Şimdi Ara

Trafik Kazası - Değer Kaybı Hakkında. (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
93
Cevap
8
Favori
13.044
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: cosx

quote:

Orijinalden alıntı: deger kaybi

değer kaybı ve ikame araç bedeline ilişkin her türlü sorunuza yardımcı olabilirim.
    Kazasız günler
    www.degerkayip.com

her iki tarafa 50 ,50 kusurlu ise nasıl oluyor?

kaybın %50 sini isteyebilirsiniz bu durumda . Tabi karşı tarafta aynı şekilde kendi aracında ki kaybı sizin sigortacınızdan isteyebilir.
  • İnanmayın arkadaşlar.

Değer kaybı diye bir içtihat oluşmuş değil. Forumlarda, sitelerde bunu gündeme taşıyanların pek çoğu avukat/sigorta eksperi/iş takipçisi. Yaptıkları şey sizi kendilerine çekmek; sonra göstermelik bir rapor hazırlamak. Sonra da bu işten para almak. 2-3 sayfalık rapora 200 lira isteyende var, 1.000 TL isteyende... Kim ne tutturursa...

Bu raporu size aldırttıktan sonra davayı açın diyorlar. Açıyorsunuz. İlk celsede hakim reddedebiliyor.

Reddetmeyen hakimler de bu arkadaşlardan aldığınız evrakı kabul etmiyor. Başka bir bilirkişiye gönderiyor. O bilirkişiler de farklı rakamlar çıkartıyor. Bu arkadaşların verdiği raporda 6 bin lira değer kaybınız var iken hakimin dosyayı gönderdiği bilirkişi 1.000 TL değer kaybı vardır, diyor... Ayıkla pirincin taşını...

Girmişsiniz işin içine, illa alacaksınız parayı değil mi? Bilirkişiye itiraz ediyorsunuz, başka bir tane bilirkişi istiyorsunuz. Başka bilirkişiye gönderiliyor. 2-3 ay sonraki celsede bakıyorsunuz ki, o da ne; yeni bilirkişi değer kaybı yoktur demiş Anlatsam daha sürer de sürer. Sonuçta geçen 2-3 yıl, bir sürü evrak, avukat masrafı... Bıkıp davadan vazgeçiyorsunuz en sonunda..

Değer kaybı öyle iki eksperle bir avukatın söylemiyle alınabilecek bir şey olsaydı; avukatlar hala icra dairelerinde koşturup durmazlardı... Bu yönde içtihat oluşmamışken insanların beklentilerini suistimal edenleri de ayrıca kınıyorum.

• Belash B kullanıcısına yanıt
    T.C.
    YARGITAY
    11. HUKUK DAİRESİ
    E. 2003/7114
    K. 2004/1613
    T. 23.2.2004
    • MADDİ TAZMİNAT DAVASI ( Davalıya Ait Aracın Kaza Sonucu Davacıya Ait Araca Verdiği Hasar Nedeniyle )
    • SİGORTACININ SORUMLULUĞU ( Aracın Onarım Süresince Çalıştırılmamasından Kaynaklanan Kazanç Kaybının Trafik Sigortası Kuvertürü Dışında Kalması )
    • DEĞER KAYBI ( Trafik Kazası Sonucu Araçta Meydana Gelen Değer Kaybının Sigorta Teminatı Kapsamında Kalması )
    • ONARIM SÜRESİNCE KAZANÇ KAYBI ( Trafik Sigortası Teminat Kapsamı Dışında Kalması-Bu Kalemden Sigortacının Sorumlu Tutulamaması )
    6762/m.1301
    ÖZET : Trafik kazası sebebiyle hasar gören aracın onarım süresince çalıştırılamaması sebebiyle oluşan "kazanç kaybı", trafik sigortası kuvertürü dışında kalmaktadır. Mahkemece, araçta oluşan hasarın, aracın değerini olumsuz yönde etkilemesi sonucu meydana gelen "değer kaybının" sigorta teminatı kapsamında olduğuna ilişkin Dairemiz kararları yanlış değerlendirilerek düzenlenen hatalı bilirkişi raporuna dayalı hüküm kurulması ve davalı sigortacının, "kazanç kaybı" nedeniyle oluşan zarardan da sorumlu tutulması bozmayı gerektirmiştir.

DAVA : Taraflar arasında görülen davada Ankara 6.Sulh Hukuk Mahkemesi'nce verilen 09.04.2003 tarih ve 2002/424 - 2003/387 sayılı kararın Yargıtay'ca incelenmesi davalı sigorta şirketi vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi Ata Durak tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:

KARAR : Davacı vekili, davalıların sürücüsü ve zorunlu trafik sigortacısı bulundukları aracın çarpması sonucu, müvekkiline ait aracın ( 134.384.849.- )TL hasara uğradığını ileri sürerek, anılan meblağın olay tarihinden itibaren reeskont faiziyle birlikte davalılardan müteselsilen tahsilini talep ve dava etmiştir.

Davalılar, davanın reddini savunmuştur.

Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davalı sürücünün % 100 oranında kusurlu bulunduğu, davacının ( 31.210.863.- )TL hasar bedeli, ( 100.000.000.- )TL kazanç kaybı olmak üzere toplam ( 131.210.863.- )TL talep edebileceği gerekçesiyle, davanın anılan meblağ üzerinden kısmen kabulüne karar verilmiştir.

Kararı, davalı İ. Sigorta A.Ş. vekili temyiz etmiştir.

Dava, haksız fiilden kaynaklanan alacağın tazmini istemine ilişkindir.

Trafik kazası sebebiyle hasar gören aracın onarım süresince çalıştırılamaması sebebiyle oluşan "kazanç kaybı", trafik sigortası kuvertürü dışında kalmaktadır. Mahkemece, araçta oluşan hasarın, aracın değerini olumsuz yönde etkilemesi sonucu meydana gelen "değer kaybının" sigorta teminatı kapsamında olduğuna ilişkin Dairemiz kararları yanlış değerlendirilerek düzenlenen hatalı bilirkişi raporuna dayanılarak hüküm kurulması ve davalı zorunlu trafik sigortacısının, "kazanç kaybı" nedeniyle oluşan zarardan da sorumlu tutulması doğru olmamış, bozmayı gerektirmiştir.

SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle, davalı sigorta şirketi vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile kararın davalı sigortacı yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz edene iadesine, 23.02.2004 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

• Arabanın yatırım aracı olarak görüldüğü ve çiziğin bile takla muamelesi gördüğü ikinci elimiz olduğu sürece daha çok görürüz bu davaları...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi robotica -- 17 Kasım 2013; 12:50:10 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • edit

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dabaddah -- 19 Kasım 2013; 18:00:20 >
  • quote:

Trafik kazası sebebiyle hasar gören aracın onarım süresince çalıştırılamaması sebebiyle oluşan "kazanç kaybı", trafik sigortası kuvertürü dışında kalmaktadır. Mahkemece, araçta oluşan hasarın, aracın değerini olumsuz yönde etkilemesi sonucu meydana gelen "değer kaybının" sigorta teminatı kapsamında olduğuna ilişkin Dairemiz kararları yanlış değerlendirilerek düzenlenen hatalı bilirkişi raporuna dayanılarak hüküm kurulması ve davalı zorunlu trafik sigortacısının, "kazanç kaybı" nedeniyle oluşan zarardan da sorumlu tutulması doğru olmamış, bozmayı gerektirmiştir.

SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle, davalı sigorta şirketi vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile kararın davalı sigortacı yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz edene iadesine, 23.02.2004 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

burada zaten değer kaybının ödenmesine karar veren mahkemenin kararının bozulduğu belirtilmiş.

Değer kaybı iddiasıyla sigorta şirketinden para istenemez demektedir kısaca...

Hala değer kaybı alınabilir diyorsanız, başka bir yargıtay kararı bulmanız gerekiyor...

kazanç kaybı diyor , doğru okuyalım .
  • • DEĞER KAYBI ( Trafik Kazası Sonucu Araçta Meydana Gelen Değer Kaybının Sigorta Teminatı Kapsamında Kalması )
  • quote:

Orijinalden alıntı: uametin

Ben değer kaybına yönelik içtihat yok demiştim. Siz aksini iddia etmek amaçlı cevap olarak bunu gönderdiniz. Gönderdiğiniz yargıtay kararı da benim dediğimi doğrular vaziyette.

O yüzden değer kaybı dedim. Kazanç kaybı da, değer kaybı da mahkemelerde kesinkes kazanılacak davalar değil. Ve hatta çoğunlukla davalar kabul bile edilmez.

Forumdaki arkadaşları tekrar uyarıyorum; size değer kaybını kazanırsınız, kesinlikle para alırsınız diyenlere itibar etmeyin. Hele hele internet üzerinden eksper/avukat adıyla sizi belli bir ücret karşılığında değer kaybınızı tespit ederiz, bu raporla dava açabilirsiniz diyenlerden de kesinlikle uzak durun.

Bildiğiniz para tuzağı, keriz silkeleme... Başka da bişey değil.

rica etsem kaybettiğiniz bir davadan örnek gönderebilir misiniz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Belash

quote:

Ben değer kaybına yönelik içtihat yok demiştim. Siz aksini iddia etmek amaçlı cevap olarak bunu gönderdiniz. Gönderdiğiniz yargıtay kararı da benim dediğimi doğrular vaziyette.

O yüzden değer kaybı dedim. Kazanç kaybı da, değer kaybı da mahkemelerde kesinkes kazanılacak davalar değil. Ve hatta çoğunlukla davalar kabul bile edilmez.

Forumdaki arkadaşları tekrar uyarıyorum; size değer kaybını kazanırsınız, kesinlikle para alırsınız diyenlere itibar etmeyin. Hele hele internet üzerinden eksper/avukat adıyla sizi belli bir ücret karşılığında değer kaybınızı tespit ederiz, bu raporla dava açabilirsiniz diyenlerden de kesinlikle uzak durun.

Bildiğiniz para tuzağı, keriz silkeleme... Başka da bişey değil.

Sizin canınızı kim yaktı acaba? Ben çatır çatır alıyorum değer kayıplarını sigorta şirketinden, Yargıtay kararını koyan arkadaşın daha kararınını yorumlamayı bilmiyorsunuz. Araç değer kaybı teminat içerisindedir, kazanç kaybı ise dışındadır diyor. Ne olur herkes mesleğini yapsın

• quote:

Orijinalden alıntı: simitci11

Sizin canınızı kim yaktı acaba? Ben çatır çatır alıyorum değer kayıplarını sigorta şirketinden, Yargıtay kararını koyan arkadaşın daha kararınını yorumlamayı bilmiyorsunuz. Araç değer kaybı teminat içerisindedir, kazanç kaybı ise dışındadır diyor. Ne olur herkes mesleğini yapsın

Canımı kimse yakmadı, terbiyesizliğe gerek yok, üslubunuzu düzeltin. Burası bir forum; eğer avukatsanız, sırf avukatların yazabildiği hukuk siteleri var, isterseniz oralarda dolanın. Burada herkes yorumunu katma hakkına sahiptir.

Siz yorumlayın o halde; o paylaşılan yargıtay kararında değer kaybı ödensin diye tek bir ibare var mıdır? Yargıtay'da yüzlerce değer kaybı davası hala temyizde, kaçı sonuçlandı? Bu yönde bir içtihat oluşmuş değil diyorum, beriki var diyor... Çatır çatır aldığınız, emsal olabilecek yargıtay kararlarınız var mıdır?

Forumlarda görüyoruz; sizin gibi avukatlar/eksperler millete "çatır çatır alırız, şu kadar ödemek zorundalar, kesin alıyoruz" diyerek uyduruk bir dilekçe, uyduruk bir raporla milleti mahkemelere sürüklüyorlar. Şu masraf, bu masraf diye alabildikleri kadar para cukkaladıktan sonra artık 1 sene olur, 2 sene sürer belli bir müddet geçtikten sonra da davayı kaybediyorlar. Ya yerel mahkeme reddediyor ya da iş temyize kadar gidiyor vesaire vesaire...

Şu ana kadar bu konuda bahsedilen değer kaybı mottosuyla para alabilen bir insan evladını, şahsen görmedim. İki yeğenim dahil sayısı 20'yi geçen avukat arkadaşım var, sulh hukuk hakimi akrabam var. Kaç defa konusu döndü; bir Allah'ın kulu da olabilir, alınabilir demedi. Bu yönde henüz içtihat oluşmamıştır kısmı ortak ifadeleriydi.

Çatır çatır alıyorum'u reklam olarak söylediğinizi düşünüyorum. Ama benden size püf noktası, eğer avukatsanız; cafcaflı bir web sitesi açmadan forumlardan müşteri (esasında müvekkil diyor avukatlar) düşüremezsiniz.

Herkes işini yapsın diye boşuna demedim. Değer kayıpları mahkemelerden ziyade sigorta tahkim komisyonunda, hakemler aracılığıyla görülür. Normal mahkeme yolundan usul farklıdır Ve 40.000 TL ye kadar kararları kesindir ve temyiz yolu kapalıdır. MAddi olarak bir beklentim yok sadece insanları yanlış yönlendiriyorsun. Sanırım bu kapak da size güzel uyar.
  • Bende merak ediyorum
    mesela bir araca çarptıktan sonra 2 kapısı değişti ve biz karşı tarafa değer kaybı öde
    dik
    o araç satılırken normal piyasa fiyatından satıldı yada aynı araç ciddi bir kaza yaptı kendi kusrundan 2 kapı gene değişti
    bu durumda bizim ödediğimiz değer kaybı 'nın geri ödemesi olur mu
    yada aracın satılırken ne kadar zarar edeceğini kim bilecek belki adam kazasız olanla aynı fiywata satacak

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • simitci11 S kullanıcısına yanıt
    arkadaşım sen iyi misin? hep terbiyesiz bir üslupla yazıyorsun hem de okuduğunu anlamaktan aciz... kapak ne demek ya hu? kaç yaşındasın? ilkokul çocuğuna mı anlatıyoruz bunları... konuda bahsi geçen değer kaybı davası. bak bir daha tekrar ediyorum; değer kaybı davası. baktın mahkemelerde içtihat yok, kıvıramadın; sigorta tahkim komisyonu deyip kuyruğunu kurtarma telaşına düştün...

sigorta tahkim komisyonu, sigortalı ile sigorta şirketi arasındaki anlaşmazlıkları çözer. sigorta şirketleri de değer kaybına taraf değiliz diye sıyrılır vesaire vesaire... avukatım o tahkim komisyonu kararlarını araştırdı; bir tane değer kaybı kararına denk gelmedi... velev ki öyle olsun; madem aldığınızı söylüyorsunuz çatır çatır, bir kaç tane tahkim komisyonu kararını paylaşın da biz de nerede hata yaptığımızı bilelim.

paylaşırsanız işte o bana kapak olur. ama paylaşamazsanız bu da size iyi bir kapak olur. öyle boş boş kek düşürmeye çalıştığınız ayan beyan anlaşılır.

• quote:

Orijinalden alıntı: TolgaGürsoy

quote:

Arkadaşlar merhaba ,
    Çok tartışılan bir konu olan , trafik kazası sonrası değer kaybı - kazanç kaybı - eskime kaybı vs. konusunda sizin açacağınız / size açılan veya açılması muhtemel davalar konusunda elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışabilirim. Genel sorularınız hakkında buradan cevap yazabilirim ancak özel sorularınızı burada paylaştıktan sonra p.m yolu ayrıntısını konuşabiliriz.

O kitabı nasıl ezberledin :) Burda 2 ay takıl master yapmış gibi olursun :)

Alıntıları Göster

O kitabı nasıl ezberledin :) Burda 2 ay takıl master yapmış gibi olursun :)

haaarrr

• quote:

arkadaşım sen iyi misin? hep terbiyesiz bir üslupla yazıyorsun hem de okuduğunu anlamaktan aciz... kapak ne demek ya hu? kaç yaşındasın? ilkokul çocuğuna mı anlatıyoruz bunları... konuda bahsi geçen değer kaybı davası. bak bir daha tekrar ediyorum; değer kaybı davası. baktın mahkemelerde içtihat yok, kıvıramadın; sigorta tahkim komisyonu deyip kuyruğunu kurtarma telaşına düştün...

sigorta tahkim komisyonu, sigortalı ile sigorta şirketi arasındaki anlaşmazlıkları çözer. sigorta şirketleri de değer kaybına taraf değiliz diye sıyrılır vesaire vesaire... avukatım o tahkim komisyonu kararlarını araştırdı; bir tane değer kaybı kararına denk gelmedi... velev ki öyle olsun; madem aldığınızı söylüyorsunuz çatır çatır, bir kaç tane tahkim komisyonu kararını paylaşın da biz de nerede hata yaptığımızı bilelim.

paylaşırsanız işte o bana kapak olur. ama paylaşamazsanız bu da size iyi bir kapak olur. öyle boş boş kek düşürmeye çalıştığınız ayan beyan anlaşılır.

İşinizi yapın! Ben kimseye buradan bir şey vadetmedim. Sağa sola da saldırmayın komik oluyor.

• quote:

Arkadaşlar merhaba ,
    Çok tartışılan bir konu olan , trafik kazası sonrası değer kaybı - kazanç kaybı - eskime kaybı vs. konusunda sizin açacağınız / size açılan veya açılması muhtemel davalar konusunda elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışabilirim. Genel sorularınız hakkında buradan cevap yazabilirim ancak özel sorularınızı burada paylaştıktan sonra p.m yolu ayrıntısını konuşabiliriz.

merhabalar
    4-5 ay önce bir taksi bana çarptı ve %100 suçlu bulundu.aracım 2012 modeldi ve şoför kapısı değişti yan kapım işlem gördü
    ben şu durumda ne yapabilirim acaba
    yani nereye başvurmam yada dava açmam gerekiyor
    şimdiden teşekkür ederim
  • aob_hatay kullanıcısına yanıt
    Konuyu bir exper ile görüşmenizi tavsiye ederim.
    Geçmiş olsun.
  • quote:

Örnek karar istemişsiniz. Mail adresinizi özel mesajdan yazın lütfen, en az 5 tane karar gönderirim size. Sadece siz değil, örnek karar isteyen herkes özel mesaj yoluyla bana ulaşabilir. Buradan paylaşmak istemiyorum sonuçta tarafların izni olmadan bir paylaşım yapmak doğru değil.

Sigorta Tahkim Komisyonundan değer kaybınızı 3-4 ay gibi kısa bir sürede oldukça ekonomik yollardan alabilirsiniz. Hem hasara sebep olan araç sahibini de zor duruma düşürmemiş olursunuz. Sonuçta değer kaybının trafik sigortası kapsamında olduğu Yargıtay içtihatlarıyla belirlenmiştir. Trafik sigortası kapsamında ödenmesi gereken ve gerçek zarar kalemi arasında olan değer kaybını ödemek sigorta şirketlerinin sorumluluğundadır.

Kazanç kaybını (aracın tamirde geçen ve kullanılamadığı gün sayısı kadar ticari&ekonomik&kullanım kaybı) ödemek sigorta şirketlerinin sorumluluğunda değildir. Bu tür kazanç kaybı talepleri, hasara sebep olan araç maliki ve sürücüsünden talep edilebilmektedir. Ancak, sigorta şirketlerinin özel uygulamaları sebebiyle bu araç kullanamama süresinde uzama gerçekleşmisşe bu takdirde bu kazanç kaybı sigorta şirketlerinden talep edilebilir görüşündeyim. (Bu konuda, yani kazanç kaybının sigorta şirketince ödeneceğine dair örnek herhangi bir karar bildiğim kadarıyla bulunmamaktadır)

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.