Şimdi Ara

TERCİH YAPACAKLAR İÇİN DENEYİMLİSİNDEN BİLGİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
827
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • TERCİH YAPACAKLAR İÇİN DENEYİMLİSİNDEN BİLGİ

Selam değerli dostlar... Görüyorum ki çok fazla "seneye bırakıp bırakmama" arasında kalan var. Size biraz bilgi vermeye çalışıcam.
    Hikayem uzun. Kısaca, iyi bir üniversitenin makine müh. bölümünden terk bir delikanlıyım. İlk senemde kazandım. Hemen atladım üniversite diye. Sonra hayatımın en boktan iki senesini yaşadım. İkinci sınıfta bıraktım. YGS'ye bir ay kalmıştı. İçimde bir yara vardı, eşit ağırlıktan girmekten yana. Ben de çalıştım, az çok bişiler yaptım. Yeter mi yetmez mi bilmiyorum.

Şimdiden özet: Tercihinizi çok mantıklı yapın, geleceği görün, İÇİNİZE SİNMEZSE VEYA EN UFAK SORU İŞARETİNİZ VARSA, TERCİH YAPMAYIN.

YGS ve LYS sınavları, tecrübe sınavlarıdır. Çoğu soru detay gelir. Tecrübe ister. Ne kadar çok soru görülürse o kadar tecrübe kazanılır. Mesela LYS 1'deki "mutlak maksimum" sorusu gibi. Soru tecrübe istiyordu ve tecrübeli olan yapıyordu. Ayrıca LYS 3'teki "nergisi" sorusu gibi. Ah o nergisi, yaktı beni...

Burda şöyle bir soru geliyor akla: "Bu sene nergisi sorusu çıkarsa, seneye başka köşe soru gelecektir, aynı şeyler tekrarlanacak". Hayır arkadaşım. Seneye ne geleceğini bilemezsin ama emin ol o kaldığın sene dandik geçecekse bile sana çok şey katar. Köşe sorulara alışkın olup çalışma stilini o yönde geliştirirsin. Zaten önemli olan da bu. Doğru çalışma, doğru yerlere çalışma, alışma...

Bu konuda hemen örnek: Bu sene dördüncü girişini gerçekleştiren bir arkadaşım, YGS 1'de 6k yaptı. LYS 1'de 46+ ve 25+ olduğunu söylüyor. İlk senesinde kaç yapmıştı peki? 100k. Çocuğun hedef belli, Türkiye'nin en iyi İnşaat Müh. okullarından biri. Dört sene kalmak çok abartı. Ama çocuğun imkanı vardı ve hedefinin peşinden gitti. Şimdi de başarmaya çok yakın.

Ben hayatımın belki de en büyük hatasını yapıp "Yaağğ seneye de aynı netler gelir, giriş sıralamaları düşer, aynı şeyler tekrarlanacak, yapabileceğini şimdi yaptın, psikolojin bozulacak sınavda..."cılara kandım. Çok büyük hata, çok. Bu hatamı beğenmediğim şehre gelip beğenmediğim bölümü okuyarak anladım. Hatta başlarda çok mutlu ve heyecanlıyken -tabii ki soru işaretlerini umursamadan-...

Tercih yapmak ve bir yer kazanmak o kadar kolay ki... En kötü elemanlar bile bir yerler kazanıyor bu devirde. Önemli olan okuduğun bölüm ve okuduğun şehir. Haa, şimdi diyeceksiniz ki şehir ne alaka. Çok alaka... Eğer sen o şehre kendini ait hissetmezsen, orda bulunmaktan memnun olmazsan, umursamaz takılsan da şehir başarını çok etkiliyor. O şehirde olan insanların kafası bile. Bunlardan kaçamıyorsun.

Yine jet hızında örnek: Arkadaşım var, çocukluk hayali pdr, gitti Sivas'a, şimdi çocuk bırakmayı düşünüyor ordaki kafalardan dolayı. Tat alamıyor çocuk. Ayrıca maddi durumları da iyi değil ve ciddi ciddi bırakmayı düşünüyor. Çok etkilenmiş. Yanlış anlaşılmasın Sivas'a lafımız yok. Ama çocuk uyumlu değil işte.

Değişik bir psikoloji. Kazanmadan önce "gidersem bırakmam çalışırım başarırım" diyorsun çünkü sana okul bırakmak çok korkunç geliyor şimdi. Fakat okurken okul bırakma muhabbetleri herkeste dönüyor. İki kişiden biri de okul bırakıyor. Çok normal algılanıyor üniversitede..

Ayrıca "okul kazanayım da yine sınavlara çalışırım" kafası da çok kötü. İmkansız. Tecrübeyle sabit.

Söyleceğim şey şu;

Önemli olan mutlu olduğunuz yerdir. Para zaten mutlu olduğunuz işi başarıyla yaptığınızda gelir. Bunu unutmayın. Yapabileceğiniz şeyleri sınırlamayın, daha iyisini isteyin, bir yeri gerçekten içinizden gelmezse yazmayın. Tekrar deneyin. Elbet mutlu sonuca varırsınız. Bu sınav dünyası böyledir çünkü. Strateji kazandırır. Bunları yazmamın sebebi ise buralarda takılan insanların araştırmacı olması. Çok büyük bir kesimden ayrılıyor. Hani rehber öğretmeninin tercih listesini doldurduğu kesimden. Lütfen dikkatli olun. Umarım herkes mutlu olur...

• Noktasına kadar haklısın dostum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gençler için UP
  • Hocam siralamam 123 bin KTU harita io istiyotum.Gecen sene 124 binle almis.Kontenjani 2 azalmis sence girer miyim.Siralama 2 sene 8bin 8bin dusmus???

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • casaryus96 C kullanıcısına yanıt
    Bu sene benim gördüğüm kadarıyla başarı oranı büyük. Sıralamalar bir miktar öne çekilebilir. Yani girme işin sıkıntı olabilir. Bir de bölümün popüler olup olmama kısmı var. Şu an gelir gibi görünüyor ama yine de çok güvenmeyerek tercih yapmanı öneririm.
  • quote:

Orijinalden alıntı: altayko

Bu sene benim gördüğüm kadarıyla başarı oranı büyük. Sıralamalar bir miktar öne çekilebilir. Yani girme işin sıkıntı olabilir. Bir de bölümün popüler olup olmama kısmı var. Şu an gelir gibi görünüyor ama yine de çok güvenmeyerek tercih yapmanı öneririm.

aynen ben de onu dicektim nerden anladın başarı oranının büyük olduğunu
  • kesinizmirliksk K kullanıcısına yanıt
    Genelde absolut içiyorum ama özellikle akşamüstü yeni rakı daha güzel gidiyor :)
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • casaryus96 C kullanıcısına yanıt
    2013'te çoğu kişinin sıralaması kötüydü ve çok daha iyi sıralamaya sahip bölümlere girdiler. Çünkü genel olarak başarı oranı düşüktü. 2014'te ise 2013'e bakarak tercih yapanların kesin gelir dediği yerler gelmedi. Buna benzer bir şeyi söyledim bilgim bu yönde, yanlışım varsa düzeltiniz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: altayko

Genelde absolut içiyorum ama özellikle akşamüstü yeni rakı daha güzel gidiyor :)

Şimdi nereyi kazanacaksın?
    ilk okulun nereydi? şuan kaç binsin....

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Lion kullanıcısına yanıt
    TM1-2 50 bin. TM3 55 bin. YGS 170 bin. Selçuk makine müh idi.

Bir ay çalıştığım için tabii ki istediğim sonucu alamadım ama bölümü bırakırken "İngilizce, halkla ilişkiler bile olsa giderim" diyordum. Şu an bölüm için çok kararsızım.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.