Şimdi Ara

TRT 4K HDR Yayına başladı. (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
252
Cevap
4
Favori
18.499
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Hands0meJack

Benim takıldığım nokta Philips tvde bu kanala göre renk ayarı yapınca öteki kanallarda etkileniyor bu sefer onlar renk kaybediyor, sadece bu kanala nasıl ayar yapıcam

HDR yayından, normal yayına geçince, tv'nin otomatikman ölçeklemesi gerekiyor. Yani normal kanala geçince, hdr parlaklığının otomatikman normal kanalın video özelliklerine ölçeklenmesi( scaling ) gerekiyor.

Çeşitli ayarları deneyin, böyle değişimi tv kendi kendine yapamıyorsa, tv'niz bu ölçekleme işlemini yapamıyor demektir.

• serkanguzel_ kullanıcısına yanıt
    Denedim evet az bir fark oldu

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: jujuuu

Sabahleyin italya macinin tekrari vardi. Tv nin dahili tuner i hdr hlg gibi bir sey yazdi sag ustte ve topa dikkat ettim , ilk gunkunden oldukca iyiydi

Muhtemelen tv nin dahili tunerinden daha kabiliyetli bir box ile yayin daha iyi olabilir

Bu arada italya macinin canli yayininda kesin bir sorun vardi demektir cunku o gun izlenecek gibi degildi. Sanirim duzeltmisler, yani karsilikli bosuna tartistiniz

Bu arada yine 4K ama oled olmayan bir tvde de baktim komsuda, kirici olmak istemem ancak oled olmayan tv de bu tip bir yayin her nedense cok sey kaybediyor, teknik gerekcesini bilmiyorum

Maclarin tekrar yayinlari ile canli yayinlar arasinda bir fark mi var ki "saat 4 te test ederim" gibi seyler yazdiniz ? Bant genislikleri ile ilgili farklar mi var ? Cunku sabah da tv hdr hlg yazdi 4K kanalina gecince

Valla hiç sormayın. Millet hdr canlı yayınla ilk defa karşılaşınca, sanki bilerek( kasıtlı ) yanlış bilgi veriyorum algısına kapılıp, gereksiz yere polemiğe girip tartışma yaşanmasına neden oldular.

İlk İtalya maçında ve dünkü maçlarda, hdr seçiminde ben sorunsuz izledim. Tabi Dreambox Two uydu cihazının hdr seçimleri ile izledim.

Tv'lerin durumuna gelince; bende LG'nin 55" ve 65" Oled tv'leri var. Aynı marka, 2020 ve 2021 model LG tv'nin iki farklı ekranında hdr yayın izlerken, 55" olanında doygunluk aşırı yükseliyor. Bir haftadır epeyce denemeler yaptım düzeltemedim. Yani anlatmak istediğim, aynı marka, son teknoloji iki tv'nin hdr yayın esnasında birinin yayını sıkıntı çıkarıyorsa, diğer marka tv'lerde hdr konusunda ne gibi sıkıntılar vardır, tek tek incelemeden, karşılaştırma yapmadan kolayca anlaşılmaz.

Oled tv'lerin en büyük avantajı, her bir piksel bağımsız bir şekilde ölçekleme işlemine girmektedir. Bu da görüntü kalitesine olumlu etki yapmaktadır. Yukarıda mesajı olan, MacrosDH nick'li üyemiz bu farka değinmişti.

Maçların canlı yayını ile bant yayını arasında mutlaka fark olur. Şöyle ki; banda kaydedilen yayın, işlemden geçirilerek, boyut küçültmesine tabi tutulabilir. Ki, büyük yayıncıların tamamı, ayrılan frekans içinden yayını rahat akıtabilmek için bu işlemi yaparlar.( Encode dediğimiz işlem )

Encode edilmiş video'lar ile ham( yani canlı yayındaki video ) video'lar arasında, ham video'lar lehine mutlaka fark olur.

Yayıncı ham video'ları genellikle feed frekansı üzerinden 4;2;2 renk örneklemesi ile stüdyo cihazlarına alır. Time shifting( zaman kaydırma, zaman bükücü ) işlemi uygulayarak, 4;2;0 renk örneklemeli olarak regular frekansa gönderir.

Feed'ten gelen 4;2;2 'nin amacı, regular yayıncıya ekstra kalite marjı sağlamak içindir. Çok teknik konulardır, daha fazla detaya girip te, kullanıcıları sıkmak istemem.

Hasılı kelam; benim kullandığım ekipmanlarla ilk günkü maçta sıkıntı yoktu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serkanguzel_ -- 13 Haziran 2021; 15:2:54 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Bilgisayar Teknisyeni

Bunsekilde seçenekler çıkıyor

GigaBlue cihazda; 28 nm'luk, Broadcom'un BCM7252s no'lu, 4K yayınlar için demode olmuş diyebileceğimiz bir işlemcisi var. Bu işlemciyi official kaynaklardan araştırdığım kadarıyla, donanım tabanlı hdr desteğinin bulunduğu hakkında bir bilgiye ulaşamadım. Muhtemelen donanım tabanlı hdr desteği yok yani...

Broadcom 'un BCM7218X işlemcisinde donanım tabanlı hdr desteği var. Bu işlemcili uydu cihazı henüz yok sanırım. Emin değilim. Belki de vardır. Araştırmak lazım.

Linux e2 yazılım hazırlayanlar, BCM7252s donanım tabanlı hdr desteğinin olmadığını biliyor olmalı ki, bu özelliği "Bt.2020NCL" seçimi ile e2 yazılıma koymuşlar. Yani yazılım tabanlı( software based ) bir destek sağlanmaya çalışılmış.

Gerisi; Bt.2020NCL seçiminde, hdr canlı yayın var iken, ne kadar performans alıyorsanız, odur yani... Daha ötesi için şimdilik başka bir yorumda bulunamıyorum.

Canlı hdr yayın esnasında, değişik seçimlerle kırmızılık sorununu gidermeye çalışın. Başarılı olursanız, ayarlarınızı buradan paylaşın. Belki diğer üyelere katkısı olur.

• serkanguzel_ kullanıcısına yanıt
    Anladım hocam ozaman o ayarda kalsın şuan canlı yayın var ama maç başlamadı bir sıkıntı yok şuan maç başlayınca da bakayım ozaman paylasirim çok teşekkür ederim hocam ilginiz için

• quote:

Orijinalden alıntı: serkanguzel_

GigaBlue cihazda; 28 nm'luk, Broadcom'un BCM7252s no'lu, 4K yayınlar için demode olmuş diyebileceğimiz bir işlemcisi var. Bu işlemciyi official kaynaklardan araştırdığım kadarıyla, donanım tabanlı hdr desteğinin bulunduğu hakkında bir bilgiye ulaşamadım. Muhtemelen donanım tabanlı hdr desteği yok yani...

Broadcom 'un BCM7218X işlemcisinde donanım tabanlı hdr desteği var. Bu işlemcili uydu cihazı henüz yok sanırım. Emin değilim. Belki de vardır. Araştırmak lazım.

Linux e2 yazılım hazırlayanlar, BCM7252s donanım tabanlı hdr desteğinin olmadığını biliyor olmalı ki, bu özelliği "Bt.2020NCL" seçimi ile e2 yazılıma koymuşlar. Yani yazılım tabanlı( software based ) bir destek sağlanmaya çalışılmış.

Gerisi; Bt.2020NCL seçiminde, hdr canlı yayın var iken, ne kadar performans alıyorsanız, odur yani... Daha ötesi için şimdilik başka bir yorumda bulunamıyorum.

Canlı hdr yayın esnasında, değişik seçimlerle kırmızılık sorununu gidermeye çalışın. Başarılı olursanız, ayarlarınızı buradan paylaşın. Belki diğer üyelere katkısı olur.

Alıntıları Göster

Hocam iyi günler. Samsung 50nu8000 var sahili uydu alıcı ile kullanıyorum. TRT 4K da yapmamız gereken bir ayar var mıdır ? Şu an bakıyorum. Hdr otomatik algılıyor fakat TRT 1 HD sanki daha canlı hdr+ var onu da aktif etmeli miyim edersem cok cansız oluyor görüntü

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Görüntü düzelmiş gayet iyi şu an.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Bir iki tik daha renkli olmali.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: FaefuL

Hocam iyi günler. Samsung 50nu8000 var sahili uydu alıcı ile kullanıyorum. TRT 4K da yapmamız gereken bir ayar var mıdır ? Şu an bakıyorum. Hdr otomatik algılıyor fakat TRT 1 HD sanki daha canlı hdr+ var onu da aktif etmeli miyim edersem cok cansız oluyor görüntü

Alıntıları Göster

Merhaba, TRT 4K kanalında iken, görüntü ayarlarından hdr seçimini aktif edin. Ya da otomatikte bırakın.

Otomatikte bırakmanız daha doğru olur. Çünkü normal kanala geçince, tv kendi kendini normal yayına ölçeklemesi gerekiyor.

TRT 4K'dan gelen video içeriği ne ise, otomatik seçimde tv kendini o ayara otomatik olarak ölçekleyeceği için, hdr+ seçmeniz bir işe yaramaz. O seçimler daha ziyade, tv'de hdr+ video, film vs izlerken, özel olarak seçilmesi gereken seçimlerden biridir.

• İtalya maçında iğrenç bir 4k yayını vardı şimdi açtım ingiltere maçını yukarda hlg hdr acıldı uyarısı verdi tv modeli lg ve götüntü şuan çok iyi insallah bozmazlar
    TRT 4K HDR Yayına başladı.

• 77 inç CX OLED ile doğru HLG HDR maç yayını alıyorum. Maç öncesi sonrası fazla doygundu renkler ama. Umarım kalıcı olur HLG.

• Evet sonunda düzeltmişler HDR MERHABA aktif 👏 👏 👏

• keşke geçmeselermiş yav. yüzler kırmızı pembe. görüntü puslu karanlık. saha yeşili bile yeşile benzemiyo. trt1 den devamke.

• chnd kullanıcısına yanıt
    Ayarları kurcalaynca oluyor bende bu durumdan çok rahatszdım

• Emre7492 E kullanıcısına yanıt

3 gündür kurcalamadığım ayar kalmadı. sanırsam benim tv'im buradakilere kıyasla (grundig) dandik olduğundan yayını güzel alamıyorum. hdr yokken cok iyiydi trt 4k

• chnd kullanıcısına yanıt
    Benimki Philips 8505

• Şu an ki maç yayınında;

Trt 4k'dan, Trt 1'e geçince; Trt 1'in görüntüsü parlak ve futbolcunun formasındaki kırmızı renk, patlamış derecede kırmızı ise, Tv'niz, görüntüyü, hdr 'den normal yayına ölçekleyemiyor demektir.

Tabi Trt 1'de görüntü parlak ve renkler de patlak kalınca, Trt 4k'nın görüntüsü size karanlık geliyor gibi hissedebilirsiniz. Bu sizleri yanıltmasın.

Hasılı; bu konu başlığında taa ilk mesajından itibaren belirttiğim üzere, hdr'de kullandığımız ekipmanların kalitesi belirleyici olmaktadır.

• quote:

Orijinalden alıntı: serkanguzel_

Merhaba, evet. Dreambox Two modeli uydu cihazı kullanıyorum. Cihazdaki s922x işlemcinin donanım tabanlı HDR desteği var.

Alıntıları Göster

Teşekkürler , peki konumuz dışında ama Türksat 5A bu ay aktif edileceği söylenmişti bakan tarafından.

3A ve 4A yerine 5A dan mı tv izleyeceğiz.

uydu alıcısına nasıl 5A yı tanıyabiliriz , böyle bir durum varsa uydu değişimi konu açıp tarif edebilir misiniz , böyle bir düşünceniz var mı.

• 
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.