Şimdi Ara

TDK ya başvursak?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
469
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

birkaç forum geziyorum ve orada pekçok kişinin

değil yerine deyil

eğlenceli yerine eylenceli

kullandıklarına şahit oluyorum. acaba TDK ya bu konuda baş vurulsa bir kural değişikliği olur mu sizce? eğer bir toplumda pek çok kişi "ğ" yerine "y" yi tercih ediyorsa bu durum halkın istediği yönde değişebilir mi? belki TDK bir toplantı yapar ve yumuşak g yi taca atar.

ya da ben şaçmalıyorum. ne bileyim bu hataya çok sık rastladığım için saçmalamak doğal oluyor.

• demek ki bu konu ilgi çekici DEYİL

halbuki daha EYLENCELİ bir şeyler bulmalıydım.

canınız sağolsun ne diyeyim.
  • Türkçe'nin doğru kullanımına rastlamak bir 'lüks' hâlini aldı zaten. Düzeltilmesi, değişiklik yapılması gereken dil değil, toplum bana kalırsa. Yozlaşmanın bütünüyle görülebileceği ülkemizde bu tür sıkıntılar, sorun olmaktan çıktı normal kabul ediliyor artık. Dinlediğimiz ( kendi dilimizde olanlardan bahsediyorum ) şarkılarda bile Türkçe'nin kullanım biçmine biraz dikkat ederseniz internette bu kullanımın çok da rahatsız olmadığını fark edebilirsiniz. Eğer 'v' yerine 'w'; 'ğ' yerine 'y' kullanıyor, üstüne bir de sesli harfleri yazmaktan kaçınıyorsanız sizden büyüğü yoktur.. TDK'ya teklif götürmekten önce şunu sorun kendinize: "Başkalarından önce ben ne yapıyorum ya da ne yapabilirim?"... Benim küçük ama kuvvetli çözümlerim var kendimce... Size de bir kaç tane üretmenizi öneririm

Söylemeden edemeyeceğim; Şapka (^)'nın kullanımını dilimizi özgünleştirmek adına kaldıran, yazdıklarımızın anlaşılmakta zorlanılmasına neden olan TDK'ya neyin önerisini götürmek mantıklı olur kestirebilmiş değilim.

• quote:

Orjinalden alıntı: BilenAdam101
    ya da ben şaçmalıyorum.

Dostum alınma ama evet saçmalıyorsun.
    3-5 tane dilbilmez adam yüzünden özünden vazgeçmek bana ters.

Bu konuda ben de çok şeylere şahit oluyorum. Hatta "k" harfi yerine "q" harfini kullananlar, "v1 yerine "w" kullananlar.
    Açık konuşmak gerekirse böyle insanlara kıl oluyorum.

Şu forumda 260 bin üye içerisinden toplasan 100 tane dilbilgisi bilen adam çıkar.
    Forumu yakından takip edersen yazım hatalarının o kadar fazla olduğunu görürsün ki.

Maalesef gerçek olan şu ki; "biz Türkçe bilmiyoruz".

Hatta ben sokaklarda dükkan açan (bkz. dükyan değil) insanların dükkanlarına yabancı isim koymalarına bile kızıyorum.
    Sokağa çıktığınızda doğru dürüst bir isimle dükkan açan yok.

hepsine burdan
    Türkçemizi ziyan edenler.....

• quote:

Orjinalden alıntı: hsa2

Türkçe'nin doğru kullanımına rastlamak bir 'lüks' hâlini aldı zaten. Düzeltilmesi, değişiklik yapılması gereken dil değil, toplum bana kalırsa. Yozlaşmanın bütünüyle görülebileceği ülkemizde bu tür sıkıntılar, sorun olmaktan çıktı normal kabul ediliyor artık. Dinlediğimiz ( kendi dilimizde olanlardan bahsediyorum ) şarkılarda bile Türkçe'nin kullanım biçmine biraz dikkat ederseniz internette bu kullanımın çok da rahatsız olmadığını fark edebilirsiniz. Eğer 'v' yerine 'w'; 'ğ' yerine 'y' kullanıyor, üstüne bir de sesli harfleri yazmaktan kaçınıyorsanız sizden büyüğü yoktur.. TDK'ya teklif götürmekten önce şunu sorun kendinize: "Başkalarından önce ben ne yapıyorum ya da ne yapabilirim?"... Benim küçük ama kuvvetli çözümlerim var kendimce... Size de bir kaç tane üretmenizi öneririm

Söylemeden edemeyeceğim; Şapka (^)'nın kullanımını dilimizi özgünleştirmek adına kaldıran, yazdıklarımızın anlaşılmakta zorlanılmasına neden olan TDK'ya neyin önerisini götürmek mantıklı olur kestirebilmiş değilim.

aslında anlatmak istediğim de bu zaten. TDK kuralları neye göre belirliyor? toplumun dili kullanma şekline göre mi? mesela senin belirttiğin şapka kullanımının kaldırılma sebebi neydi? buna kim ya da kimler karar verdi? bu tür değişiklikler yapan bir kurum "değil" i "deyil" de yapabilir mi?

• Bence bu işe başlayacaksak shopping center' lardan başlamak lazım..
  • Benim fikrim....
    Ben şapkanın kaldırılmasına da olumlu bakmıyorum.
    lâle kelimesini yumuşak bir şekilde söylerken lale diyerek daha kaba bir ses çıkısına maruz kalıyoruz.
    kâr - kar da buna bir örnek.

Ancak bu örneklerin sayısı çok az. Oysa forumlarda kullanılan hatalı kelimelerin sayısı o kadar fazla ki, bunları düzeltmeye kalksan dilin %50 gider.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    E-imza denen şey ücretli mi?
    geçen yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Hemen açıklamaya çalışayım... Öncelikle TDK'da bir çok çalışma yüzeysel yapılıyor, bence. Çünkü şapka (^)'nın kaldırılmasında belirtilen sebep "Türk dilinin diğer dillerden arındırılması, özgünleştirilmesi"ydi. Yani Arapça, Farsça gibi dillerden esintiler taşıyan dilimizi 'arındırmak'tı. Ancak gel gelelim ki devlet kurum isimlerine dikkat edilirse bir çoğunda "nispet 'i'si" (î) görmek mümkün. Bakınız; Malî, Siyasî... Hatta ve hatta bizim bu başlık altında yorum yapmamıza neden olan o duyguda bile buna rastlamak mümkün. Bakınız: 'Millî'... Ancak buna tepki duyanlara hemen cevap geldi. Yazımda kaldırılan bu kavram, konuşma dilinde yerini koruyacakmış. Peki... Söylenecek pek fazla şey yok...

Düzenleme: Bir önceki mesaj üzerine...

Kendi kimliğimizden uzaklaştık, bunu bir maharet sanıyoruz. Sözcüklerin yanlış kullanımı konusunda bir şeyler yapılmalı bence. Yani; yakın bir zamanda 'alfabe' sözcüğü yerine 'abece' nin kabul edildiğini anımsıyorum [Bkz. abece].
    Ancak burda bence önce halkın 'abece' den önce 'alfabe' demesini bütünüyle öğrenmesi gerekli ki yerine yeni bir kavram getirilsin. Yani o güzelim sessiz harfleri kullanmaktan aciz kişilerin önce 'aLfße' yerine 'alfabe' demeyi öğrenmesi gerekli diye düşünüyorum...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi th0th -- 31 Ocak 2007; 13:28:52 >

• quote:

Orjinalden alıntı: Climanjaro

Benim fikrim....
    Ben şapkanın kaldırılmasına da olumlu bakmıyorum.
    lâle kelimesini yumuşak bir şekilde söylerken lale diyerek daha kaba bir ses çıkısına maruz kalıyoruz.
    kâr - kar da buna bir örnek.

Ancak bu örneklerin sayısı çok az. Oysa forumlarda kullanılan hatalı kelimelerin sayısı o kadar fazla ki, bunları düzeltmeye kalksan dilin %50 gider.

bu sözlere katılmamak mümkün değil.

sanıyorum internet dili diye bir şey çıktı. bu dilin kendine has bir yapısı var. bu dilde kural yok. bu dile ait bazı örnek kelimeler:

ewet, deyil, eylenceli, bi kere, bi daha, hadi bye, Qesinlikle...

bu durum biraz üşengeç olmaktan kaynaklanıyor sanıyorum. bakın dikkat edin ben de bu tür hatalar yapıyorum. mesela noktadan sonra büyük hafle başlamıyorum yeni cümleme. bu durum alışkanlık haline gelince de ortaya internet dili kavramı çıkıyor. bırakın bari şu internet ortamında rahat rahat takılalım, hep kural hep kural sıkıldık yahu diyenler var.

ben de bu nedenle saçmalamaya karar verdim. insanlar TDK ya göre ayarlayamıyorlarsa kendilerini TDK halka göre ayarlasın kendini. yine de saçma bir düşünce tabii ki. haklısın.

quote:

Orjinalden alıntı: hsa2

Hemen açıklamaya çalışayım... Öncelikle TDK'da bir çok çalışma yüzeysel yapılıyor, bence. Çünkü şapka (^)'nın kaldırılmasında belirtilen sebep "Türk dilinin diğer dillerden arındırılması, özgünleştirilmesi"ydi. Yani Arapça, Farsça gibi dillerden esintiler taşıyan dilimizi 'arındırmak'tı. Ancak gel gelelim ki devlet kurum isimlerine dikkat edilirse bir çoğunda "nispet 'i'si" (î) görmek mümkün. Bakınız; Malî, Siyasî... Hatta ve hatta bizim bu başlık altında yorum yapmamıza neden olan o duyguda bile buna rastlamak mümkün. Bakınız: 'Millî'... Ancak buna tepki duyanlara hemen cevap geldi. Yazımda kaldırılan bu kavram, konuşma dilinde yerini koruyacakmış. Peki... Söylenecek pek fazla şey yok...

Düzenleme: Bir önceki mesaj üzerine...

Kendi kimliğimizden uzaklaştık, bunu bir maharet sanıyoruz. Sözcüklerin yanlış kullanımı konusunda bir şeyler yapılmalı bence. Yani; yakın bir zamanda 'alfabe' sözcüğü yerine 'abece' nin kabul edildiğini anımsıyorum [Bkz. abece].
    Ancak burda bence önce halkın 'abece' den önce 'alfabe' demesini bütünüyle öğrenmesi gerekli ki yerine yeni bir kavram getirilsin. Yani o güzelim sessiz harfleri kullanmaktan aciz kişilerin önce 'aLfße' yerine 'alfabe' demeyi öğrenmesi gerekli diye düşünüyorum...

açıklama için teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BilenAdam101 -- 31 Ocak 2007; 13:34:39 >

• quote:

Orjinalden alıntı: BilenAdam101

bu sözlere katılmamak mümkün değil.

sanıyorum internet dili diye bir şey çıktı. bu dilin kendine has bir yapısı var. bu dilde kural yok. bu dile ait bazı örnek kelimeler:

ewet, deyil, eylenceli, bi kere, bi daha, hadi bye, Qesinlikle...

bu durum biraz üşengeç olmaktan kaynaklanıyor sanıyorum. bakın dikkat edin ben de bu tür hatalar yapıyorum. mesela noktadan sonra büyük hafle başlamıyorum yeni cümleme. bu durum alışkanlık haline gelince de ortaya internet dili kavramı çıkıyor. bırakın bari şu internet ortamında rahat rahat takılalım, hep kural hep kural sıkıldık yahu diyenler var.

ben de bu nedenle saçmalamaya karar verdim. insanlar TDK ya göre ayarlayamıyorlarsa kendilerini TDK halka göre ayarlasın kendini. yine de saçma bir düşünce tabii ki. haklısın.

Boykot tarzı bir yaklaşım ... Aslında fena fikir de sayılmaz hani... Ama şu var ki; bunun internette kullanılmasını kabul ettik, diyelim ( Ayrıca internet ayrı bir evren oldu sanki... Dördüncü bir boyuttan bahsediyor gibi hissettim kendimi. Sanki bilgisayarın başına geçince insan insanlığından sıyrılıyor yahu... ). Bu dil yavaş yavaş günlük konuşmalarımızda da yer edinmeye başladı. Buna bir 'dil' demek de neyin nesi? Yanlış bir kullanım biçmi... Evet, böyle daha iyi oldu . Bu 'yanlış kullanım biçmi'nin dilimizin bütününü ele geçirmeden önce durdurulması gerekli. Ancak bizim çok zeki, idealist (!) toplumumuz bunun farkında değil ve olsa iyi olacak...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi th0th -- 31 Ocak 2007; 13:40:30 >

• Dünyanin en güzel dili Türkçe'mizi yanliş kullananlara

Diye bir kural gelse çok güzel olur ama , yetkililerde böyle bir cesaret göremiyorum ....
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.