Gelişen teknoloji ve neredeyse bütün markaların fabrikalarını Çin'e konuşlandırması sonrasında; Çin menşeili firmalar da büyük bir atak yaparak özellikle 2in1 model laptoplarda (hem tablet, hem bilgisayar) piyasayı dünya çapında ele geçirmeye başladı. Nedir bu Çin menşeili firmalar diyecek olursak şunları sıralayabiliriz.
Xiaomi
Cube
Teclast
Chuwi
Jumper
Pipo
Voyo/Vido
Onda
Özellikle ilk 4 sıradaki firmalar rakipleri olan Microsoft'un Surface serisine, iPad serilerine, hatta ve hatta ülkemizde bulunan 2in1 marka modellerine oldukça yaklaşan, bazı modellerde özellikleriyle onları geçen ürünler ortaya koymuşlardır. (Tabi ki de kendi fiyat aralıklarına baktığımızda +- 500 TL TR fiyatlı marka-modellere kıyasla)
Buradaki linke baktığımızda özet geçmek gerekirse çin menşeili firmaların, öneri makalesini yazan arkadaşa göre en iyi modelleri sıralanmış.
Benim asıl gelmek istediğim nokta ise, ülkemizde teknolojik ürün satan bunca mağaza-marka (vatan, teknosa, gold vb vb) varken, neden sadece belirli firmaların ürünleri hariç başka ürünler getirmiyor?
Türkiye fiyatlarına bakıldığında 700-1000 TL arasına alınabilecek 2in1 modeller arasında Asus TP200SA modelini ele alırsak, ortalama 850 TL fiyata sunduğu özellikler şöyle ;
Bir de yukarıda bahsettiğim Çin menşei firmalardan Chuwi'nin "Hi12" modelini ele alalım, ikisi de 2in1 konseptinde satılıyor sonuçta. Aliexpress fiyatı (dağıtıcı firma satış sayfası) : Vergiler dahil 900 TL civarına geliyor (tablet + alüminyum alaşım yeni jenerasyon klavye ile) ( Chuwi Hi12 )
4 gb ram
64 gb rom
2160 x 1440 ekran çözünürlüğü (!)
Hem windows 10 hem de android 5.1 işlemcili
Veya bir başka marka model olan, bir tık daha pahalı; Cube i9. 1500-1600 TL gibi bir fiyata klavyesi ile birlikte gelebilen Cube i9'un özelliklerinden bazıları; Cube i9
Intel Core m3 işlemci (netbooklarda, 2in1lerde bulunan Atom'a kıyasla daha iyi)
4 gb ram
128 gb ssd rom
1920 * 1200 ekran çözünürlüğü
Sonuç olarak demek istediğim şeyleri özetlemek gerekirse;
1 - Neden Türkiye'de belli markalar dışında ürün bulamıyoruz?
2 - Yukarıda yaptığım Tr-Yurtdışı karşılaştırmaları sonrasında, Türkiye'de satılan 700-1000 TL fiyat aralığındaki ürünler, bu özelliklerine rağmen fiyatlarını hakettiğini düşünüyor musunuz?
3 - Belki "sana ne bu tip şeylerden" tarzı yorumlar alabilirim ancak Türkiye'deki teknolojik ürün satan firmalara yukarıda listelediğim ürünleri getirmelerini sağlayabilir miyiz? Sonuçta bu ürünler ülkeye gelirse, insanların elinde güzel alternatifler olacak. İlla gidip de Asus tp200sa, hp pavilion x2 gibi daha düşük özellikli ürünleri yüksek fiyatlara almak zorunda kalmayacağız.
-Kanka tablet-Telefon aldım -o hayırlı olsun markası ne -xiaomi -Hmm Ülkede iPhone hayranları yok kardeşim marka hayranları var yarın toshiba en pahalı en marka olsun onu alırlar .Ulan düşünüyor insan ülkede bu kadar yoksul var kim alıyor o kadar iPhone cevap basit yoksul disinden tirnagindan arttırıyor o parayı veriyor.Devletin ekonomik değerlerine ters düşmesine rağmen taksitle satışı durdurmasinin nedeni bu.Ulan adam gidiyor turkcele Lg g4 kaç para diyor 2 bin ama uçuyor kaçıyor diyor satan arkadaş da tabi.Adam alıp gidiyor açsa baksa n11de 1400 lira ama adamda bunu yapacak bir kafa bile yokki cindeki o güzelim markalardan haberi olsun.Ama merak etme yeni nesil elde tablet youtuber olacam filan diye dolaşırken az da olsa bilincleniyor.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
quote:
Orijinalden alıntı: menez323
-Kanka tablet-Telefon aldım -o hayırlı olsun markası ne -xiaomi -Hmm Ülkede iPhone hayranları yok kardeşim marka hayranları var yarın toshiba en pahalı en marka olsun onu alırlar .Ulan düşünüyor insan ülkede bu kadar yoksul var kim alıyor o kadar iPhone cevap basit yoksul disinden tirnagindan arttırıyor o parayı veriyor.Devletin ekonomik değerlerine ters düşmesine rağmen taksitle satışı durdurmasinin nedeni bu.Ulan adam gidiyor turkcele Lg g4 kaç para diyor 2 bin ama uçuyor kaçıyor diyor satan arkadaş da tabi.Adam alıp gidiyor açsa baksa n11de 1400 lira ama adamda bunu yapacak bir kafa bile yokki cindeki o güzelim markalardan haberi olsun.Ama merak etme yeni nesil elde tablet youtuber olacam filan diye dolaşırken az da olsa bilincleniyor.
Haklısınız valla, ülkemizin durumu maalesef ki şöyle ; Cep telefonu = Statü...
Biraz akıllı davranıp, ihtiyacı giderebilmeye yönelse insanlar; ne Apple bu kadar uç fiyatlara satılır, ne de başka "statü sembolü" markalar... Asus Zenfone 2 kullanıyorum. Ayıptır söylemesi, alacağım zaman iPhone 6 alabilecek bütçem de vardı. Ancak gerek bilgisayarımla senkronize çalıştırabilmek, gerekse ihtiyaçlarım açısından Asus Zenfone 2 makul geldi. Geriye kalan 2 bin TL'de cebime kaldı. Ben böyle para yönetimi yapabiliyorken, düşünebiliyorken; asıl yapması gerekenler neden yapmıyor diye sormuyorum bile... Ülkede statü sembolü olarak telefon ve sigara markası görüldüğü sürece, asgari ücretle dahi çalışıp maaşının 3 katını telefona yatıran insanlar göreceğiz.
Burada zararlı çıkan yine bizleriz. Markacılıktan çok, faydacıyız. Pragmatist düşünüyoruz. Hangisi daha şekil değil de, hangisi beni maksimum tatmin eder, işime yarar diyoruz. Neden zararlı çıkıyoruz? Sembolist takılan vatandaşlarımız yüzünden işimize yarayacak ürünleri ülkeye getirtemiyoruz. Çünkü 100 kişinin kaç tanesi faydacıdır ki ülkemizde...
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme