Şimdi Ara

(TEKRAR BOZULDU!!!) Dimmer arızası nasıl onarılır.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
20
Cevap
0
Favori
5.636
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaşlar selamlar. salonun avizesinin dimmeri dün bozuldu. şöyle ki ampulü gevşediği için biraz sıkayım dedim tam sıkarken dibi açıldı ve cam kısımdan ayrılıp duyun içine çapraz şekilde düştü. düşmesiyle GÜÜÜMMM diyerek patlatması ve evin içindeki ve de apartman girişindeki iki sigortayı da kapatması bir oldu. bu arada dimmer de sizlere ömür. artık kısma yapmıyor, çıt sesi geldiği anda tamamen yakıyor ve butonu çevirdiğim halde kısma açma yapmıyor, sadece on-off switch hale geldi. acaba içinde arızalanan parça hangisidir. nereye el atmam gerekir. teşekkür ederim şimdiden.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi juniorx -- 5 Aralık 2007; 17:31:53 >

• triyak yanmıştır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: command_4

triyak yanmıştır.
    command ın dediği gibi %90 ihtimal ile triyak gitmiştir... Elektronik malzemen varmı? Ölçü aletin varsa Triyak sök ... 1 ve 2. uçlar arasına ohm kademesinde bak...
    Kondansatörler ne alemde? 100nF - 330 nF kapasite arasında 220 V kondansatörler vardır... Bunların arızaların gözle görülebilir... triyak yanmış ise büyük ihtimal çatlamıştır..
  • quote:

Orijinalden alıntı: mesutelb

command ın dediği gibi %90 ihtimal ile triyak gitmiştir... Elektronik malzemen varmı? Ölçü aletin varsa Triyak sök ... 1 ve 2. uçlar arasına ohm kademesinde bak...
    Kondansatörler ne alemde? 100nF - 330 nF kapasite arasında 220 V kondansatörler vardır... Bunların arızaların gözle görülebilir... triyak yanmış ise büyük ihtimal çatlamıştır..

Alıntıları Göster
    açıp bakacağım. tekrar yazacağım. teşekkürler. dijital multimetrem var. dediklerinizi yapıp kontrolleri yapmaya çalışacağım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi juniorx -- 1 Aralık 2007; 0:52:16 >

• quote:

Orijinalden alıntı: juniorx

açıp bakacağım. tekrar yazacağım. teşekkürler. dijital multimetrem var. dediklerinizi yapıp kontrolleri yapmaya çalışacağım.

Alıntıları Göster
    gözle görünür bir arıza yok, nereye ilk olarak göz atmam gerekli. içindeki kart aşağıda;

• quote:

gözle görünür bir arıza yok, nereye ilk olarak göz atmam gerekli. içindeki kart aşağıda;

Alıntıları Göster
    ölçtüğüm değerlere göre 068J100 yazanlar eğer kondansatörse 140-160 nf arası değerler okuyorum ama sapma yapmıyor, yani düşmüyor, sabit kalıyor.

dirençler sağlam sanırım hepsi belli değerlere ulaşıyor.

alt kısımda içi boş yuvarlak elemanın ne olduğunu çözemedim

pot çalışıyor, sıfıra kadar gidiyor.

triyaka gelince orada biraz karışıklık yaşadım, sanırım soğutucusunu sağ tarafa çevirince yani yazılı yüzüne bakarken en soldaki ayak A1 ortadaki A2 ve en soldaki de Gate oluyor. bu durumda A1-Gate 46ohm veriyor, A2-Gate de 46ohm, A1-A2 de sıfır veriyor. tahminimce triyak bozuk ama kondansatörler ne durumdadır acaba, bir de yukarıda da söylediğim yuvarlak elemanın adı nedir, onda bir problem olmaz mı.

şimdi eğer triyak alacaksam bunun aynısını yazıcıoğlunda filan bulabilir miyim. neye göre alacağım, hangi değerler benim işimi görür.

• quote:

ölçtüğüm değerlere göre 068J100 yazanlar eğer kondansatörse 140-160 nf arası değerler okuyorum ama sapma yapmıyor, yani düşmüyor, sabit kalıyor.

dirençler sağlam sanırım hepsi belli değerlere ulaşıyor.

alt kısımda içi boş yuvarlak elemanın ne olduğunu çözemedim

pot çalışıyor, sıfıra kadar gidiyor.

triyaka gelince orada biraz karışıklık yaşadım, sanırım soğutucusunu sağ tarafa çevirince yani yazılı yüzüne bakarken en soldaki ayak A1 ortadaki A2 ve en soldaki de Gate oluyor. bu durumda A1-Gate 46ohm veriyor, A2-Gate de 46ohm, A1-A2 de sıfır veriyor. tahminimce triyak bozuk ama kondansatörler ne durumdadır acaba, bir de yukarıda da söylediğim yuvarlak elemanın adı nedir, onda bir problem olmaz mı.

şimdi eğer triyak alacaksam bunun aynısını yazıcıoğlunda filan bulabilir miyim. neye göre alacağım, hangi değerler benim işimi görür.

Alıntıları Göster
    cevap yok mu?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

cevap yok mu?

Alıntıları Göster
    alttaki ayarlı direnç(trimpot).
    triyakın aynısını yazıcıoğlunda bulabilirsin.aynısı yoksa eşdeğer olanını sana verirler.
  • quote:

Orijinalden alıntı: eloko

alttaki ayarlı direnç(trimpot).
    triyakın aynısını yazıcıoğlunda bulabilirsin.aynısı yoksa eşdeğer olanını sana verirler.

Alıntıları Göster
    peki birşey daha sormak istiyorum, bu dimmerin üzerinde 350 watt max işareti var, ama salon avizesi 420 watt gibi geliyor, hazır içini açmışken içinden bir elemanı değiştirip de kapasitesini artırmak mümkün mü.
  • quote:

peki birşey daha sormak istiyorum, bu dimmerin üzerinde 350 watt max işareti var, ama salon avizesi 420 watt gibi geliyor, hazır içini açmışken içinden bir elemanı değiştirip de kapasitesini artırmak mümkün mü.

Alıntıları Göster
    bence hiç uğraşmadan 1000wattlık gibi değerlere sahip olan bir dimmer devresi yapsanız daha mantıklı olmazmı ? hem işinizi fazlasıyla görür ve patlama çatlama derdi olmaz

• quote:

Orijinalden alıntı: cturna

bence hiç uğraşmadan 1000wattlık gibi değerlere sahip olan bir dimmer devresi yapsanız daha mantıklı olmazmı ? hem işinizi fazlasıyla görür ve patlama çatlama derdi olmaz

Alıntıları Göster
    demek istedim ki bu devrenin üzerinde basit bir değişiklik ile o hale gelebilir mi.
  • quote:

demek istedim ki bu devrenin üzerinde basit bir değişiklik ile o hale gelebilir mi.

Alıntıları Göster
    Dimmerinin tek arızası triyak gibi görünüyor.
    Triyak kısadevre olduğundan diğer parçaların
    bozulması bence mümkün değil.Yeni alacağın
    triyak BTA10, BTA16 gibi bir şey olursa
    1000W lamba yakabilirsin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ustura2

Dimmerinin tek arızası triyak gibi görünüyor.
    Triyak kısadevre olduğundan diğer parçaların
    bozulması bence mümkün değil.Yeni alacağın
    triyak BTA10, BTA16 gibi bir şey olursa
    1000W lamba yakabilirsin.

Alıntıları Göster
    diğer elemanlarda değişiklik yapmadan kaldırır mı 1000 watt yükü?

edit: bu arada üzerindeki zaten 1516 serisi imiş, yani zaten 16A triyak var üzerinde, yine de güç düşük.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi juniorx -- 3 Aralık 2007; 12:54:14 >
  • quote:

diğer elemanlarda değişiklik yapmadan kaldırır mı 1000 watt yükü?

edit: bu arada üzerindeki zaten 1516 serisi imiş, yani zaten 16A triyak var üzerinde, yine de güç düşük.

Alıntıları Göster
    BTA16 ile 1000W lambayı sorunsuz kullanırsın,
    ben elimde mevcut olan BT139'lar ile 3000W-400V
    ısıtma ceketlerini sorunsuz sürüyorum.
    Aklıma takılan 1000W. yükte 16A. triyak acaba ısınır mı?
    Çünkü dimmerin hem soğutucusu küçük, hem de kapalı
    plastik ortam.

• Bir triyak değiştirmek için bu kadar soru sorulurmu ya
  • quote:

Orijinalden alıntı: yenimezun

Bir triyak değiştirmek için bu kadar soru sorulurmu ya
    bt139 philips taktım, sorun çözüldü.
  • quote:

Orijinalden alıntı: yenimezun

dikkat ediyorsan biz söküp takmaktan değil yerine muadil triyak koyup gücü arttırmaktan bahsettik
    quote:

Orjinalden alıntı: yenimezun

• quote:

dikkat ediyorsan biz söküp takmaktan değil yerine muadil triyak koyup gücü arttırmaktan bahsettik
    quote:

Orjinalden alıntı: yenimezun

Alıntıları Göster
    TEKRAR BOZULDU. 320WATT TOPLAM GÜÇ BİLE BU DEVREYİ TEKRAR BOZDU. SORUN BAŞKA BİR YERDE Mİ BİLEMİYORUM. SADECE YARIYI GEÇİNCE IŞIKTA BİRAZ BİR OYNAMA OLUYOR, ONUN DIŞINDA BİR KISILMA AÇILMA YAPMIYOR. ÖNERİSİ OLAN VAR MI?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi juniorx -- 5 Aralık 2007; 17:44:42 >

• quote:

TEKRAR BOZULDU. 320WATT TOPLAM GÜÇ BİLE BU DEVREYİ TEKRAR BOZDU. SORUN BAŞKA BİR YERDE Mİ BİLEMİYORUM. SADECE YARIYI GEÇİNCE IŞIKTA BİRAZ BİR OYNAMA OLUYOR, ONUN DIŞINDA BİR KISILMA AÇILMA YAPMIYOR. ÖNERİSİ OLAN VAR MI?

Alıntıları Göster
    biyerde kısa devre olabilir kondanstör de bozulmuş olabilir
  • quote:

Orijinalden alıntı: cturna

biyerde kısa devre olabilir kondanstör de bozulmuş olabilir

Alıntıları Göster
    söylediğine bakılırsa potansiyometre de sorun var gibi görülüyor. bir de bunu değiştirmeyi dene istersen. kolay gelsin...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.