|
Teknoloji dünyasında kriz: ARM, Qualcomm’un çip tasarım lisansını iptal edecek!
-
-
Bu işin altından elma çıkacak
-
RİSC-V ye yavaştan başlasın o zaman Qualcomm
-
Ben Nvidia olduğunu düşünüyorum.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
kesin elma
https://www.donanimhaber.com/islemci-dunyasinda-yeni-bir-yildiz-doguyor--116022
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiletosman -- 23 Ekim 2024; 12:19:41 > -
Zamanlamanın tesadüf olmadığı ortada. 8 Elite'in tanıtılması beklenmiş ve tanıtımın ardından olay yaratılması planlanmış gibi görünüyor, böylece telefon satışları ve şirketin değeri zarar görsün aynı zamanda ARM'a ödemediği parayı kaybetsin düşüncesi hakim.
Lisans iptali için 2 ay süre vermişler zaten yıllardır süren davanın bu Aralık ayında sonuçlanması bekleniyor, ancak ARM yasa dışı bir şekilde lisansı iptal ederek süreci yokuşa sürmüş ve manipülasyon yapmaya çalışıyor.
ARM Cortex X3 ve X4 arasındaki performans farkına bakıldığında, performansın yetersiz olduğu ve verimlilik konusunda yanıltıcı bir durumun söz konusu olduğu görürsünüz. Ne tesadüftür ki, 8 Elite sonuçları açıklandıktan sonra X5 (X925) modelinde bir anda performans ve verimlilikte büyük bir sıçrama yaşanıyor.
Qualcomm, ARM dan uzaklaşırsa zaten zarar eden en fazla ARM olur, o yüzden dava sonucu ne olursa olsun oturup lisans konusunda kesin anlaşacaklardır. Ama şu unutulmamalıdır ki ARM tekel olduğu sürece piyasadaki zorbalığına devam edebilir bunun haricinde istenildiği taktirde belirli bir ekosistemi dezavantajda bırakarak rakiplerini daha iyiymiş gibi gösterebilir konumda.
-
https://www.businesskorea.co.kr/news/articleView.html?idxno=115851
2023 den beri var zaten. Samsung, Qualcomm, Intel, Google... Hepsi ARM ın işlerini baltalayabileceklerini bildikleri için
-
-
Apple ın kavgası Nuvia ile. o sebepten Apple ında mutlaka parmağı vardır. Yani hiçbirşey olmasada mutlaka birşey olmuştur (:
-
Ben Apple ve Nvidia gibi aktörlerin Arm üzerimde etkili olduğunu düşünüyorum. Düzenleyici kuruluşlar, bu özel ilişkileri araştırmak için derhal harekete geçmeli. Arm, finansal açıdan Qualcomm'dan elde edeceği geliri yoksayacak kadar iyi durumda değil, ama onu önemli kılan, endüstrideki tekel konumu. Nubia ile Qualcomm birleşmesinden rahatsız olmaları, aslında neden bu tavrı takındıklarını ortaya koyuyor.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Apple baktı ki Qualcomm kendisini tokat manyağı edecek hemen operasyon çekmeye başlamış.
-
ARM'ın böyle bir hamle yapması daha doğru hamle yapmasını tahmin etmek zor değil, arm lisansını kullanıp yine arm'ın tutunmasına destek olan + mali olarak ihya edecek gelirlere ulaştıran da yine qualcomm'un kendisi, dikkat edilmesi gereken kısım bence NUVIA satın alımı sonrası gelişen olaylarda gizl, nvia ekibi uzun süre apple ile davalık oldular sonra qualcomm'a iyi bir paraya satıldılar ve daha iyi çözümler için çalıştılar, ARM'ın lisanslama modelini değiştirmek istemesindeki ana sebepte NUVIA ekibinin başarılarıydı, qualcomm'un ilerleyen dönemde ARM'dan kopmasını geciktirmek için şuanki lisans modelinde gelecek odaklı değişiklikler yatıyor, mantıken ARMın kendisini koruyacak işlere girişmesi aklın bir gereği değil mi :)))
Neyse bu davanın zamanı yorumlarda da yazıldığı gibi manidar bir zamanda yapıldı çıkışı durdurmak kârlılığı etkilemek gibi birçok temel sebep yatıyor, arm'ın nvidia'nın etkisinde olup olmadığı ise soruşturma ile çözülebilir.
benim beklentim Nuvia'nın tamamen olmasa da ARM'dan gerçek manada kopacak duruma gelmesidir ki inş. öyle olur.
Zaten böyle bir şey yaşandığında mimariler üzerinde tekelleşmenin de tarihe karışması gibi bir sürece doğru gittiğimiz yada gidebildiğimiz kanıtlanmış olur.
Gelecek Risc işlemciler için büyük bir fırsat, Çin'in de apple'ında bu yönde çalışmaları var. Apple'ın tamamen kendi geliştirdiği işlemcileri merakla bekliyorum, keza nvidia , qualcomm vb üreticilerden.
-
Çare RISC-V
-
peki neden rısc v değil de lisanslı arm kullanıyorlar bunun nedeni düşük güç tüketimi yüksek performans mı acaba. rısc v kullansınlar ama rısc v baz alınarak yeni bir işlemci mimarisi mi olacak.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AlbatrosD.IIIFazılBey -- 23 Ekim 2024; 16:34:10 > -
Sıkarlar bir kaç milyar dolar hallederler. İptal falan olmaz.
Olan o arada hisseye giren yatırımcıya olur.
-
biz aselsan ın ürettiği askeri çiplerde bildiğim kadarıyla yanlışsam düzeltin risc v mimarisi kullanıyoruz, demekki bu mimari kullanmak dışarıdan müdahalelere sebep değil, yazılım ve tasarım bize ait olunca sorun olmuyor demekki.
-
sorun olmaz
-
rısc v arm'nin en az 20-30 yıl gerisinde zaten arm işlemcilerde kısmen rısc v'nin özelleştirilmiş geliştirilmiş hali
-
Ooohhh çip soğuk savaşı yetmiyordu... çip sıcak savaşı da çıkacak!
Yürü be envidya, kim tutar seni.
Satın aldırmadılar sana ARM'ı...
Politikayla hallettin olayı.
Vay be!
-
RISC-V diyen arkadaşlar...
ARM, IP satıyor. Salt ISA değil.
RISC-V ise bir ISA sadece ve Linux ile BSD'de Tier-1 değil henüz.
Qualcomm (kaç tane l kaç tane m var bunda, neyse) ise ARM IP'sini ürün tasarımı haline getirip yapıyor, yaptırıyor.
Pattadanak Qualcomm'un bir sürü RISC-V IP'si geliştirmesi hele ki RISC-V ISA'sının ratified eksikleri sürerken... imkansız.
Kaldı ki... OS ne olacak? Gugil, Android'in Qualcomm RISC-V IP'sinde çalışanını mı üretecek?
Qualcom'un bir de OS geliştirebilmesi olur gözükmüyor. Keza iş işlemciyi yaptım, OS'u da yaptım bitti değil mobilde. Store. Store uygulamaları. Store mantığı.
Artı... cesaret edecek... diğerinden ambargo yemekten çekinmeyen mobil cihaz üreticisi var mı?
Olmaz o iş.
Ek:
Snapdragonlu vesaire ARM'lı laptoplara olan... ama x86'ya karşı tepki kaynaklı... ama samimi ilgi de...
envidya yanında intelin de ARM'a baskı yapılmasının nedeni olabilir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cafyon -- 23 Ekim 2024; 21:46:15 >
Bu işin altından elma çıkacak
|
Apple baktı ki Qualcomm kendisini tokat manyağı edecek hemen operasyon çekmeye başlamış.
|
Özellikla Apple'ın nanesi bu. Ama ARM kendi ayağına sıkmış olur.
|
Yüzde yüz Apple baskı yapmıştır arma Apple her sene işlemcisini bilerek kasıtlı yüzde 10 yüzde 20 geliştirirse qualcomm da seni geçer böyle. Hatta son işlemciyle güç tüketiminde de yaklaşmış ya da geçmiş olabilir. Bunu test eden uygulamalar ve siteler var. elit islemcili telefonlar piyasaya çıkınca belli olur |
Benzer içerikler
- st ne demek
- telegram numarasız hesap açma
- chatgpt 4o ücretsiz
- akıllı saate whatsapp nasıl yüklenir
- whatsapp profil resmi ss alınca bildirim gidiyor mu 2024
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X