Şimdi Ara

Tanrı'nın amacı (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
135
Cevap
2
Favori
4.557
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    İlgi için teşekkürler.

İnsanın yapısı gereği ilahi kavrama muhattap bi şey olması halinde dna nın konuşan şeklini duşunun. İlahi kavram buna rida giydirmiş çeki düzen vermiş. Aslında şöyle duşunun hakimin onune çıkarken yemiz elbise giydirilen bi kişi gibiyiz.

Şimdi bu şey ilahla konuşurken ne olduğunu bilir ise kendisine kılık kıyafet verenin annesi olduğunu dahi diyemez. Baba denen kavramda yaptı der. İşte bu haldeki kişi ilahi kavram veya onun kitabı hakkında değilde hep anne ve babasının verdiği libasla yaptığı şeyden bahsetmek zorunda kalır.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kendinle çelişmedin mi hocam? ''dinlerin en temel kuralı'' yazmışsın ilk mesajda şimdi ''İnananların çoğu sorgulamıyor, %90 böyle'' diyosun. Eğer dinin en temel kuralıysa inananların ''çoğu'' değil her yerde her zaman ''tamamı'' bu durumda olmalıydı.
  • LePortaBim kullanıcısına yanıt
    bak sen şu işe kuranda da yazmıyor böyle bir şey
  • bilimi, var olanın yalnız bir kısmını inceler bularak onu, olası bilim dışı bir mantıktan ötekileştirme gereği duymaya, bir dil oyunu yol açıyor olabilir. zira var olan her şey bilimin konusu olabilir. bilim, gerçekten de insan için en sağlam bilme metodudur. eğer çok daha gelişkin yahut farklı bir mantık varsa, bu da bilimin konusudur yalnız henüz insanlık ona ulaşamamıştır. ve o mantığa ulaşmak adına tutunacak en sağlam dal yine bilim olabilecektir "ne yazık ki".

dikkat edersek, düşünürken de zihnimizde bilim ve evrimin diğer bir versiyonunu buluruz. akılda parlayan fikirler, düşünsel koşullarda test olunur, yanlışlanır ve ihtiyaç doğrultusunda gelişir durur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ricoeu -- 28 Nisan 2017; 16:16:11 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Koşulsuz_Uyarıcı

O yazdığın mezhepler müslüman topluluğun % kaçını oluşturuyor ? Günümüzde ne kadar müslüman bunları sorguluyor ?

Dinler cevaplayamadığı soruya biz bilemeyiz der önermesine karşılık bunlar da var diyorum sadece.Mutezile ve Maturidiyye bayağı vardır ancak yüzdelerin önemi yok sonuçta dinler değil insanlar sorgular ya da sorgulamaz. Mesela çok sorgularsan sapıtırsın mantığı sadece ehli sünnet ve şiada yaygındır.
  • ricoeu kullanıcısına yanıt
    Bilimden kastımız doğa bilimleri ise her gerçek bilimin konusu olamaz bence, ne bugün ne de ileride. Doğa bilimleri sadece gözlemlenebilir olanla ilgilenebilir. Ama sosyal bilimler de var. Sosyal bilimleri de işin içine katarsak zaten bilim tanımımız "doğa bilimleri" değil "sistematik düşünme" olacaktır. Bu kadar genel bir tanımla insanın bilebileceği hemen her şeyi bilime dahil edebiliriz. Ama bilim deyince ilk anlaşılması gereken şey bir çok zaman "doğa bilimleri" olmalıdır bence. Mesela yukarda da böyle bir muhabbet geçti, hem ben hem Jon wick bu anlamda kullandık kelimeyi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LePortaBim -- 28 Nisan 2017; 15:23:47 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • MANGUTAY kullanıcısına yanıt
    demek ki müslümanların çoğuna hitap eden ehli sünnet ve şiadan bahsediyormuşum
  • LePortaBim kullanıcısına yanıt
    bilim özünde tektir. eğer insanlık yeteri kadar gelişirse, sosyal bilimler de doğa bilimi vasfı kazanacaktır. bir doktorun kanseri saptaması gibi, bir ülkenin siyasi sorunları saptanacak ve uygun reçete ile tedavi olabilecektir. ayrıca bu tür bir determinizm, filmlerde resmedildiği gibi duygusuz ve robotik olmak zorunda değildir. gayet insani ve normal gelecektir bizlere.

söz ettiğim gerçek ve tek bilim, var olan her şeyi konu alabilendir. var ise ruhaniyet bile elbette bilimin konusu olacaktır. zaten ruhsal deneyimler üzerine pek çok araştırma yapılıp durulmaktadır.

• quote:

demek ki müslümanların çoğuna hitap eden ehli sünnet ve şiadan bahsediyormuşum

Eğer onlardan bahsetseydin şu anda bu muhabbeti etmiyor olurduk. Lütfen yanlış anlama seni burada bozmak gibi bir niyetim yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MANGUTAY -- 28 Nisan 2017; 15:31:19 >
    Çevrede ne gördüysem onu yazdım. Müslümanların çoğu o kafadaysa en temel kuralı biz bilemeyiz deyip inanmak herhalde derim. Yoksa kuranda böyle bir şeyde yazmıyor...
    Azınlık bir kısımdan örnek verip çürütmeye çalışmakta komik. Ben gördüğüm zihniyeti eleştiriyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: LePortaBim

''Toprak katmanlarını incelerken fark ediyoruz ki alt katmanlardaki canlılar üst katmanlardaki canlılara kıyasla daha az gelişmiş. Mesela diyelim ki alt katmandaki türlerden birinin kolları pek gelişmemişken, katmanlarda yukarı çıktıkça geliştiğini görüyoruz. Buna göre anlıyoruz ki, bu tür zaman içerisinde kollarının gelişeceği yönde evrimleşmiş.'' Abi o çıkarımla bu çıkarım aynı mı ya Senin verdiğin örnek ve linkini attığın scientific methodun bizim konuştuğumuz şeyle aynı olmadığını sen de biliyosun. Birisi tamamen olgular dünyasında kalırken öbürü Tanrı ve tanrı-insan ilişkisi konularına giriyor. Felsefe ve teoloji konuları bunlar. Bilimden hareketle dinler gerçek ya da dinler yalan diye bir çıkarım yaparsan bu bilimsel bir çıkarım olmaktan çıkıp felsefi ya da teolojik bir çıkarım olur, scientific methodun içinde kalamaz.
    Bir din insanının gelip ''Tanrı yarattı'' demesi de elbette bilimsel bir çıkarım değildir. ''Bilim Tanrıyı kesin olarak ispatladı'' kafasıyla gezenlerle uyuşmadığımı farketmişsindir zaten. Yine ''Bilim tanrıyı/dini yanlışladı'' diyenler de benim gözümde aynı hataya düşüyorlar.
    Bu arada hangi meslekle veya alanla ilgileniyordunuz acaba? Saygılar.

PM'den yazıyorum knk ifşa olmayalım

• quote:

Çevrede ne gördüysem onu yazdım. Müslümanların çoğu o kafadaysa en temel kuralı biz bilemeyiz deyip inanmak herhalde derim. Yoksa kuranda böyle bir şeyde yazmıyor...
    Azınlık bir kısımdan örnek verip çürütmeye çalışmakta komik. Ben gördüğüm zihniyeti eleştiriyorum.

''Cevap bulamadığı sorulara "biz bilemeyiz" deyip inanmak dinin en temel kuralı.''

Bu cümlenizi çürüttüğümden eminim. Zaten bu noktadan sonra yazdıklarınızla kendi kendinizi yeterince çürüttüğünüz için bence bu durum daha komik.
    naziler kötü!
    hayır içinde bir kaç tane iyi insan var o zaman kötü değiller
  • quote:

naziler kötü!
    hayır içinde bir kaç tane iyi insan var o zaman kötü değiller

Ön kabullerinizi bırakıp o şekilde fikir üretirseniz böyle absürt durumlara düşmemiş olursunuz. Bu şekilde önce ''Cevap bulamadığı sorulara "biz bilemeyiz" deyip inanmak dinin en temel kuralı.'' bunu söyleyip sonra da ''Çevrede ne gördüysem onu yazdım. Müslümanların çoğu o kafadaysa en temel kuralı biz bilemeyiz deyip inanmak herhalde derim. Yoksa kuranda böyle bir şeyde yazmıyor...'' bunu söyleyerek kendi kendinizle çelişme durumunu yaşamazsınız. Burada en belirgin görünen şey çevrenizde ne gördüyseniz onu genel olarak dinlere mal etmeniz. İkincisi ise Kuranda böyle bir şey de yazmıyor diyerek zaten kendi kendinize bu durumun dinle alakası olmadığını ikrar etmeniz. İlk cümlenizin yanlışlanabilir olmasını kabul etmek neden bu kadar zor oldu ki sizin için? Bir de konumuzun Nasyonal Sosyalizm ideolojisiyle ne alakası olduğunu sorabilir miyim?

• HADO77 kullanıcısına yanıt
    Tabi hocam orada haklısınız ve yazdıklarınız bana Joyce'un Ulyses'te yazdıklarını hatırlattı. O da uç uca eklenmiş göbek bağları ile sonsuz bir telefon hattı hayal ediyordu. Geçmişe ilk insana ve böylece son hatla ilahi bir bağlantının resmi. Buna belki de bu hat ile dile gelen bir dna eklenmeli.

Temiz elbiseler giydirilen çocuklarız ama kellelerimiz de ibret taşında sayın hocam. O temiz elbiseleri de bize giydiren ise anne olmasa da anne kavramıdır.

Kalın sağlıcakla.

Ben zihniyeti eleştiriyorum. Burada çürütecek bir şey bile yok aslında. Hadi çürütmek istiyorsan azınlık mezhep yerine kurandanda örnek verebilirdin. Diyebilirdin ki kuranda böyle bir şey yazmıyor.
    Bana azınlık mezhepleri yazdıktan sonra dedim ki bu mezhepler ne kadarlık bir kesime hitap ediyor ? Çünkü genele hitap etmediği ortada! Sonra dedin ki ehli sünnetten bahsetmiyordun o azınlık mezhepler çoğunlukta benim mi haberim yok ? Neyden bahsedeyim ? Trollüyorsun başka bir şey değil.

"konumuzun Nasyonal Sosyalizm ideolojisiyle ne alakası olduğunu sorabilir miyim?"
    Bunu okuyana kadar ciddiye alıyordum ama artık almıyorum çok bariz trollsün. Ama hadi bunu da yazayım, yaptığın çürütme aynen buna benziyor.

Cevap bulamadığı sorulara "biz bilemeyiz" deyip inanmak dinin en temel kuralı
    hayır bir azınlık böyle değil o zaman böyle bir şey yok

• quote:

Ben zihniyeti eleştiriyorum. Burada çürütecek bir şey bile yok aslında. Hadi çürütmek istiyorsan azınlık mezhep yerine kurandanda örnek verebilirdin. Diyebilirdin ki kuranda böyle bir şey yazmıyor.
    Bana azınlık mezhepleri yazdıktan sonra dedim ki bu mezhepler ne kadarlık bir kesime hitap ediyor ? Çünkü genele hitap etmediği ortada! Sonra dedin ki ehli sünnetten bahsetmiyordun o azınlık mezhepler çoğunlukta benim mi haberim yok ? Neyden bahsedeyim ? Trollüyorsun başka bir şey değil.

"konumuzun Nasyonal Sosyalizm ideolojisiyle ne alakası olduğunu sorabilir miyim?"
    Bunu okuyana kadar ciddiye alıyordum ama artık almıyorum çok bariz trollsün. Ama hadi bunu da yazayım, yaptığın çürütme aynen buna benziyor.

Cevap bulamadığı sorulara "biz bilemeyiz" deyip inanmak dinin en temel kuralı
    hayır bir azınlık böyle değil o zaman böyle bir şey yok

Troll mü? Peki.
    Yazdıklarımı ya anlamıyorsunuz ya da anlamamazlıktan geliyorsunuz.

Aslında ta en başından konun bu noktaya geleceğini biliyordum. Şu forumda birilerinin egosu o kadar yüksek ki Everest'i bile kıskandırır. Her neyse kalın sağlıcakla iyi forumlar.

• Bu sorularınıza tek tek cevap da verilir yeter ki siz sabote etmeden yada başkaları etmeden güzelce dinlensin

İlk yaradılış nasıl derseniz..

Allah ilk önce kalemi yarattı ve ona yazabilme ve düşünebilme yetisi verdi sonra kağıdı yarattı daha sonra nefsi yarattı ve ona sordu sen kimsin ben kimim ?

Sen sensin ben benim dedi

Bir daha sordu

Tekrar aynı yanıtı alınca onu ateşe artı bir süre azap gördü sonra tekrar aynı soruyu sordu

Tekrar aynı yanıtı verdi

Onu bu sefer aç bıraktı

Sonra tekrar sordu sen kimsin ben kimim diye

Tekrar aynı yanıtı verdi

Bu defa onu susuz bıraktı

Tekrar sorduğunda sen rabbimsin ben benim dedi..

İnsan nefsi en kötü sınavını su ile verir en güzel nefs su ile terbiye edilir ramazan da bunu açıkça görüyoruz..

Allah insanı neden yarattı ? yada tüm varlıkları buna da yanıt veriyim

Allah sadece fark edilmek için varlıkları ve insanları yarattı allah herşeyi bilen ve görendir gelecek ve geçmiş peki diyeceksin ki geleceği biliyor neden bizi yarattı

Yarın obur gün öldüğün zaman allaha ben bunu yapmadım ben günah işlemedin bana peygamber göndermedin kitap gondermedin neden beni sınava tabi tutmadın ben belki iman edecektim düzgün bir insan olacaktım demesin diye sana verdiği vakit kadar yaşam sunuluyor herşeyin buna da şahit ediliyor çevrende ki insanlar gözün kulağın tüm uzuvların öldüğün zaman yaptıklarına şaitlik edecek islam dini asla gerici bir din değildir gerici diyenler kuranı bir kere bile açıp okumuş insanlar değildir..

Lütfen okuyup araştırın toprağın altına girdiğiniz zaman iyi olmanız kötülük yapmamaniz sizi kurtarmayabilir malum ilk sorulacak soru namazın tam mi ?

anlamamak için çabalıyorsun resmen neyse
  • quote:

anlamamak için çabalıyorsun resmen neyse

Tamam uzatma istersen.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.