Şimdi Ara

Termostatlı Vana Vs. Oda Termostatı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
936
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Forumda Bir çok yerde dağınık olarak pek çok bilgi var ancak bu iki ürünü tam anlamıyla karşılaştıran bir bilgi bulamadım:

İzalasyonlu bir evde termostatlı vana mı yoksa Oda termostatı kullanmak mı bize tasarruf sağlar?

Ya da bir evde her ikisini kullanmak mı mantıklıdır?

Bana sanki ikisede mantıklı geliyor. Oda termostatının (on/off olsa bile) kombiyi açıp kapatması büyük avantaj ancak takılı olduğu odanın tüm evin ısısını yansıtması biraz güç gibi geliyor bana.
    TRV ise her odada iş gören bir termostat özelliği ile avantajlı ama tam anlamıyla kombiyi kontrol etme özelliği yok anladığım kadarıyla sadece peteğin suyunu kesiyor buda tasarrufu ne kadar etkiler fikir sahibi değilim acıkçası.

Deneyim sahipleri ve uzmanların görüşleri beklenmektedir :)

• Belli başlı tüm ısıtma/kombi firmalarının OT, kumanda paneli gibi elektronik kontrol cihazları var. Yani OT vb elektronik kontrol cihazlarının gerekliliğini tartışmak abes olur. Isı yalıtımı yeterli olmayan konutlarda da kullanılmalı, her halukarda tasarruf getirir. Sadece tasarruf oranı yalıtımlı duruma göre düşük olur. Amorti süresi sözgelimi 1 yıl olacağına en fazla 2 yıl olur.
    OT ile kombi kullanımında dikkat edilecek konular;
    1. Monte edilecek alanın (referans oda) doğru seçilmesi. Bu alan mekanın diğer alanlarından daha çabuk ısınan bir oda olmamalı. Tercihen salon veya koridor (petek varsa) olabilir.
    2. Kombi kazan set değeri 50-55C gibi seçilmeli. Düşük ayarlar yapıldığında OT set değerine ulaşılması ya geç oluyor veya hiç ulaşılamıyor. Her iki durumda da sarfiyat fazla oluyor. Bununla ilgili DH Forumda pek çok başlıkta kullanıcı yorumları olmuştur.
    3. Kablosuz OT’ler diğer elektromanyetik frekanslardan etkilenebildiği için kullanımda sorunlar olabiliyor.
    4. Varsa kombi firmasının kendi OT, yoksa veya bulunamıyorsa veya pahalıysa diğer marka/model ürünler kullanılmalı.
    5. OT bulunan alandaki petek ısıl kapasitesi, TRV veya elle vana kısılarak sınırlandırılmamalı.

Termostatik radyatör vanası (TRV), sizin de belirttiğiniz gibi sadece bulunduğu alanın ısısını kontrol edip kombi üzerinde OT’nin yaptığı genel ısıyı sınırlama/sıfırlama işlemini yapamaz. Örnek olarak, ılık bir kış günü OT ile kullanımda iç sıcaklık korunacağı için kombi gündüz 3-5 saat hiç çalışmaz. Ama OT yerine sadece TRV kullanılıyorsa kombi açık olan petekler üzerinden çalışmaya devam eder. Tek fark kombinin çalışma süresi kısalır (sözgelimi 5 dk yerine 4 dk yanar) ve bekleme süresi uzar ( 5 dk yerine 6 dk gibi)
    TRV’nin asıl fonksiyonu kullanıldığı alanın ısısını seçilen değerde sınırlayıp, fazla ısıyı ihtiyaç olan alanlara yönlendirmektir. TRV OT’ye alternatif değildir, ikisi birbirinin tamamlayıcısıdır. Aynı evde her ikisi birlikte kullanılabilir.
    Isıtma tesisatı/petekleri olan bir mekanda hangi alanlara TRV konacağının belirlenmesi için önce tüm petekler açıkken kombi 55-60C’de çalıştırılarak 24 saat evin tüm alanlarının sıcaklıkları sabah-öğle-akşam ölçülmeli. Herhangi bir ölçümde alanlar arasında diğerlerine göre daha fazla ısınan bir alan varsa ve bu fazlalık istenmiyorsa, buraya TRV konulmalı. Ya da diğerleriyle aynı derecede ısınsa bile bunun bile fazla olduğu (kullanılmayacak salon vb) bir alanda yine TRV kullanılmalı. Bu basit bir test olup gereksiz yere gözü kapalı her alana her peteğe TRV konulmasına teknik bir alternatiftir. Forumda her alana TRV önerenler olabilir, bu durum bence izaha muhtaçtır. Tüm alanların eşit veya istenen ölçülerde ısındığı bir mekanda TRV gereksiz olabilir. (Ailenin her bireyi kendi odasını istediği derecede ısıtabilme konforu istenirse düşünülebilir.)
    İyi forumlar…

• Yalıtmlı daire için cevap şimdilik veremiyorum, maalesef benim daire henüz yalıtımsız (ama önümüzdeki kış muhtemelen %99 yalıtım yapılacak, okkalı faturalar gelince yönetim bu pazar acil toplantı düzenlemeye karar verdi ).

Yalıtımsız evde yapmış olduğum 3 günlük test sonucu TRV daha etkili olduğunu gördüm, günlük yaklaşık 2m³ daha az yaktı cihaz. Test yapılan 3 gün boyunca hava durumu aynıydı.

Kombi: Baymak Novadens Extra (Yeni Kasa), sökülebilir panel OT oluyor, salonda bulunuyor.
    TRV: Danfoss RA2940 (Gazlı), koridor ve banyo hariç tüm peteklerde var, OT test esnasında salondakiler devre dışı bırakıldı.
    Tesisat: Mobil sistem (Sistem 2000)
    Daire: Son kat 100m², 8.3m petek
    Yer: Kocaeli / Kartepe

• 1 yıldır TRV kullanıyorum ama bu kış küçük çocuğum olduğundan evin ısısını stabil tutmak için oda termostatı kullanıyorum...

Her ikisinden de memnun kaldım ama oda termostatı varken TRV atıl duruma çıkıyor...

Hatta bu yüzden 7 adet TRV satışa çıkardım, almak isteyen olursa piyasanın yarı fiyatına verebilirim...
  • quote:

Orijinalden alıntı: Zebza

Yalıtmlı daire için cevap şimdilik veremiyorum, maalesef benim daire henüz yalıtımsız (ama önümüzdeki kış muhtemelen %99 yalıtım yapılacak, okkalı faturalar gelince yönetim bu pazar acil toplantı düzenlemeye karar verdi ).

Yalıtımsız evde yapmış olduğum 3 günlük test sonucu TRV daha etkili olduğunu gördüm, günlük yaklaşık 2m³ daha az yaktı cihaz. Test yapılan 3 gün boyunca hava durumu aynıydı.

Kombi: Baymak Novadens Extra (Yeni Kasa), sökülebilir panel OT oluyor, salonda bulunuyor.
    TRV: Danfoss RA2940 (Gazlı), koridor ve banyo hariç tüm peteklerde var, OT test esnasında salondakiler devre dışı bırakıldı.
    Tesisat: Mobil sistem (Sistem 2000)
    Daire: Son kat 100m², 8.3m petek
    Yer: Kocaeli / Kartepe

Isı yalıtımsız, çatı katı olan evinizde bile OT'nın tasaruf getireceği, ılık kışlar ve mevsim geçişleri olur. Sarfiyat ve fiyat analizlerini tüm sezon üzerinden yapmak gerekir, dış sıcaklığın aynı olduğu 3 gün yeterli değil. Ayrıca kombi set değerini 55C civarı yapıp OT'nı uygun bir alana konumlandırmak gerekir. Dediğim şekilde, ılık günlerde de testi tekrarlamanızı öneririm. Bir de tüm alanların sıcaklığını 24 saat TRV'ler aktifken ve 24 saat tüm petekler tam açıkken, sabah-öğle-akşam ölçüp sonuçları paylaşabilirmisiniz? Bu arada inşallah ısı yalıtımına kavuşursunuz.
    İyi forumlar...

• quote:

Orijinalden alıntı: gokhan0029

1 yıldır TRV kullanıyorum ama bu kış küçük çocuğum olduğundan evin ısısını stabil tutmak için oda termostatı kullanıyorum...

Her ikisinden de memnun kaldım ama oda termostatı varken TRV atıl duruma çıkıyor...

Hatta bu yüzden 7 adet TRV satışa çıkardım, almak isteyen olursa piyasanın yarı fiyatına verebilirim...

TRV'ler atıl duruma çıktı diyorsunuz. TRV'leri iptal edince diğer alanlardan fazla ısınan ve/veya az ısınmasını istediğiniz alan olmuyormu?
  • quote:

Orijinalden alıntı: memint

Isı yalıtımsız, çatı katı olan evinizde bile OT'nın tasaruf getireceği, ılık kışlar ve mevsim geçişleri olur. Sarfiyat ve fiyat analizlerini tüm sezon üzerinden yapmak gerekir, dış sıcaklığın aynı olduğu 3 gün yeterli değil. Ayrıca kombi set değerini 55C civarı yapıp OT'nı uygun bir alana konumlandırmak gerekir. Dediğim şekilde, ılık günlerde de testi tekrarlamanızı öneririm. Bir de tüm alanların sıcaklığını 24 saat TRV'ler aktifken ve 24 saat tüm petekler tam açıkken, sabah-öğle-akşam ölçüp sonuçları paylaşabilirmisiniz? Bu arada inşallah ısı yalıtımına kavuşursunuz.
    İyi forumlar...

Önümüzdeki ay sonu havalar ısınınca testi tekrar edip sonuçları paylaşırım. TRV ile geçenlerde havalar ısınınca tüketim 3m³'e kadar düşmüştü, şu an 5.5-6m³. OT salonda güneş görmeyen iç duvarda monte edilmiş durumda. Yalıtıma kavuşacağız inşallah çünkü ben böyle olacağını biliyordum, geçen yaz az dil dökmemiştim yalıtım konusunda, dinleyen olmadı. Şimdi de yalıtımı baştan savma yaptırmamak için mücadele vereceğim inşallah bu sefer dinleyen olur.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    kombiye oda termostatı
    15 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: memint

quote:

Orijinalden alıntı: gokhan0029

1 yıldır TRV kullanıyorum ama bu kış küçük çocuğum olduğundan evin ısısını stabil tutmak için oda termostatı kullanıyorum...

TRV'ler atıl duruma çıktı diyorsunuz. TRV'leri iptal edince diğer alanlardan fazla ısınan ve/veya az ısınmasını istediğiniz alan olmuyormu?

Oda termostatı kullandığım için evin tüm radyatörlerini açık bırakıyorum, az ya da fazla ısınmasını istediğim özel bir odam yoktur, bende küçük çocuk olduğu için böyle bir karar verdim ama erişkinlerin yaşadığı bir evde hem oda termostatı hemde TRV pekala kullanılabilir...

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.