|
Kendimi Tutamıyorum (Alkol İçerir)
Alkol kullanımıyla mücadele eden birçok kişi, alkole tövbe edip bozma döngüsü yaşar. Bu döngü, alkolü bırakma kararlılığının bir süre sonra zayıflaması ve yeniden içmeye başlanmasıyla karakterizedir.
Alkole tövbe edip bozmak döngüsüne katkıda bulunabilecek birkaç faktör vardır:
- Tetikleyici Faktörler: Stres, sosyal durumlar veya olumsuz duygular gibi tetikleyici faktörler alkol isteklerini tetikleyebilir.
- Psikolojik Bağımlılık: Alkol, beynin ödül sistemini aktive ederek bağımlılık yaratabilir. Bu da yoksunluk belirtilerine ve yeniden içme dürtüsüne yol açabilir.
- Sosyal Etkiler: Alkol kullanma davranışı sosyal çevrenizden etkilenebilir. Alkol içen arkadaşlarınız varsa, alkolü bırakmak daha zor olabilir.
- Yetersiz Destek: Alkolü bırakmaya çalışanlar yetersiz destek alıyorsa, tövbelerini sürdürme olasılıkları daha azdır.
Alkole tövbe edip bozma döngüsünden kurtulmak için atabileceğiniz adımlar şunlardır:
- Tetikleyicilerinizi Tanıyın: Alkol isteklerinizi tetikleyen faktörleri belirleyin ve bunlardan kaçınmaya çalışın.
- Destek Arayın: Arkadaşlarınızdan, ailenizden veya bir destek grubundan destek alın.
- Profesyonel Yardım Alın: Alkol bağımlılığıyla mücadele ediyorsanız, bir terapist veya danışmandan profesyonel yardım alın.
- Gerçekçi Hedefler Belirleyin: Alkolü bir gecede bırakmaya çalışmak yerine, kademeli olarak azaltmayı hedefleyin.
- Kendinize Karşı Sabırlı Olun: Alkolü bırakmak zaman ve çaba gerektirir. Kendinize karşı sabırlı olun ve tökezlemelere izin verin.
Alkole tövbe edip bozma döngüsünü kırmak zor olabilir, ancak destek ve çabayla bunu başarabilirsiniz. Unutmayın, yapayalnız değilsiniz ve yardıma başvurmakta utanılacak bir şey yoktur.