Şimdi Ara

Tanrı ve Kendi babanız

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
21
Cevap
0
Favori
509
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    SORU 2)Kendi babanızla ilişkiniz nasıl?

Kendim için :
    1) Pek inanmıyorum agnostiğim. Varsa da kolay kolay güvenmem/tapmam. Pek kendisiyle ilgili değilim. Otoriter ve şiddet yanlısı olduğunu düşünüyorum.
    2) Babamın yalancı biri olduğunu düşünüyorum. Pek güvenmem ve pekte yanına uğramam. Aynı şekilde o da otoriter.

¨Psikanaliz, bize baba kompleksi ile Tanrı inancı arasındaki yakın bağlantıyı öğretti. Bize Tanrı’nın yüceltilmiş babadan başka bir şey olmadığını ve birçok gencin babalarının otoritesinden kurtulur kurtulmaz dinî inançlarını kaybettiklerini gösterdi. Onun sayesinde din ihtiyacının köklerinin çocuklukta yaşanan komplekslere (Oedipus ve Elektra) dayandığını öğrendik. Artık psikanaliz sayesinde anlıyoruz ki, Tanrı ve doğa ana imajları, çocuklukta tecrübe edilen baba ve anne imgelerinin yüceltilerek tekrar canlandırılmasından başka bir şey değildir.” - Freud

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Perceptron -- 22 Kasım 2018; 17:32:5 >

• 1) Deist fikirlere eğilimliyim.
    2) Babam ufak tefek hataları olsa da oldukça fedakar bir insandır.
  • 1) İdare eder. Beni dinlediğinden eminim. Ama pek salladığını düşünmüyorum :)

2) Şansız biri olduğumu düşünüyorum. Yıllardır görüşmüyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: supernova034

1) İdare eder. Beni dinlediğinden eminim. Ama pek salladığını düşünmüyorum :)

2) Şansız biri olduğumu düşünüyorum. Yıllardır görüşmüyorum.
    Hayatta her bir şeyde hayır vardır hocam, üzülmeyin.
  • her ikisiyle de olan ilişki bakımından zahiren bozuk derler, görenler kim bu zavallı dahi diyebilir.

ancak batınen her ikisi ile de daha tanışma fırsatım olmadığını-tanışmadığımı bilirim.
  • 1) Varlığına ve yokluğuna daha kanaat getiremedim. Ama varsa da egoist olup olmadığına da emin değilim. Belki bizim acılarımızla zevk alan birisidir. Belki de bizim acılarımız karşısında çok üzülüyordur.E üzülüyorsan niye yarattın, o zaman diyesi geliyor insanın, neyse.

2) Babam, çok idealist bir Müslümandır. Diğer yobazlardan farklı olarak da karşı fikirleri hoşgörebilir.Ama onun da bir sınırı vardır, sağ içindeki muhalif görüşleri hoş karşılayabilirken sol görüşleri düşünmeyi bile gerekli görmez, belki düşünüp mantıklı bulsa da belli önyargılarından dolayı kendine itiraf etemediğini düşünüyorum. Beni ve ailemi çok düşünür,adeta bizim için yaşar. Bundan dolayı kendisini çok severim. Ama bir yandan da toplumdaki kalıplaşmış ritüelleri yapmaya kendisini ve beni zorlar, bu yüzden aynı zamanda ona karşı azımsanmayacak bir nefretim de yok değil.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 1-)Şuan görüp,duyabildiğim için sakat olmadığım için,hak dini olan islam'da olduğum için , ibadet etmeyi bana nasip ettiği için , ne yaptımda bunları hakkettim bilmememe rağmen hergün teşekkür ediyor ve içten büyük bir sevgiyle,aşkla heran onu düşünüyorum.Ve ettafıma nasıl yararlı,araştırmacı,üretken biri olurum Tanrı'yı tanıdıkca onu öğreniyorum.

2- Babamla aram bozuk değil iyi ama süper öteside değil.Babam olduğu için saygı duyar severim ama düşüncelerimiz bazı konularda zıt.Babam yerine o kişi oğlum olsaydı değiştirmesini istediğim birçok konu olurdu.Yine dile getiriyorum ama saygı duyuyor inanıyor ama uygulamaya gelince malesef uygulamıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ferhat1242 -- 22 Kasım 2018; 16:32:16 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Negidales kullanıcısına yanıt
    Tanrıyla pek sorununuz yok gibi hatta dinlerdeki gibi otoriter değil, iyi ve fedakar olduğunu düşünüyorsunuz , anladığım kadarıyla.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • supernova034 kullanıcısına yanıt
    Cevabınız için teşekkürler,

Babanızla benzer yanı nedir peki?

• quote:

Orijinalden alıntı: Perceptron

Cevabınız için teşekkürler,

Babanızla benzer yanı nedir peki?
    İkisiyle de sağlıklı bir iletişim kuramadım : ) Sanırım beni anlamadılar. Tanrı neyse de, baba ile iletişim insanın hayatında önemli. Bunun dışında Tanrı anlatıldığı gibi otoriter ve şiddet yanlısı mıdır bilmem ama Babam öyle biriydi. Sevgi yerine korkuyla bir şeyler yaptırmaya çalışırdı. Üstelik eğitimci biri olarak bunu yapardı ve de empati yeteneği yoktu. Halen de aynıdır. Ek olarak en önemli benzerliği kendi kabul etmese de evlatları arasında ayrım yapar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi supernova034 -- 23 Kasım 2018; 1:33:34 >
  • Herhangi bir şeyi somutlaştırıp ona tanrı diyebilirsiniz

Her şeyi kuramlarıyla açıklayabileceğini zanneden newtonvari adamlar hala mı tutuyor
  • Zodion Z kullanıcısına yanıt
    Herşey kuramlarla açıklanamayabilir.

Fakat psikolojide bazı şeyler arasında korelasyon vardır

• 1- Tamamiyle müslüman yetiştirildim ancak artık değilim,tanrının var olup olmadığını bilemeyiz. Kitaplar peygamberler faso fiso geliyor.

2-babamla aram çok iyidir kendisi de sağlam bir müslümandır bizim için yapmayacağı şey yoktur

• Bence bu daha yeni benliğin tamamen oturmasında karşılaşılan bir durum.Ve babanla pek ilgisi de yok.

Benim fikrim;Tanrı'ya inanmak basit bir inanç olduğu için çoğu kişi de Dindar olmanın en büyük sebebi dini tecrübedir.Yani Dini kabul ettin ondan sonra ibadet etmen de şart.Çoğu din de ibadete aşırı önem veriyor.Bildiğim kadarıyla Protestanlar ve Mürcieler iman etmenin kurtuluş için yeterli olduğunu söylüyorlardı.

Dini tecrübeyi istersen ve devam ettirirsen büyür ve sağlamlaşır.Sonuçta inanmaya devam edersin,fikrin de saglamlaşır.

• Freud 'psikanalizi pozitif bilim yapacam ulen' diye gaza gelmeseydi böyle şeyler görmek zorunda kalmayacaktık. Yazıdaki 'gösterdi, biliyoruz ki, öğretti' gibi netliği ve tamamlanmışlığı ifade etmeye çalışan dil bu çabanın ürünüdür. Ve Freud neredeyse her konuda olduğu gibi bu konuda da alalede davranarak indirgemeci tutum sergiledi. Çünkü söylediğinin tam aksine birisi kalkıp 'yetkeci olmayan bir babanın oğlu, babasını tanrıda arar' tarzı bir yaklaşım da uydurabilirdi. Halbuki bu iki yaklaşımın da pratikte gerçekleştiği, ortada herhangi bir korelasyonun olmadığı bellidir. Ve farkettiyseniz, Freud gençlerin dini inançlarını kaybetmelerini, baba otoritesinden kurtulmaya bağlıyor. Halbuki Fromm'cu veya Horney'ci yaklaşımlarla dini inancın kaybedilmesini nevrozlarla açıklamak Freud indirgemeciliğinden çok daha mâkuldur.

Ayrıca bu tarz kuramlar, Freud'un iddia ettiği gibi deneysel olarak ortaya konmuş olsaydı (yazıda 'birçok genç bize gösterdi' tarzı deneyci yaklaşımı görebilirsiniz) özellikle babasız büyüyen çocuklar gibi uç örneklerde çok daha rahat görebilmemiz gerekirdi. Halbuki bunun böyle olmadığı ortadadır.

Ve zodi'nin dediği gibi, Tanrı=otorite, tapınmak, koruyucu, besleyici.. vs diye bir denklem uydurup her şeyi Tanrı'ya yorabilirsin. Devlet, öğretmen, polis, anne, baba... bunun sınırı yok. At atabildiğin kadar.

• tanrıyı sırf baba olarak değil anne baba karışımı olarak düşünmek gerekir. Tanrı kuralları temsil ettiği kadar, hayatın anlamını , sıcaklığı da içinde barındırır.

• quote:

Orijinalden alıntı: köle

tanrıyı sırf baba olarak değil anne baba karışımı olarak düşünmek gerekir. Tanrı kuralları temsil ettiği kadar, hayatın anlamını , sıcaklığı da içinde barındırır.
    Düşünmek gerekirle olmuyor işte. Neredeyse herkesin aklına Tanrı, Allah diyince bir erkek figürü gelmesi bile düşündürüyor insanı.

• Tanri yok kendimi bunlarla kandirmiyorum

Babam olup gitse umurumda olmaz zaten max 2 seneye olur gider alkolu var sigarasi var

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.