Şimdi Ara

Trafo regüle ediyorum kondansatör bağlayınca voltaj yükseliyor-yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
3.310
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Tüm forumdaşlarıma saygı selamlar. Elimde bir adet 42 volt trafo vardı, trafoyu sargısını düşürerek regülesiz hali ile 15 volta düşürdüm. Çıkışına da regüle edebilmek için 1 tane KBPC5010 kodlu köprü diyot bağladım ve diyotun dc çıkışınada 25v 680uf 8 adet paralel kondansatör bağladım (trafo 600 watt sağlam olsun diyerek). Buraya kadar her şey normal ancak kondasatörler bağlanınca voltaj 15 volttan 23 volta yükseliyor. köprü diyotu değiştirdim voltaj yine aynı.Kondansatörler devreye girince voltaj 6-7 volt yükseliyor. Yüke binince düşer dedim ve bir tane amfiye bağlayıp amfinin 2 kanal ortak çıkışına bridge olarak 30cm kuvvetli bir bas bağladım. ancak sesi açtığım halde voltaj 18 19 volttan aşşağı düşmedi ve amfinin besleme katı yandı..Sonuç olarak bir türlü voltajı düşüremedim. Şimdi size sormak istediğim acaba nasıl bir regüle devresi yapmam lazım ki votlaj yükselmesin. Yaptığım regüle sisteminde voltajın yükselmesi imkansız deniyor ama nasıl oluyorsa voltaj 7-8 volt yükseliyor. sizce ne yapmam lazım acaba problem nerede ? Teşekkürler.

• hocam köprü diyot ac yi dc ye donusturur ancak donsuturdugu dc salınımlıdır. Ve kapasitorlerde bu salınımlı dc gerilimin en yukse olduğu gerilim degerinde sarj olurlar. yani 220 ac de nasil 310 volt varsa senin elde ettiğin salınımlı dc dede 21 volt var
  • quote:

Orijinalden alıntı: Fus Ro Dah

hocam köprü diyot ac yi dc ye donusturur ancak donsuturdugu dc salınımlıdır. Ve kapasitorlerde bu salınımlı dc gerilimin en yukse olduğu gerilim degerinde sarj olurlar. yani 220 ac de nasil 310 volt varsa senin elde ettiğin salınımlı dc dede 21 volt var

Bak bunu bilmiyordum vesselam. El elden üstün demişler. Şimdi sonuç olarak benim voltaj yükselmesini engellemek için yapmam gereken nedir ? Verilen cevap, cevaplar için çok teşekkürler.
  • quote:

Orijinalden alıntı: leaderbig89

quote:

hocam köprü diyot ac yi dc ye donusturur ancak donsuturdugu dc salınımlıdır. Ve kapasitorlerde bu salınımlı dc gerilimin en yukse olduğu gerilim degerinde sarj olurlar. yani 220 ac de nasil 310 volt varsa senin elde ettiğin salınımlı dc dede 21 volt var

Bak bunu bilmiyordum vesselam. El elden üstün demişler. Şimdi sonuç olarak benim voltaj yükselmesini engellemek için yapmam gereken nedir ? Verilen cevap, cevaplar için çok teşekkürler.

zener diyot yada trafonın sarımlarını degistirmeyi deneyebilrisin. benim tavsiyem zener diyottan yana olur.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: leaderbig89

quote:

zener diyot yada trafonın sarımlarını degistirmeyi deneyebilrisin. benim tavsiyem zener diyottan yana olur.

Peki zener diyot devreye nasıl uygulanacak ? Teşekkürler.

• Köprü diyot ve kondansatörle sadece ac gerilimi dc'ye çevirip filtre etmiş olsun nerede bunun regülesi?
    Kullanacagın gerilim ve akım gereksinimine uygun regüle devresi yaparak çıkış gerilimini stabil hale getireceksin Ayrıca trafo watt gücün epey yüksek oldugundan güzel bir regüle devresi yapman gerekecek

örnegin şekildeki devre ile iyi bir sogutma ile 30A civarı bir akım alınabilir

• quote:

Orijinalden alıntı: berke2011

Köprü diyot ve kondansatörle sadece ac gerilimi dc'ye çevirip filtre etmiş olsun nerede bunun regülesi?
    Kullanacagın gerilim ve akım gereksinimine uygun regüle devresi yaparak çıkış gerilimini stabil hale getireceksin Ayrıca trafo watt gücün epey yüksek oldugundan güzel bir regüle devresi yapman gerekecek

örnegin şekildeki devre ile iyi bir sogutma ile 30A civarı bir akım alınabilir

Cevabınız için çok teşekkür ederim. Elktronik bilgim sadece oto müzik sistemlerini montaj yapmak, birkaç devre elemanını tanımak ve lehim yapmakla sınırlı olduğundan bir türlü çözemedim gitti. Bu arada üstteki bir mesajda arkadaç zener diyotla bu işin olabileceğinden bahsetti o işlem daha basit olmaz mı veya en basit 40 amper nasıl elde edebilirim ? Teşekkürler.

• Tek başına zener diyotla bu işi çözemezsin, çıkış akım çalışmasını güç transistörleri üzerinden saglar,rgerilim regüle işlemini zener diyot ile yapabilirsin (yukarıdaki devreden çok fark olmayacaktır)
    40A oldukça yüksek bir akım iyi bir sogutma gerekecek ve çıkış uçlarını kısadevre edilmesi anında devrede sigorta kullanılmamışsa devrede komponent kayıpları yüksek olacaktır. (40A için yukarıdaki devreye en az 2 adet daha transistör eklemelisin )
  • quote:

Orijinalden alıntı: berke2011

Tek başına zener diyotla bu işi çözemezsin, çıkış akım çalışmasını güç transistörleri üzerinden saglar,rgerilim regüle işlemini zener diyot ile yapabilirsin (yukarıdaki devreden çok fark olmayacaktır)
    40A oldukça yüksek bir akım iyi bir sogutma gerekecek ve çıkış uçlarını kısadevre edilmesi anında devrede sigorta kullanılmamışsa devrede komponent kayıpları yüksek olacaktır. (40A için yukarıdaki devreye en az 2 adet daha transistör eklemelisin )

İlginiz ve cevabınız için çok teşekkür ederim. Bu devreyi biraz kurcalayıp dediklerinizi uygulamaya çalışıcam. Çok sağ olun Teşekkürler.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.