Şimdi Ara

Trafosuz voltaj arttırma

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
8.263
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Saygıdeğer forum üyeleri size danışmak istediğim bir konu var şimdi biz yüksek voltajıu alıp regüle edebiliyoruz peki düşük voltajı arttırabiliyor muyuz? 3,5v güneş panelinden akü şarj etmek istiyorum. Biliyorum saatler sürer şarj etmek ama yine de yapmak istiyorum. Diyotla voltaj katlayıcı devre gördüm ama verim alınmıyordu yanlış hatırlamıyorsam. Şimdi bana dc-dc (tafosuz) yükseltici regülatör önerebilir misiniz?

• Oto amfiler için tasarlanmış dc yukselteçlere bir göz atabilirsiniz, ya da eski bir mosfet oto amfinin güç katını bu iş için kullanabilirsiniz.
  • mustyyyyy kullanıcısına yanıt
    intetnette aradım da pek düzgün bir şey bulamadım direk hazır devre satılıyor. acaba verebileceğiniz bir örnek var mı?
  • 1 voltta yarı iletkenler bile iletime geçmez. Ama evet dediğiniz yapılan bir şey. En basitinden 12vdc 220vac'de dönüştürülüyor. 5v usb çıkışı ile şerit led besleniyor vs.
  • geçenlerde amfi şemalarını incelerken 320volt adlı sitede birkaç tane görmüştüm ama bu devreler amfi katıyla beraber tasarlanmış, biraz ustalık ister ama devreyi ayıklayarak sadece dc to dc konverter şekline çevirebilirsiniz.
  • ben 1v demedim ki 3,5 volt 2 tane var seri bağlayınca 7v ediyor. @kimyasalatik
    teşekkürler bir bakayım. @mustyyyyy
  • quote:

Orijinalden alıntı: Hesher

ben 1v demedim ki 3,5 volt 2 tane var seri bağlayınca 7v ediyor. @kimyasalatik
    teşekkürler bir bakayım. @mustyyyyy

Çok özür dilerim, başka bir konuda 1v yükseltmek istiyordu da arkadaş oraya kaymış kafam sanırım.

Mesela,http://www.eleccircuit.com/wp-content/uploads/2012/07/3v-to-5v-step-up-converter-with-undervoltage-lockout.jpg

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Trafosuz voltaj düşürmek
    13 yıl önce açıldı
    Priz voltajı 250V üstünde
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Evet çok teşekkürler bunun gibi bir şey lazımdı sanırım bundan 2 tane işimi görecektir.
  • Hesher kullanıcısına yanıt
    Aceleyle bulmuştum, sıkıntı amper ise bu daha iyi gibi.

http://cds.linear.com/image/5565.png
  • Benim için sorun entegre adıydı bu işlerde biraz yeniyim de. Lt serisini biraz araştırıp yapacağıma uygun bir entegre almak istiyorum. Entegreye karar verdikten sonra devre bulabilirim sanırım. Tekrar teşekkür ederim.
  • Ekteki devre ile 4 ampere kadar çıkış alınabilir.. R2 direnci olan 2 k çok turlu trimpot olarak konulursa çıkışta 5-25 volt aralığında ayar yapılabilir...

Trafosuz voltaj arttırma
  • kenakord kullanıcısına yanıt
    devre çok hoşuma gitti ancak bir yere kafam takıldı. vout=1,23*r1/r2 demiş ancak min veya max değer belirtmemiş. bu dirençler hangi değer aralığında değer alabilir? bir de bunun verimi tahmini olarak ne kadardır? yukarıdaki 100 micro h nedir? bir de son olarak dirençler üzerinden akım geçecek mi yani watt değerleri önemli mi? 1/4wlık kullanılabilir mi?
  • quote:

Orijinalden alıntı: kenakord

Ekteki devre ile 4 ampere kadar çıkış alınabilir.. R2 direnci olan 2 k çok turlu trimpot olarak konulursa çıkışta 5-25 volt aralığında ayar yapılabilir...

Trafosuz voltaj arttırma

Bir şey de ben sorayım, o iki direnç arasındaki oran sabit olduğu sürece kafamıza göre takılabilir miyiz ? R1/R2 3 olacak diyelim istediğimiz voltajda. 300ohm/100ohm veya 600k/200k hepsi çalışır mı ? Aralık belli mi ?

• quote:

Orijinalden alıntı: kimyasalatik

quote:

Orijinalden alıntı: kenakord

Ekteki devre ile 4 ampere kadar çıkış alınabilir.. R2 direnci olan 2 k çok turlu trimpot olarak konulursa çıkışta 5-25 volt aralığında ayar yapılabilir...

Trafosuz voltaj arttırma

Bir şey de ben sorayım, o iki direnç arasındaki oran sabit olduğu sürece kafamıza göre takılabilir miyiz ? R1/R2 3 olacak diyelim istediğimiz voltajda. 300ohm/100ohm veya 600k/200k hepsi çalışır mı ? Aralık belli mi ?

hayır takılamazsınız. ohm kanuna göre dusunurseniz direnc dustukçe akım artacaktır. dolayısı ile siz ürettiğiniz gücü cıkısta degil devrenin kendi içinde harcarsınız. cıkıs 12 volt olduguna gore 3 ohma 1 ohm koyarsanız 12 volt cıkıstan 12/4= 3 amper cekersiniz. 3k ya 1 k koyarsanız 3ma çekersiniz. çekersinizden kastım bu akımları koydugunuz dirençler üzerinden akıtırsınız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi toyer -- 23 Nisan 2014; 23:54:30 >

entegrenin datasheetind 3 amper switching yapabileceği yazıyor. 12 voltta nasıl 4 amper akıtabilir?
  • quote:

Orijinalden alıntı: toyer

entegrenin datasheetind 3 amper switching yapabileceği yazıyor. 12 voltta nasıl 4 amper akıtabilir?

Uygulamalarda maksimum 4 amper alıyorum... hemde uzun süreli yük altında... sorun yok
  • Dirençler 1/4 watt olması yeterlidir ... çıkış voltajında kullanılan değerler uygulanan voltaj oranına göre bu şekilde olmalıdır
  • Kolay gelsin... iyi günlerde kullanın
    12x4 48 watt yapar. 48/5= 9.6 amper. akım salınımınıda yuzde 20 desek 10.5 amper yapar. yani entegrenin içinden 10.5 den daha fazla akım geçiyor demektir.
    durum buyken bunu yapabiliyorsa eğer entegre 12 volt 4 amper bir güç kaynagi için cok maliyetsiz bir devremiz oldu demektir.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.