Şimdi Ara

Tarihçiyim Soruları Alayım (78. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.656
Cevap
94
Favori
42.833
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
26 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7677787980
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Tarihçi

quote:

Orijinalden alıntı: Moriarty44

Osmanlı mı daha büyüktü Roma Imparatorluğu mu daha büyüktü ?

Osmanlı daha büyüktür.

Diğer dediklerine itirazım yok da bunda yok artık dedim. Her alanda Roma daha büyüktür.
  • Atatürk'ün şapka inkılabı ile millete zorla şapka taktırmış dedi babam. Hatta bu şapka yasası yakın bir zamanda yürürlükten kaldırılmış.

İnanmadım ama ne kadarı doğru bilmek istedim.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: sananelan2584563

quote:

Orijinalden alıntı: onur89tr

quote:

Orijinalden alıntı: sananelan2584563

http://www.timeturk.com/tr/2013/04/21/delilleriyle-ataturk-un-islam-dini-hakkindaki-sozleri.html
    Bi buna bak
    Bi de buna
    http://www.ataturkdevrimleri.com/yazi-841-ataturk-un-islam-dini-ile-ilgili-sozleri.html
    Bu büyük çelişkinin sebebi nedir ?
    Ve sizin Atatürk'ün inancıyla ilgili düşünceleriniz ?

Ben burada devreye gireyim izninizle. Tarafsız bir gözle bakmaya çalışırsak; Atatürk'ün İslam ile ilgili olumlu sözleri, şeriat dönemine ait, o döneme uygun, asılmamak için söylenmiş sözler. Şeriatı kaldırdıktan sonra, medeni kanunlara uygun işler yapıyor ve sözleri de o şekilde.

Atatürk ateist miydi öyleyse?

Ben Atatürk'ü olduğu gibi benimseyen bir insanım. Sinan Meydan gibi onu farklı göstermeye çalışan "Hem Atatürkçüyüm hem Müslümanım" diyen İslam Cumhuriyetçisi değilim. Ben de ateistim, Atatürk'e yaptıklarından dolayı minnet borcum var. Dolayısıyla evet.

• quote:

Orijinalden alıntı: KarmaLia

Atatürk'ün şapka inkılabı ile millete zorla şapka taktırmış dedi babam. Hatta bu şapka yasası yakın bir zamanda yürürlükten kaldırılmış.

İnanmadım ama ne kadarı doğru bilmek istedim.

Evet, şapka inkılabı, dönemin "Yahudi şapkası bu, giymem." diyen hocaların asılmasında katkıda bulunan bir harekettir. Yakın zamanda değil, kaldırılalı çok oldu. Giyen hocalar ise ibadethanelerine smokin ve şapkayla girdiler, Türkçe ezan okudular...

• sananelan2584563 S kullanıcısına yanıt
    Hayır, inanç tüccarlığı yapmayan, kendi içinde yaşayan birisiydi. Türkçe ezanın sebebi ise anlaşılır olmasını istemediydi. Arapça ezanı bugün kaç kişi anlıyor. Cenazede ezbere edilen dualsrın bile manası bilinmiyor. Atatürk bunları Türkçeleştirip anlaşılır olmasını ve dinin doğru öğrenilmesi için çalışmıştır. Kur-An okuduktan sonra kendine şeçtiği rol modellerden biri Hz.Peygamberdir. onun hakkında büyük bir devrimciydi diye söz eder. Böyle bir insan nasıl ateist olabilir...

Onun tek amacı arapçadan kurtulup öz dilimizle dini yaymaktı tıpkı Satuk Buğra Han'ın karahanlıları farsça tehlikesinden kurtarıp milli kimliği koruduğu gibi.

Kasaplardan tarih öğrenen fesliler Ataturk dinsizdi diyor. Kaynak diyoruz kendi eliyle yazıp eskittiği belgeleri gösteriyorlar. Fakat Atatürkün gerçek bir müslüman olduğuna dair hem kndi sözleri hem de tanıklar var...

Çanakkale cephesinde moralsiz askerleri gaza getirmek için belinden tabancasını çıkarıp Allah Allah diye bağırarak en önde koşmuştur.

Böyle bir insana Ateist denir mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi A D M I R A L -- 16 Kasım 2015; 17:30:20 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: JilberProduct

Hayır, inanç tüccarlığı yapmayan, kendi içinde yaşayan birisiydi. Türkçe ezanın sebebi ise anlaşılır olmasını istemediydi. Arapça ezanı bugün kaç kişi anlıyor. Cenazede ezbere edilen dualsrın bile manası bilinmiyor. Atatürk bunları Türkçeleştirip anlaşılır olmasını ve dinin doğru öğrenilmesi için çalışmıştır. Kur-An okuduktan sonra kendine şeçtiği rol modellerden biri Hz.Peygamberdir. onun hakkında büyük bir devrimciydi diye söz eder. Böyle bir insan nasıl ateist olabilir...

Onun tek amacı arapçadan kurtulup öz dilimizle dini yaymaktı tıpkı Satuk Buğra Han'ın karahanlıları farsça tehlikesinden kurtarıp milli kimliği koruduğu gibi.

Kasaplardan tarih öğrenen fesliler Ataturk dinsizdi diyor. Kaynak diyoruz kendi eliyle yazıp eskittiği belgeleri gösteriyorlar. Fakat Atatürkün gerçek bir müslüman olduğuna dair hem kndi sözleri hem de tanıklar var...

Çanakkale cephesinde moralsiz askerleri gaza getirmek için belinden tabancasını çıkarıp Allah Allah diye bağırarak en önde koşmuştur.

Böyle bir insana Ateist diyen kafirdir

İşte Sinan Meydan kopyası bir kardeşimiz... Şu dediğinize, "dini kendi içinde millileştirip yavaşça yok etmek" desek daha doğru olmaz mı?

• KarmaLia kullanıcısına yanıt
    Öyle bir şey yok. İdam edilenler hain ve isyankarlardı. Hepsinin ingilizler vs ile bağlantılı olduğunu o dönem herkes biliyordu. Şapka bahane edildi başka ne bahan uydurabileceklerdi. Ayrıca zorla şapka kullandırılmadı ve o dönem zaten halk tarafından beimsenmiş bir şeydir.

Kastamonuda şapka dükkanı açan tüccarlar insanlara şapka yetiştiremiyorduk demişler. Zorunluluktan değil insanlar ilgi göstermiş. Ayrıca o dönemler yahudi ayrımı olacağını sanmıyorum. Yahudi düşmanlığı son 10-15 sene hortladı. Savaş döneminde adamlar bir de yahudi ırkçılığı mı yapacaklardı.

Bütün bu iftiraların tek kaynağı Atatürkün yakın arkadaşı olmuş fakat daha sonra Atatürk tarafından dışlanmış biridir. Adını hatırlamıyorum, bilen yazsın. Atatürk nutukta onu eleştirip yanından uzaklaştırınca o da iftira dolu bir kitap yazmış "hatıralarım" adında. Atatürk vefat ettikten sonra yayınlıyorlar zaten kitabı, çünkü komple yalan. Fesli kadir bile hala kaynak olarak o kitabı gösterir :D

• quote:

Öyle bir şey yok. İdam edilenler hain ve isyankarlardı. Hepsinin ingilizler vs ile bağlantılı olduğunu o dönem herkes biliyordu. Şapka bahane edildi başka ne bahan uydurabileceklerdi. Ayrıca zorla şapka kullandırılmadı ve o dönem zaten halk tarafından beimsenmiş bir şeydir.

Kastamonuda şapka dükkanı açan tüccarlar insanlara şapka yetiştiremiyorduk demişler. Zorunluluktan değil insanlar ilgi göstermiş. Ayrıca o dönemler yahudi ayrımı olacağını sanmıyorum. Yahudi düşmanlığı son 10-15 sene hortladı. Savaş döneminde adamlar bir de yahudi ırkçılığı mı yapacaklardı.

Bütün bu iftiraların tek kaynağı Atatürkün yakın arkadaşı olmuş fakat daha sonra Atatürk tarafından dışlanmış biridir. Adını hatırlamıyorum, bilen yazsın. Atatürk nutukta onu eleştirip yanından uzaklaştırınca o da iftira dolu bir kitap yazmış "hatıralarım" adında. Atatürk vefat ettikten sonra yayınlıyorlar zaten kitabı, çünkü komple yalan. Fesli kadir bile hala kaynak olarak o kitabı gösterir :D

Bence içimizdeki fesliler sen ve senin gibi Atatürk'ü olduğu gibi değil, Müslüman göstermeye çalışan, bir ateistin ülke kurtarıp kuracağına olanak vermeyenlerdir.

Atatürk'ün dini ile ilgili biraz daha bilgi sahibi olalım... Tabi bunu da farklı yorumlayanlar olabilir, onlar için başka sözler de alıntılayabilirim.
    Montaj diyenler için resmi kaynak:https://www.tbmm.gov.tr/tarihce/ataturk_konusma/5d3yy.htm

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi onur89tr -- 16 Kasım 2015; 17:32:39 >

• onur89tr kullanıcısına yanıt
    İster ateist olsun ister muhafazakar bir müslüman. Bu ne beni ne sizi ne de bir başkasını ilgilendirmez. Ama onu bu tartışma ile düşmanlaştıran kişiler var. Biz onu dışarıdan anlatılanlarla tanıyoruz. Evinde, özel hayatında ne yaptığını bilemeyiz.

Bana o videoları atmayın lütfen. Oradaki cümlelerin heosinin arka planda manaları var. Herkes isteği gibi anlar o cümleleri ama o cümlelerin analizini yapqan pek çok "gerçek" tarihçi var. Bakın gerçek diyorum at gözlüklüleri demiyorum.

Yukarıda ki mesaja cevap olarak: Satuk Buğra Han dedim, lütfen araşıtırın onu neler yapmış. Ondan sonra Atatürk gizli gizli dini yok etmeye çalışıyor deyin. Dini yok etmeye çalışan kişi harf inkılabından sonra tamamen terkedilen arapçayı dinden ezandan kitaptan ayırmazdı. Arapça bilmeyen insan mecbur anlamayacak dini ve zamanla unutacak. Ama o unutulmaması aksine tam manasıyla öğrenilmesi için Kur-An'ı tercüme ettirip okunması için çaba göstermiştir. Günde 5 vakit minareden anlamadığım bir dili dinleyeceğime kendi öz dilimi dinle, anlar ve ona göre ibadet ederim

• Tarihçi kullanıcısına yanıt
    Dedelerimden bana aktarılan bilgiye göre (hep dededen toruna aktarılmış bu zamana kadar) Şemsettin Yaman Candar ve İsfendiyar beyin torunuymuşum. Bu bilgi gerçektende durumumuza bakarak belli oluyor soyadımızı değiştirmeden öncede soyadımız Candaroğullarıymış. Tarihe çok aşırı düşkünüm ve bunu nasıl teyit ettirebilirim? Birde candaroğulları ile ilgili piyasada önerebileceğiniz bir kaynak yada bildiğiniz bilgiler varmı?

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

İster ateist olsun ister muhafazakar bir müslüman. Bu ne beni ne sizi ne de bir başkasını ilgilendirmez. Ama onu bu tartışma ile düşmanlaştıran kişiler var. Biz onu dışarıdan anlatılanlarla tanıyoruz. Evinde, özel hayatında ne yaptığını bilemeyiz.

Bana o videoları atmayın lütfen. Oradaki cümlelerin heosinin arka planda manaları var. Herkes isteği gibi anlar o cümleleri ama o cümlelerin analizini yapqan pek çok "gerçek" tarihçi var. Bakın gerçek diyorum at gözlüklüleri demiyorum.

Yukarıda ki mesaja cevap olarak: Satuk Buğra Han dedim, lütfen araşıtırın onu neler yapmış. Ondan sonra Atatürk gizli gizli dini yok etmeye çalışıyor deyin. Dini yok etmeye çalışan kişi harf inkılabından sonra tamamen terkedilen arapçayı dinden ezandan kitaptan ayırmazdı. Arapça bilmeyen insan mecbur anlamayacak dini ve zamanla unutacak. Ama o unutulmaması aksine tam manasıyla öğrenilmesi için Kur-An'ı tercüme ettirip okunması için çaba göstermiştir. Günde 5 vakit minareden anlamadığım bir dili dinleyeceğime kendi öz dilimi dinle, anlar ve ona göre ibadet ederim

Sanırım senin kafanda kurduğun karmaşayı, Atatürk'ün bu sözü yanıtlar...
    "Evet Karabekir, Arap oğlunun yavelerini Türk oğullarına öğretmek için Kuran’ı Türkçeye tercüme ettireceğim. Ve böylece de okutacağım. Ta ki budalalık edip de aldanmakta devam etmesinler…"
    "Gerçekte dinleri konusunda halkın hiçbir fikri yoktur; din dediği şey, bilinmeyen inanç dizgelerine ve gizle karışık emellere kör bağlılıktan başka bir şey değildir... Tarih bize öğretir ki, bütün dinler, milletlerin cehaletlerinin yardımıyla, utanmaksızın Tanrı tarafından gönderildiğini söyleyen adamlar tarafından tesis olunmuştur."
    K.Atatürk, Medeni Bilgiler, Afet İnan - Kaynak: ATATÜRK, 1931, Lise için yazdığı Tarih kitabı

İnternete güvenmesek de, bazen doğrulardan bahsedebiliyor, öyle değil mi? Ülkemizdeki bunca Kemalizm düşmanlığının bir nedeni vardır, takdir edersin ki... Bu neden, bazılarının "kasaptan tarih öğrenenler" olmamasından kaynaklanabilir, ne dersin? Bazıları da Atatürk'ü olduğu gibi seven, insanlara onunla ilgili gerçekleri öğütleyen kişilerdir ki, buna ben de dahilim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi onur89tr -- 16 Kasım 2015; 17:51:45 >

• quote:

Böyle bir insana Ateist denir mi?

Ben ateist demedim zaten linklere tikla oku anlarsin zaten ne demek istediğimi

• sananelan2584563 S kullanıcısına yanıt
    Sen ateist dedin diye bir şey demedim ki zaten :))

• quote:

...Türkçe ezanın sebebi ise anlaşılır olmasını istemediydi. Arapça ezanı bugün kaç kişi anlıyor....Atatürk bunları Türkçeleştirip anlaşılır olmasını ve dinin doğru öğrenilmesi için çalışmıştır...

arkadaşım şu saçma teraneyi bırakın artık, ilkokul çocukları değil forumdakiler...
    ezanın ne olduğunu, niçin okunduğunu namaz kılanlar da biliyor kılmayanlar da biliyor...
    türkçe okunduğu dönemdeki halk da orjinalini anlıyordu bugünküler de anlıyor...
    ezan namaz vaktini bildiren ve namazı hatırlatan bir çağrıdır, anlaşılmayacak kadar karmaşık değil, içeriği de zaten çokça kullanılan ifadelerdir...

-"anlaşılmıyordu, onun için türkçeye çevrildi" komedisini bırakalım artık...türkçe okunmaya başlayınca millet kulak kabartıp "aaa, bak yüzyıllarca dinledik ama anlamıyorduk, şimdi anladık aydınlandık" diye hayretler içinde kalmadı...orjinali okunduğunda evinde namaz kılan veya camiye giden kişi zaten anlamıştır...
    daha önce "ezanı anlamadığım için bir şey yapmıyordum" diyenler, türkçe okunduğu dönemde namaza mı başladı?..

• Peki, çık sokağa kaç kişi besmelenin ne demek olduğunu biliyor sor bakalım, ezanda neler söylendiğini kaç kişi biliyor çık sor bakalım. Sen biliyorsun, çevren biliyor ama ülkenin %99u bilmiyor. Hiç sokağa çıkmadın galiba, elinde tesbih kafasında takke sorsan din, kitap, Allah dışında bir şey demez ama ağzından çıkan şeylerin manasını bilmiyor. Sabahtan akşama kadasr elinde Kur-An okur okur okur ne anlatılıyor diye sorsan bön bön bakar. Vay efendim şu gün şu saat şu ayeti ezberle şu kadar kez oku sevaptır diyorlar, 1 kere bile okurken anla demiyorlar. Atatürk sadece okuma anla dediği zaman dinsiz, kitapsız... Diğeri çıkıp anlamana gerek yok Arapça bizim dilimiz, ezberle oku yeter deyince hacı, hoca, reis

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi A D M I R A L -- 16 Kasım 2015; 19:30:23 >
  • Hocam Yavuz Sultan Selim Kanuninin oğlu değişmiş.
    Doğru mu?

Edit: Yani sarı selim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HeartOfBonnie -- 16 Kasım 2015; 19:30:51 >
  • HeartOfBonnie kullanıcısına yanıt
    Ressam leonun oğluymuş evet. Koca imparatorluk sarayında padişahın karısı gidek cihan padişahını aldatıp çocuk peydahlayacak. Bu kadar kolay mı? Harem ddışına çıkmak, hareme girmek bile bin göz tafından inceleniyorken hürrem gidecek adamın biriyle ilişki yaşayacak

• quote:

Peki, çık sokağa kaç kişi besmelenin ne demek olduğunu biliyor sor bakalım, ezanda neler söylendiğini kaç kişi biliyor çık sor bakalım. Sen biliyorsun, çevren biliyor ama ülkenin %99u bilmiyor. Hiç sokağa çıkmadın galiba, elinde tesbih kafasında takke sorsan din, kitap, Allah dışında bir şey demez ama ağzından çıkan şeylerin manasını bilmiyor. Sabahtan akşama kadasr elinde Kur-An okur okur okur ne anlatılıyor diye sorsan bön bön bakar. Vay efendim şu gün şu saat şu ayeti ezberle şu kadar kez oku sevaptır diyorlar, 1 kere bile okurken anla demiyorlar. Atatürk sadece okuma anla dediği zaman dinsiz, kitapsız... Diğeri çıkıp anlamana gerek yok Arapça bizim dilimiz, ezberle oku yeter deyince hacı, hoca, reis

Bugün emin ol camii çıkışına gidip namazda okunan duaların-surelerin tek tek Türkçe anlamlarını sorsam yüzde seksenden fazlası cevap veremez,
    aynı şekilde mevlütlerde cenazelerde felan da kuran okunur ama hep Arapça,hiç kimse anlamadan bilmeden dinleyip sonunda da amin deyip Fatiha okuyor...

Dünyada bunun örneği varmıdır acaba...

• quote:

Peki, çık sokağa kaç kişi besmelenin ne demek olduğunu biliyor sor bakalım, ezanda neler söylendiğini kaç kişi biliyor çık sor bakalım. Sen biliyorsun, çevren biliyor ama ülkenin %99u bilmiyor. Hiç sokağa çıkmadın galiba, elinde tesbih kafasında takke sorsan din, kitap, Allah dışında bir şey demez ama ağzından çıkan şeylerin manasını bilmiyor. Sabahtan akşama kadasr elinde Kur-An okur okur okur ne anlatılıyor diye sorsan bön bön bakar. Vay efendim şu gün şu saat şu ayeti ezberle şu kadar kez oku sevaptır diyorlar, 1 kere bile okurken anla demiyorlar. Atatürk sadece okuma anla dediği zaman dinsiz, kitapsız... Diğeri çıkıp anlamana gerek yok Arapça bizim dilimiz, ezberle oku yeter deyince hacı, hoca, reis

arkadaşım,
    küçük bir meseleyi hayalinde kurguladığın büyük sorun haline dönüştürmüşsün...
    sen onları sorgulayan biri olarak kendin ne kadarını biliyorsun onu düşün, daha doğrusu biliyor musun?..biliyorsan ne yapıyorsun mesela?..
    "biraz Atatürk savunması yapayım" düşüncesiyle yanlış çıkarımlar yapmaya zorlama kendini...bırak bu kuruntuları...
    halkın çoğu cahil olabilir ama "ezanın türkçe okutulması"nın bu soruna hiçbir katkısı olmadı zarardan başka...Atatürk'ün gerçek niyetini Allah bilir ama ben öne sürdüğün masum gerekçeyle yaptığını düşünmüyorum...
    bende uyandırdığı izlenim şu; Atatürk gençlik yıllarında belki müslümandı, ancak (iç dünyasını bilemesemde yazılarından ve sözlerinden hareketle) sonraki dönemlerde deist veya agnostik meyilli olabilir...

• Ne zararı olmuş, bilmediğimden soruyorum?

Sana göre ben dik kafalı bir kurgucuyum
    Bana göre sen dik kafalı bir kurgucusun. Nasıl anlaşıcaz?

• 
Sayfa: önceki 7677787980
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.