Şimdi Ara

TSMC, yeni nesil A14 süreç teknolojisinde High-NA EUV makinelerini kullanacak (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
60
Cevap
1
Favori
1.102
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
    İntel 20A isimlendirmesi 2nm üretim sürecini kast etmiyor. 20A=3 nm. 18A süreci 1.8 nm değil ikinci nesil 3 nm sürecine verilmiş isim. Samsung ve TSMC 3 nm hacimli üretme kapasitesine sahip, satışa hazır sürece geçtiler. İntel daha yeni aldığı cihazlar ile hızlıca yakalayıp geçmeye çalışıyor ama hemen olan şeyler değil vakit alıyor ister istemez. Yılların tembelliğinin ve EUV cihazlara ihtiyacımız yok kibrinin cezasını çekiyor.

İntel'e dava açsan kazanamazsın çok kurnaz bir hile. Desen ki gerçek hayattaki 10 nm sürecine İntel 7 diye isim katmış, 7 nm üretim sürecinde üretilmiş izlenimi verdi ona göre aldım desen elin boş çıkarsın mahkemeden. İntel'in açıklaması; ben 7 nm işlemci demedim, İntel 7 süreci dedim. Rakamı görüp atladınız hemen. 20A işlemci dedim, 2 nm ile üretiliyor demedim. İntel 4 süreci dedim 4 nm ile üretiliyor demedim. İntel 3 adlandırması verdim 3 nm ile üretiyorum demedim insanlar kafalarında kurmuş diyecek. Halbuki geri kalmışlığını bu rakam ve harf oyunlarıyla bertaraf etmeye çalışıyor. 20A adını duyan 2 nm Angstrom süreci SANIR. Ama işte yalancının mumu yatsıya kadar misali 13 ve 14 serisi elinde patladı. Öyle bir itibarı sarsılacak ki önümüzdeki günlerde bir daha böyle cakallıklar yapmaya öd yemeyecek. Zamanında masa altından AMD ye yaptığı gayri ahlaksız ticaret oyunlarından dolayı 1.6 milyar dolar ceza yemişti. Neyseki bu sefer müşteri kaybedecek, para yerine katılır ama müşteri güveni giderse geri dönüşü olmaz.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• hakki.sert H kullanıcısına yanıt
    Video içeriği ile alakası yok hocam. Chatgpt ile baştan temiz bir çeviri yaparsanız adamın ne demek istediğini net anlarsınız.

• Ben 2nm olduğunu sene başındaki gazete haberlerinden hatırlıyorum. Kendim yorumlamadım yani. Haberi yapan mı yanlış anladı, yoksa kasıtlı mı yaptılar bilemiyorum.

Ben zaten o haberi ciddiye almamıştım. Feci gıcık kaptım intelden. Bilgisayarlar yıllar geçtikçe işe yaramaz bir hale geliyor. Bunlar da Apple'ın telefonlara yaptığı gibi sattıktan sonra frenliyor mu yoksa microsoft üreticilere kıyak olsun diye frenliyor mu bilemiyorum. O nedenle windows'a dönmeyi sürekli erteledim.

20A'nın 2nm olduğu fikrine nereden kapılmışım araştırıp geliyorum hemen. Kendime not tutmuştum 1 sene sonra takip bunu, bunlar 7nm bile üretemez 1 senede dediğimi hatırlıyorum.

Şöyle bir link var Ocak ayından: https://www.donanimhaber.com/intel-tsmc-nin-2nm-surecini-kullanacak-peki-ama-neden--173567

• Calude çevirisi:

Intel Adlandırma Hızlandırıldı

Intel artık oyunun kurallarını beğenmiyor, bu yüzden bir duyuru yaptı: Kuralları değiştirdi. Intel'in son Intel Accelerated etkinliğinden aslında bazı ilginç şeyler çıktı, ancak üzerinde durmamız gereken asıl konu, mevcut düğüm adlandırma kurallarının en iyi ihtimalle öznel olduğu ve en kötü ihtimalle... Bu aslında Intel CEO'su Pat Gelsinger'ın Intel Accelerated etkinliğini açarken kullandığı zihniyetin aynısı, tabii milyar dolarlık bir CEO için daha kibar bir ifadeyle.

10 nanometre, birimler ve sayı içerdiği için nesnel bir ölçüm gibi görünebilir, ancak bu yaygın bir tuzaktır. Birimler ve sayılar her zaman bir anlam ifade etmez, özellikle pazarlama işin içine girdiğinde. Anlam, Intel, TSMC, Samsung ve fabrikası olan diğer şirketler arasında farklılık gösterebilir. Eski megahertz efsanesi veya sekiz çekirdekli FX işlemcilerin kanıtlayacağı gibi, daha iyi sayıya sahip olan şirketin bu konuda övünmesi için önemli bir motivasyon var. Daha iyi, sayısal değeri açısından pozitif veya negatif yönde olsun, bir yolunu bulup en iyisi olduğunu iddia edecekler.

Tarihsel olarak, sözde en kötü sayıya sahip şirket, işlemci isimleri ve saat hızlarında olduğu gibi, bunun yerine farklı bir sayı seçecektir. Tamamen alakasız bir haberle, Intel'in yeni bir adlandırma şeması var. Evet, nanometreleri bırakıyor ve bunun yerine tüm sayıları bir kategori aşağı indirerek TSMC'nin sayılarıyla dikkat çekici bir şekilde eşleştiriyor. Hadi bunun hakkında konuşalım.

Bu açıklama, Intel'in 10 nanometre, 14 nanometre adlandırmalarını ve bunlara eklenen çeşitli artıları ortadan kaldırmaya dayanıyor, çünkü bu artık Intel'i iyi göstermiyor. Bu değişikliği yapmak için bazı geçerli nedenler var ve Intel bunları açıklıyor. Ana neden, x nanometrenin artık eskisi gibi bir anlam taşımaması. Tekrar ediyorum, bu artık kesinlikle nesnel bir ölçüm değil ve tüm fabrikalar bu sayının kendi süreçlerine nasıl uygulanacağına kendileri karar veriyor.

Bu, tüketici için çok kafa karıştırıcı çünkü kimse aslında bundan bir değer elde etmiyor ve sadece performansa bakmak zorunda kalıyoruz. Bu iyi, eğer herkes sadece performansa bakmak zorunda kalırsa bu kesinlikle bize fayda sağlar. Ancak sayıların daha üniform bir şekilde bir şey ifade etmesi güzel olurdu.

Claude özeti:

1. Intel, işlem teknolojisi adlandırmasını değiştiriyor:
    • 10nm Enhanced SuperFin artık "Intel 7" olarak adlandırılacak
    • 7nm "Intel 4" olacak
    • 7nm+ "Intel 3" olacak
    • Daha sonra "Intel 20A" ve "Intel 18A" gelecek (A = Angstrom)

2. Bu değişikliğin nedenleri:

• Nanometre ölçeği artık gerçek fiziksel boyutları yansıtmıyor
    • Intel, rakiplerinin (özellikle TSMC) adlandırmasıyla daha doğrudan karşılaştırılabilir olmak istiyor

3. Yeni teknolojiler:

• RibbonFET: Intel'in yeni transistör mimarisi (FinFET'in yerini alacak)
    • PowerVia: Arkadan güç dağıtımı teknolojisi
    • EMIB ve Foveros: Gelişmiş paketleme teknolojileri

5. Zaman çizelgesi:

• Intel 7: 2021 sonunda tüketici ürünlerinde, 2022 başında veri merkezlerinde
    • Intel 4: 2023'te ürünlerde
    • Intel 3: 2023 ikinci yarısında hazır
    • Intel 20A: 2024'te hazır
    • Intel 18A: 2025'te (Intel burada üretim liderliğini geri kazanmayı hedefliyor)

6. Eleştiriler:

• Bu adlandırma değişikliği, Intel'in rakiplerinin gerisinde kaldığı algısını değiştirmeye yönelik bir pazarlama hamlesi olarak görülüyor
    • Yeni adlandırma sistemi hala subjektif ve karışık olabilir

Genel olarak, Intel teknolojik ilerleme kaydetmeye devam ediyor, ancak adlandırma stratejisindeki bu değişiklik bazı eleştirilere yol açıyor. Performans karşılaştırmaları, bu yeni adlandırmaların gerçek değerini gösterecektir.

• Amerikada yazılan cezalara da güvenmem ben. Adamlar göstermelik kulağını çekiyor, öbür taraftan parayı geri koyuyor cebine. Diğer ülkelere sopa gösteriyor yani. Bak kendi markama ceza yazdım, size de yazabilirim ses etmeyeceksiniz diye.

Ama satışlar düşünce asıl cezayı o zaman görecekler. Helal olsun tsmc'ye. cpu fabrikasına işlemci satacak adamlar. Benim fabrikam olsa utancımdan dışarı çıkmaya utanırdım. Ben başta yanlış anlamışımdır sanıyordum ama ciddi ciddi işlemcileri tsmc'ye ürettirecekmiş bunlar. Sonra da beraber yaptık diye anlatıcak.

Kendince tsmc'nin rolünü arka plana atıp işlemciyi kendi üretmiş gibi anlatacaklardır. Bana kalsa üstünde hiç intel yazmasın, doğrudan TSMC yazan versiyonu üretilsin ben onu alırım. intel'e mecburiyetten göz yumuyordum. Yaptığı pislikler ortaya çıkınca haksız olmadığımı görüyorum. Belalarını buluyorlar sonunda.

Benim en illet olduğum şey aldığım bir ürünün zamanla yavaşlatılması. Bunu gördüm mü o firmayı kara listeye alıyorum.

Yani diyorum ya rakamlar yanıltıcı kurnazca. İlk bakışta 2nm üretim süreci anlarsın. Sonra bakarsın ohoooo İntel daha 7 nm ye yeni geçmiş 2024 yılında. İrlanda Leixlip Fab34 fabrikasında. En gelişmiş fabrikası ve yönetim hissesini başkalarına satmış bile. Tabi 7 nm fabrikayı ne yapsın elden çıkaracak. ASML den en teknolojik cihazları aldı ya yönünü 3 ve aşağısına çevirecek. 2025 ve sonrasında ama bir sıkıntı çıkmazsa. Vicdanlı bir hakim olsa niye ismini İntel 20A yerine 12700K süperfin by mavisine kurban olduğum koymadın. Müşteriye 2 nm Angstrom sürecini çağrıştıracak tilkice isim kattın diye.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-6F372EC04 -- 31 Temmuz 2024; 20:24:39 >
    Hocam bu çeviri ile okuduğum İngilizce alt yazılar tutmuyor. Çok fena İntel'e giydiriyor medeniyet sınırlarında. Gpt-4 var mı?

İkiside Amerika şirketi biraz daha ceza vermekte eli korkak davranmamış ama tam hakkı değil. Mafya vari ahlaksızlıklarla şirketi iflas eşiğine getirmiş.

• Ben cs2 filan oynamadığımdan o zaman kaça çıkar sıcaklık hayal edemiyorum. Muhtemelen aşırı ısınacaktır. Ama hayatta öyle bir oyun oynamayacağım için sorun yok.

Ben normal internet tarayıcısında dolaşırım, word-excel kullanırım, Pdf dosyalarla ilgilenirim bir de arada photoshop ile resim düzenlemem gerekir. İstediğim de çok bir şey değil. Isınmasın, ses yapmasın, pili çok gitsin. Bu devirde bunu yapmak zor mu? Muhtemelen benim işime intel'in verebileceği gücün onda biri gerek. Bu senaryoda işlemci verimli olarak çalışıp bilgisayarı sakin sakin akıcı çalıştıramaz mı?

Verdiğiniz tablolarda 60w yazıyor, 100w yazıyor. Altı üstü yapacağımız 3-5 web sitesine ve excel tablosuna bakmak. 60w ile ne yapacak bu bilgisayar? Oyun filan istemiyorum zaten. Sanki onca şirket oyun mu çalıştırıyor bilgisayarında. Liseli çocuklara çıkar 100w-150w çeken işlemci, uçanı kaçanı vursunlar. Bana gerekmiyor öyle bir şey. 300 tane işlemci listelemişler, 1 tanesi de m1'e rakip olamıyor mu? 299 tanesi oyun oynatsın, tek bir tanesi de m1'e rakip olsun. m3-m4 demiyorum. 4 sene önce aldığım m1'e rakip olsun başka bir şey istemiyorum adamlardan.

Yaşlanmışım artık, karman çorman tablolarla uğraşmak istemiyorum. Tüm o tablolara baktıktan sonra elime bilgisayarı aldığımda ateş gibi yanıyorsa, olur olmadık fan açıyorsa neye yaradı onca tablo ile uğraşmam. Sonunda kazık yemeyeceğimi bilsem tüm tabloları gene inceleyeceğim de güvenmiyorum adamlara.

intel yeni bir bilgisayar çıkardığında hemen testlerine bakıyorum ama fişe takılı testlerine değil. Fişten çekilmiş, batarya kullanan testlerine. Uçan kaçan işlemciler fişten çekince bir anda kedi yavrusu oluyor. m1'i fişe takılı ezen işlemci fişten çekince süt dökmüş kedi yavrusu oluyor. Fişte kullanacak olsam masa üstü alırım. notebook aldığıma göre evin içinde rahat dolaşmak istiyorum. 2-3 sene sonra 1 saat açık kalamayan pili ölmüş bilgisayarla bakışmak istemiyorum.

Ben neredeyse günün hiç bir anında fişe takılı bilgisayar kullanmıyorum. Bir kere alıyorum şarjdan 1 gün boyunca bir daha kablo görmüyorum. Intel'in önünde bir sürü örnek var. Cep telefonları var, tabletler var, apple m1-m2-m3-m4 var. Casusların varsa m5'i, m6'yı da biliyorsundur. Çok mu zor m1'i yakalamak. 4 yıl geçmiş. En ufak utanma yok adamlarda. Hala cambazlık peşinde. 10nm olacakmış da 7nm'ye rakip olacakmış. Bok olursun 10nm ile m1'e rakip. Kızdırdılar beni akşam akşam. Düşündükçe sinirim bozuluyor. Elinde binlerce adam var, milyon dolarları var utanmadan piyasaya 300 tane işlemci sürmüş tek biri m1'e rakip değil. İşlemci model numarasının sonuna E koymuş, K koymuş TE koymuş, F koymuş, G koymuş say say bitmez. 300 tane işlemci üretmiş m1 çıktıktan sonra.

Sonunda TSMC'ye işlemci yaptıracakmış da bir umut işe yarar bir şey çıkar diye bekleyeceğim. tsmc'yi de darlayıp projeyi rezil etmezlerse bu sefer adam gibi bir windows bilgisayar ortaya çıkacak gibi. Sakın sağına soluna elinizi sürmeyin de adamlar bildiği gibi baştan sona üretsinler. Şurasını da biz yaptık diyeceğiz diye elinizi sürmeyin. Adamlar sizin gibi kazma değil, yıllardır yaptıkları işler ortada.

arm'lerden de güzel haberler duyuyorum ama onu kullanacağıma macos'da kalmak daha mantıklı gibi. Bu sene belli olur windows mu devam edeceğim, macOS da mı kalırım.

• Intel'in yeni işlemcileri görünmeye başlamış. Surface serisinde ilk çıkışı yapıyorlar.

Surface Pro 10 for Business

Surface Laptop 6 for Business bilgisayarları iki yeni intel işlemciyi kullanmış.

Core™ Ultra 5 processor 135H,

Core™ Ultra 7 processor 165H, NPU, AI Boost

https://www.microsoft.com/library/errorpages/smarterror.aspx?correlationId=$(cvToken)

Surface dünyada çok tutulmasa da fanatikleri bayağı var. Intel için güzel bir şans olmuş. wintel dayanışması sürüyor.

Bu arada Mac mini m4'de 3nm olduğu için el kadar olabilir diyorlar. 3nm'nin neden önemli olduğu Mac mini m4 küçücük boyutlu pc çıkınca daha çok belli olacak bence.

Apple'ın telefonlarda pilden kısıp cihazı inceltmelerine karşıyım ama masa üstü pc kasasını küçültmelerini destekliyorum.

• Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt

1 ay doldu, sayılı günler çabuk geçiyor. Yeni işlemcilerle birlikte hisseler tavan yapmıştır dedim ama bugün %8 dolar bazında düşmüş. Tüm hisseler düşmüş aslında ama intel de fırsatı kaçırmamış onca düşüşün üstüne bir %8 daha çakılmış. 7nm işlemciler çok da hisseleri etkilememiş galiba. Bizim 7nm sizin 4nm'yi döver diyorlardı ama daha büyük ses getiren haberler duymadım.

Hisseler tam çıkıyor gibi yapıp geri tokatlamış yatırımcıları. Adamlar zaten tokatlanmaktan perişan olmuş, artık çıkar derken odunu kafalarına indirmiş.

2 firmanın hisse grafiğini ekliyorum. Tahmin edin, hangisi intel? :)

TSMC, yeni nesil A14 süreç teknolojisinde High-NA EUV makinelerini kullanacak

Benim yazdığım mesajın neresinde borsa ve hisse lafı geçiyor?

Yazdığım mesajı/mesajları okudun mu?

Okuduysan anladın mı?

Anladıysan borsa/intel hissesi ne alaka?

Borsaların nasıl çalıştığı hakkında hisse fiyatlarının ne zaman neye göre değiştiği hakkında bir bilgin var mı?

Ciddi ciddi Lunar Lake iyi gelince (bağımsız incelemeleri bekliyoruz hala) intel hissesinin fırlayacağını mı düşündün?

Lunar Lake işlemcilerin intel'in toplam operasyonları arasında nasıl ufak bir yer kapladığı, ne kadar "niş" bir alan olduğunun farkında mısın?

Hakkında "zor durumda" lafları çıkmış, daha yeni 20 bin kişiyi işten çıkarmış, onlarca ürün gurubu olan bir devin niş piyasaya hitap eden bir tek ürününün iyi gelmesi ile birlikte hisseye ait genel havanın bir anda tümüyle değişeceğini mi düşündün ciddi ciddi?

Sana samimi tavsiyem borsa işine girme. Bu bakış açısıyla orada üzerler seni TSMC, yeni nesil A14 süreç teknolojisinde High-NA EUV makinelerini kullanacak 

Boşuna kendini yorup cevap veriyorsun hocam, hayatında hiç borsada yatırım yapmış mı. Borsada işleyiş nasıl olur, jeopolitik riskler haber akışları borsayı nasıl etkiler, bu konuda en ufak bilgisi var mı desen sıfır. Hisse düzeltme yaparsa ve ciddi düşüş gösteririse, bu şirketin kötü gittiği, batışa süreklendiği anlamına mı gelir veya yeni seri ürün çıkarınca hisse fiyatı mı yükselir. TSMC, yeni nesil A14 süreç teknolojisinde High-NA EUV makinelerini kullanacak 

Grafiğe bakılırsa TSMC daha sert hareketler yapmış, oynaklık Intel hissesine göre daha fazla. Ben borsada ne hisseler gördüm, 2-3 yıl yatay gitmiş, düşmüş sonra bir anda 8-10 kat giden. Bist100'de MIATK, ISBTR, QNBFB gibi mesela, bence borsaya girsinler hocam, tavandan alıp tabandan satarlar. TSMC, yeni nesil A14 süreç teknolojisinde High-NA EUV makinelerini kullanacak 

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 4 Eylül 2024; 12:18:22 >

• Cpt. Miller kullanıcısına yanıt

Sen yakın zamanda borsadan iyi kazanmıştın değil mi hocam. Bereketi bol olsun harcaması keyifli olsun.

Bilen adamın hali başka oluyor TSMC, yeni nesil A14 süreç teknolojisinde High-NA EUV makinelerini kullanacak 

Bunlara bu işi biraz öğret yahu TSMC, yeni nesil A14 süreç teknolojisinde High-NA EUV makinelerini kullanacak 

Sağol hocam, devasa paralar kazanmadım ama kazandım elbette, riske girmeyi sevmem sağlamcıyım biraz. Bu yüzden çok fırsatlar kaçırdım, güvenip onlara yatırım yapsaydım, o zaman iyi kazandım diyebilirdim. Borsa hatayı affetmez, çok dikkatli olmak lazım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 4 Eylül 2024; 19:34:52 >

Tamam niş ürüne çıkarmış ama sonuçta çıkardığı her ürün kapasitesini belli eden ve gelecekte umut var mı yok mu belli eden ürünler.

şimdi sen gidip işlemci fabrikası kurup sonra işlemciyi tsmc'ye yaptırıp üstüne intel yazarsan hisse senetlerinde de oynama olması normal.

Sonuçta borsa ile uğraşan adamlarda zehir gibi akıllı insanlar. Neyin gerçekten iyi, neyin göz boyama olduğunu fark ediyorlar. Sen-ben fanatiklik yapıp reklamların büyüsüne kapılabiliriz ama milyon doları olan adamlar senin bir kelimenden notunu veriyor. Sen istediğin kadar "biz yeni makine aldık, 1.4 çıkaracaz valla-billa" de, yer mi bu adamlar.

Herkes bizim kadar duygusal yaklaşmıyor markalara.

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.