cevap verin lütfen.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam şimdi diyelim karşımda suçsuz masum bir çocuğu öldürecek veya işkence edecek bir terörist var. Ben bu teröristi durduracak kadar güçlüyüm ve korkmuyorum elimde silahım var vs. Ben bu çocuğu kurtarmazsam ve öylece izlesem bunu bilen öğrenin kişiler bana etmediği küfürleri hakaretleri bırakmazlar ama Allah aynısını yapınca hakaret etmek yerine tapıyorlar. Allah işkence gören bir çocuğun olduğu dünyayı yaratırken ve bunun olacağını bilirken o çocuğun başına gelen şeyi önemsemeyecek kadar bu dünyayı yaratmak istemiş ve bir şey yapmadan o çocuğun işkence çekmesini izleyebiliyor olacakki buna engel olabileceği halde dünyayı yaratma hevesine hakim olamayıp dünyayı yaratmış ama böyle büyük bir olayı önemsemeyen tanrı gidip insanların sarhoş olmasına, birbirleriyle evlenmeden ilişkide bulunması gibi basit şeylerede kafayı takacak kadar hassas biri.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Asus gl702 -- 13 Ekim 2018; 2:37:04 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bu duruma kader inancı olan dinlerdeki paradoks demen gerekli. Tengricilikde ki yazgı (kader yaklaşımı) çok farklı mesela
  • anlamak istemeyince anlaşılmıyor işte

Allah biliyor sen bilmiyorsun iyi bir gelecek için çalışman gerekiyor. bu kadar basit bir mesele bu kadar patırtı
  • quote:

Orijinalden alıntı: Asus gl702

quote:

Yani diyorsun tanrının müdür gibi birisine hesap vermesi lazım o yüzden bizi mecburiyetten sınava sokuyor keyfi değil.
    Böyle örnekler verecekseniz böyle cevaplarada verdiğiniz örneğe göre cevap verin lütfen.

Alıntıları Göster
    İsteseydi sınava sokmazdı direk cennet ve cehenneme atıp tüm olayları yaşanmış gibi hatırlatabilirdi.

• Klasik sorulara klasik cevaplar. Sadece bir konunun anlaşılması için birşey yazayım.

Klasik öğretmen ve benzerleri cevabı verenler şunu düşünsün lütfen:

Burada çocukları yaratan da öğretmen. Şöyle diyor: 30 tane çocuk yaratayım. Onunu zeki, onunu normal, onunu da düşük zekalı yapayım. Bunların bir kısmına ailevi sorun verip okula vakit ayırmamasını sağlayım. Derste anlattıklarımı bazılarının dinlemesini sağlayıp, bazılarının dikkatinin dağıtayım. Sonra sınava sokayım. Bazılarına şans verip attığı soruların doğru olmasını sağlarken, bazılarını o gün hasta yapayım ki sınava aklını veremesin. Ve bu sınav sonucuna göre sonsuza kadar yaşayacakları hayatı belirleyeceğim.

Ve çıkıp çocuklara şunu söylüyor : En adil davrananınız benim, herkes kendi sonsuz hayatını kendi belirleyecek. Başarılar (!)....

• biliyorsunuz tanri ihtiyac duymaz.

ama insanlara ihtiyac duymus.
  • asderty A kullanıcısına yanıt
    aslında anlamışsın ama eksik olan herkesin soruları yani imtihanı da kişisel
    herkes ona verilenden sorulacak
    hasta olandan istenilen ile sağlam olandan istenilen aynı değil.
  • quote:

Orijinalden alıntı: mhmt042

aslında anlamışsın ama eksik olan herkesin soruları yani imtihanı da kişisel
    herkes ona verilenden sorulacak
    hasta olandan istenilen ile sağlam olandan istenilen aynı değil.

Herkesin soruları farklıdan ziyade herkesin soruları aynı ama bazılarının 60 alması bazılarının 70 almasından belki daha zor olacak dolayısıyla mükafatıda daha çok olacak ama meselenin birde şu yönü var 50 nin altında alanlar kalıcak ve imtihanı başarıyla tamamlayamayacak. Yani bir insanın 40 alması başka bir insanın 60 almasına eşit olsa bile 40 alan kisi 50 yi geçemediği takdirde cehenneme gidecek yani asıl haksızlık olan yer burası.

• quote:

Seninki birazcık mantıklı bir cevap oldu ama tamamen mantıklı değil. Sadece mantığın yanından uğramış.

Şimdi senin verdiğin örnekten devam edelim. Bir kere öğretmen Allah değil. Bir kişinin sınavda ne yapacağını önceden bilecek kabiliyette değil. Benim ne arkadaşlarım oldu haylaz tembel görünen ama sınavlarda yüksek puan alan. Belki okulda dışarıda haylazdır ama evde ders çalışıyordur. Yani senin verdiğin örnek de benim yazdığım şeyin cevabı değil maalesef.

Bak ben diyorum ki Allah insanların daha doğmadan cennete mi cehenneme mi gideceğini önceden biliyor. Peki doğmadan cehenneme gitmesi hüküm verilen bir insanın dünyada ne yaparsa yapsın cennete gitmesi mümkün değil. Şimdi bu adam boşuna yaşamış olmuyor mu sonuçta dediğim gibi adama taa doğmadan önce cehenneme gideceksin hükmü verilmiş. Ayrıca Allah bazı kişilerin kalplerini mühürlemiştir (ayetlerde yazar) peki kalpleri mühürlenen adamların suçu neydi? Kendileri ister miydi o şekilde olmasını? Allah bu insanlara neden bir şans vermemiştir de kalplerini ölünceye kadar mühürlemiştir?

Ben irade denilen şeye de inanmıyorum. Allah bizim 10 saat sonra ne yapacağımızı biliyorsa bu nasıl özgür irade olabilir? Mesela ben 5 dakika sonra su içip içmeyeceğimi Allah biliyor mu bilmiyor mu? Biliyorsa bu özgür irade değildir, bilmiyorsa Allah'ın "her şeyi bilen" özelliğini yitirmiş anlamı çıkar.

Allah bize bir film çektiriyor, senaryosunu kendisi yazıyor. Sen şunu şunu yapacaksın, seni ben yönlendireceğim diyor. Biz de tamam diyoruz. Ama kendi irademizle değil Allah'ın bize önceden emrettiği kurallar ile yaşıyoruz. Bu yüzden özgür irademizi ne kadar kullansak kullanalım kaderin dışına çıkamayız.

Bu da paradoksa sürükler durumu.

• Asus gl702 kullanıcısına yanıt
    hayır herkesin imtihanı aynı falan değil
    aynı soru dediğin zaman her insan aynı hayatı yaşıyor demektir bunu nasıl dersin anlamıyorum
    soruları farklı hesabı da farklı
  • Asus gl702 kullanıcısına yanıt
    dünyaya gelmeden önce (sınav salonuna gelmeden öğrendiğini) yaptığın antlaşmayı unutunca bakış açısı kayıyor. cüzi irade sana boşuna verilmedi. halife ilanı boşuna yapılmadı. hepsi anlaşmanın parçası. nimeti alan hakkını verecek karşılığında mükafatı alacak. nimeti alıp nankörlük eden, nimetin hakkını vermeyen, cezasını çekecek adalet sağlanmış olacak. insanlık tarihi milyon kez uyarılmış. her seferinde uyarıcılar yalanlanmış hala aklımızı başımıza alma zamanı gelmedi mi?
  • İçinde bulunduğumuz algıyla bu durumu anlayamayız. Neden? Çünkü biz zamana bağlı olarak yol ve hız olabilen maddesel bir gerçeklikte yaşıyoruz. Diğer tarafta ise maddesellik yok, mesafe yok ve zaman da yok. Yani nokta kadar hükmümüz yok. Buradan düşünmeye çalışınca, sanıyoruz ki bedenli bir varlık var ortada, sanki bizim gibi. Ancak oradan bakınca her şey anlık bir durum. An bile yok. En fazla masal kadar hükmümüz var. Düşüncede yaratılan bir enerji titreşimi ve salınımının içindeki enerji masalı. Enerjinin titreşiminin düşürülmesiyle maddeselliğin halleri var edilmiş ve üzerine yaşam formları eklenip, geliştirilmiş. Her gelişim seviyesinde yaratıcının aktardığı akıl ve bilinç daha artmış. En fazla, aklımızın daha fazlasına yetmeyeceğini kabul edebiliriz.

Şu da var. Bizim aklımız ve bilincimiz varsa ve "düşünüyorum o halde varım" diyebiliyorsak, başka türde ve bizden çok daha üstün bir varoluşun olabilmesi hiç de mantıksız değil. Belki de hepimizin (tüm kainatın ve kimbilir kaç evrenin) maddesel var olma deneyiminden faydalanabilmesi nedeniyle sonsuz bilgiye sahip. Sayısız big bang oluştu belki.

Bilim diyor ki, evrenin genişleme hızının sabit bir artışı varmış. Bu sabit artış hızı olmasa, insanı var etmek mümkün olamazmış. Çünkü belli bir bölgeye düşen hidrojen atomu sayısı 5 olmalıymış uzayda. Bir başka titreşim hızındaki varlık bize göre yok. Onlar bizim duvarlarımızın içinden geçerken, duvarlar onlara yok gibi. Bu şekilde de akıl almaz bir gerçeklik var ve bunlar bilimsel. Ancak bilim bunları inceleyebilecek kadar gelişmedi. Aklımızın yetmeyeceği çok fazla şey var.

• goruyorum ki bazi kisiler sinav manigi ile gelmis.

bu mantiga gore tanri insani sinava sokmus. niye? tanri insanlarin yaptiklarini kanitlamaya ihtiyac duymus

bir kere diyelim ki dediginiz gibi tanri var ve insan ona napiyorsun diye itiraz edecek. Hadi canim.

yok, madem itiraz edebiliyor, simdi de ben boyle sinav istemedim, benim sinavim farkli diye niye itiraz edemiyor? niye tanriniz sinavi degistirmiyor, herkese esit sinav yapmiyor? var mi mantikli bir aciklama?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Jeopol

goruyorum ki bazi kisiler sinav manigi ile gelmis.

bu mantiga gore tanri insani sinava sokmus. niye? tanri insanlarin yaptiklarini kanitlamaya ihtiyac duymus

bir kere diyelim ki dediginiz gibi tanri var ve insan ona napiyorsun diye itiraz edecek. Hadi canim.

yok, madem itiraz edebiliyor, simdi de ben boyle sinav istemedim, benim sinavim farkli diye niye itiraz edemiyor? niye tanriniz sinavi degistirmiyor, herkese esit sinav yapmiyor? var mi mantikli bir aciklama?

Allah insanları tek tip yaratmadi. Tabiki bir sınav olmasada o insanın dünyada nasıl yaşayacaginı bilirdi. Yanlız o zamanda ahirette insan benim hakkımda hüküm neye göre verildi? Sınav olsaydı ben o sınavi gecerdim derdi.

Allah kendisini tanımayan lara yada dünyada kötü şeyler yapan insanlara karşı anında karşılık veren mahkumlarin urekli başında bekleyen bir gardiyan gibi hareket etmiyor. Aksine insanları dünya yasantisinda özgür bırakmış. Yaptığımız her şeyden mesul olduğumuzu da bize bildirmiş.

Bu dunyada insanın insana yaptığı sınavı anlıyorsunuz, kendiniz bile birini sinayip ona guven notu vererek hayatinizdaki yerini belirliyorsunuz. Ancak Allahın sınavını anlamiyorsunuz!

Allah dünyada somut olarak herkese esit davransa idi, ilk insandan son insana kadar. Eşit çevre, eşit es dost arkadaş, eşit barınma ve gıda, tüm insanların kaliptan cikmiscasina benzer olması. ... gibi tam bir eşitlik vermesi gerekirdi. O zaman insanlar robottan farksız olurdu. Şimdiki halimizle insan oluyoruz. Bizden kötü durumda olanlar için halimize şükür ediyor belki onlara yardimci oluyoruz. Bizden İyi durumdaki lere bakıp hirslanip çalışıyoruz. Allah bir kuluna zorluk vermisse, mesela ciddi bir sağlık problemi, biliyoruzki burada çekeceği sıkıntıyı fazlasıyla ahirette rahatlik olarak görecek.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.