Evet, yoklama başvurusunda doldurmam üzere bir form ile karşılaşıyorum. O halde belirtilen sürenin sonunda askerlik durum belgesindeki tarih de güncellenecektir. Paylaştığınız bilgiler için teşekkür ederim. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi byrolnik -- 12 Ocak 2023; 15:17:42 > |
Tecil bittikten sonra askere ne zaman giderim ? (22. sayfa)
![](/static/forum/img/downicon.png)
![](/static/forum/img/upicon.png)
![](/static/forum/img/close.png)
-
-
Arkadaşlar 2020 bahar döneminde tezsize kayıt yaptırarak tecil almıştım,daha sonra pandemiden dolayı 2 dönem kayıt dondurma yapmıştım ve bundan dolayı tecilimi tekrar 1 sene daha uzatmıştım.Şimdi tecilim Mayıs ayında bitiyor tekrar tezsize kayıt yaptırarak tecil almam mümkün olur mu?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Yüksek lisanstan mezun olmadıysanız tekrardan yüksek lisansa kaydolarak tecil alabilirsiniz (32 yaşınızı doldurmadığınız sürece).
Sağolun hocam asıl merak ettiğim tecilim bittikten sonra bakaya mı olurum yoksa yıl sonuna kadar ilişiği yoktur mu olurum çünkü buna göre kaydımı güz döneminde yapacaktım.
Daha önce ASAL Yoklama Başvurusu yapmadıysanız 31 aralık 2023e kadar yoklama yaptırmak için süreniz olacak. Bu arada yoklama kaçağı ve bakaya sayılmazsınız.
Değerli arkadaşlar, bugün askerlik işlemleri için temel bazı kavramların karşılıklarını yazacağım.
Tecil: Kelime anlamı olarak bekletmek, aceleye getirmemek anlamını taşır. Öteleyerek, bekletmek şeklinde canlandırabilirsiniz. Hukuki olarak Tecil sözcüğü genelde ticaret hukukunda kullanılıyor. Borç erteleme, alacak , verecek durumları gibi.
Tehir: Sonraya bırakma, sona bırakma anlamına gelir. Ahir sözcüğünden çağrışım yapabilirsiniz. Ertesi döneme bırakma olarak somutlaştırabilirsiniz.
Tecil kelimesi; askeri terminolojide öğrencilik kavramı için geçerlidir. Öğrenci olduğunuz sürece belli bir yaşa kadar öteleyerek bekletildiğinizi ifade eder.
Tehir veya Sevk Tehiri kelimesi ise mezun olduktan sonraki durumu ifade eder. Sevk kelimesi yönlendirmek, gütmek anlamlarına geliyor. Sevk Tehiri şeklinde resmi yazışma ifadesi ise Sona bıraktıktan sonra yönlendirmek anlamına gelir. Genelde sevk tehiri ifadesi üniversite veya herhangi bir yükseköğretimden mezun olunduktan sonraki durumu anlatmak için kullanılıyor.
Devletin resmi yazışma dili sanırım halen Arapça ve Farsça ağırlıklı Türkçe olduğundan örneğin Personeltemin sitesine bakan bir kişi; mezun ise 36. madde Sevk Tehiri ifadesini görüyor. Bunun anlamı mezun olduktan sonra, sona bırakılarak ertelendi, geciktirildi demek. O tarih geçtikten sonra ise eğer daha önce yoklama yapmamışsanız veya 1 yılı aşan bir süre önce yoklama yapmışsanız; tekrar yoklamaya tabii oluyorsunuz.
Lise mezuniyetinden sonra ilk kez durumunu askerlik şubesine bildirenler 1111 sayılı eski (mülga diye geçer, anlamı eskimiş, geçerliliğini yitirmiş şeklinde çevrilebilir) askerlik kanununa göre durumlarını bildirdiklerinde sanırım askerlik yapabilmesinin önünde bir mani yok şeklinde bir kararla ilk yoklamayı yaptırmış gibi kabul ediliyordu. Bundan ötürü 1 yılı aşan şekilde askerliklerini erteleyenlerin Pertemin sitesinde Son Durum nedeni olarak Son Yoklamaya Tabii şeklinde görülmeleri de bundan kaynaklanıyor.
Son Yoklamaya Tabii demek; O sene askerlik çağına giren yükümlülerle birlikte işlem görerek, yoklamasını sene içindeki son tarih olan 31 Aralık tarihine kadar tamamlaması gerektiğini açıklayan bir ifade. Eğer iş günü 29 Aralıkta bitiyorsa, o tarihe kadar tamamlaması gerekiyor.
Şu var ki halen Milli Savunma Bakanlığı sistemlerinde her nedense 1111 sayılı askerlik kanununda geçen terimler görünüyor. E Devlette ise 7179 sayılı askerlik kanunun 20. maddesi 45 veya ilgili herhangi bir maddesi uyarınca erteleme şartını taşıdığı sürece şeklinde uyarı ibareleri var. Vatandaş olarak elbette daha güncel kanunlara göre işlem yapılan ve dijitalleşmeyle hayatı kolaylaştıran E Devletteki durumları dikkate almamız gerekiyor.
Lakin öğrencilik nedeniyle 7179 sayılı kanun yasalaşmadan diyelim ki 2018 Eylülden itibaren öğrencilik nedeniyle askerliği tecil edilenlerin(bekleterek aceleye getirilmeyenlerin) 1111 sayılı kanundaki erteleme şartları devam ettiği sürece yani öğrenci kaldığı sürece aslında 29 yaşını tamamladığı yılın sonunu geçmemek şartıyla öğrencilik nedenli erteleme yapabilmesi mümkün.
2022'de mezun olmuşsa, okul terk olmuşsa, öğrenciliği bir sebepten bitmişse; ertelemesi 7179 sayılı kanuna göre yeniden düzenlenir. Çünkü önceki erteleme şartını kaybedip, yeni erteleme şartı 2019'dan sonra başlamış kabul edilir. Bundan dolayı da artık 29 yaş sınırı onun için geçerli olmaz.
Kendisi tarafından mezun olmadan terk ederek sonlanmış veya öğrenciliği fakülte tarafından sonlandırılmışsa; sonlandırıldığı tarihten sonra 28 yaşını tamamlayacağı yılın sonunu geçmemek şartıyla 2 yıl sonrasının 31 Aralık tarihine erteleniyor. Dikkat edilmesi gerekense 2 yıl sonrasının 31 Aralık tarihinden önce o sene 1 Ocak-31 Aralık arası yoklama yaptırmak durumunda olması. Kişi 24 yaşında öğrenciliğini mezun olmadan sonlandırmışsa; 26 yaşını doldurduğu senenin 31 Aralık tarihine kadar erteleme alabiliyor.
Misal 1999 doğumlu ve bu sene lisanstan kaydı silindi. Eğer daha önce kayıt sildirme nedenli erteleme yapmamışsa; 2025 31 Aralık'a kadar erteleme alabiliyor. O sene 1 Ocakta 26 yaşını tamamlayıp 27'den gün almış sayılıyor. Ve 2025 1 Ocakta aslında yoklamaya tabii şeklinde o sene 31 Aralık'a kadar süren geçici bir ertelemesi devam ediyor. Kaydının silindiğini sistemlere tanımlatmayanlar; bu yıl yoklamaya tabii kalmış gibi değerlendiriliyor ve ertesi yıl 1 Ocak'ta yoklama kaçağı olarak tanımlanıyorlar.
Dikkat ederseniz E Devlette; Askerlik Durum Belgesi 2. madde Ertelemesi sona eren veya erteleme şartları taşımadığı ya da bilgi ve belgeleri gerçeği taşımadığı tespit edilenlerin ertelemesi direkt iptal edilir. Bunların askerlik işlemi; erteleme işlemi yapılmadan önceki durumları dikkate alınarak yürütülür diyor.
Bu maddenin açıklaması; öğrencilik nedenli ertelemesi bir nedenle mezun veya okulu terk nedenli sona ermişse; bunu da sistemlere zamanında bildirmemişse;(mezun ya da terk olduğu sene 31 Aralık'a kadar) bunların devam eden ertelemesi görünüyorsa hemen iptal edilir. İptal edildikten sonra da erteleme yapılmadan önceki durumu dikkate alınır.
O sene yani diyelim ki 2022 veya 2021'de yoklamaya tabii olarak işlem görmesi gerekiyorsa; bu seneden itibaren yoklama kaçağı sayılabilirler anlamına geliyor. Eğer yoklama kaçağı kalanların mezun nedenli erteleme hakları geçen seneden oluşmuşsa, erteleme süresi 2 yılı kapsayacağı için bunların yoklama kaçağı durumu sistemden silinebiliyor.
Dolayısıyla ister okuldan kayıt sildirip terk olun; isterseniz mezun olun. O sene hangi seneyse hemen bu durumu 31 Aralık'a kadar sistemlere bildirin. Sisteme erişim yoksa askerlik şubelerine bildirin. Ancak bilgi ve belgelerinizin yök tarafından veya meb tarafından gerçeği yansıttığı doğrulanmalı. Doğrulanmazsa iptal edilir diye belirtilmiş.
Mezun iseniz; erteleme bitiş tarihi veya Perteminde geçen ifadeyle Sevk Tehirinin bitiş tarihinden sonra 31 Aralık tarihine kadar yoklamaya tabii olarak işlem görürsünüz. Daha önce sınıflandırılarak ertelenenler hariç; o sene askerlik çağına girdiği kabul edilen 2004 doğumlularla beraber 31 Aralık tarihine kadar yoklamanızı tamamlamanız veya eğitim görmek için belirtilen yaş şartı devam ediyorsa eğitim nedenli mazeret bildirmeniz istenir. Bunu yoklama duyurusunda zaten belirtiyorlar.
Yoklama Kaçağı: Tabii olduğu yani ertelemesinin bittiği veya biteceği yıl doğal olarak bulunduğu dönemi kapsayan yıl içinde yoklamasını 31 Aralık'a kadar tamamlamayanlara ve mazeret bildirmeyenlere deniyor.
İfadeleri açarsak; Ertelemenin Bittiği Yıl: Yükseköğretim mezuniyeti nedenli erteleme alanları kastediyor. 2023 yılı içerisinde herhangi bir tarihte ertelemesi bitenler; erteleme bittikten sonra daha önce sınıflandırıldıktan sonra erteleme alacak şekilde işlem yapmamışlarsa 31 Aralık'a kadar yoklamaya tabii oluyorlar.
Ertelemenin Biteceği Yıl ifadesi, durum belgesinde son tarih 31 Aralık yazan, öğrencilik veya öğrencilikle ilişiği kesme sonucu erteleme alanların durumunu kastediyor. Bunlar da ertelemenin biteceği son tarihe kadar yoklamaya tabii olarak o sene içinde yoklama yapmak veya mezuniyet yahut yeni ve daha üst öğrenim nedenli bir mazeret bildirmek durumunda oluyorlar.
Bakaya: Askere gideceği yer belli olduktan sonra, birliğe katılmaktan geri kalanlar veya birliğe hiç gitmeyenler anlamına gelir. Önceden sınıflandırılacak şekilde yoklama ve muayene tamamlamamışsanız; bakaya olmazsınız. Yoklama ve muayene tamamladığı halde, hizmet tercihi yapmadan sınıflandırılmasını sistemin seçimine bırakacak şekilde işlem yapanlar, er statüsünde sınıflandırılır ve askeri birliğine katılma tarihinde orada bulunmamışlarsa, bunlara genel olarak bakaya denir.
Yoklama ve muayene işlemleri onaylanma aşamasında olmayan ve onaylanmayan hiç kimse bakaya tanımı almaz. Çünkü yoklama ve muayenesindeki son değişiklikler; sistemde belli olmayan ve sağlıklı olup olmadığı kesin kanıtlanmayan hiç kimse sınıflandırılma kaynağına alınmıyor. Alınmadığı için de eğer tabii olduğu yoklama yılında bu yoklama ve muayene işlemlerini 31 Aralık'a kadar tamamlamazlarsa, gelecek yılın ilk günü yoklama kaçağı diye tanımlanıyorlar.
Aslında bana kalsa yoklama kaçağı ifadesi; sosyal ve sağlık kaynaklı durumunu o sene içerisinde bildirmedi şeklinde değişse iyi olur. Çünkü kaçak diyince insanlar kendilerini suçlu hissediyorlar. Toplum tarafından da suçlu gibi hissettirilecek bazı dışlanma ve baskılara maruz kalıyorlar. Bu da kişinin sosyal uyumunu etkiliyor. Böyle tanımlanan kişilerin verimliliği de düşebiliyor.
Sorumluluğunu bilmeyen insandan gelecek verimden ne olacak? diyebilirsiniz fakat insanın kişiliği tek bir değişkene bağlı olarak şekillenmiyor. Belki kişinin içinde verimli bir cevher var. Dışlanıp, suçlanınca bu cevher belki de hiçbir zaman açığa çıkmayacak şekilde bastırılmış oluyor. O yüzden benim ricam, insanları kazanmak için kullandığımız ifadeler de dahil olmak üzere, onları anlayıp, belli ölçüde hoşgörecek şekilde yaklaşıma sahip olmamız noktasında olacak.
Yukarıda ve bu forumu kapsayan tüm başlıkların içeriğinde ister istemez, kendisini suçlu hissederek acaba bana ne olacak belirsizliğinde, paniğe kapılarak soru soran çok fazla insan var. Bu insanlardan bazıları 30 yaşını aşmış kişiler muhtemelen. Yaş sadece ısı ve ışığı yansıtarak görünen maddelerdeki fiziksel değişimdir. İnsanın zihni 70 yaşına da gelse bir çocuk gibi belirsizlikten ürkebilir. Bunun nedenlerini anlamaya çalışmadan kimseleri yargılamayalım. Kimin hangi hayat şartlarını görerek büyüdüğünü bilemiyoruz. O yüzden sen ne biçim insansın, kaç yaşına geldin halen mi erteleyecek yol arıyorsun? gibi ifadelerle kimseye yüklenmeyelim.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Araştırmatör -- 15 Ocak 2023; 15:0:7 >
-
Hiç başvuru yapmadım hocam, o halde dediğiniz gibiyse, güz döneminde kaydımı yaptırabilirim.
Hocam merhaba, benim askerlik tecilim bu yılın Haziran ayında sona erecek. Daha önce yoklama başvurusu yapmadım. Yüksek lisansa başlamak için kesin kayıtlar Ağustos - Eylül ayında yapılacak. Tecil tarihi bittikten sonra yüksek lisansa kaydımı yaptırabilir miyim? Bu süreçte yoklama kaçağı veya bakaya sayılır mıyım?
-
https://forum.donanimhaber.com/tecil-bittikten-sonra-askere-ne-zaman-giderim--151968110-21
Daha önce cevapladım. Yaz dönemi yüksek lisansa kayıt olup tecil alabilirsiniz.
Hatta aralık 2023te yoklamanızı yaptırıp ocak - şubat 2024 dönemi de yüksek lisansa kayıt olup tecil alabilirsiniz.
Teşekkür ederim hocam sağol.
-
Merhabalar, açıklamalarınız ve de bilgiler için çok teşekkür ediyorum ama bir iki cevap ile kafam karıştı, netleştirmek adına sormak istiyorum.
E-devlet üzerinden aralık 2022 tarihine kadar askerlik ile ilişiği yoktur şeklinde belgem vardı.
Yüksek lisansa kaydoldum fakat kesin tarihi ocak 2023 oldu ve de şu anda durum sorgula dediğimde "En yakın askerlik şubesine müracaat ediniz." ibare var. Erteleme başvurusuna tıkladığımda ise maalesef yüksek lisans görünmüyor, ama öğrenci belgesi sorguladığımda yüksek lisansım görünüyor.
Şu anda yüksek lisans öğrencisiyim, bu durumda askerliğimi ertelettirebilmem mümkün müdür?
-
Yüksek lisansta erteleme başvurusunu enstitü öğrenci işleri yapar, siz değil. Bağlı olduğunuz askerlik şubeye yazılı olarak başvuru yaparlar, şartları sağlıyorsanız erteleme yapılır.
Anladığım kadarıyla daha önce ASAL Yoklama Başvurusu yapmadınız. Aile hekimine gidip askerlik muayenesi olmadınız.
O zaman sizin için sınır tarih 31 aralık 2022 idi. Bu tarihten önce yüksek lisansa KESİN KAYIT olduysanız enstitü öğrenci işleri ile görüşünüz, erteleme başvurusu yaptılar mı yaptılarsa akıbeti ne oldu sorarsınız.
1 ocak ve sonrası kayıt olduysanız tecil talebi rededilmiş olabilir.
https://www.msb.gov.tr/Askeralma
Burada tüm şubelerin iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz. Nufusa kayıtlı olduğunuz il / ilçenin askerlik şubesi, sizin askerlik geçmişinizin (terhis evrakı, erteleme talepleri) tutulduğu askerlik şubesidir. Burayla da görüşebilirsiniz.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Bilgiler için teşekkür ediyorum.
Evet daha önce herhangi bir muayene veya yoklama başvurus yapmadım ve büyük ihtimalle sınır tarihim 31 aralık 2022ydi.
Fakat kesin kayıt tarihim ocak 2023. Peki tecil talebi red olursa, yine de tecil ettirme şansım yok mudur?
Veya yoklama olup ardından yüksek lisans kayıt sebebi ile tecil ettirme şansım olabilir mi?
Düzeltme : Öğrenci bilgi sisteminden askerlik durum bilgisini görebiliyorum. bilgi bu şekilde ;
ASAL Talep Sonucu
İşlem Sonucu : Talep alındı.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CoSa -- 23 Ocak 2023; 15:5:39 > -
Alıntı
metni:Lisansüstü eğitim, kamu personeli ve sporcu erteleme işlemlerinde uyulması gereken usul ve esaslar MADDE 53 – (1) Ertelemesi yapılacak yükümlülerden; a) Ertelemeye esas başlangıç tarihinden önce yoklama kaçağı veya bakaya durumunda olanlar ile yoklama kaçağı olarak muayenesi yapılarak sınıflandırma kaynağına alınacakların, sevke tabi tutulacağı celp tarihine kadar geçen süre içinde kayıt yaptıranların askerlikleri ertelenmez. b) Ertelemeye esas başlangıç tarihi yoklama kaçağı veya bakaya kaldıkları tarihten önce olanların ertelemeleri yapılabilir. Bunlar hakkında yoklama kaçağı ve bakaya işlemi yapılmaz. https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/07/20200722-5.htmwww.resmigazete.gov.tr
Muhtemelen bu maddeye bakıp karar verilecek. Eğer dediğiniz gibiyse tecil talebi muhtemelen reddedilecektir.
Siz yine de bağlı olduğunuz askerlik şubesini veya Asal genel müdürlüğü (Ankara merkez) bir arayıp sorunuz.
-
Şu anki durumda ben yoklama yaptırmadım, bu yoklama kaçağı olduğum anlamına mı geliyor?
Eğer yoklama kaçağı isem demek ki erteleme yapılamıyor.
Peki ben yoklama yaptırsam ardından yüksek lisans ile erteleme talebinde bulunabilir miyim?
Biliyorum çok soru sordum, ama cidden baka, kaçak, yoklamaya tabii vs kelimeleri anlamak benim için hayli zor
sayenizde net bilgiye sahip olmuş oluyorum
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CoSa -- 23 Ocak 2023; 16:26:31 > -
Yönetmelik maddesinde de yoklama kaçağı olarak sınıflandırma kaynağına alınanlar da dahil edilmiş.
Yukarıda da dediğim gibi bağlı olduğunuz askerlik şubeyi bir arayıp sorunuz.
Yoklama kaçağı, Asal Yoklama Başvurusu ve aile hekimi askerlik muayenesini zamanında yaptırmayanlara deniyor. Siz bu kapsamdasınız.
Bakaya ise gideceği askeri birlik belli olmuş ama zamanında birliğine katılmamış kimselere deniyor.
-
Pertemde baktığınızda sınıflandırılmış yükümlü diye çıkıyorsa bir askerlik şubesiyle görüşünüz. Edevlete yansımamış olabilir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi a-f-h -- 25 Ocak 2023; 15:56:3 >
personeltemin.msb.gov.tr
Ana Sayfa - Personel Temin Sistemi Bilgi Sistemihttps://personeltemin.msb.gov.trhocam burayı mı kastediyorsunuz.
-
Sizinki mayıs celbi görünüyor. Sınıflandırmanız da yapılmamış. Bekleyeceksiniz.
Yoklama işlemlerini 30 kasımdan sonra halletiyseniz her türlü mayıs celbine kalıyorsunuz.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi a-f-h -- 25 Ocak 2023; 16:0:19 >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X