Şimdi Ara

Tıp - MBG kararsızlığı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
2
Favori
1.381
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Sınava Koç MBG tam burslu hayaliyle, sıralama olarak da ne kadar iyi yapabilirsem mantığıyla çalıştım. Yıl içinde '1. de 100. de 10bininci de olsam MBG yazacağım' diyordum.
    Sınavda 2223. oldum. Koç'a gideceğim derken aklıma Boun MBG'yi sokanlar oldu. Daha sonra Marmara Üni.den bir mikrobiyolog ile konuşunca o da MBG yazmamın hata olacağını, Tıbbi Genetik ile hedeflerime daha kolay ve daha rahat ulaşabileceğimi söyledi. En azından elinde diploma gücü olur dedi.
    Özellikle o aklımı çok karıştırdı, tabi ailem öğretmenlerim tıp yazmamı istiyor ama onların isteği biraz daha garanti meslek - statüye sahip olma üzerine.
    Şahsen şuanki hayat görüşüme göre klinikte çalışmak istemiyorum. İnsana değil insanlığa ve doğaya yardım etmek istiyorum. İleride bu nasıl değişir bilmiyorum ama halihazırda okulu bitirdikten sonra yurt dışı doktora ve akademisyenlik hayalim var. Ama önümde 6 gün kalmışken daha ne bölüm ne okula karar verebilmiş biri olarak üniversite hayatımda görüşlerimin değişmesinden de korkmuyor değilim.

Şuan önümdeki seçenekler:
    MBG için Koç ve Boğaziçi
    Tıp için Çapa ve Ankara(İng) (ankara ing gelmeyecek gibi duruyor.yine de sıralaması yakın olduğu için seçenekler arasına koydum)
    *eğer bu okullarda okuyanlar varsa özelden veya buradan yazabilirseniz memnun olurum.

Gelecek kaygım var ama maddi olarak değil. Aileme söyledim önce kendim, sonra insanlık, daha sonra sizin için okuyacağım ve çalışacağım diye. Mutlu olduktan sonra karın tokluğuna çalışmaya da razıyım. Ama çalışıp çabaladıktan sonra hayalimdeki seviyeye ulaşamayıp ortada kalmaktan çok korkuyorum.

Sizin de bi görüşlerinizi almak isterim. Şimdiden teşekkürler ve gelecekti hayatınızda başarılar :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yunus626emre -- 8 Ağustos 2020; 14:13:34 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• Siz bu zihniyetle ne seçerseniz seçin başarılı olursunuz bence.tıpta genel olarak o konuları öyle çok detaylı görmüyorsun ama kendinizi geliştirmek yine sizin elinizde.üstüne mbg'de öğrenemeyeceğin şeyleri de tıpta öğreneceksiniz.sonra da uzmanlık olarak tıbbi genetik seçebilirsiniz.klinik yönü ağır değil zaten tıbbi genetiğin
    her şey bi bütün halinde ve bence tıp okursanız daha geniş bakış açısına sahip olabilirsiniz.tabii daha zor bi süreç olacak dolaylı gibi olacak :(
  • Siz bu zihniyetle ne seçerseniz seçin başarılı olursunuz bence.tıpta genel olarak o konuları öyle çok detaylı görmüyorsun ama kendinizi geliştirmek yine sizin elinizde.üstüne mbg'de öğrenemeyeceğin şeyleri de tıpta öğreneceksiniz.sonra da uzmanlık olarak tıbbi genetik seçebilirsiniz.klinik yönü ağır değil zaten tıbbi genetiğin
    her şey bi bütün halinde ve bence tıp okursanız daha geniş bakış açısına sahip olabilirsiniz.tabii daha zor bi süreç olacak dolaylı gibi olacak :(

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben olsam tıp yazıp tıbbi genetik secerdim ileride

• Bende geçen sene senin gibiydim daha az başarılısı. Koç tam burslu yae bence. Tıpla mbg çooooook farkli bunun bir farkına var ilk. Senin mentaliten seni bir yere taşır zaten.

• Kuzenim boun turizm mezunu, boun mbg mezunu arkadasinin cok az maas alip laboratuvarda calistigini soylemisti. Turkiye disinda bile cok fazla istihdaminin oldugunu sanmiyorum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • koç mbg yaz.
  • Tıbbi genetik asistanları ile görüş seni tatmin edeceğini düşünüyorum, bir zamanlar hayalimdi de

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    TIP
    6 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Bu sene başında ben de mbg diye başlamıştım sonra bu blogu okuduktan sonra vazgeçtim. Sonra yine kafam karıştı ama işinize yarar diye düşünüyorum.
    genetikbolumu.blogspot.com
    "Geleceğin Mesleği" Genetik
    http://genetikbolumu.blogspot.com/2012/07/gelecegin-meslegi-genetik.html?m=1

Özellikle bu attığım yazıyı, daha sonra da tüm blogu okursanız bazı sorularınıza cevap alabilirsiniz hocam.

• mikrobiyolog'un dediği mantıklı aslında. bir tıbbı genetikçi ile görüşme imkanınız varsa kafanızdaki soru işaretleri minimuma düşecektir diye düşünüyorum.
  • Mbg yaz

• ama biyokimya mikrobiyoloji mbg gibi dallar artık tıpta temel bilimler sınavına giriş kaldırıldı

sadece tıp fakültesi öğrencileri katılacak tıp dışını engellediler

en iyi çözüm tıbbi genetik olacak o da sadece tıp fakültesi öürencilerin açılan bir yol

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ankaratıplı -- 8 Ağustos 2020; 16:41:55 >
  • Ben de biyokimya için tıp seçtim. Bence çok doğru bir karar değil. Ama günümüz Türkiye sinde işsiz kalmak istemediğim ve günümüz dünyasında akademide ki rekabetten biraz çekindiğim için yaptım bu tercihi. Temel bilim ciddi özveri ister. Motivasyon ister. Yaratıcılık ister. Ben bunlara uygunum ama fazla değil. Morali cabuk bozulan biriyim. Sen de kendini ortaya koy ve düşün. Ben bu işe uygun muyum diye.

• Öncelikle fikir belirten herkese çok teşekkür ederim.

@Hawkingöldü hocam neden çok doğru bir seçim olmadığını düşünüyorsunuz? spesifik bir alana yönelmek daha mı doğru olurdu sizce
    @Ankaratıplı
    @DeutfOgrencisihocam aslına bakarsanız akademisyenliğe karşı değilim. Hatta bilim insanı olmak istiyorum bile diyebilirim. Ama Türkiye'de akademisyenliğin durumunun çok riskli olduğunu düşünüyorum. Yeterli lab, kaynak, araştırma rahatlığı bulamamaktan korkuyorum.
    @kitapyazanyazar
    @memento morihaklısınız hocam internetten ve çevremden sorguluyorum bakalım inşallah maillerime dönüş alabilirim
    @Zyrosirenteşekkür ederim hocam sayfanın tamamını okudum, bloğu da uygun bir zamanda okuyacağım. Sanki bu bölümü okuyan herkes farklı bir şey söylüyormuş gibi geliyor bana. Çok tavsiye eden de var, bu yazar gibi hayatının hatasını yaparsın diyen de. Aslında ben de karamsar bir kişiliğe sahip olduğum için blog yazarının görüşlerinden etkilenmedim diyemem. MBG üzerine rekabet olduğunu tahmin ediyordum ama onun dediği sayılara çıkabileceğini hiç düşünmemiştim.
    @hanıncipsiaraştırıyorum hocam. inşallah denk gelebilirim bilgili birine
    @Powerchill
    @bir beyaz orkidegüzel yorumunuz için teşekkürler hocam :) . Ben mbg okusam da tıp okusam da ciddi bir rekabet ve kendini geliştirme ortamına gireceğimin farkındayım. Aslında günümüz dünyasında her meslek öyle, sadece diplomanın bir işe yarayacağını düşünmüyorum. Ve özellikle bizim dünyayla yarışmamız için ekstra bir çabaya ihtiyacımız var gibi geliyor. Sonuçta her ne kadar çok iyi okullarımız, profesörlerimiz olsa da bi MIT'ten, Oxford'dan mezun olmayacağız
    @Fouu_7
    @belmontyhocam tıp düşünme sebebim bi yerde biyoloji ve genetik bölümü ile bağlantısı. ikisi de kendi içinde farklı dediğiniz gibi ama ortak derslerinin, konularının olduğunu da inkar edemem
    @trmeto

• yunus626emre kullanıcısına yanıt
    Evet hocam,basketbol ve futbol gibiler.Ikiside topla oynanan bolca terledigin iki spor ama bambaskalar.

• Mikrobiyoloji ve biyolojiyi çok seviyorum. Tıptan mezun hocalarla başka fakültelerden mezun hocalar arasında dağlar kadar fark oluyor yanlış anlaşılmasın işini iyi yapanlar da vardı tabi ama genel olarak böyle.
    Ben tıptan mezun olup temel bilimler seçmenizin daha iyi olduğunu düşünüyorum. İdealistliğinize azminize hayran kaldım. Hayalleriniz gerçek olsun inşallah

• Önceden dedim yine diyorum.Tıbbi genetik doktoru olmakla moleküler biyoloji ve genetik okumak arasında dağlar kadar fark var.Tıbbi genetik hasta bakar sadece bunu anlayın tedavi zaten yok.Ama mbg okursanız gen terapisi crıspr TALEC-ZİN gibi uygulamaları öğrenip hastalara yardımcı olma şansınız var.Linçlenmemek için söyluyorum ben kendim de mbg okuyorum tıbba hazırlanıyorum ama nedebim çok farklı ck yüksekliğinin etiyolojisini araştırmak için tekrardan tıbba geçcem.Ayrıca gilbert-->UGT1A1
    behçet -->HLAB51
    Hemokramtozis -->HFE
    gaucher --> GBA
    o kadar çok genetik test verdim ki bunlar bendeki mesela bozuk genler.Eğer genetik öğrenmek istiyorsanız bilim yapmak istiyorsanız mbg derim ama iş konusu türkiye de sıkıntı.
  • https://biruni.com.tr/genetik/genetik-test-listesi/ mesela siz bir tıbbi genetik doktorusunuz diyelim.Size bir hasta geldiğinde genelde türkiyede kimse kendi isteğiyle tıbbi genetiğe gelmez zaten gerek te yoktur ama konsültasyon istenir.
    Nöroloji tarafından size Wilson sendromu süphesiyle gastroentroloji ye konsültasyon istendi.Siz gittiniz uygun testler yapıldı ve bunun sonucunda (ALT-AST gibi karaciğer fonksiyon enzimleri) sonucunuza göre wilson hastası olabileceğiniz söylendi.Bunun üzerine noröloji kendi de yapabilir ki (genelde öyle olur zaten bu bahsettiğimiz hastalıklardan çoğu hastanelerin laboratuvarlarında çalışılmaz) tibbi genetiğe konsültasyon istedi o da size ATP7B geninde bir mutasyon olup olmadığına baktırmak için kan vermenizi söyledi.Siz sonuçlarınız 2-3 ay sonra o da şanslıysanız (19 ay süren testim vardı) sonuca bakar ve sizi nörolojiye gönderir.Olan budur tibbi genetik bunu yapar.Bana bir delikanlı çıkıp da şunu desin ya bak şu genetik uzmanı çok iyi şeşyler yapıyor yok anasını satıyım yok eğer ciddi anlamda genetik çalışmak istiyorsanuz (Nadir hastalık-kanser-epigenetik-mikrobiyota-biyoinformatik (gelecek bunda) proteomik neuroscience DRAG(drug delivery system) gibi alanlar sizi bekliyor mbg de iş yok falan geçin bunları zaten bunlarla uğraşan adam terminatör gibi olmak zorundadır.Biraz saldırgan yazmışım şimdi farkettim ama dediklerim net.Umarım dediklerimi dikkate alırsınız.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.