Şimdi Ara

Tip 2955 transistörlü regüle ayarlı hale gelebilir mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
7
Cevap
0
Favori
1.216
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Öncelikle selamlar. Daha önceden 12v regüle için kullandığım 6 adet tip2955 i paralele bağlayarak aşağıda şemasını gösterdiğim dereyi yaptım. Fakat o devre istediğim işe yaramayınca kullanmadan bir kenara kaldırım. Şimdi güçlü bir ayarlı adaptör devresi yapmak istiyordum aklıma bu devre geldi. Acaba devrede kullandığım lm7812 yi çıkartıp yerine lm317 den yapılmış ayarlı güç kaynağını yapsam başarılı olur muyum?

Bu arada kontrol edeceğim voltaj max 24v olacak tip2955 ler 24 volta dayanır mı onu da bilemiyorum. yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Tip 2955 li yaptığım devre:Tip 2955 transistörlü regüle ayarlı hale gelebilir mi?

Lm317 li 7812 nşn yerine bağlayacağım devre:

• Kendi sorumu deneyerek buldum. Devre sorunsuz çalışıyor yaparken birkaç sorun çıksa da kendime yüksek amperli güzel bir trafor yapmış oldum. devrede hem lm7812 kullandım hemde lm317 li ayarlı devre ikisinin arasına bir düğmekoydum bu şekilde adaptör sabit 12v da ve ayarlı olarak çalışabiliyor üstelik ekranlar 5v altında çalışamıyordu ekranın besleme girişini lm7812 ye verdim ölçüm yapan ucu da çıkışa verdim. Aynı zamanda trafo uçlarından kablo alarak arkaya soket ekledim gerektiğinde direk trafodan ac elektrik alınabiliyor ve 220v yokken aküye vs bağlanıp kullanılabiliyor. Birkaç da resim ekleyeyim

• Merabalar sizin devreniz negatif yani pnp güç transistörü var mj2955 in plastik kılıfı yanılmıyotsam ama temelde aynı ben npn tip36 transistörle benzer bir devre yapmıştım 24 volttan 12 volta regüle ettiğimde yüksek akım çekmeye kalkınca baya ısınmaya başlamıştı aynı şekilde lm338 le 24voltu 12volta regüle etmeye çalıştım soğutucu iyi olmasına rağmen 1.5 amper çekmeye çalışınca aşırı ısınıp termal korumaya geçti ve akımı sınırlandırmaya çalıştı tip2955 leri çok iyi soğutun iyi bir soğutuya bağlayın gerekirse fan takabilirsiniz sonuçta transistörün üzerine 12v gibi bir değer düşecek bunu ısıya çevirecek az sayılmaz hele birde ayarlı olunca 24v dan 3 voltlara falan regüle edildiğini düşünün büyük bir soğutucu şart mutlaka!!!!!!

Birde transistörlerden gelen kabloları 2.5luk yani 2.5mm takın sizin devreniz yüksek amperli bir devre ince takarsanız kayıp olur hemde transistörler arası akım paylaşımı dengeli olmaz her transistörden gelen her kablo eşit kalınlıkta ve uzunlukta olursa daha sağlıklı
    Olur

Lm7812 yerine lm317 gayet rahat bağlanır güzelde olur sonuçta lm317 lm7812 nin ayarlı versiyonu lm317 daha iyi sağlam bir entegredir ama diyotla koruma ekleyerek geliştirirseniz daha iyi olur lm317 de pek olmaz ama lm78×× serileri ters polarlama veya geri besleme sorunlarından dolayı kolayca bozulabiliyor kolay gelsin

Resimde diod koruma şeması

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi teknomasters -- 7 Şubat 2018; 13:48:58 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: Rain Bi

Kendi sorumu deneyerek buldum. Devre sorunsuz çalışıyor yaparken birkaç sorun çıksa da kendime yüksek amperli güzel bir trafor yapmış oldum. devrede hem lm7812 kullandım hemde lm317 li ayarlı devre ikisinin arasına bir düğmekoydum bu şekilde adaptör sabit 12v da ve ayarlı olarak çalışabiliyor üstelik ekranlar 5v altında çalışamıyordu ekranın besleme girişini lm7812 ye verdim ölçüm yapan ucu da çıkışa verdim. Aynı zamanda trafo uçlarından kablo alarak arkaya soket ekledim gerektiğinde direk trafodan ac elektrik alınabiliyor ve 220v yokken aküye vs bağlanıp kullanılabiliyor. Birkaç da resim ekleyeyim

Gayet güzel olmuş ellerinize sağlık

• Rain Bi kullanıcısına yanıt
    Cekebildiginiz max akım değeri nedir acaba? Verimliliğini hesapladiginiz mi hiç? Ne durumda acaba? (merak ediyorum )

• Çekebileceğiniz akım değeri çıkış voltajına göre değişri. Şöyleki Transistörün kataloğunda 25 derecedeki kayıp güç değeri verilir yani örnek verelim Ptot denilen yada Pdis denilen transistörün üzerinde harcanabilecek güç değeri. Bu değer katalogda 150W olarak verilsin. Bu yükte harcanabilecek güç demek değildir, yükte daha fazlası da harcanabilir. Kayıp güç o anda transistörün Kollektör-emitör arasındaki voltajı x transistörden geçen kollektör+beyz akımıdır. Örneğin siz devre girişine 30 volt verdiniz. yüke 12 volt aktardınız. bu durumda transistör üzerinde 30-12 = 18 volt kalır. Üzerinden de 10A akıttığınız zaman 180 watt ısıya dönüştürülür. Oysa katalogda 25 derece 150 watt denmiş ise siz (katalogda verilen ısı değeri ile güç değişim oranınca kayıp gücü o ısıya göre düşürmelisiniz)o anda 70 dereceye çıkarttınız ve katalogda o ısı için kayıp güç 80 watt verilmiş ise transistörler yanar. Yanmaması için kayıp güç düşürülmeli yada çekilen akımı sınırlamalısınız. Gelelim giriş voltajı 30 volt iken çıkış voltajı 24 volt ise transistörde 30-24 =6 volt kalır. 10 Amper çekerseniz 60 watt harcarsınız dolayısıyla transistör limitler dahilinde çalışıyor olacaktır.

Bu mantıkla giriş çıkış voltajı arasındaki fark düştükçe trafonun da verebildiği akıma ve transistör(ler) izin verdiği akım değerine yakın akım değerine kadar yüklenebilirken giriş çıkış voltaj farkı arttıkça çekebileceğiniz akım azalır yada azaltılmalıdır ki transistörlerin limiti aşılmasın.

Kısacası her voltajda şu kadar akım çekebilirsiniz demek için ya akımı en büyük fark durumunda dahi transistörün gücünü aşmayacak şekilde belirleyeceksiniz yada çıkış voltajına göre akım değerinin maksimumunu yaklaşık belirleyebilmelisiniz. Bu tip ayarlı güç kaynaklarında kayıp gücü düşük tutup hem aşırı ısıyı önlemek hem de salıklı çalışma sağlamak için trafo çıkışları kademeli yapılır. Ayrı bir röleli kontrol devresi ile çıkış voltajı arttıkça trafonun daha üst voltaj kademeleri kullanılır.

Örnek veriyorum 0-30 volt ayarlı güç kaynağında trafo çıkış voltajı 0-20 ve 40 volt olur. Çıkış voltajı 15 volta kadar trafonun 0-20 volt ucu doğrultulur, 15 voltu geçince 0-40 volt ucu doğrultulur. böylelikle transistör üzerinde kalan voltaj düşük tutulur.

Daha fazla açıklama isterseniz beni haberdar edin çok sık takip edemiyorum forumu.

Daha fazla sayıda transistörü daha da büyük bir soğutucuya bağlamadığınız sürece aynı soğutucuya 1 transistör de bağlasanız 10 transistör de bağlasanız o soğutucunun soğutma kapasitesine göre gücünüz yine sınırlanır. Soğutucuyu büyütmeli ve/veya fan ile ek soğutma sağlamalısınız. Yani 100watt için uygun soğutucuya 100watt harcayabilen 5 transistör bağlayınca o 500 wata dayanabilir hale gelmiyor sadece akımı doğru şekilde dağıtabilirseniz (emitördeki 0.1 ohm akımı transistörler arasında dengeli dağıtmak içindir) transistörleri zorlamamış olursunuz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sozuak -- 7 Şubat 2018; 22:31:30 >

• Yanıtlarınız için çok teşekkür ederim. Soğutucu aslında baya basit birşey yapmıştım nasıl olsa 6 adet var fazla yük binmez diye hatta kısa süreli testlerde aşırı ısınma ile karşılaşmadım. 3-24 v arası kullanıyorum, ben test amaçlı 7 amper çektim ampermetrem 10 amper olduğu için daha büyük bir yük bağlamadım zaten 12v 40 amperlik güçlü bir güç kaynağım daha var bunu ufak tefek işlerde kullanmak için yaptım daha önce direk lm317 yi kullanıyordum led, küçük fanlar, modemler vs test etmek için yeterli geliyordu ama böyle güzel bir kutu olunca biraz daha güçlendirmek istedim. TİP2955 ler baskılı devrede yolları gayet kalın bir şekilde orada sorun yok fakat lm317 li devrem sanırım yandı o devreyi 11 yaşımda yapmıştım baya uyduruk yapmışım o zamanlar ama yine de çalışıyor diye bağlamıştım, galiba bacakları direçler vs birbirine deydi çalışmaz oldu yarın baskılı devreye dediğiniz gibi diyotları da ekleyerek lm317 de koyacağım, giriş ve çıkış akımlarını da ölçerek tekrar buraya bilgi veririm. Son yıllarda daha mekanik işlere dönmüştüm 1986 model 4x4 arabamızı komple şaseye kadar söküp elektriğini kaportasını evimizin bahçesinde yapıp boyamıştım elektronikten bir hayli uzak kalmıştım ama bu proje ile tekrar elektroniğe olan hevesim geldi umarım bu alanda da kendimi yeteri kadar geliştirebilirim.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.