Şimdi Ara

Tanrı'nın amacı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
135
Cevap
2
Favori
4.557
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Tanrı'nın bir şeyi neden yaptığı/yarattığı, neden yaptığı/yarattığı şeyi o şekilde yaptığı/yarattığı tam olarak bilinebilir mi? Bence bilinemez çünkü Tanrı sonsuz bilgiye sahiptir. İnsan ise her şeyi bilmemesinin yanı sıra, her şeyi bilemez de. Tanrı'nın sahip olduğu bilgiye sahip olamayacağımız için, Tanrı'nın sahip olduğu amacın bilgisini de elde edemeyiz. Tanrısal bilgeliğe sahip olamayanlar, eksik oldukları için tanrısal bilgiyi de tam olarak anlayamazlar.
    ''Tanrı neden... yaptı/yarattı?'' şeklindeki soruların tamamı bu şekilde Tanrı'nın amacını sorgularlar. Dolayısıyla cevap verilemez, verilemez olması da bir problem değildir.
    Kutsal kitaplarda Tanrı'nın amacına dair bilgiler geçer bazen. Bu bilgiler de aslında bize gerçekten amacı sağlayamayabilirler. Sonuçta tanrısal bilgi kıt insan tarafından olduğu haliyle anlaşılamaz. Bu yüzden ilahi kitaplarda amacın aslı değil de insanın anlayabileceği şekilde değiştirilmişi yer alıyor olabilir.
    ''Tanrı neden kötülüğü yarattı?''
    ''Tanrı neden insanı yarattı?''
    ''Tanrı neden 7. Yyda peygamber gönderdi?''
    ''Tanrı neden X adedince peygamber/din/kitap gönderdi?''
    ''Tanrı neden onu değil de şunu tercih etti?''
    Sorularının ve daha fazlasının yanıtlanamıyor olması benim açımdan teistik görüşler için bir problem teşkil etmemektedir.
    Gözlemlediğim bazı insanlar, dinleri, insanın her şeyi açıklama arzusunu tatmin ettiği gerekçesiyle, dinlerdeki ''tembelleştirici cazipliği'' eleştirirken yukarıdaki gibi bazı sorulara yanıt alamayınca bunu bir eksiklik olarak görmekten çekinmemektedirler.

• eger tanri denilen sey birsey yaratiyorsa ona ihtiyac duyuyordur. ve bu ihtiyac duyma durumu eger varsa tanriyi tanriliktan cikarir ve insandan daha ust bir varliga donusturur.
  • Evet ben çekinmiyorum.inandığım herhangi bir ilahi inanç benim sorularıma tatminkar cevap vermiyorsa ben ona inanmam.

Ve bu sorularin cevabınin olmamasıni neye dayanarak "problem değil" olarak nitelendiriyoruz?

Eğer bir insan Tanrı kavramıni çağrıştıran herhangi bir şeye inanıyorsa yaratılma amacını öğrenmek onun hakkıdır ki yaratılma amacıni bilmeden tam bir inanç gösterebileceğini düşünmüyorum

"... Dinleri,insanın her şeyi açıklama arzusunu tatmin ettiği gerekçesiyle

..."

Dinlerin her şeyi açıkladığını da düşünmüyorum

Sorulan sorulara, akıllarda kalan boşluklara cevap bulamayınca, veremeyince benim gözlemlediğim insanlar

" her şey once iman etmektir" diyerek konuyu kapatma yoluna gidiyorlar

Kısmen buna katılıyorum , bir dine inanan insan iman etmeden o dini sorgularsa dininden çıkması muhtemel

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Allah'ın amacını bilmek mümkün değil.Bunu hiç bir zaman bizimle paylaşmayabilir ya da istediğinde paylaşır.
    Bir ihtiyaç duyma durumu varmıdır bilemem ama bu şekilde bir zorunluluğunun olmadığından eminim.(Kaldıki bunu sorgulayacak insanlar yerine kendisine süphe olmadan itaat edecek melekler yaratması bize göre daha mantıklı olur)
    Yani insanı ve melekleri yaratmasa ondan bir güç eksilmez ; yalnızlığıda ona sıkıntı vermez.
    Bazı soruların cevaplarını mutlaka alacağız.Burada sabır önemli
    Emin olduğum bizim sorduğumuz her soruya cevap verileceğidir.Bizim açımızdan önemli olan onun bize sorduğu sorulara cevap verebilmek.
    İyilik yapan bir insana sırf Allah'ı bilmiyor diye(kendisine doğru bir şekilde kimse anlatmadıysa eğer) neden zulm edilsin?
    Bizim düşünmemiz gereken bizim amacımız nedir?
    Adeleti sağlamak yerine neden bu konuları tartışıyoruz?
    Hepimiz insanız hepimizin içinde iyilik var neden hep kötüyü görüyoruz ?
    İnananda inanmayanda bizdendir.Kendi doğrularımızı dayatarak bir yerlere varamıyacağız.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• --Abc kullanıcısına yanıt
    "ilahi inanç benim sorularıma tatminkar cevap vermiyorsa ben ona inanmam."
    Dinin, senin her soruna tatminkar yanıt verme gibi bir iddiası yok ki. Bir dinin bazı sorulara -örneğin Tanrı'nın amaçlarıyla ilgili insanın tam bilemeyeceği şeyler hakkında sorulan sorulara- tatminkar cevaplar vermemesi, o dinin hak veya yalan olduğuyla ilgili bir bilgi vermez bize. Ha senin beklentin başkadır ve bu yüzden inanmıyorsundur, ona kimse bir şey diyemez ama dinin yanlışlığını kanıtlayan bir şey değil bu bence.
    Tanrı'nın amacını bilmemek insan hayatını doğrudan etkileyen bir şey değil. Ki kutsal kitaplarda Tanrı'nın bazı amaçlarından bahsediliyor demiştim. Bahsedilen amaçların insan düzeyine indirgenmiş olması senin dediğin "yaratılma amacını öğrenme hakkı"na engel teşkil etmiyor. Bu sebepler dolayısıyla problem değil diyorum.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Jeopol kullanıcısına yanıt
    eger tanri denilen sey birsey yaratiyorsa ona ihtiyac duyuyordur.
    Neden hocam?

• Tanrı neden insanı yarattı? Bence cevaplanması gereken en önemli soru bu. İhtiyaçları sadece maddi ihtiyaç olarak düşünemezsin heleki söz konusu din ise. Baştaki sorunun cevabı benim maneviyatımı doyuracak. Yaşama amacımı aydınlatacak. Her soruya cevap vermek zorunda değil hakl ısın ama neden yaratıldığımız cevap gerektiren sorulardan biri bence.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • LeCluse kullanıcısına yanıt
    Şimdi bu sorudan kasıt "Tanrı insanı ne yapması için yarattı" ise bunun cevabı var. Ve maneviyatı doyuran da bu kısım olabilir çünkü insanın ne yapması gerektiğini belirleyip harekete geçmesi lazım. Ama sorudan kasıt direk Tanrı insan ile neyi amaçlıyor ise o zaman bunun maneviyatla ne alakası olduğunu tam anlayamadım. Çünkü bu sorunun cevabı bizi aşan bir şey zaten. Ve bu sorunun cevabı bizim hoşumuza gitmeyecek bir şey de olabilir. Belki ahirette bu soruya cevap alınca "iyi ki dünyada öğrenemedim" diyeceğiz. Bilemeyiz yani mümkündür bu.
    İnsanın bilgisi ve zekası sınırlı bir varlık olarak sahip olduğu perspektif başka, yeniden yaratım sonrasında sahip olacağımız perspektif başka.

• metodik anlamda yaratılışı insana özgülerseniz şu sonuç çıkar. kadın bi erkek çocuk dünyaya getirir ve kadın olduğu halde eril öğe o imiş gibi gözkür. yani kadına iktidar tanınır. eril erkek çocuk sahibi olduğunda iktidarını devam ettirir.

kadın dişil çocuk sahibi olursa bu çocuk ona musavidir. eril kız çocuğu olursa iktidarı düşer ve muhtaç hale gelir.

tanri denen öğeyi insanın yaratılışı ile açıklamaya çalışan insanın çabasının sonuçları bakımından kadın iktidar sahibi olmak ya da musavi denen öğeye evrilmek için bunu yapar. eril ise ya erkini devam ettirmek ya da kendi gücünü kısıtlamak adına bu işi yapar.

totalde eril gücün kendi erkini kısıtlama konusunda bi beyanda bulunduğu anlaşılıyor. kadın en kötü dengini bulurken ve eril gücü kadına çevirirken kendisini güçlü hissetmekte ancak eril güç ya dengini yani eril çocuğu ya da dişili kazanma ihtimaline binaene erkini kaybetmekte.

benim gücüm gitti mülküm parçalandı dedi.

mutlak kadir olan mülküne istiva etti.

bu düşünce çeşitlerine göre insanın yaratılış sekansnıdaki bulunabildiği zaviyeden bakışına göre tanrinin amacı kadına göre mevcut halini yani erkini genişletmek veya iktidar sahibi olanı mevkisinden düşürmek olarak görülebilir.

toplamda ise insan yaratılış denen safhada ilahi kudret karşısında musavi ve daha güçlü denen şekiller görür. denk ya da daha güçlü veya daha güçsüz sonuçlar ortaya çıkınca denklik güç kuvvet ve kuvvetten düşürme gibi 3 farklı sonuç ortaya çıkar.

insana göre insanın yaratılışındaki amaç erkin ne olduğu ve bunun nasıl değiştiğini gözlemlemek olmalıdır.

• Bu sorunun daha önce cevabı tartışıldı.
    Sen sanatkarsın elinde süper yetenekler var resim çizmezmisin?
    Yada çok iyi futbolcusun top oynamazmısın
    Onun dışında yaratmanın diğer yönü sevgidir, sevdiği için, sen neden çocuk yapıyorsun yapınca biryerinden birşeymi eksiliyor, ama o yeteneğin var ve kendin gibi bir şey yaratmayı seviyorsun.Görmek istiyorsun. O Mantık.
  • Müslüman kalacam diye zorlama knk hak yolu sen de biliyon gel bakam gel gel
  • O konuyu önceden görmüştüm ve az çok bakmıştım mesajlarına ama nerede bu sorunun cevaplandığını bilmiyorum. Kopyalayabilir misin knk
    Müslüman kalmak için zorlamıyorum. Ben ne zorla kendimi inandırmak isterim ne de inatla inkar etmek. İnancımı sağlayan belli şeyler var zaten, kafama takılan ve şüpheye düşürebilecek sorular olduğunda da hemen dinin gerçekliğinden şüphe duymak yerine "Acaba işin aslı nasıl, hemen karar vermeyeyim" diyorum. Sonra kendimce bir cevap bulmam gecikmiyor zaten, şu ana kadar böyle oldu en azından.
    Biliyorum beni sevdiğin için "Müslüman olma gel gerçekleri konuşalım" diyosun ama eyw knk ben böyle iyiyim

• İnsanlara kabul etmesi istenen gerçekler var ancak bunlar ilahi kudret veya onun bahişleri değil gibi.

Freudu doğru okursanız insan kitaptan ilahtan değil anne kavramından bile bahsedemez.

Freudu da yaratan bi zatı kabul ederseniz ilahi kudret bırakın kendi ismi diyni hakkında konuşmayı insana kendisini dünyaya getiren anne baba hakkında dahi konuşmayı yasaklamışa benziyor.

İlla ki ozgur irade illa ki ben denen şahsın beyanı aranacaksa bu çok ozelinde kendi sorunlarını dillendiren bi kişiliğe tekabul etmeli.

• quote:

Orijinalden alıntı: LePortaBim

O konuyu önceden görmüştüm ve az çok bakmıştım mesajlarına ama nerede bu sorunun cevaplandığını bilmiyorum. Kopyalayabilir misin knk
    Müslüman kalmak için zorlamıyorum. Ben ne zorla kendimi inandırmak isterim ne de inatla inkar etmek. İnancımı sağlayan belli şeyler var zaten, kafama takılan ve şüpheye düşürebilecek sorular olduğunda da hemen dinin gerçekliğinden şüphe duymak yerine "Acaba işin aslı nasıl, hemen karar vermeyeyim" diyorum. Sonra kendimce bir cevap bulmam gecikmiyor zaten, şu ana kadar böyle oldu en azından.
    Biliyorum beni sevdiğin için "Müslüman olma gel gerçekleri konuşalım" diyosun ama eyw knk ben böyle iyiyim

quote:

Tanrı'nın bir şeyi neden yaptığı/yarattığı, neden yaptığı/yarattığı şeyi o şekilde yaptığı/yarattığı tam olarak bilinebilir mi?

Şimdi dostum aslında söylediğin bir açıdan doğru, tanrı "neden yarattığı" bilgisini bize ulaştırmadığı sürece(Ki olmayınca da ulaştıramıyor tabi) bizim bu konuda bir bilgimizin olması mümkün değil. Ancaaak, kazın ayağı öyle değil. Zira bu hatalı bir soru, çünkü bu soruda "Tanrının yarattığı" ön kabulü var Hani aynı "seni benden başka öpen oldu mu" sorusu gibi Bu yüzden "Tanrı neden yarattı" sorusunu sorabilmemiz için, öncelikle "Tanrının yarattığı" bilgisine sahip olmamız gerekir. Bu bilgiyi de "Bir tanrı var mı", "Yaratıldık mı", "Bizi tanrı mı yarattı" gibi soruları sorarak elde edebiliriz. Hülasa tanrının neden yarattığını sormak yerine neden böyle bir iddianın var olduğunu sormak daha uygun olur.

Mesela ben sana sorsam "Seni benden başka öpen oldu mu", sen bu soruya "Sen beni öpmedin ki" diye cevap vererek sorunun hatalı olduğunu ifade edersin değil mi? Aynı böyle işte. Tanrı yarattığını biliyo muyuz da, tanrı neden yarattı diyoruz. Ama bildiğimiz ne var, "Tanrı var", "Yaratıldık", "Tanrı yarattı" iddiaları. Bu iddiaların var olduğunu bildiğimiz için, "Bu iddialar neden var" sorusunu sorabiliriz. Bu soruların cevaplarını da aşağı yukarı verebiliyoruz zaten. Benim konumdaki gibi işte.

Mesela bi tane dinin (hangi din olduğu belli değil, belli olursa kabuska mesajı siliyo:D) iddiasına göre tanrı öfkelenebiliyor ya:D İşte neden böyle bir iddianın var olduğunu sorup cevaplayabiliyoruz konumdaki gibi.

Knk tüm inanç(sadece din değil her türlü inanç) sahipleri kafalarındaki sorulara cevaplar bulabilirler. Cevap bulunamayacak hiçbir soru yok. Asıl sormamız gereken soru şu, bu cevaplar geçerli mi

Israr etme lan geleceksin, SEN DE SEVECEKSİN KAÇMA

/>

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-0E184FE49 -- 28 Nisan 2017; 18:2:46 >

• quote:

Orijinalden alıntı: John Wick

quote:

O konuyu önceden görmüştüm ve az çok bakmıştım mesajlarına ama nerede bu sorunun cevaplandığını bilmiyorum. Kopyalayabilir misin knk

quote:

Tanrı'nın bir şeyi neden yaptığı/yarattığı, neden yaptığı/yarattığı şeyi o şekilde yaptığı/yarattığı tam olarak bilinebilir mi?

Şimdi dostum aslında söylediğin bir açıdan doğru, tanrı "neden yarattığı" bilgisini bize ulaştırmadığı sürece(Ki olmayınca da ulaştıramıyor tabi) bizim bu konuda bir bilgimizin olması mümkün değil. Ancaaak, kazın ayağı öyle değil. Zira bu hatalı bir soru, çünkü bu soruda "Tanrının yarattığı" ön kabulü var Hani aynı "seni benden başka öpen oldu mu" sorusu gibi Bu yüzden "Tanrı neden yarattı" sorusunu sorabilmemiz için, öncelikle "Tanrının yarattığı" bilgisine sahip olmamız gerekir. Bu bilgiyi de "Bir tanrı var mı", "Yaratıldık mı", "Bizi tanrı mı yarattı" gibi soruları sorarak elde edebiliriz. Hülasa tanrının neden yarattığını söylemek yerine neden böyle bir iddianın var olduğunu sormak daha uygun olur.

Mesela ben sana sorsam "Seni benden başka öpen oldu mu", sen bu soruya "Sen beni öpmedin ki" diye cevap vererek sorunun hatalı olduğunu ifade edersin değil mi? Aynı böyle işte. Tanrı yarattığını biliyo muyuz da, tanrı neden yarattı diyoruz. Ama bildiğimiz ne var, "Tanrı var", "Yaratıldık", "Tanrı yarattı" iddiaları. Bu iddiaların var olduğunu bildiğimiz için, "Bu iddialar neden var" sorusunu sorabiliriz. Bu soruların cevaplarını da aşağı yukarı verebiliyoruz zaten. Benim konumdaki gibi işte.

Mesela bi tane dinin (hangi din olduğu belli değil, belli olursa kabuska mesajı siliyo:D) iddiasına göre tanrı öfkelenebiliyor ya:D İşte neden böyle bir iddianın var olduğunu sorup cevaplayabiliyoruz konumdaki gibi.

Knk tüm inanç(sadece din değil her türlü inanç) sahipleri kafalarındaki sorulara cevaplar bulabilirler. Cevap bulunamayacak hiçbir soru yok. Asıl sormamız gereken soru şu, bu cevaplar geçerli mi

Israr etme lan geleceksin, SEN DE SEVECEKSİN KAÇMA

/>

Aynen, zaten Tanrı bizi neden yarattı sorusu Tanrının var olduğunu ve bizi yarattığını varsayan bir soru. Aksini iddia etmem. Ve bu soru Tanrının var olduğunu kabul eden ya da o anda var olduğunu varsayan biri için hatalı bir soru da değil. Seni benden başka şey eden oldu mu sorusu gündelik hayattaki troll bir soru olduğu için karşılaştırmak doğru olmaz.

Zira bu sorduğum soru, zaten ya Tanrının var olduğunu kabul eden, ya da var olması durumunda ne gibi sonuçlar ortaya çıktığını incelemek isteyen insanların ilgilendiği bir soru. Yoksa elbet Tanrı var mı ki bizi neden yarattığını sorgulayalım denebilir. Hatta tam da forumdan razor27283728 gibi pozitif ateistlerin vermesi gereken bir yanıt olurdu bu. Ama çoğu insan Tanrı kesinlikle yoktur demediği için, ben de bu konuyu daha çok o insanlara hitap etmek amacıyla açtığım için sorduğum sorunun hatalı olduğunu düşünmüyorum.

"Bu iddialar neden var"

Bu sorunun net bir ideolojik cevabı olduğunu düşünmüyorum. Bazıları, mesela Freud, bu iddiaların kaynağını insandaki bazı psikolojik mekanizmalarda arar ve bu konuda birbiriyle örtüşen bulguları dinlerin insanlardaki psikolojik mekanizmaların bir ürünü olduğu şeklinde yorumlar. Bazısı ise bu psikolojik mekanizmaların da Tanrı tarafından yaratıldığını, dinin de bu psikolojiye uygun bir şekilde Tanrı tarafından bize sunulduğunu söyleyebilir. Bakış açısına göre değişiyor yani. Son kısım, biraz kısa bir cümleyle anlatmaya çalıştığım için ve örneklemediğim için tam anlaşılmamış ise lütfen beni bilgilendir "knk" :D

• Kullandığın terminoloji yanlış mantıklı cevap veremezler sonuç olarak

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zodion -- 28 Nisan 2017; 12:56:26 >
  • Zodion Z kullanıcısına yanıt
    Neresi yanlış hocam düzeltirsen sevinirim. Senin yorumunu merak ediyorum. Bir de kimler cevap veremez onu anlamadım
  • quote:

Neresi yanlış hocam düzeltirsen sevinirim. Senin yorumunu merak ediyorum. Bir de kimler cevap veremez onu anlamadım

Amaç diyalektik kavramlardan motivasyonu olmayanların gayesi yoktur.Kastın öyle değil biliyorum lakin kullandığın ifadeler antropoformizme zemin hazırladığı için mantıklı cevap veremezler.Konuya cevabım kişilerdeki tasarrufla alakalı olduğudur.Arkadaşın sorusuna paganizm demiştim kendilerine göre bütün dinler varoluşçuluğun sonucu geçici inançlardır o nedenle kafasında yer alan paganizm imgesi daha farklı.Bizim türümüz vasıtadır aslında kaosa tepki sonsuz arayıştır.Ortada sınav varsa anlayabileceğimiz şekilde ceza ödül sistemini içermesi gerekir.Kusursuz olanın beklentileri yoktur aslında fikir yürütürken madde esasmış gibi davranıp anlam katarak cevaplandırdığımızı zannediyoruz soruları.Mesela içi boş olgulardan toplumu örnek verebilirim.Tanrı yani varız ne şekil hayal kurmamız gerektiğini düşünüyor yanlışına kapılmamak gerek

• quote:

Orijinalden alıntı: Jeopol

eger tanri denilen sey birsey yaratiyorsa ona ihtiyac duyuyordur. ve bu ihtiyac duyma durumu eger varsa tanriyi tanriliktan cikarir ve insandan daha ust bir varliga donusturur.

Tabiki öyle. düşünsene hepimiz evren yaratabiliyoruz şunu bunu yapabiliyoruz o zaman kimsenin diğerinden bir üstünlüğü olmazsa tanrı diye bir kavram olur muydu ? Muhtemelen birisi ben tanrıyım dediğinde diğerleri onla dalga geçerlerdi. Veya deney ortamında tek bir varlık varolsaydı ve kendine sürekli cansız birşeyler yaratsaydı nasıl tanrı diye kabul ettirebilir ki ? bunu kime anlatabilir ?

Tanrıya tanrılık vasfını veren yaratılan diğer varlıklardır ki ben her varolmuş canlı cansız varlığın içinde dağılmış bir yaratıcılık özü bulunduğuna inanıyorum. Gücün tek bir kişide bulunması gibi bir durum yoktur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pixelllll -- 28 Nisan 2017; 13:23:2 >

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.