Şimdi Ara

Transistör seçimi beyz direnci parlaklık sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
1.643
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • 3 aydır ledlerle hobi devreler kurmaya çalışıyorum.Ancak geliştirdikçe sorunlarım artıyor.
    İnternette 2voltluk 20ma lik 3 seri direnci 12 voltluk güçkaynagına baglandıgında 300 R direnç takılması gerektigi hesabını yaptım.Ve devreyi proteusta çizdigimde aşagıdaki ilk resimde 19.4 ma akım çektigi görülüyor.Buraya kadar sorun yok ve ledler burda maksimum parlaklıkta yanıyor.
    2. resimde ise 555 ve 4017 den oluşan bi led devresi var.Devreye 12 volt veriyorum ama devrede 4017 nin VDD ucunu isis kendisi baglıyor ve sanırım 5 volt olarak alıyor ve isiste 4017nin sagdaki pinlerinde voltaj 4,60 olarak gözüküyor.Ama Ben devreyi boardda kurdugumda ve 4017 nin VDD bacagına 12 volt verdigim halde nin 1 nolu pinini ölçtügümde pin aktifken board üzerinde 3.80 volt gözüküyor.Oysa ben 11 falan gözükecegini umuyordum.Bunun sebebi ne olabilir?
    Bu uygulamalarımın ardından aşagıda gibi tek transistörle 30 tane led sürmek istiyorum.Yani 10x3lü seriden oluşak ve bu 10 tane seri birbirine paralel bağlancak.Ancak ben sadece bi tane 3 lü sürdügümde isiste o üçlünün akımının 16.4 oldugunu görüyorum.Oysa ledler normal olarak yansaydı ilk resimdeki gibi akım degeri 19-20 falan oluyor ve en iyi parlaklıkta yanıyordu..Ve board üzerinde de bu entegreli devreyi kurdugumda parlaklıklarının azaldıgını görüyorum.Proteusta beyze baglı dirençleri kaldırsam bile 17ma yi geçmiyor.Ve neticede ledler biraz kısık yanıyor.Sorularım şunlar:
    1-)10tane böyle 3 lü seriyi yanı toplamda 30 ledi sürmek için hangi transistör kullanmalıyım ve beyz direncim ne olmalı?
    2-)Ledlerin bu şekılde entegreli devrelerde transistörle sürülse bile parlaklılarının biraz azalması normal midir?Yada parlaklıgı artırmam için 300 R direncini degiştirmekten başka çözüm varmı?
    3-)TIP122 transistörü kullansam olurmu?TIP122 güçlü bi transistör oldugu için mutlaka o gücü elde edecek
    kadar led kullanmam şartmı ?Bu transistörle sadece 1 tane led sürülemezmi?
    4-Ve en önemli en merak ettigim sorum şu:Şimdi bu transistörlerde beyz direnci hesaplanırken beta akım kazancı falan bilnmesi ve collektör akımı bilinmesi gerekiyor.Farzedelim collektöre 3 tane her biri 20ma olan ledi seri baglayıp bu seriyede bir tane 300ohm direnç taktık diyelim.Bunu yaptıgımda ben collektör akımını 20ma mı kabul edecem yoksa 3 led oldugu için 20x3=60ma mi alcam.Proteusta ben collektör akımını ölçtügüm zaman 2 .resimdeki gibi 16 ma gözüküyor.Demekki 20 ma kabul edicez.Sordugum bi kaç kişi kaç led varsa o kadar led sayısıyla çarpmamı söyledi.Ne yapmalıyım sizce arkadaşlar.Ya da akım sabitleyici bi devreyle bu ledleri hangi transistörle nasıl sürebilirim.Akım sabitleyici devre de bulamadım

[/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AQustiC -- 20 Ağustos 2009; 14:04:36 >

• Slm ,

Mümkün olduğu kadar Transistör kullanırken BC 547 kullan,

Gelelim Problemine 3 Adet led için kullanacagın direnç verdigin voltaj degerlerine göre 330Rkullanacaksın ancak devrende bir hata yapmışın Transistörün beyzini 12 voltda 1K kullanacaksın yoksa ledlerin kısık bir ışıkta yanacaktır,

Transistörün beyzini bir Su vanası gibi düşünün bunun direncini ne kadar düşürürseniz Su o kadar çok akar nekadar Dirençini büyültürseniz O kadar Az akacaktır Siz 4K7 kullanmışsınız bunu degiştirin 1K ile hemen Ledlerin Parlak yandıgını göreceksiniz,
    Takıldıgın bir şey olursa yaz yardımcı olurum,

kolaygelsin
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.