Şimdi Ara

Toprak-Nötr Karmaşası

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
21
Cevap
0
Favori
33.549
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bir ev düşünün ki; kimi odalarda faz kırmızı renkte kimilerinde sarı, bazen nötr siyah renkte bazen de mavi, ya da mesela faz mavi renkten oluşuyor. Yani evdeki nötr-faz ve toprak hatlarında gökkuşağının tüm renkleri rastgele kullanılmış durumda. Hiçbir standart yok.

Badana nedeniyle de tüm aydınlatma anahtarları ve prizler sökülmüş durumda. Yenileri takılacak. Şimdi, sadece faz-nötr gerektiren priz ve anahtarlarda, komütatörlerde sorun yok. Onların bağlantılarını yaptım. Ama toprak hattının olduğu birkaç prizde mesele başlıyor. O prizlerin kablolarında toprak ve nötr aynı yani siyah renkte. Gerçi farklı olsa da farketmez. Zaten belli bir standart yok. Boya-badana işlerini yapan elemanlar prizleri sökerken hiçbir işaret falan da koymamışlar.

Daha önce topraklı olduğundan emin olduğum prizlerin kablolarından nötr ve toprağı ayırt etmenin pratik yolu nedir?

Bir yakınım; faz ile diğer iki kabloyu sırasıyla birbirine bağlamamı, sayaç hızlı bir şekilde dönüyorsa onun toprak hattı olduğunu, yok eğer sigortalar atıyorsa o kablonun nötr olduğunu anlayabileceğimi söyledi. Sizce gerekli tüm önlemleri alıp bu yöntemi kullanmak işe yarar mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi feylesof -- 18 Nisan 2008; 3:27:48 >

• Priz ile buat arası ve buat -buat arası izlenerek fiziksel olarak kontrol edilmesi gerekir diye düşünüyorum.
    Ohmmetre ile veya giriş bağlantılarını sökerek bir uca faz verip diğer uçtan kontrol etmek veya iki uç arasında dışarıdan yardımcı bir kablo çekmekte faydalı olabilir.

Fazı toprağa değdirince sigorta atmayıp ,sayacın hızlı dönmesi fikri ise ilginç
    Normalde atması gerekir.Topraklama direncinin değeri ile alakalı bir durum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: eloko

Priz ile buat arası ve buat -buat arası izlenerek fiziksel olarak kontrol edilmesi gerekir diye düşünüyorum.
    Ohmmetre ile veya giriş bağlantılarını sökerek bir uca faz verip diğer uçtan kontrol etmek veya iki uç arasında dışarıdan yardımcı bir kablo çekmekte faydalı olabilir.

Fazı toprağa değdirince sigorta atmayıp ,sayacın hızlı dönmesi fikri ise ilginç
    Normalde atması gerekir.Topraklama direncinin değeri ile alakalı bir durum.
    Hocam en iyisi burayı incelemen..

http://www.kontrolkalemi.com/forum/elektrik_genel/notr_ve_toprak_iletkenini_ayirma-t4776.20.html

Ama çok pratik değil anlatılarlar karışıkta birbirleri ile çelişen yorumlarda var..

fiziksel olarak izlemen en dogrusu..ha olmadı sıfırlama yapılmış olabilir..Prizde toprak hattı olarak görüyorsundur da ileride o nötr toprak birleştirilmiştir..

Kaçak akım rölesi varsa bir multimetre alman(elektronikçilerde bulabilirsin) ve Vsini 700-750değerine getirmen..daha sonra problardan birini faza digerini iki kablodan birine değdirmen..kaçak akım rölesi varsa ve çalışıyorsa atacaktır..

yok diyelim o zaman çok sağlıklı değil ama aynı kablo renginde yapan adam muhtemelen topraklama direncini de sallama yapmıştır..yani normalda 1-2ohm olması gereken direnç 60-70ohmdur(ama bu tahmini olmayabilirde adam çalışmış çabalamış kazıklarla iyi direnç tutturmuş veya temel topraklaması da kullanılmış olabilir binanızda..)

Bu zamanda bir probu faz direini kablolardan birine değdirin.210-220V okunan deger nötr..daha düşük olan yakaladıgınız deger toprağındır..ama değerler yakın çıkıyorsa bunu dikkate almayın derim..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RccP -- 18 Nisan 2008; 12:57:36 >

• quote:

Orijinalden alıntı: RccP

Hocam en iyisi burayı incelemen..

http://www.kontrolkalemi.com/forum/elektrik_genel/notr_ve_toprak_iletkenini_ayirma-t4776.20.html

Ama çok pratik değil anlatılarlar karışıkta birbirleri ile çelişen yorumlarda var..

fiziksel olarak izlemen en dogrusu..ha olmadı sıfırlama yapılmış olabilir..Prizde toprak hattı olarak görüyorsundur da ileride o nötr toprak birleştirilmiştir..

Kaçak akım rölesi varsa bir multimetre alman(elektronikçilerde bulabilirsin) ve Vsini 700-750değerine getirmen..daha sonra problardan birini faza digerini iki kablodan birine değdirmen..kaçak akım rölesi varsa ve çalışıyorsa atacaktır..

yok diyelim o zaman çok sağlıklı değil ama aynı kablo renginde yapan adam muhtemelen topraklama direncini de sallama yapmıştır..yani normalda 1-2ohm olması gereken direnç 60-70ohmdur(ama bu tahmini olmayabilirde adam çalışmış çabalamış kazıklarla iyi direnç tutturmuş veya temel topraklaması da kullanılmış olabilir binanızda..)

Bu zamanda bir probu faz direini kablolardan birine değdirin.210-220V okunan deger nötr..daha düşük olan yakaladıgınız deger toprağındır..ama değerler yakın çıkıyorsa bunu dikkate almayın derim..

Alıntıları Göster
    Usta : Çık merdivene
    Çırak : Çıktım usta
    Usta buatı gösterir
    Usta : Sağdaki kabloyu tut bakayım
    Çırak : Tuttum usta
    Usta : Hah tamam ötekini tutma onda faz var...

• quote:

Orijinalden alıntı: musallim

Usta buatı gösterir

Alıntıları Göster
    faz belli kontrol kalemi ile bulmuşsundur. elinde avometre var ise VAC kademesinde kırmızı probu faza siyah probu diğer iki ucun birine değdir. voltajı oku, daha sonra diğerine değdir voltajı oku. eğer birbirine eşitse toprakla nötr ü kısadevre etmişlerdir(türk usulu) eğer biri 220 ye yakın diğeri daha düşükse düşük ölçtüğün toprak, normal ölçtüğün nötr dür.

o yakının yanlış bilgi vermiş kendisi hiç denemiş mi böle bi yöntemi. iki durumdada sigorta atar. nedeni ise iki durumdada sigorta üzerinden yüksek akım geçer...

• quote:

Orijinalden alıntı: musallim

Usta buatı gösterir

Alıntıları Göster
    @eloko, @RccP önerileriniz için teşekkürler.

RccP'nin verdiği linkteki yazılanları da okudum. Epey tartışmalı bir konuymuş. Ölçüm aletleri de kesin bir sonuç vermiyor anladığım kadarıyla ki o cihazlardan malesef elimde yok. Yine de bugün bahsettiğiniz ölçümleri yaptırmak için elektrikçi çağıracaktım ki şansım yaver gitti ve mutfak tezgahının altında boyacıların sökmeyi unuttuğu bir toprak prizi keşfettim. Onu sökünce toprağın kablosunun nötr kabloya göre bir miktar ince olduğunu gördüm. Diğerlerini de inceleyince gerçekten de hepsinde biraz daha ince bir kablo olduğunu farkettim. Prizleri buna göre bağladım ve şu anda herhangi bir sorun yok arkadaşlar.

• quote:

Orijinalden alıntı: masterabi

faz belli kontrol kalemi ile bulmuşsundur. elinde avometre var ise VAC kademesinde kırmızı probu faza siyah probu diğer iki ucun birine değdir. voltajı oku, daha sonra diğerine değdir voltajı oku. eğer birbirine eşitse toprakla nötr ü kısadevre etmişlerdir(türk usulu) eğer biri 220 ye yakın diğeri daha düşükse düşük ölçtüğün toprak, normal ölçtüğün nötr dür.

o yakının yanlış bilgi vermiş kendisi hiç denemiş mi böle bi yöntemi. iki durumdada sigorta atar. nedeni ise iki durumdada sigorta üzerinden yüksek akım geçer...

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: masterabi

Açıkçası pek garantili bir yöntem olmayacağını düşündüğümden ben denemedim ama kendisi bu şekilde sorunlu olan binalarda bu yöntemle tespit ediyormuş.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Toprak-Nötr Karmaşası
    17 yıl önce açıldı
    Faz-nötr nasıl olur
    19 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: feylesof

quote:

Açıkçası pek garantili bir yöntem olmayacağını düşündüğümden ben denemedim ama kendisi bu şekilde sorunlu olan binalarda bu yöntemle tespit ediyormuş.

Alıntıları Göster
    En temiz yöntem avometreyle ölçmektir hocam aslında.Kısadevreye felan gerek kalmaz.
    Faz'a karşılık Nötr- Toprak arası voltaj farkından anlaşılabilir.

• quote:

Orijinalden alıntı: Diablo

En temiz yöntem avometreyle ölçmektir hocam aslında.Kısadevreye felan gerek kalmaz.

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: DiabloXT

işte hocam o her durumda olmuyor o yüzden arkadaşı uyardım.binada temel topraklama var ise veya topragı bağlayan kişi kasıp 1-2ohmluk toprak direncini yakalamış ise(ki 1000de1dir bu) ve şebekeden gelen gerilim tam olarak 220V veremediginden karışabilir..

feylesof Rica ederim hallettiğine sevindim..

• quote:

quote:

işte hocam o her durumda olmuyor o yüzden arkadaşı uyardım.binada temel topraklama var ise veya topragı bağlayan kişi kasıp 1-2ohmluk toprak direncini yakalamış ise(ki 1000de1dir bu) ve şebekeden gelen gerilim tam olarak 220V veremediginden karışabilir..

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: RccP

quote:

Hocam çok iyi iletim durumunda bile,nötr hat toprakdan daha yüksek voltaj göstermez mi?

• quote:

quote:

quote:

Hocam çok iyi iletim durumunda bile,nötr hat toprakdan daha yüksek voltaj göstermez mi?

Alıntıları Göster
    Göstermez..topraklama direnci düşükse birbirlerine çok yakın gösterir..nötrde toprakta birbirinden fazla gösterebilir..Ama Türkiyede yönetmelikte yazan toprak direnç değeri hiç tutturulamaz

• quote:

Göstermez..topraklama direnci düşükse birbirlerine çok yakın gösterir..nötrde toprakta birbirinden fazla gösterebilir..Ama Türkiyede yönetmelikte yazan toprak direnç değeri hiç tutturulamaz

Alıntıları Göster
    Anladım hocam,bunu da öğrenmiş olduk bu sayede.Teşekkür ederim.

Ama dediğiniz gibi,Türkiyede adam gibi topraklanmış bina biraz zor bulunuyor galiba.

• quote:

quote:

quote:

Alıntıları Göster
    Arkadaşlar benimde şimdiye kadar gördüğüm kadarıyla faz toprak arası gerilim her zaman faz nötr arasından görülenden düşük değerde oluyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: masterabi

Alıntıları Göster
    quote:

Eğer trafo binaya uzaksa,toprak çakıllı,taşlı geçirgenliği ve nem miktarı az ise yani direnci yüksek iletkenliği zayıfsa topraklama iletkeni ile faz iletkenini kısa devre ettirince sigorta atmıyor,sadece ark yapıyor.Bazen pensede küçük bir oyuk açacak kadar da ark yapabiliyor.
    Prizdeki iletkenlerin 2'si aynı renk biri farklı renk ise farklı renk olanın topraklama iletkeni olma olasılığı yüksektir.
    3'ü de aynı renkse ki maalesef karşılaşılıyor böyle durumlarla,toprak iletkenine bir bant sarabiliyorlar.3 iletkenin de aynı renk olması durumunda yeterli teknik bilginiz yoksa elektrikçiden yardım alınmalıdır.
    Birkaç tane lamba açık bıraklır da panodan daireye giden nötr ilekeninin bağlantısı kesilirse,prize bakıldığında 2 ilekende kontrol kalemi lambası yanar,birinde yanmaz,yanmayan topraktır.Veya pano gövdesine bağlı olan toprak iletkenleri çözülürse prizdeki toprak ucu hiçbir bağlantısı olmayan boş bir iletken haline gelir,denenerek bulunabilir.
    Buvatlarda (priz ve lamba linyeleri için ortak nötrle aynı buvat/boru kullanıldı ise ki kullanımı oldukça yaygın) nötr ilekteninin bağlantı düğümünde iletken fazladır.Lambadan gelen ince olan (1,5 luk) kabloda bağlıdır o düğüme .(tabii tüm linyeler 2,5,sortiler 1,5 çekildiyse).

• quote:

Orijinalden alıntı: Furkan_PLC

quote:

Eğer trafo binaya uzaksa,toprak çakıllı,taşlı geçirgenliği ve nem miktarı az ise yani direnci yüksek iletkenliği zayıfsa topraklama iletkeni ile faz iletkenini kısa devre ettirince sigorta atmıyor,sadece ark yapıyor.Bazen pensede küçük bir oyuk açacak kadar da ark yapabiliyor.
    Prizdeki iletkenlerin 2'si aynı renk biri farklı renk ise farklı renk olanın topraklama iletkeni olma olasılığı yüksektir.
    3'ü de aynı renkse ki maalesef karşılaşılıyor böyle durumlarla,toprak iletkenine bir bant sarabiliyorlar.3 iletkenin de aynı renk olması durumunda yeterli teknik bilginiz yoksa elektrikçiden yardım alınmalıdır.
    Birkaç tane lamba açık bıraklır da panodan daireye giden nötr ilekeninin bağlantısı kesilirse,prize bakıldığında 2 ilekende kontrol kalemi lambası yanar,birinde yanmaz,yanmayan topraktır.Veya pano gövdesine bağlı olan toprak iletkenleri çözülürse prizdeki toprak ucu hiçbir bağlantısı olmayan boş bir iletken haline gelir,denenerek bulunabilir.
    Buvatlarda (priz ve lamba linyeleri için ortak nötrle aynı buvat/boru kullanıldı ise ki kullanımı oldukça yaygın) nötr ilekteninin bağlantı düğümünde iletken fazladır.Lambadan gelen ince olan (1,5 luk) kabloda bağlıdır o düğüme .(tabii tüm linyeler 2,5,sortiler 1,5 çekildiyse).

Alıntıları Göster
    Panoda toprak hattı bellidir. (Sayaçtan, kaçak akım rölesinden, çift hatlı giriş sigortasından geçmeyen topraktır.) O bağlantıyı keserseniz, kablolarda faza karşı 220 okuduğunuz kablo nötr, diğeri topraktır.

• quote:

Orijinalden alıntı: erroraesthumanum

Panoda toprak hattı bellidir. (Sayaçtan, kaçak akım rölesinden, çift hatlı giriş sigortasından geçmeyen topraktır.) O bağlantıyı keserseniz, kablolarda faza karşı 220 okuduğunuz kablo nötr, diğeri topraktır.

Alıntıları Göster
    az önce başıma gelen olay.mavi, sarı, gri kabloları değiştirdim sorun cözüldü.yöntemler burda varmış ama/ yan prizi sökerek anlaşıldı.
    bu serviscilere her şey ayarlandı bir mak taşıyıp koymak kaldı ne var öyle işe :D
  • Topraklama çok işimize yarar fazla gelen elektrik akımını toprağa iletir
  • quote:

en doğru yöntem bu arkadaşımızın yazdıkları. diğer arkadaşlar sallamış
  • yöntem olarak doğru fakat sayaç panosuna gelen hattı üzerinde nötr ile toprak karıştırılmış ve kaçak akım rölesi bağlı olmaması durumunda bu uygulama geçerli olmayacaktır.

Yöntemler içerisinde mantıklı fakat diğer konu için çözüm eksiği var
  • quote:

Orijinalden alıntı: aldanoglu

yöntem olarak doğru fakat sayaç panosuna gelen hattı üzerinde nötr ile toprak karıştırılmış ve kaçak akım rölesi bağlı olmaması durumunda bu uygulama geçerli olmayacaktır.

Yöntemler içerisinde mantıklı fakat diğer konu için çözüm eksiği var

Alıntıları Göster
    Bi 220 volt ile çalışan led ışık veya teyp alın,
    tavana çıkın, prize girecek uçları elinize alın,
    2 adet KROKODİL'in uçlarını faz,nötr,toprak'larda deneyin, teypten ses çıkırsa elinizde faz ve nötr var demektir. Toprak uç boşta olandır.
    Faz ve nötr arasında hangisinin faz olduğunu da kontrol kalemiyle kontrol edin,

TAMAMDIR DİMİ, ELEKTRİKÇİ DEĞİLİM AMA :D

Bir bilgi daha vereyim, evimizde sigorta kutusunda 6 7 tane sigorta var, farklı odalara ayrılmış durumda, elektriğini kesmek istediğiniz prize teyp takın, açık durumda olsun, sigorta kutusundan tek tek sigortaları açıp kapatın, sesin kesildiğinde bulmuş olursunuz.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.