Şimdi Ara

Trafik Kazası - Değer Kaybı Hakkında. (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
93
Cevap
8
Favori
13.044
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: hay2010

aracıma kuş pislerse renk solacağı için, dava açabilir miyim?
    bizim mahallenin yolları çok düzgün, sürekli dolaşmak zorunda kalıyorum, km çok arttı 100 bini geçerse dava açabilir miyim?
    olay ne zaman bu aşamaya gelecek merakla bekliyorum.
    konuyu açan arkadaşa değil sözüm...

hocam şakası bir yana son alınan kararlara göre motora giren kedinin ve kabloları kemiren farenin de araçlarda yol açtığı zararları Kasko Sigortası karşılayacak. Tahkim komisyonu bu yönde karar aldı.
    http://www.sigortatahkim.org/webdev/index.php?option=com_content&view=article&id=248:farenin-kemirdii-arac-da-kasko-kapsamnda&catid=62:basnda-sigorta-tahkim-komisyonu&Itemid=100

• İcralar içinde ben yardımcı olabilirim :) olurda değer kaybı davasını kazanır paranızı alamazsanız her türlü icra takibinde yardımcı olunur. Benimde o şekil bir katkım olsun :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: uametin

quote:

Orijinalden alıntı: RONNIE

Değer kaybı değilde benim aklım a şu takılıyor. Olurda aracımızla kaza yaptık diyelim. Ve araç pert duruma çıktı. Ama kasko yok ve hata karşı tarafta olduğıu belirlendi. Bu durumda aracımızın ödemesi bize karşı tarafın kaskosundan m ı alınır yoksa avucumuzu mu yalarız? Ya da araç onarılır mı?

Merhaba ,
    1- Öncelikle karşı tarafın trafik poliçesine gidilir . Limitler uyarınca ödeme yapar karşı tarafın trafik sigortası . Limitler linkte. http://www.guvencehesabi.org.tr/source/2013_trafiklimit.html

2-Eğer karşı tarafın sadece trafik poliçesi varsa , limit üzeri için araç sahibine ve sürücüye gidebilirsiniz .

3-Eğer karşı tarafın kaskosu varsa ve İMM teminatı içeriyorsa , maddi teminat limiti uyarınca , trafik poliçesinin üzerinde kalan hasarınız için , bu teminat devreye girer ve aracınızın zararı karşılanır. ( İ.M.M. limitleri yukarı da ki gibi standart değildir , poliçeye göre fark gösterir )

4-Karşı tarafın kaskosunda ki İ.M.M. teminatının limiti de yetmez ise , tüm teminat limitlerinin ( trafik + imm ) üzerinde kalan miktar için yine araç sahibi ve sürücüye gitmeniz gerekecektir.

Cevaplar için teşekkürler. Kafama takılan bir konuydu bir nebzede olsa rahatladım.

• Hocam kısaca özetleyelim. Kilometresi düşürülmüş bir araç alındı, adamın sattığı km 170000 ancak araçtan 2010 yılına ait LPG montajı faturası ve garanti belgesi var, 2010 yılında 184000 de montaj yapılmış.

Adamın orijinal km'li dediği bilgisayar çıktısı ve oto pazarında yazılan ve arabanın camına konulan kart da duruyor halen araçta, sahibinden.com'dan istenirse aracın kaldırılmış ilanına da ulaşılabilir.

Arabayı alalı 1 sene olacak ve kısa süre önce fark ettim bunu.

Şimdi bu bilgi ve verilerle ne yapılabilir? KM takıntısı olan bir insan değilim ama cidden canım çok sıkıldı.
  • quote:

Orijinalden alıntı: robotica

Hocam kısaca özetleyelim. Kilometresi düşürülmüş bir araç alındı, adamın sattığı km 170000 ancak araçtan 2010 yılına ait LPG montajı faturası ve garanti belgesi var, 2010 yılında 184000 de montaj yapılmış.

Adamın orijinal km'li dediği bilgisayar çıktısı ve oto pazarında yazılan ve arabanın camına konulan kart da duruyor halen araçta, sahibinden.com'dan istenirse aracın kaldırılmış ilanına da ulaşılabilir.

Şimdi bu bilgi ve verilerle ne yapılabilir? KM takıntısı olan bir insan değilim ama cidden canım çok sıkıldı.

hocam elinizde bahsetmiş olduğunuz bilgiler var ise , aracı aldığınız kişiye maddi - manevi tazminat davası açma hakkınız var.

• deger kaybi davasi acar olurda kazanirsaniz, kazandiktan sonra olurda icra yoluyla paranizi alamazsaniz, bana danisin baska turlu hallederiz, benimde o sekilde bir katkim olsun.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: TolgaGürsoy

quote:

Arkadaşlar merhaba ,
    Çok tartışılan bir konu olan , trafik kazası sonrası değer kaybı - kazanç kaybı - eskime kaybı vs. konusunda sizin açacağınız / size açılan veya açılması muhtemel davalar konusunda elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışabilirim. Genel sorularınız hakkında buradan cevap yazabilirim ancak özel sorularınızı burada paylaştıktan sonra p.m yolu ayrıntısını konuşabiliriz.

O kitabı nasıl ezberledin :) Burda 2 ay takıl master yapmış gibi olursun :)

hocam , burada çok başlık gördüm bu konuda , en doğru biçimde buradan ve direk mahkeme aşamasında yardımcı olmaya çalışmak mantıklı geldi .
    Gerçekten büyük hak kayıpları yaşanıyor bu konuda . Boş yere para ödeyenler ve / veya hakkını almayan çok arkadaşımız var .

Araba kiraladığımızda imza atılan sonradan yazılan rakam geçerli mı :)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

quote:

quote:

quote:

Arkadaşlar merhaba ,
    Çok tartışılan bir konu olan , trafik kazası sonrası değer kaybı - kazanç kaybı - eskime kaybı vs. konusunda sizin açacağınız / size açılan veya açılması muhtemel davalar konusunda elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışabilirim. Genel sorularınız hakkında buradan cevap yazabilirim ancak özel sorularınızı burada paylaştıktan sonra p.m yolu ayrıntısını konuşabiliriz.

O kitabı nasıl ezberledin :) Burda 2 ay takıl master yapmış gibi olursun :)

hocam , burada çok başlık gördüm bu konuda , en doğru biçimde buradan ve direk mahkeme aşamasında yardımcı olmaya çalışmak mantıklı geldi .
    Gerçekten büyük hak kayıpları yaşanıyor bu konuda . Boş yere para ödeyenler ve / veya hakkını almayan çok arkadaşımız var .

Araba kiraladığımızda imza atılan sonradan yazılan rakam geçerli mı :)

boş senet olayında mı bahsediyorsunuz sanırım , sıkıntı yaşanabilecek bir durum . bu gibi yerlerden araç kiralama taraftarı değilim hiç bir zaman .
    Hasar olursa başınızı çok ağrıtır bu tarz yerler .

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: robotica

Hocam kısaca özetleyelim. Kilometresi düşürülmüş bir araç alındı, adamın sattığı km 170000 ancak araçtan 2010 yılına ait LPG montajı faturası ve garanti belgesi var, 2010 yılında 184000 de montaj yapılmış.

hocam elinizde bahsetmiş olduğunuz bilgiler var ise , aracı aldığınız kişiye maddi - manevi tazminat davası açma hakkınız var.

Yalnız aracı ben kasko bedelinin biraz üzerinde bir fiyatla aldım, 2. el araç olduğu için fatura da yok, adam ya derse "benden bu meblağa almadı" diye?

• @robotica
    pm attım
  • Faydalı konu, teşekkürler
  • MERHABA ARKADAŞLAR BEN KENDİ ARACIMLA 20 ŞUBAT 2013 DE TARAFİK KAZASI YAPTIM. TİCARİ TAKSİYE VURDUK.BENDE KUSUR %75 KARŞIDAKI TAKSİCİDE YAN KUSURLARDAN KAVŞAKLARA GİRERKEN HIZINI AZALTMAMAK SUÇUNDAN %25 VERMİŞ.TAKSİCİ BENDEN ŞİKAYETÇİ VE DAVACI OLMUŞ. ANLAŞMAYA ÇALIŞTIM ÇOK PARA İSTİYOR.2000 TL ARABASININ DEĞER KAYBI.VE 1 AY DA ARABASIYLA TAKSİCİLİK YAPAMADIĞI İÇİN DE 3000 TL İSTİYOR.TOPLAMDA 5000 TL VERİRSEN DAVADAN VAZGEÇERİM DİYOR.DEDİM BEN BUKADAR VERECEK GÜCÜM YOK. ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞIYORUM.EV KİRA. EN FAZLA 1500 TL VEREYİM DEDİM AMA ADAM ANLAMIYOR.DAVA AÇILACAK YA BEN NE YAPMALIMIYIM.MAHKEMEDE 5000 TL DEN ÇOK MU ÇIKAR.BEN BUNU ÖDEYEMEZSEM HAPSEMİ GİRERİM YOKSA İCRA MI GELİR.AVUKATLARA SORUYORUM KİMİ SİGORTA KARŞILAR DİYOR KİMİ KARŞILAMAZ DİYOR.BEN ŞİKAYETÇİ, OLSAM Mİ ACABA.BU KONUDA BİLGİSİ OLAN VARSA SEVİNİRİM.ARKADAŞLAR Bİ YARDIMCI OLALIM LÜTFEN NE OLACAK NE GİDECEK BİLMİYORUM
  • quote:

Orijinalden alıntı: RONNIE

Değer kaybı değilde benim aklım a şu takılıyor. Olurda aracımızla kaza yaptık diyelim. Ve araç pert duruma çıktı. Ama kasko yok ve hata karşı tarafta olduğıu belirlendi. Bu durumda aracımızın ödemesi bize karşı tarafın kaskosundan m ı alınır yoksa avucumuzu mu yalarız? Ya da araç onarılır mı?

Konuda da gördüğünüz üzere, "Böyle dava olmaz, araç bu bir şekilde alınır" diyenler var. Ancak kendi başlarına geldiğinde yana yana avukat arayacaklardır eminim.
  • faydalı konu magandalara karşıyım arkadaş dayım 3000 km deki arabası %100 yüz karşı tarafın hatası yüzünden 3 parça değişti sol tarafından araba mondeo sıfırı 60000 den aşağıya değil adamın açıklamasıda acelem var napıyım kasko öder böyle mantık yok arkadaş
  • Avukat arkadaşa bende bi şey sorayım;Bu tip davalar avrupa yada bizim ayarımızda ülkelerde varmıdır.İkinci ise araç serviste yapılıyorsa servisin yaptığı orjinal sayılmıyacaksa ne diye sanayide yapılan aynı ayardaki iş için 3 katı fazla para verilir.servise verilen para sanayide yaptırılıp aradaki farkta araç sahibine verilsin.
    Bence en önemlisi bu tip davaların kabul edilmesinin sebebi haddinden fazla avukatın olması.Bir çok meslekte olduğu gibi haddinden fazla meslektaş olunca bu tip olaylarla daha sık karşılaşırız.
  • Bu konuyu ilk kez gördüm. Çok faydalı bir başlık olmuş, Avukat arkadaşa teşekkür ederim. Şimdi, konu çok karışık. Öncelikle değer kaybı yasal bir hak mıdır değil midir ona biraz değineyim.

Bilirkişilerin yanlı olduğu görüşü ve ben Hakim olsam bu davaları hemen reddederdim gibi söylemler gördüm. Arkadaşlar hukuk böyle işlemez. Hakim de bilirkişi de tarafsız olarak, duygularını bir kenara bırakarak karar verir. Hakimle arıyorum kahvede sohbet etsen belki o da sana der ki, böyle bir şey olmaz. Ancak olay ciddiyet kazandığında her iddiayı değerlendirmek zorundadır. Bunlar şahsi kanaatim, katılırsınız katılmazsınız. Yine şahsi kanaatim der ki, kaza sonucu araçta değer kaybı ne olursa olsun her halükarda oluşur. Bu sebepten sigorta sektöründe hizmet veren birisi olarak, değer kaybı tazminat taleplerini haklı bulurum, raporumu da tarafsız olarak tanzim ederim.

Gelelim, bu değer kaybını kim ödeyecek sorusuna. Bence bunu sigorta şirketleri ödemeli. Hatta ödeyecekler. Yakında trafik sigortası genel şartlarına girecek. Hatta bir taslak çalışması yapıldı, buna alt kısımlarda değineceğim. Çok insan gördüm internet ortamında hakkında değer kaybı davası açılan. Hepsine de sigorta şirketinizi de davaya dahil edin dedim. Avukat tutmamak gibi kötü bir alışkanlığımız var maalesef. Ya bir dünya genç avukat var, bence illaki birileri bulunur. Biz nedense kanunları uygulayanlara değil de, kahvede ki Ahmet'e Mehmet'e, fabrikadan arkadaşlara, halı sahadan tanıdıklara güveniriz. Bir Eksper olarak zoruma gidiyor. Adam benim dediğimi değil de ustasının dediğini, acentesinin dediğini referans alıyor. Neyse konu bu değil, şirketler bu değer kayıplarını dediğim gibi ödemek zorundalar. Bildiğim kadarıyla emsal Yargıtay kararları da var. Avukat arkadaş bizi bu konuda daha doğru bir biçimde aydınlatabilir.

Değer kaybı taslağına gelelim. Hazine Müsteşarlığı geçtiğimiz Ocak ayında bir taslak oluşturdu. Genel hatlarıyla şöyle izah edeyim; 3 yaş ve 75.000 Km üzeri araçlarda, onarım maliyeti kaza başına maddi teminatın % 15'ini geçmeyen hasarlarda (2013 için 3.750 TL), yetkili serviste yapılan onarımlarda, ticari rent a car klasik araç dolmuş test aracı antika araçlarda, binek ve hususi kullanım dışı araçlarda, aracın ilk ve tek hasarı dışındaki hasarlarda değer kaybı tazminatının talep edilemeyeceğine dair bir taslak oluşturdular. Bu bence yürürlüğe girmeyecek, çünkü Hukuka aykırı benim nazarımda. Hak arama özgürlüğüne kısıtlama getiriyor. Adamın aracı kaç yaşında kaç Km'de olursa olsun, benim aracımda değer kaybı var diyorsa kim bunu nasıl engellemeye kalkabilir? Dediğim gibi, bence bu değer kaybı hesap tekniği kullanılmayacak ancak trafik sigortası genel şartlarına değer kaybı ödemesi eklenecek. 2014 başı gibi tahmin ediyorum. Ha belki bu taslak aynen koyulabilir veya değiştirilerek de koyulabilir. Ama hiç mi hiç sanmıyorum dediğim gibi. Çünkü bu değer kaybı taslağının amacı şahsi kanaatime göre rent a carcıların değer kaybı tazminat taleplerinin önüne geçmek. Bence bu hesap tutmaz. Ama bekleyip görecez.

Bu raporu kim düzenleyecek derseniz, Eksperler değer kaybı raporu tanzim edebilir, Hazine Müsteşarlığı gerekli izni epey bir zaman önce vermiştir.

Bunların dışında şu an aklımda bir şey yok. Eğer tarafınıza değer kaybı davası açılmış ise, bence yapılması gereken en önemli şey; sigorta şirketinizi hemen davaya müdahil etmek. Bakın hiçbir şeyle uğraşmaya uğraşmaya bu hale geldik. Adama diyorum ki sana 5 bin lira eksik ödemişler, ekspertizini yapayım para da almayacam senden, mağduriyetin giderilsin diyorum, gerek yok, biz anlaştık artık diyor. Adam ağlıyor, aracım şöyle kötü onarıldı böyle kötü onarıldı, ne olacak durumum? Değer kaybı raporu yazalım diyorum, e bunu kimden alcaz? Araç sürücüsüne ve sigorta şirketine dava açacaksın diyorum, belki davaya gerek kalmadan kaybını öderler diyorum, ya ne gerek var kalsın diyor. Bu kadar koyun olmayalım, lütfen. Eğer GERÇEKTEN bir hak mahrumiyetiniz olduğunu düşünüyorsanız, hakkınızı sonuna kadar arayın. E uğraşmadan da kimse kimseye hakkını teslim etmediğine göre. Kaldı ki sigora şirketi sigortalısının karşı araca verdiği hasarı ödüyor da araçta oluşan değer kaybını hangi mantıkla ben ödemem diyebilir? Bunun akla mantığa uygun izahı bence yok. İhtiyari Mali Mesuliyete gerek kalmadan Trafik Sigortası kapsamında bu değer kaybı tazminat talepleri bence ödenmelidir, yakın zamanda işler rayına oturmaya başlayacaktır, sorunsuz ödenecektir. Ha bu arada sigorta primleri de biraz artabilir. Şimdi primler çok yüksek falan diyoruz ama kendimden örnek vereyim, ben aracımı 190 TL'ye sigortalattım. Bana sorarsanız bedava. Bir yıl boyunca verdiği teminatları oku oku bitmez. Bence bedava, ha benim hasar kaydım yok, inşallah olmaz da, o ayrı. Artı ticari araç da değil aracım. Değer kayıpları da dahil edilince bir miktar daha artacaktır primler. Zaten tamamen serbest tarifeye geçildi. Artık şirketlerin avucundayız yani. Yakında şirketlerin internet sitesinden sigorta prim miktarlarını öğrenebileceğiz ama, bu güzel bir gelişme olacak. Neyse konu dağıldı, güzel bir konu olmuş, teşekkürler.

• Merhaba,

24 gün önce, benim de başımdan değer kaybı konusunu gündeme getirecek bir kaza geçti. Trafiğe yeni çıkmış aracımıza, 4.gününde 250 km.deyken sağ yandan vuruldu. Kusur %100 karşı tarafta.

Ben değer kaybının ne kadar olduğunu öğrenmek için bilirkişiler derneğinden tavsiye edilen bir sigorta eksperine aracın değer kaybı tesbitini yaptırdım. Eksperin hazırladığı raporla karşı tarafın sigorta şirketinden bu rakamı talep edeceğim, red edilirsem tahkim komisyonuna başvuracağım.

Merak ettiğim şey; değer kaybı konusuyla ilgili olarak internette, kusurlu aracın trafik sigortacısı ve mağdur araç sahibi arasında geçmiş bir talep-yanıt ilişkisini içeren herhangi bir metne neden rastlayamadığım? Neden bu konu sadece mahkemede sonuçlanmak durumunda olan tazminat davası olarak ele alınıyor?

Çok yakın bir arkadaşım x sigorta şirketinden aynı mağduriyet sonrası 2 ay önce ödeme aldı.

Teşekkürler,

• Öncelikle Herkese Merhabalar ,

Forumda açtığınız konuya istinaden benimde yakın zamanda başıma gelen bir olayı size sormak istiyorum.30 Nisan 2013 tarihinde gece 12 sularında bir ara sokakta geri geri giderken benim kullandığım Peugeot 307 marka araç sokakta park halinde olan Renault Clio marka aracın sağ ön kapısının ortasına hafif bir dokunmuş bulundum.Benim aracımın sol ön tampon köşesine denk geldi ve çok ufak bir çizik oldu o kadar.Açıkcası dikkatsizliğime geldi birazcık,ama sokakta çok dardı. Neyse ben kaçmak yerine aracın sürücüsüne ulaştım hatta uyuyordu kaldırdım o saatte ve arabaları yerinden oynatmadan gayet medeni bir şekilde resimler çekilde birbirimize ihtiyaç olursa diye numaralar verildi ve kaza raporları düzenlendi.Benim Zorunlu Trafik Sigortam bulunmakta sadece. Daha sonra olay yerinden uzaklaştım. 20 Temmuz 2013 günü evime bir zarf geldi,Bir hukuk bürosundan gelen bir zarf bu,içerisinden çıkan yazıda aynen özetleyeyim;

Kaza sonucu Peugeot kullanıcısı 2012 model olan Renault marka aracımıza çarptı ve kaza raporlarındada göründüğü üzere %100 suçlu taraftır. Aracımızın eski değeri etmeyceğinden ötürü "1000 TL" değer kaybına ve aracın tamir süresinde yattığı içinde "225 TL" kazanç kaybına sebep olunmuştur. 1225 TL istiyoruz şu banka hesabına yatırın vs gibi,yatırılmassa hukuki yollardan ve avukatlık masrafları dahil dava açılacaktır gibi bir yazı ulaştı elime. (NOT: CLIO şirket arabası yani RENT a CAR aracı,davayı acıcağı soyleyende Rent a Car firmasının avukatı)

Olay genel şekli itibariyle böyle,ben aracımı yaklaşık 1 ay önce sattım hatta,sizce benim yapmam gereken burada ne olmalı beni bilgilendirmenizi çok rica ediyorum.Ayrıca öğrenciyim hani bu para ödenmezmi illa ödenirde çalışmayan etmeyen biri için çok zor. Yardımlarınızı Bekliyorum.

• Değer kaybı davası gibi bi saçmalık acilen yasaklanmalı...yahu sen bu araç ile trafiğe çıkıyorsan,başına gelebilecek her türlü kazaya hazırlıklı olman lazım.....düşünüyorum da,sen geleceksin,benim aracıma çarpacaksın,hatalı olmana rağmen aracın hasar alıp değer kaybettiği için değer kaybı davası açacaksın bana öyle mi?vururum ulan onu
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.