Şimdi Ara

Tavan vantilatörü kondansatörü Yardım. (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
70
Cevap
1
Favori
32.105
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • yağlamayi pervane nin takildigi mil in oradan yapmistim ama bisey degismemisti..

bulabilirsem kondansator degistirip denerim bir ara..aslinda 3 kademe olmasi da sart degil ama bakalim..

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • legacy of kain kullanıcısına yanıt
    motoru çıkar milin etrafını yağla ile sil motor yatağını ince zımpara at bunlar çare değil 1-2 kademede zırlama sesi geliyor dönmüyorsa yapacak bişey yok o kalitesiz motorları her yaz çıkarıp mil ve yatağı temizlemen lazım.
  • teşekkürler @90numaraşanzumanyağı,

bana 0.5uf + 1uf kondansatör lazım ama TR de 0.5 bulamadım.
    yazdığınıza göre 1+1 bağlasam sorun olmaz gibi anladım, yavaş kademe yerine orta kademeden başlar gibi, öyle mi?

bendeki 450V, voltajın aynı olması gerekmez mi??

bir de TR de satılanlar tepede 2-pinli yerine 4-pinli?
  • bu arada 40/70/21 gibi değerler
    -min derece / max. derece / gün-çalışma süresi (%95 nemde)

yani satın alırken önemli değil olsa gerek.
  • 3 kablolu kandansatoru satan bir tane web sitesi vs yok.. cevremdeki elektronikci vs bakicam ama sanmiyorum bulacagimi.

mecbur aliexpress alicam..

Şuan telefondayım en kısa zamanda yardımcı olucam.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • apemen A kullanıcısına yanıt
    legacy of kain kullanıcısına yanıt
    Merhabalar.

0,5uF bulamıyorsanız, varsa 680nF bulabilirsiniz. O da olur yakın değerde çünkü.
    Voltajı yüksek seçmemin nedeni şimşek gibi durumlarda kondansatörün piklerden kolay etkilenip bozulmaması içindir. Yaz günü ne şimşeği olacak ki?Ama belli olmaz. 1000V olunca daha sağlam olur. Eğer 450V takmak istiyorsanız o da olur farketmez.

İki pinli dört pinli de farketmez. Yapan fabrika, imalatta çalışan işçilere kolaylık olsun diye tümleşik kapasitör imal etmiş. Birisi 1,5uF diğeri 0,5uF'yi birleştirmiş. Yani ayrı ayrı alıp bacaklarını birleştirirseniz aynı hesaba geliyor yeter ki kaliteli olsun ve Voltaj dayanımı yüksek olsun. (400Voltun altında olmasın)

legacy of kain merhaba paintte çiziyorum bakın :)

Bu sizin vantilatörünüzün tahmin ettiğim şekliyle devresi

Tavan vantilatörü kondansatörü Yardım.

Esasen ayaklı vantilatörlerin motorlarında çoklu sargı ve çoklu uç vardır. Dolayısyla hız kontrolu kondansatörle yapılmaz. Bakınız benim vantilatörlerin yapısı:

Gördüğünüz gibi tavan vantilatörleri ile ayaklı vantilatörlerin bağlantı şekilleri ayrılıyor. İkinci resimdeki ayaklı vantilatörlerde motorda birden fazla bobin vardır. Bunlar hız seçimi içindir. Her bobinin ucuna mekanizmalı çıt-çıt anahtar ile gerilim uygulandığında sadece o hızı ilgilendiren sargı çalışır. Tavan vantilatörlerinde ise tek bir sargı gurubu vardır; fakat bu defa kapasitörleri AC'de direnç gibi kullanarak kademe özelliği kazandırılmıştır.

Elinizdeki kapasitörün aynından bulmak zorunda değilsiniz. Birebir aynı kapasitede bulmak zorunda değilsiniz. 0,5uF yani 500nF yoksa 470nF denersiniz, 680nF denersiniz, diğer kapasitör ile seri bağlar orta ucu resimdeki gibi çıkarır kablolarsınız. Yanlış bağlamadığınız sürece sıkıntı olmaz.

• kadircitak kullanıcısına yanıt
    Merhaba kardeşim.

Anadolu Üniversitesi-İktisat Fakültesi-Kamu Yönetimi mezunuyum. Okulumuz açıköğretimdir. Buna rağmen bulunduğum ildeki açıköğretim üniversiteleri için özel dershanelere, bulunduğum ildeki üniversitenin akşam derslerine katılarak okulumu bitirdim.

Açıköğretim üniversitesi, açık ilköğretime açık liseye benzemez. Eğer bilmiyorsan kalırsın. Ama açık ortaöğretim ve açık lisede bilsen de bilmesen de geçirirler. Sınavda yardım ederler. Bizim üniversitede kurallar katıdır, kesinlikle kopya-mopya olmaz. Normal üniversitelerdeki gibi hocalara yalakalık yaparak, rüşvetle, yağ ile geçemezsin. Sınavlarımız zordur. Çalışmamışsan derse gitmemişsen kesinlikle geçemezsin.

Mesleğim insan yönetimidir. Elektrik elektronikle alakası yoktur evet. Ama bir insanın sadece kendi alanında uzman olması beklenemez. Doktor moktor demişsin tıbba da merakım vardır ve bu konuda da oldukça bilgiliyim. Ben de çocukluğumdan beridir hem kendimi geliştiriyorum hem de bildiğim kadarıyla insanlara yardım ediyorum.

Sen de elaleme bulaşmaktansa çalış, öğren, üstün insan ol, sen de insanlara yardım et. Neden olmasın?

• quote:

Orijinalden alıntı: KendiİsteğiyleAyrıldı

Merhabalar.

0,5uF bulamıyorsanız, varsa 680nF bulabilirsiniz. O da olur yakın değerde çünkü.
    Voltajı yüksek seçmemin nedeni şimşek gibi durumlarda kondansatörün piklerden kolay etkilenip bozulmaması içindir. Yaz günü ne şimşeği olacak ki?Ama belli olmaz. 1000V olunca daha sağlam olur. Eğer 450V takmak istiyorsanız o da olur farketmez.

İki pinli dört pinli de farketmez. Yapan fabrika, imalatta çalışan işçilere kolaylık olsun diye tümleşik kapasitör imal etmiş. Birisi 1,5uF diğeri 0,5uF'yi birleştirmiş. Yani ayrı ayrı alıp bacaklarını birleştirirseniz aynı hesaba geliyor yeter ki kaliteli olsun ve Voltaj dayanımı yüksek olsun. (400Voltun altında olmasın)

legacy of kain merhaba paintte çiziyorum bakın :)

Bu sizin vantilatörünüzün tahmin ettiğim şekliyle devresi

Esasen ayaklı vantilatörlerin motorlarında çoklu sargı ve çoklu uç vardır. Dolayısyla hız kontrolu kondansatörle yapılmaz. Bakınız benim vantilatörlerin yapısı:

Gördüğünüz gibi tavan vantilatörleri ile ayaklı vantilatörlerin bağlantı şekilleri ayrılıyor. İkinci resimdeki ayaklı vantilatörlerde motorda birden fazla bobin vardır. Bunlar hız seçimi içindir. Her bobinin ucuna mekanizmalı çıt-çıt anahtar ile gerilim uygulandığında sadece o hızı ilgilendiren sargı çalışır. Tavan vantilatörlerinde ise tek bir sargı gurubu vardır; fakat bu defa kapasitörleri AC'de direnç gibi kullanarak kademe özelliği kazandırılmıştır.

Elinizdeki kapasitörün aynından bulmak zorunda değilsiniz. Birebir aynı kapasitede bulmak zorunda değilsiniz. 0,5uF yani 500nF yoksa 470nF denersiniz, 680nF denersiniz, diğer kapasitör ile seri bağlar orta ucu resimdeki gibi çıkarır kablolarsınız. Yanlış bağlamadığınız sürece sıkıntı olmaz.
    tesekkurler bilgilendirmeler icin. bu arada bendr acikogretim unv isletme fak muh-finans mezunuyum..Unv hakkinda dediklerinize imzami atarim..kesinlikle derslere calismaktan baska hicbir avantaj sahibi olmadan mezun olmak kolay iş olmadi.ayrica mezun oldugum bolumle alakali meslekte degilim şu anda

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi legacy of kain -- 11 Temmuz 2019; 21:4:7 >

Açık ünversiteyi açık ilköğretim ve açık liseyle karıştırıyorlar. Onların bizim üniversiteyle alakası yok. Devlet insanlar ilkokul terkse işsiz kalmasın liseye kadar okusun diye yardım ediyorlar. Ama bizde hocalar ortada yoktur. Kime gidip yalvarıcaksın? Kime yalakalık yapıcaksın? Sınava girersin en ufak bir sorunda sınavın iptal olur mahkemelik olursun. Bunları bilmiyor toplumumuz. "eeeeh açık öğretim gelen geçen geçiyor" sanıyor. Bize hocalarımız sizin aldığınız eğitim ve zorluk örgün öğretimden daha zor ve kalitelidir derlerdi. Çünkü hem başınızda hoca yok hem de şu imkanlar(özel dershane) onlarda yok o yüzden açık üniversite mezunları örgün öğretime göre daha donanımlıdır diyorlardı.

Bitti ne oldu? Elimize diplomayı verdiler kaldık böyle.

• Zaman ayırdığınız için teşekkürler @90numaraşanzumanyağı

680nF demişsiniz, buna uyan şöyle bir parça buldum:

bizdekiler kare kondansatör ama bunlar olur mu?

• apemen A kullanıcısına yanıt
    O resim gerçek değil bilgisayarla çizilmiş

Şekline takılmayın şekil önemli değil. Şöyle alacaksınız:

680nF 450V kutupsuz kondansatör. Şekilleri üretici firmaya ve amaca göre değişir.

Üzerine böyle yazsında gerisi önemli değil. Kutupsuz diye yazmaz X2 diye yazar çoğunluğunda.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KendiİsteğiyleAyrıldı -- 14 Temmuz 2019; 19:50:20 >
  • tamamdır teşekkürler.

şu tipleri "kare kondansatör" diye satıyorlar da onun için demiştim.
    urun.n11.com
    Klima & Vantilatör Kare Kondansatörü (0.9-10µf) - n11.com
    https://urun.n11.com/yedek-parca/klima-vantilator-kare-kondansatoru-09-10f-P264702173

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi apemen -- 14 Temmuz 2019; 22:7:3 >

• quote:

O resim gerçek değil bilgisayarla çizilmiş

Şekline takılmayın şekil önemli değil. Şöyle alacaksınız:

680nF 450V kutupsuz kondansatör. Şekilleri üretici firmaya ve amaca göre değişir.

Üzerine böyle yazsında gerisi önemli değil. Kutupsuz diye yazmaz X2 diye yazar çoğunluğunda.
    680nf dediginiz 0.5uf yerine mi geciyor yani ?

• 90numarasanzumanyagın dan aldığım ilham ile ...
    Yarın bende çarşıdan, bir adet 1uf, bir adet 2uf kondansatör alacağım, 220 girişe seri kondansatör metodu ile vantilatörü , dağ esintisi veya meltem rüzgarları gibi yavaş dönmesini sağlayacağım..

Vantilatörün ana motordaki kondansatör uyartım bobini kondansatörüdür, ana bobin ile faz farkı yaparak dönme hareketini sağlar,,, genelde klimalarda en çok bozulan parçadır, kompresör veya iç dış fan dönmez,, vantilatördede bozulursa elinizle hareket ile dönmeye başlar..

• Kim sordu onu, yukarda bir yerde 0,5uF bulamıyorum denmişti. Kusura bakmayın çok yoğunum konunun ucunu kaçırdım.

Şimdi önceki mesajlardan birinde dendi ki 0,5 bulamıyorum.

Ben de dedim ki, 0,5 demek 500nF demek, onu bulamıyorsan 470nF olanı satılıyor, olmadı yakın değerde 680nF olanı satılıyor...

Yani bulunamıyorsa değeri yakın olan ama size aynen söylediğim kodlarda olandan alıcaksınız. Şekli önemli değil.

Üzerinde 684K-400V ya da 684J-400V yazar. Sonundaki K ve J ise kalitesi (toleransı) dır. J olan K olandan daha kaliteli olur.

Ama bazen k-J diye yazmaz, direk 680nF-400V, 0,68uF-400V... gibi de yazabilir. Siz, KUTUPSUZ olmasına dikkat edin şekil sıkıntı değil.

----------------

Emin-Fırtına.

Evet ben o meltem rüzgarlarını hergün yaşıyorum Baktım sıcak oluyor, 1-2-3 yetmiyor, kondansatörün bacaklarını kısadevre eden bir anahtar var ona bir basıyorum hızlı moda geçiyor ve bana yüksek kademede 1-2-3 daha kazandırıyor.

Şu motora kondansatör olayından bıktım usandım artık. Bazı AC motorlarında kullanılmıyor kondansatör. O yüzden her vantilatörde olmaz. Aspiratör motorlarının yapısı farklıdır. Onlarda olur mesela. Kompresörlü motorlarda kalkınmada motor takılıp kalmasın diye kullanıldığı falan oluyor... olaylar detaylı baya. ben o kadar bilgili değilim fazla da umrumda değil zaten lakin özet olarak elimden 4-5 vantilatör geçti hiçbirinde motora paralel C yoktu. Seri C'nin de akımı kısıtlamak olduğunu düşünüyorum çünkü iyice devreyi inceledim orjinal C'leri hep seri bağlıydı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KendiİsteğiyleAyrıldı -- 15 Temmuz 2019; 13:46:40 >

• 3uf 280v kondansatörü, normalde hızlı çalışan vantiratörün 220v girişine seri uyguladım,, yavaşladı, meltem esintisi oldu,,, sağolun ,,,,
  • vantilator anahtari uzerindeki 0.5uf+3.8 uf kondansator yerine 1.5uf+3uf kondansator siparis verdim aliexprees..elime ulasip montaj yapinca sonucu paylasicam..bakalim sorun kondansator de mi yoksa baska mi onu da anlamis oluruz..cevremde elktrik sogutucu vs tamirci dolastim kimisi bön bön bakti bu ne diye kimisi de bu modelden yok bulamazsin dedi..

ya aslinda ugrasmaya degmez alt tarafi bir vantilator fakat ben onu bikac yil once tavan kirişine montaj edip calistirirken adi icat parmağimi koparacakti nerdeyse metal pervanesi..arkasinda izgara koruma cok genis aralikliydi bir anlik dalginlikla carpti..Şükür ucuz atlattim..şimdi onun moturunu bitirene kadar rahat verirmiyim hiç,çalissin namissiz icat işi ne

Aldığınız değerler yüksek olmuş. Bunun dışında söyleyeceğim birşey yok.

Geçmiş olsun. Dikkat edin.
  • quote:

Aldığınız değerler yüksek olmuş. Bunun dışında söyleyeceğim birşey yok.

Geçmiş olsun. Dikkat edin.
    tşk..bakalim bir işe yarayacakmi..

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.