bundan yaklaşık iki ay önce xperia z3 kullanmaktaydım. fakat yeni bi telefon aldıktan sonra, z3 cihazımdaki telefon hafızasındaki fotoğrafları bilgisayara kaydedeyim dedim. DCIM klasörünü komple bilgisayara aktardım yaklaşık 14 GB boyutu vardı tamamen fotoğraftan oluşan. fakat sonradan farkettimki telefonda olduğu gibi yüksek çözünürlüklü resimler değildi, hepsi önizleme boyutunda kalitesi oldukça düşmüş resimlerdi. işin ilginç tarafı bu klasörün içinde 5000'e yakın fotoğraf varken bunların sadece 200 mb yer kaplaması ve geri kalan 14 gb yeri iki tane thumbs.db dosyasının oluşturmasıydı.
.thumbdata3-1763508120, .thumbdata3--1967290299 adı altında iki dosya var. bunların boyutunun toplamı 14 gb. benim kafama takılan şu, telefonda kaliteli görünen fotoğrafları bilgisayara attım ve bu kalitede resimler uçup gitmeyecegine göre bu thumb dosyalarının içinde gömülü olabilir mi? zaten boyutları da uyuyor. yani telefonda kullanırken resimleri toplam galeri boyutu 14 gb gibi bişeydi. bu iki dosyayı internetten ne araştırdıysam araştırayım açmayı başaramadım. yeni kullandıgım cihazı bilgisayara baglayıp bütün eski fotoğrafları bu thumb dosyaları ile telefona aktardım, fakat yeni telefonumda da fotoğraflar kalitesiz görünüyor.
yardım edebilirseniz sevinirim.
thumb dosyası yani tam adıyla thumbnail türkçesi başparmak demek ama fotoğraflar için ön gösterim geçici çöp datası bunlar. galeride kutucuklarda gözüken kare kare minik önizlemeler bu thumbnail dosyalarında tutulur. bunları her uygulama kendi mekanızması için oluşturur resim görüntüleyici veya arşiv yönetici ile açmak okumak mümkün değil. sizin cihazdaki thumbnail dosyaları orjinal görselleri tutmamalı ama yinede denemek için aşağıdaki linktekileri uygulayın.