Şimdi Ara

Template, script, applet vb. Ne demektir?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
1.164
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bir süredir burayı takip ediyorum. Web tasarımına özel bu terimler ile ilgili olarak açıklama yapabilecek, ne nerede ne işe yarar nasıl kullanılır bu gibi konular hakkında bilgi istiyorum. Sanırım bu işe yeni soyunanlar için de yararlı olur.
    Bilmemek ayıp değil ne de olsa, olsa olsa öğrenmemek ve hatta öğretmemek ayıp olabilir

• template ve sciript ingilizce kelimler.applet ne onu bende bilmiyorum.

TEMPLATE nin türkçe karşılığı şablon , kalıp demektir.

SCRİPT İSE belli amaçlar için hazırlanan hazır sitelerdir kısaca amacına uygun olanlardan birtanesini alırsın ve ufak oynamalarla kullanırsın.

applet ne ya? neyse arattım googleda JAVA programı demekmiş.
  • SCRIPT : Programlama dili ile yazılmış program bloğu demek. Al sana örnek script:

var cssdropdown={
    disappeardelay: 250, //set delay in miliseconds before menu disappears onmouseout

//No need to edit beyond here////////////////////////
    dropmenuobj: null, ie: document.all, firefox: document.getElementById&&!document.all,

getposOffset:function(what, offsettype){
    var totaloffset=(offsettype=="left")? what.offsetLeft : what.offsetTop;
    var parentEl=what.offsetParent;
    while (parentEl!=null){
    totaloffset=(offsettype=="left")? totaloffset+parentEl.offsetLeft : totaloffset+parentEl.offsetTop;
    parentEl=parentEl.offsetParent;
    }
    return totaloffset;
    },

showhide:function(obj, e, visible, hidden){
    if (this.ie || this.firefox)
    this.dropmenuobj.style.left=this.dropmenuobj.style.top="-500px"
    if (e.type=="click" && obj.visibility==hidden || e.type=="mouseover")
    obj.visibility=visible
    else if (e.type=="click")
    obj.visibility=hidden
    },

iecompattest:function(){
    return (document.compatMode && document.compatMode!="BackCompat")? document.documentElement : document.body
    },

clearbrowseredge:function(obj, whichedge){
    var edgeoffset=0
    if (whichedge=="rightedge"){
    var windowedge=this.ie && !window.opera? this.iecompattest().scrollLeft+this.iecompattest().clientWidth-15 : window.pageXOffset+window.innerWidth-15
    this.dropmenuobj.contentmeasure=this.dropmenuobj.offsetWidth
    if (windowedge-this.dropmenuobj.x < this.dropmenuobj.contentmeasure) //move menu to the left?
    edgeoffset=this.dropmenuobj.contentmeasure-obj.offsetWidth
    }
    else{
    var topedge=this.ie && !window.opera? this.iecompattest().scrollTop : window.pageYOffset
    var windowedge=this.ie && !window.opera? this.iecompattest().scrollTop+this.iecompattest().clientHeight-15 : window.pageYOffset+window.innerHeight-18
    this.dropmenuobj.contentmeasure=this.dropmenuobj.offsetHeight
    if (windowedge-this.dropmenuobj.y < this.dropmenuobj.contentmeasure){ //move up?
    edgeoffset=this.dropmenuobj.contentmeasure+obj.offsetHeight
    if ((this.dropmenuobj.y-topedge)<this.dropmenuobj.contentmeasure) //up no good either?
    edgeoffset=this.dropmenuobj.y+obj.offsetHeight-topedge
    }
    }
    return edgeoffset
    },

dropit:function(obj, e, dropmenuID){
    if (this.dropmenuobj!=null) //hide previous menu
    this.dropmenuobj.style.visibility="hidden"
    this.clearhidemenu()
    if (this.ie||this.firefox){
    obj.onmouseout=function(){cssdropdown.delayhidemenu()}
    this.dropmenuobj=document.getElementById(dropmenuID)
    this.dropmenuobj.onmouseover=function(){cssdropdown.clearhidemenu()}
    this.dropmenuobj.onmouseout=function(){cssdropdown.dynamichide(e)}
    this.dropmenuobj.onclick=function(){cssdropdown.delayhidemenu()}
    this.showhide(this.dropmenuobj.style, e, "visible", "hidden")
    this.dropmenuobj.x=this.getposOffset(obj, "left")
    this.dropmenuobj.y=this.getposOffset(obj, "top")
    this.dropmenuobj.style.left=this.dropmenuobj.x-this.clearbrowseredge(obj, "rightedge")+"px"
    this.dropmenuobj.style.top=this.dropmenuobj.y-this.clearbrowseredge(obj, "bottomedge")+obj.offsetHeight+1+"px"
    }
    },

contains_firefox:function(a, b) {
    while (b.parentNode)
    if ((b = b.parentNode) == a)
    return true;
    return false;
    },

dynamichide:function(e){
    var evtobj=window.event? window.event : e
    if (this.ie&&!this.dropmenuobj.contains(evtobj.toElement))
    this.delayhidemenu()
    else if (this.firefox&&e.currentTarget!= evtobj.relatedTarget&& !this.contains_firefox(evtobj.currentTarget, evtobj.relatedTarget))
    this.delayhidemenu()
    },

delayhidemenu:function(){
    this.delayhide=setTimeout("cssdropdown.dropmenuobj.style.visibility='hidden'",this.disappeardelay)
    },

clearhidemenu:function(){
    if (this.delayhide!="undefined")
    clearTimeout(this.delayhide)
    }
    }

Değişik Script dilleri var. Eğer ASP temelli siteler yapıyorsan genelde VBScript kullanırsın. VBScript' in kendine has komutlarını kullanarak Web sayfanı bir işi yapmaya programlayabilirsin. Javascript te bunlardan biri. Mesela başkalarının web sayfanın kaynak kodlarına sağ tuşla erişmesini istemiyorsan Javascript dili kullanarak kısa bir kod yazabilirsin. İşte bu kodların tümüne genel olarak SCRIPT denir. (google da binlerce hazır script bulabilirsin.)

TEMPLATE: Web sitesi şablonu demektir. Bu şablonu alarak Dreamweaver gibi bir program ile içeriğini kendine has düzenlersin. Template kullanarak sayfalarının görünümünü güzelleştirebilirsin ama seni biraz sınırlayabilir. Çünkü bazen menü sayısı sana yetmez, tabloları kaydırırsın v.s... En güzeli siteyi tamamen kendin tasarlamaktır. Görünüm olarak templateler gibi olmaz belki ama tamamen kendi emeğin oluur. Ben template işiyle uğraştım ama sevmedim..

APPLET: Aslında Javascipt le aynı şey diye biliyorum ben. Belki değişik tanımları vardır.

Bunların tanımından ziyade direkt örneklerine bakıp incelersen çalışma prensiplerini anlarsın...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi picagor -- 13 Şubat 2007; 20:17:34 >

• Sağolun
  • applet java programlama dili ile yazılır(örn: yahoo'da oynadığınız tavla)

çok yanlış bilinen bir kavram: javascript ile java arasında hiçbir bağıntı yoktur, javascript vendoru netscape, java nın ise sun microsystems tır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Finney -- 16 Şubat 2007; 22:11:40 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.