Şimdi Ara

Trafosuz voltaj düşürmek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
16
Cevap
0
Favori
17.502
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

220 V u trafosuz bir şekilde 110 - 140 v civarında bir voltaja nasıl dönüştürebiliriz? kondansatörle 12v a indiriyorlar acaba bu şekilde 110 - 140 v civarında bir voltaja düşürebilirmiyiz?

• Gereken voltajın dalga şekli önemli değil ise yüksek ters voltaj dayanımı olan bir diyot ile yarım dalga doğrultma yaparsanız yarım sinüs dalga şekline sahip 110 voltunuz olur.

Yine dalga şekli sorun değil ise Amerikan malı bir 220/110 dönüştürücü de gördüğüm teknik aynen lamba dimmerlerindeki bir devre ile pot yerine trimpot koyarak voltajı trafosuz 110 volta dönüştürmek şeklindeydi.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Sozuak

Gereken voltajın dalga şekli önemli değil ise yüksek ters voltaj dayanımı olan bir diyot ile yarım dalga doğrultma yaparsanız yarım sinüs dalga şekline sahip 110 voltunuz olur.

Yine dalga şekli sorun değil ise Amerikan malı bir 220/110 dönüştürücü de gördüğüm teknik aynen lamba dimmerlerindeki bir devre ile pot yerine trimpot koyarak voltajı trafosuz 110 volta dönüştürmek şeklindeydi.

çalıştıracağım alet yaklaşık 600-700w lık bir şey diyotu bende düşündüm ama alternatif bir şey bulabilir miyim diye düşünüyorum :(
  • Triyaklı dimmer devresi ile kalıcı mıknatıslı mutfak robotu çalışıyordu mesela. Aynen avizelerdeki dimmer devresi ama ekstradan şebekeye parazit yapmasın diye filtresi vardı. Pot yerine trimpot bağlayın. 110 Volt elde ettiğiniz noktayı sabitleyin. Uygun güçlü triyağı da soğutucuya bağlayın. Avuç içi kadar alet 1000 watt cihazları çalıştırıyordu.
  • Yukarıdaki açıklamamı iyi okuyun. Amerikan malı ve güçlü 110 volt aygıtları çalıştırabilen 220/110 dönüştürücüyü AMERİKALILAR YAPMIŞ ve bende zamanında şemasını çıkartıp kullandım. Sonuç gayet başarılı idi adamlar bilmiyor da biz mi biliyoruz bu aletin işe yarayıp yaramadığını.

Birde dimmer ne ayarı yapıp lambanın daha kısık yanmasını sağlıyor bir söylerseniz sevinirim.
  • arkadaslar oncelıkler herkese slm olsun izmir ksk den ...
    bende 2x75 vatt ıle calısan bır anfım var bunu sızın dedıgınız turden bısı trafo kullanmadan nasıl calıstırırım şema resım gıbı bılgılere ıhtoyacım var simdiden saygılar ...
  • Elektrik çarpar yalıtımlı bir sistem olmadan olmaz.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    SMPS Düşük Voltaj Sorunu
    5 yıl önce açıldı
    Hangi Voltaj Regülatörü
    3 hafta önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: kenakord08

quote:

Orijinalden alıntı: japon_japon

arkadaslar oncelıkler herkese slm olsun izmir ksk den ...
    bende 2x75 vatt ıle calısan bır anfım var bunu sızın dedıgınız turden bısı trafo kullanmadan nasıl calıstırırım şema resım gıbı bılgılere ıhtoyacım var simdiden saygılar ...

2X75 volt olmalı sanıyorum... Watt değil.. Her neyse... Trafosuz sistem Ancak SMPS ile mümkündür. veya Trafo ile olur.. Bunun Haricindeki Dimmer gibi sistemlerle kesinlikle olmaz..

cevabın ıcın cok tesekkur ederım peki bu SMPS 2X75 volt nasıl yaparım devre seması varmı acaba elınızde yada kaynak bır adres te oılabılır
  • Selamlar.
    Hocam , bu 2 devre de 2x75VDC ile çalışan bir ampliye çerez gibi gelecektir. Çünkü bu ampli mono ise min. 500W olmalı !
    Arkadaşımızı ancak toroid bir trafo ile sağlam bir köprü ve kondansatörler paklar. Aksi halde kW lık smps yapması gerekecektir. Ki bu da epey zorlar sanırım.
    Saygılar.
  • bendeki anfi siteryo bır anfıdır .
    devre seması ıcın tesekkurler
  • quote:

Orijinalden alıntı: Sozuak
    Birde dimmer ne ayarı yapıp lambanın daha kısık yanmasını sağlıyor bir söylerseniz sevinirim.

Sinüs dalganın eşik değer altında kalan bölümünü keserek güç,akım azaltılıyor.
    Hala 220V oluyor dimmer çıkışı.
  • Hayır öyle değil dalga şekli sinüs olduğunu biliyorsunuz. Sinüsün pozitif kısmını elealalım. Triyakın iletime geçme noktasını ne kadar yüksek seçerseniz sinüsün o kadar ilerisinden iletime geçer yani yükselen kenarının bir kısmını keser. Dalga şekli kare dalgaya dönüşür. Her iki alternanstada iletime geçilen alanların geometrik alanı voltajla doğru orantılıdır. Yani alan azalınca ortalama voltaj da düşer. Böylelikle gerilim kontrolü olur ama dalga şekli bozulur.

Trafosuz voltaj düşürmek

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sozuak -- 14 Mart 2012; 21:14:18 >
  • Ek olarak;
    Bu tür bir regülasyon ile 110Vdc elde elde etmek isteniyorsa kıyılmış olan sinüs sinyalin kesinlikle 110V maximum geğeri geçmemesi gerekiyor.Aksi halde tam tepe noktasından kıyılmış bir 220V sinyali (RMS değeri 110V olmasına rağmen) doğrultursanız elde edeceğiniz voltaj 311Vdc olacaktır.Amfiyi bu yöntem ile beslemek istiyorsanız çok önemli bir nokta...

Bu tür bir regülasyon ile izolasyon sağlanamayacağından kesinlikle önermiyorum , çözüm trafo..
  • saolun bılgılerınız ıcın arkadaslar ben turafo almaya karar verdım ...... saygılar
  • zaten şemalarda trafolar var :)
  • Geribesleme ilave edilebilir , büyük bir sorun değil. Ancak trafonun sürülme şekli push-pull dur. Half-bridge veya full-bridge değil. Bu sebeple ( ki eski model cihazlarda genellikle yaygın olan push-pull çıkışlarda ) çift NPN veya bazı istisna durumlarda da çift PNP kullanılır.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.