Ticari hususi ayrımı kalkmış galiba 0 promik olması gerekiyormuş çok saçma değil mi ben içkiyi ağzma sürmem ama ya çıkarsa al başına belayı
Bu ne sacmalıktır ya portakal yesen bile 1-2 promıl çıkar Red bull icsen 5-10 promil çıkar Bilmıyorum daha boyle az alkol cıkartan alkolsuz içecek yemek varmıdır illa ki vardır bence Bana kalırsa ticarilerde de en azından 50 promil olmasa bıle 20 promıle kadar sıkıntı cıkartılmamalı bence
< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
Karayolları Trafik Yönetmeliği, Madde 97/b-1
Taksi veya dolmuş otomobil, minibüs, otobüs, kamyon, çekici gibi araçlarla kamu hizmeti, yük ve yolcu taşımacılığı yapan sürücüler ile resmi araç sürücüleri alkollü içki kullanmış olarak bu araçları süremezler.
YORUM:
1- Hukukta yasalar ruhlarıyla anlam ifade ederler. Bu nedenle öncelikle yönetmeliğin 97. maddesindeki yukarıdaki hükmün ruhuna bakmak gerekir. Peki yasanın ruhuna bakmak ne demektir? Öncelikle bunu kavramak gerekir. Bunu kavramak için ise kanun koyucunun neden bir kısım sürücülere kanlarında 0,50 promile kadar alkol taşırken yasal olarak karayollarında araç sürme izni verirken diğer bir grup sürücüye bu hakkı vermemesinin arkasındaki nedeni anlamak gerekir. Bunun arkasındaki mantık nedir? Buna bakmak gerekir.
2- Ticari maksatlı yük ve yolcu taşımayan otomobil motosiklet ve benzeri araç sürücüleri alkollü olarak araç kullanmadaki riskten yalnızca kendilerinin, yakınlarının can ve mal varlığı etkilenebileceği düşünülürken bunun dışında kalanlar, yani ticari maksatlı yük ve yolcu taşıyanların alkollü araç kullanmasındaki riskten, taşıdıkları yolcuların yani üçüncü şahısların can güvenliği ve mal emniyetinin etkilenebiliceği düşünülmüştür.
3- Peki bu düşünce tamamen doğru mudur? Kanımızca kısmen doğrudur. Çünkü, çoğu durumda kanlarında 0,50 promile kadar alkol ile karayolunda araç sürmesine izin verilen özel araç sürücüleri de sadece kendi can ve mal varlıklarını değil, diğer üçüncü şahısların da can ve mal emniyetini risk altına atmaktadırlar. Peki çözüm nedir? Yönetmelikte yapılacak bir değişiklik ile trafikte alkol tüm sürücüler için topyekün mü yasaklanmalıdır?
4- Her ne kadar bu, kesin bir çözüm gibi görünse de bazı sakıncaları da birlikte getireceği açıktır. Böyle bir durumun insanların anayasal haklarına doğrudan müdahale olduğu yönünde bir düşünce ortaya atılırsa bunun tartışılması gerekecektir. Örneğin ailesi ile birlikte kendi özel aracı ile Boğaz’da bir balık lokantasında balık yerken yanında da bir bardak bira içmek isteyen vatandaşa “eğer bir bardak bile bira içeceksen kendi özel aracınla gidemezsin, taksi tut” demek ne derece doğru olacaktır? Bu tartışılmalıdır.
5- Öte yandan 2918 s. Karayolları Trafik Kanunu’na bağlı olan Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 97. maddesindeki bu hükmün hatalı yorumlanması ile çıkarılan genelgelerle verilen emirler doğrultusunda yapılan pekçok idari işlem sonucu sürücü belgeleri haksız yere geri alınan ve ceza uygulanan kişilere ait şikayetlere Internet ortamında sıkça rastlamaktayız.
6- Peki bu 97. maddedeki hükme göre yapılan uygulama nasıl olmalıdır? Taksi, dolmuş, minibüs dolmuş, belediye otobüsü, halk otobüsleri gibi kamu hizmeti yapanlar, yük taşıyan çekici ve kamyonlar, diğer ticari maksatlarla yük ve yolcu taşıyan araç sürücüleri ile resmi araç sürücüleri bu madde kapsamında değerlendirilerek işlem yapılmalıdır. Burada bu tür araç sürücülerinin bu araçları kullanırken görevde olup olmamasına bakılmamalıdır. Örneğin bir taksi sürücüsü, aracının içinde yolcu olmadığı halde seyir halinde iken yapılan bir uygulama esnasında alkollü olduğu tespit edilirse bu madde hükmüne göre cezai işlem uygulanmalıdır. Bunun tersi düşünce uygulamada pek çok karışıklığa neden olabilecektir.
7- Ancak öyle uygulamalar duyuyoruz ki; bunlara şaşırmamak ve üzülmemek elde değil. Örneğin hususi kullanım amaçlı olan bir Doblo, Fiorino, Partner, Kangoo ve benzeri araç sürücüsüne sırf tescil ve trafik belgesinde “kamyonet” (yönetmelikte yapılan son değişiklik ile camlı ve koltuklu olanlar “panelvan” sınıfına alındı) yazıyor diye bu madde hükmüne göre değerlendirilerek 0.50 promil altında sürücünün sürücü belgesi geri alınıyor ve cezai işlem uygulanıyor. Bu büyük bir hatadır ve idari yargı yerleri ile Danıştay’dan geri dönecektir, dönmelidir de. Bununla birlikte bazı kişilerin Danıştay’ın bu tür idari işlemleri hukuka uygun bulduğu yönünde söylemleri var. Ancak benim elime şu ana kadar Danıştay’ın bu tür bir kararı geçmedi. Her kim ne söylerse söylesin bu tür bir uygulama herşeyden önce yukarıdaki yönetmelik maddesine aykırıdır. Ayrıca yukarıda birinci maddede açıklanan yasanın ruhuna da aykırıdır.
8- Son olarak araçların tescil amacı dışında kullanılması durumunda alkol yönünden ne gibi işlem yapılması gerektiği konusuna değinmek isterim. Örneğin bir korsan taksi ile yolcu taşıyan ya da hususi kullanım amaçlı bir motosiklet ile kebap, köfte, pizza vs taşıyan bir sürücünün trafik uygulaması esnasında 0,50 promilin altında alkollü olduğu durumda ne işlem yapılmalıdır? Yukarıdaki madde hükmüne göre “alkol” konusunda bir işlem yapılamayacağı açıktır. Ancak yasanın ruhuna bakılırsa bunlara da bu madde gereğince işlem yapılıp yapılamayacağı tartışma götürebilir. Buradan da kanun koyucunun maddeyi koyarken her türlü durumu göz önüne almadığı sonucuna varsak pek yanlış olmayacaktır.
Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 97. maddesindeki yukarıdaki hükümle ilgili tamamen şahsi, hukuki yorumumdur. Kaynak gösterilmeden ayıntı yapılamaz.
Devrim Sinan KARAVELİOĞLU Eğitimci - Hukukçu
vel hasıl kim ne derse desin adamlar olaya ticari olarak değil kamyonet olarak bakıyorlar. geçenlerde yine bi uygulamaya girdim bana en azından emniyet kemerinden ceza yazacaklarını söylediler gariptir ki eksiğim yok ama ceza yazmadan da göndermiyorlar:S cebimdeki kağıdı çıkardım .040 dan ehliyetimi aldılar mahkemesi yeni bitti bu sefer o polis memurlarıda inanmadı yazıyı okuyunca onlarda anlam veremediler.yani kanun o anda nasıl yorumlanırsa öyle gidiyor . ve arkadaslar şiddetle soyluyorum doğru bildiğiniz birsey varsa inatla peşine gidin polisin uzattığı ceza kağıdına imza atmayın.daha sonra hiçbir hak iddia edemiyorsunuz bilginize.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme