Şimdi Ara

TSMC, yeni nesil A14 süreç teknolojisinde High-NA EUV makinelerini kullanacak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
60
Cevap
1
Favori
1.102
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • TSMC, yeni nesil A14 süreç teknolojisinde High-NA EUV makinelerini kullanacak
    TSMC, ASML’nin yeni High-NA EUV litografi makinelerine şimdiye kadar mesafeli davrandı ve diğerleri gibi yeni araçlara geçme konusunda aceleci davranmadı. Ancak firmanın gelecek planları rayına oturmaya başlıyor ve merkeze High-NA EUV litografi makinelerini alıyor.

Dünyanın en büyük bağımsız yarı iletken üreticisi olan TSMC, High-NA EUV litografi makinesi yol haritasını açıkladı. Firma, gelecek nesil A14 süreç teknolojisini 2027 yılının 3. çeyreğinde, geliştirilmiş A14P teknolojisini ise 2028’de piyasaya sürmeyi planlıyor. Aktarılanlara göre TSMC, bu süreçlerde High-NA EUV litografi makinelerini kullanacak. Hatta ilgili ilk dalga satın alma planlarının da yapıldığı belirtiliyor.

TSMC, yüklü miktarda High-NA EUV ekipmanı alacak

ASML'nin son teknoloji High-NA EUV temeli TwinScan EXE:5000 litografi makinelerinin tanesi yaklaşık 400 milyon dolara satılıyor. Ancak bu makinelerde parasını verip teslim alma gibi bir süreç bulunmuyor. Her firmanın (TSMC, Samsung, Intel) üretim standardı ve planları farklı ve dolayısıyla makinelerin de buna göre kalibre edilmesi gerekiyor. ASML, gerekli kalibrasyonların ardından 2027 yılına kadar TSMC’ye bu makineleri teslim etmiş olacak. TSMC ise birkaç ay boyunca makineleri test edecek.

Bununla birlikte aktarılanlara göre TSMC, ASML’nin eni High-NA EUV makineleri için en büyük sipariş hacmine sahip müşterisi olacak. Elbette net sipariş sayılarını kesin olarak bilmek pek mümkün değil ancak raporlara göre TSMC, 70 birimlik bir satın alım gerçekleştirecek. Bu da ASML’nin yalnızca TSMC’den 25-28 milyar dolar arasında bir gelir elde edeceğini gösteriyor. Ancak genelde endüstride bu tip ticaretlerde önemli indirim ve pazarlıklar yapılmakta. TSMC’nin halihazırda mevcut 3nm üretim hatlarının 2026’ya kadar dolduğu belirtiliyor. 2nm üretim ise 2025 yılının sonunda seri üretime başlayacak. Yeni nesil A14 (1,4nm) sürecinde ise TSMC’nin 2026’da risk deneme üretimine geçmesi bekleniyor.

Ayrıca Bkz.ABD, şimdiye kadarki en güçlü süper bilgisayarı inşa edecek

Bilmeyenler için High-NA EUV litografi makineleri, mevcut EUV makinelerine kıyasla 1,7 kat daha küçük transistör üretimi sağlayarak çip yoğunluğunu 2,9 kat artırabiliyor. ASML'nin Twinscan EXE High-NA EUV litografi makineleri, 2nm'den daha küçük yeni nesil süreç teknolojileri üretmek için hayati önem taşıyor.

Kaynak:https://www.tweaktown.com/news/99611/tsmc-will-use-asmls-next-gen-high-na-euv-machines-for-a14-process-node-in-q3-2027/index.html

• Ben 2 ay kadar önce buralarda (2 yıldır bildiğim ve 1 yıldır da burada hep yazdığım gibi) "yeni arrow lake işlemcileri intel 2nm ve tsmc 3nm basılacak" yazdığımda, bana mesajından açıkça anlaşıldığı üzere bu konularda en ufak bir bilgin olmadığı bariz olduğu halde şunu yazabilmiş ve kolaylıkla beni yalancılıkla suçlayabilmiştin:

Bu olaydan sonra buralarda gördüğün yoğun yazılardan arrow lake 8+16 zarlarının TSMC tarafından 3nm basılacağını öğrenip geçen günlerde de bana şunu yazabilmiştin.

2 ay önce bilginin hiç olmadığı bir konuda konuşup bana büyük bir özgüvenle yalancı dedikten çok kısa bir süre sonra hiç utanmadan yukarıda yazdığın altını kırmızı ile çizdiğim şeyi hem de bana yanıt diye yazabiliyorsun idris. 

Bilgi düzeyin bu idris. Halin bu. Beni bu kadar kolay yalancılıkla suçlayabilip köşeye sıkışınca da çaresizlikten taramalı tüfek gibi hakarete başvurabiliyorsun. Merak etme hepsinin ekran görüntüsü tek tek aldım. 

Bu konuda:

https://forum.donanimhaber.com/amd-ryzen-9-9900x-oyun-performansinda-ryzen-7-7800x3d-nin-gerisinde-kaliyor--159176769

ve özellikle bu mesajda hepsini ispatlı yazdım gösterdim idris.

https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/159190547

Hatta o konuda muhtemelen gece uykusuz kalıp sana verdiğim kanıta yönelik olarak şu EFSANE mesajı bana yanıt diye yazabilmiştin. 

https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/159183932

Benden intel 3nm döküm ile ilgili kaynak istedikten sonra verdiğim tomshardware linkini beğenmemiş ve bana tomshardware ile intel CEO'sunun beraber hazırladıkları komployu şu efsane çabayla "ispat" etmiştin:

Yani sen 28 yıldır teknoloji haberi yapan tomshardware gibi bütün olayı bütün işi PC dünyasını takip etmek, haber kaçırmamak için sosyal medyada AMD intel, Nvidia vs takip etmek olan şirketin ve onun yazarının linkedin'de intel'i takip etmesi olayı hakkında çaresizce komplo teorisi yazıp bunu intel CEO'sunun bu konuda yalan söylediğini ve tomshardware ile ortak çalıştıklarına dolayısı ile intelin 3nm döküm haberinin yalan olmasına kanıt olarak sunabiliyorsun idris.

Yazdığın mesaj ve çaban o kadar efsane ki şu görseli atıp, büyük resmi çözüşünü göstermek için gülücük çizmişsin.

Vaziyetin ne kadar kötü olduğunu görebiliyor musun idris?

Zaten sen şu an dahi ilgili haberin tomshardware yanında onlarca diğer teknoloji sitesinde çıktığının da farkında değilsindir. Farkında olsan şu garabeti bize çaresizlikten kafanda çizdiğin komplo teorisine kanıt diye sunmazdın.

İşi zaten intel'i takip etmek olan adamın linkedin hesabında intel takip ediliyor görünce dünyanın en büyük sırını komplosunu çözdüm sanıp görselin yanına gülücük atabiliyorsun. Ve tüm bunlardan sonra ciddi ciddi Boşnak Ağanın senle teknik tartışmaya gireceğini falan mı düşünüyorsun idris?

Ben bu işleri bilene tek kanıt atarım haklısın der kabul eder. Sana 100 kanıt atsam senin inanman mümkün değil idris.

Bak bu konuda dahi hemen bir büyük resim daha çizmişsin bizlere:

"Gerekli olduğunu en iyi TSMC biliyor. Dikkat çekmemek veya fiyat kırmak için veya başka sebeplerle olabilir. Örneğin çok istediğin bir ürün vardır ama sanki hiç ilgilenmiyor gibi yaparsın. Açık arttırmaya girmiyoruz der bir bakmışsın en yüksek teklifi yapan kişi ilgilenmeyen kişi."

Yani ASML bu makinelerin tek üreticisiyken, TSMC'de en büyük dökümcü olup bu makinelere eninde sonunda ihtiyaç duyacakken, 2-3 yıl boyunca üretilecek makinalar zaten satılmışken, ASML yöneticileri TSMC'nin kendine geleceğini adı gibi bilirken sen 2 dakikada TSMC'yi çok beğendiği ayakkabıyı almak isteyen ama fiyatı düşürmek için ben başka yerlere de bir bakayım diyen bir kız, ASML'yi de ayakkabıyı satıcısı esnaf yerine koyduğun basit ötesi bir komplo teorisi yazmışın anında.

Eminim bu makinelerin tek üreticisi tüm dökümcülerin kapısında yattığı ASML'de çok büyük panik olmuştur bu makinaları TSMC'ye satamayacağız sanmıştır değil mi... Fiyatı yarıya indirmiştir değil mi idris.

Bak senin bilgi seviyen şunu yazabilecek kadar:

"İntel 7 = 10 nm

İntel 4 = 7 nm

İntel 3 = 5+ nm"

Yazdığın şeyin yanlışlığını geçtim dünyada 10nm diye bilinen kabul edilmiş bir standart olduğunu sanıyorsun idris. Bu rakamları kimin ne amaçla verdiğini bile bilmiyorsun ki sağına soluna başka bir şey eklemeden 10nm yazmışsın.

Buna şimdi panikle "TSMC 10nm" demek istedim diyeceksin ama TSMC'nin kendi isimlendirmesinin dünya standardı olmadığını falan da bilmiyor olacaksın elbette. Bak o kadar zekiyim ki senin bana (mecburen ve çaresizlikten) yazacaklarına sen daha yazamadan yanıt veriyorum. 

Yazılarından açıkça görüldüğü üzere sen bu işleri o kadar az biliyorsun ama o kadar da büyük cesaretle yazıyorsun ki ben şimdi sana kalkıp:

"Yazdığın gibi İntel 7 = 10 nm ise  göster TSMC 10nm döküm karakteristiklerini, göster intel 7 döküm karakteristiklerini (işini zorlaştırmak için teknik adlarını yazmıyorum. Ara bul öğren sonra bana her zamanki gibi biliyormuş gibi yaz buradan )"

desem uzar gidersin buradan.

Çünkü bin bir çabayla bulacağın rakamlar tam da Boşnak Ağa'nın söylediğinin doğru olduğunu gösterecek. Zaten Veterinary sadece bir tanesini yazmış. 

Bu işleri hemen hiç bilmediğin için büyük bir özgüvenle sağdan soldan duyduğun intel7 = 10nm lafını büyük bir cesaretle bize yazabiliyorsun idris. 

Diğer nodelarla ilgili yazdıklarında öyle.

Sen iki node nasıl karşılaştırılır hiç baktın mı bugüne kadar, bu konuda ben şimdi yazana kadar en ufak bir fikrin var mı demeyeceğim. Sen bir nodun W/F curve/eğimi nedir bilir misin, hiç gördün mü demeyeceğim. Hayatında bir nodun verim grafiğini hiç gördün mü demeyeceğim. Node verim grafiği lineer midir eğri midir, o halde iki node hangi seviyelerde karşılaştırılırsa adil olur demeyeceğim idris.

Yani şimdi senin bilgi ve yorum seviyen bu iken bu forumun en bilgili, en mavi gözlü, en yakışıklı, kravatsız Beyoğlu'na çıkmayacak seviyede tam bir "eski İstanbul beyefendisi" (ailem böyle yetiştirdi bizi) olan Boşnak Ağa seni muhatap alır teknik konularda sana bir şey yazar mı bu saatten sonra? Cidden buna inanıyor musun idris?

Sen yüzeysel bilgilerinle ardı ardına birbiriyle ve konuyla alakasız teknik kelimeleri beni etkilemek için sırala ben meselenin özünün farkındayım. Durumun farkındayım. İçinde ne fırtınalar kopuyor görüyorum idris.

Tekrar söylüyorum iyi ki varsın. 

Bir de bir türlü benim kaynakçı kalfası (en iyisinden hem de, 10 numara kaynak yaparım. Benim yaptığım kaynağı kimse ayıramaz. Yakında usta olacağım umarım.) olduğuma inanmak istemiyorsun bir türlü. Ben buyum kardeşim. Bu forumun eski üyeleri benim 7 kardeşin en küçüğü olduğumu, abilerim itlik serserilik peşinde olduğu için hasta anama benim bakmak zorunda kaldığımı, derslerde de pek başarılı olamadığım için de lise terk olduğumu ama hayat okulunu en yüksek derece ile bitirerek canım anama en iyi şekilde baktığımı, 3 çocuk sahibi olduğumu vs hep bilir. 

Kaynakçı kalfalığını küçümsemek kimseye yakışmaz idris. 

Ayrıca intel'in Fab 34'ü sattığı falan yok. Daha kendi attığın linki okumaktan acizisin idris. Bir tür fon yönetim şirketine fab'ın yüzde 49 hissesini çok güzel bir paraya verdiler. O para ile yeni fablar High-NA EUV ile dolduruluyor.

Fab hala intel'in. Döküm intel'in. Çalışanlar intel çalışanı. O parayla kurulan yeni fablarda AMDcileri zırıl zırıl ağlatacak işlemciler üretecek olan yine intel idris.

Sizin bilgileriniz biraz eski kalmış hocam gate to gate değerinin artık bir önemi yok, yeni üretim tekniklerinde hiçbir şey ifade etmiyor. Şuan MTr/mm2 en güvenilir karşılaştırma metodu, ilerde ne olur bakarız.

Alıntı

metni:
    İntel benim 10 nm tsmc 7 ile aynı demesi aldatmaca ve algı oyunlarından başka bir şey değildir.

Intel nefreti gözünüzü kör etmiş sanırım yukarıda da paylaştım intel 10nm; tsmc 7nm, samsung 7nm ile aynı değil daha bile iyi.

Merhaba.

Sizi düzelmek için değil ama forumda değerli kardeşlerimiz arasında yaygın benzer bir kanaat olduğu için bilgilendirmek amacıyla yazıyorum:

"nm yerine MTr/mm2 gibi farklı değerlere bakarak intel 10nm > TSMC 7nm yazılmış ama bence bu doğru değil. 

İki tenis oyuncusu var diyelim; biri kan-ter içinde kalmış, diğerine bakıyorsun terlememiş bile. Benim için ısı önemli bir faktör. Ne kadar temiz işçilik çıkardığını gösteren önemli bir gösterge. 

MTr/mm2 'yi yüksek tuttun ama işlemcin 100 dereceyi geçiyor. Şimdi bu 10nm>7nm olamadığını göstermez mi."

Göstermez.

Siz node karşılaştırması nasıl yapılır, V/F eğimi nedir bilmiyorsunuz anladığım kadarıyla. Spesifik bir işlemciye yada işlemci gurubuna (mesela intel 13. nesil gibi) bakılarak ve orada spesifik işlemcilerin çok ısındığı çok ısı ürettiği bu sayede işlemcilerin yüksek sıcaklıklara ulaştığı gözlemi yada kanaati ile node değerlendirilmez.

Bu işler bu kadar basit değil.

Bakın sayın hocam. Mavisine hasta olduğumuz, 7nm işlemcileri ile birçok alanda 5nm AMD tokatlayan intelimizin güzide 13900K işlemcisine bakalım. Yani 100% kullanımda cayır cayır elektrik tüketen (aslan besleyen yemini düşünmez), dolayısı ile enerji çeken ve bu enerjiyi fizik kanunları gereği ısı şeklinde tam olarak uzaklaştırması gereken ve bu yüzden sıcaklığı artan bir işlemci değil mi. Evet öyle.

O halde TSMC 7nm üretim Zen 3 işlemcilere baktığımızda bu kadar çekmiyorlar o halde TSMC 7nm ile intel 7 eşit olamaz yada benzer olamaz değil mi?

Değil.

Siz orada işlemci karşılaştırıyorsunuz. Node değil. Sizin karşılaştırdığınız 13900K mesela intel tarafından intel 7 node için geçerli olan V/F eğiminde eğimin verimlilik tarafının çok ama çok verimsiz olduğu bir bölgeye kadar gidecek hızlarla gönderiliyor. Ve sizin bak bu terlememiş dediğiniz işlemcilerden çok daha fazla çekirdek içeriyor.

Belki bilmiyorsunuz ama sizin bak bu terlememiş dediğiniz TSMC 7nm üretim 5950X mesela full kullanımda 220-240 watt çekip gayette ısınan bir işlemci. Şimdi 16 büyük çekirdekli 5950X'in full kullanımda yada stres testinde çektiği 240 watt'a bakıp TSMC 7nm nodu çok enerji tüketen bir node diyor musunuz?

Demiyorsunuz.

E ona demiyorsanız nasıl olup 8+16 yani 24 çekirdekli 13900K aynı testte 260-280 watt çekince intel 7 çok kötü diyorsunuz 

Hem çekirdek sayısı daha az hem de hız olarak 5950X kadar yukarı çıkarılmamış yani TSMC 7nm noduna ait V/F eğrisinin daha verimli daha makul bölgesinde sınırlanıp tüketiciye gönderilmiş ryzen 5600 gibi işlemcilere bakarak konuşuyorsunuz çünkü.

Siz node karşılaştırmıyorsunuz yazdığınız şeyde. İşlemci karşılaştırıyorsunuz. Sadece farkında değilsiniz. Elmaya bakıp bu kiraz kasası diğerinden daha sağlam diyorsunuz.

Ne dediğimi daha açık anlatayım: Bak aşağıda 13900K üzerinden oluşturulmuş intel 7 nodunun V/F eğim grafiği var. Node bizim düşük "juice/watt" dediğimiz yerlerde inanılmaz verimli. Öylesine verimli ki 13900K sadece 150 watt tüketirken 34.000-33.000 arası cinebench puanı alıyor.

Bunun ne kadar verimli bir durum olduğunu biliyor musun? Hatta aynı işlemci sadece 50 watt çekerken tam 20.000 cinebench puanı alıyor. Akıl almaz bir verimlilik intel 7 nodu tarafından.

Aynı işlemci 39.000 puan alabilmek için ise tam 253 watt istiyor. V/F eğiminin yani ölçeklenebilirliğin sonunda olduğu için ekstra 5000 puan için tam 100 watt ekstra güç istiyor.

Nodun durumu bu. V/F eğrisinde sona gidildikçe sadece biraz daha performans için çok çok daha fazla enerji gerekiyor ki bu tüm nodelarda böyledir. V/F eğrisi alt bölgede çok verimli nodelar vardır, tam performansa yönelik tasarlanmış nodelar ve node kütüphaneleri vardır, bu nodelara yönelik HP (high power) kütüphanelerinde alt bölgede daha zayıf çalışan ama üste çıktıkça ne kadar "juice" verirseniz sizi o kadar ileriye taşına nodelar vardır.

Vardır oğlu vardır. Bırakın bu işleri benim gibi uzmanı ve hastası bilsin takip etsin.

13900K 150 watt'ta bu kadar verimli. Bunu da intel 7'ye ve mimarisine borçlu. Ama intel pazarda yalnız değil. Ne var? Karşısında muhteşem Zen4 işlemcileri var. Intel ne yapıyor peki. 13900K gibi sadece 50 watt tüketirken 20.000 puan alabilen 150 watt ile 34.000 puan alabilen işlemciyi performansta AMD'nin müthiş işlemcilerinden bir tık öne geçsin diye 253 watt'a izin veriyor. V/F eğiminin sonuna gidiyor. Anakart üreticileri de o saçma sapan PL2 değerini bile takmayıp anakartları incelemelerde rakiplerden geriye düşmesin diye sınırsız tüketim modu default açık olacak şekilde gönderip testlerde 13900K'nın 280 wattlar çekiyor şekilde görünmesine neden oluyor.

İntel anakart üreticilerini pataklasa ve 13900K'yı 150 watt'a kilitli şekilde gönderse performansta çok az bir şey kaybedecek ama bu işleri en az bilen AMDciler bile burada "yauuuuuu bu intel 7 node nasıl acayip nasıl verimli bir şey yauuuuu" diyecek farkında değiller...

Anladın mı şimdi.

Benim neden yıllardır 13 ve 14 nesil zirve işlemci alırsanız hızları 200-300 mhz düşürün doğru dürüst performans kaybetmez iken acayip verimli hale getireceksiniz yazdığımı anladın mı şimdi? Yani senin biri terliyor diğeri ter bile akıtmamış dediğin şey işlemci. Node değil. Bak daha intel 7 ile TSMC 7nm'yi karşılaştırırken farklı mimariler üzerinden gittiğinden bahsetmedim bile...

Efsaneler efsanesi 14nm üretim 6/12 8700K hangi güçte kaç puan alabiliyor ve yine intel 7 üretim 6/12 12400 hangi güçte kaç puan alabiliyor hiç zahmet edip baktın mı mesela?

Hiç düşündün mü aynı intel 7 ile üretilen ve onlarca çekirdeğe sahip olan Xeon işlemcileri nasıl olur da 13900K'ya göre inanılmaz verimli çalışıp bir kaç yüz watt ile acayip işler başarıyor diye.

Tekrar ediyorum node değerlendirmesi öyle basit sıradan tüketicinin yapabileceği bir şey değildir. Bu işi benim gibi uzmanlara bu işleri acayip iyi bilen aşırı yakışıklı insanlara bırakın. Siz node saymayın. Tüketici elinde cetvel ile transistör ölçmeye kalkmamalı. İşinize geleni alıp geçin. Tatava etmeyin.

Bir de mühendis olarak dayanamayacağım: "Benim için ısı önemli bir faktör"

Hayır. Senin için sıcaklık önemli bir faktör. Sen bir işlemcinin ürettiği ısıyı bilemezsin. Isı ile sıcaklık aynı şey değildir.

• Bu makinelere gerek yok diyordu sözde

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • DaggeredByRuhtan kullanıcısına yanıt
    Gerekli olduğunu en iyi TSMC biliyor. Dikkat çekmemek veya fiyat kırmak için veya başka sebeplerle olabilir. Örneğin çok istediğin bir ürün vardır ama sanki hiç ilgilenmiyor gibi yaparsın. Açık arttırmaya girmiyoruz der bir bakmışsın en yüksek teklifi yapan kişi ilgilenmeyen kişi. Buna benzer binbir stratejik santraç hamlesi yapabilir şirketler çok takılmamak lazım.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • mecbur alacak. intel uretim tekniklerinde bugun bu kadar geride kaldiysa en buyuk nedeni zamaninda euv makinelarini almamis olmasi. tsmc ayni hatayi yaparsa, ki yapmaz, intelin durumuna duser. baska bir nokta is makineyi almayla bitmiyor, o makineyle uretim tekniklerini gelistirmek gerekiyor. rakipleri yeni makineyi daha once alip uzerinde uzmanlasirsa kapatmasi zaman alacak bir fark acilabilir.

• DaggeredByRuhtan kullanıcısına yanıt

Mavisine hasta olduğumuz, on yıllardır ürünlerinin dehşet performansı, muhteşem stabilitesi , inanılmaz kalitesi ile tanıyıp takdir ettiğimiz biricik intelimizin döküm alanında çatır çatır kendisini tokatlamaya başladığını ve/veya gösterdiği gelişme hızı ile kısa süre içinde başlayacağını gören, İntel'in Arizona, New Mexico, Ohio, Oregon, İrlanda, , Magdeburg, Polonya ve Malezyadaki (x2) tesislerinin ilerleyişini gören, intel'in efsane CEO'su PAT'ın Murthy Renduchintala'yı kovup yerine dünya ahret bacımız, İrlanda'nın gururu Ann Keheller'i getirdikten sonra firmanın yeni nodelara geçişteki hızını görüp panikleyen TSMC'nin intel'den ürküp karar değiştirmesidir bu olay.

Kafalarında intel 14++++++++++++++++++++++++++++++++nm yeeaaaa, intel node düşüremezden başka bir şey olmayan kimisi bilgi fakiri ve her olayda büyük resim gören AMD fanboyları bilmez intel 2019'a kadar neredeyse kurulduğu günden berin dünyanın en ileri dökümcüsü idi.

Doğru kararlar ile liderliği geri alması yada en kötü halde node eşitliği sağlaması ancak komplo teorisyenlerini, büyük resimcileri, bilgi yönünden çok zayıf tipleri şaşırtır.

Bunlar tabi intelin çatır çatır 4nm, 3nm, 2nm bastığından ve bundan sonra 1.8nm ve sonra da High-NA EUV ile 1.4nm basma konusunda aldığı yoldan habersiz.

TSMC ise akılla mantıkla yönetilen muhteşem bir şirket. İntel'deki gelişmeleri görünce bir bakıma mecbur kaldı diye tahmin ediyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 30 Temmuz 2024; 14:14:35 >

• darkaura kullanıcısına yanıt

Nihayet bilgi sahibi bir kardeşimiz tarafından yapılmış doğru ve okunmaya değer bir mesaj. Forumda böyle kardeşlerimizin artması lazım.

Hemen her olayda büyük resim gören komplo teorisyenlerinden sonra ilaç gibi geldi böyle mesajlar okuyabilmek. Her olayda, her durumda ve anında büyük resim gören, olayların arka planını şıp diye analiz edip bizi bilgilendiren tiplerin forumu düşürdüğü hali görmek gerçekten üzüntü verici.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 30 Temmuz 2024; 14:16:14 >
  • Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt
    Ya sen birgün kaynakçıyım diyorsun, bir gün çobanım diyorsun, başka bir gün zengin müteahhit çocuğuyum diyorsun. Ciddi ciddi akıl sağlığın yerinde mi?

İntel 4 adlandırmasını 4 nm üretim sanıyorsun. Hani İntel 7 olan adlandırma bir anda İntel 4 oldu ya. Ne güzel iş bende İdris 1 süreci diyorum. 1 nm üretime geçmiş mi oluyorum.

İntel 7 = 10 nm
    İntel 4 = 7 nm
    İntel 3 = 5+ nm gerçek hayatta. Öyle İntel 7 ismini İntel 4 yaparak 4 nm üretim yapıyormuş algısı ancak İntel'e yakışırdı.

Fabrikalara gelince bir dünya şey söylenir ama Oregona daha yeni High-NA cihazları gönderildi montaj çalışmaları ASML mühendisleri ile devam ediyor. Kurulum tamamlanınca cihaz üzerinde test öğretim aşamaları var. Tüm süreçler başarılı geçerse risk üretimi yapılacak, risk/test üretimleri başarı ile geçerse hacimli seri üretime doğru yol alacak 20A diye adlandırdığı proseste üretim yapacak. İntel kendi sitesinde 2025-2026 yıllarını işaret ediyor tabi gecikme olumsuz durum olmazsa. Yani bilgi dolu kardeşim İntel şu an 4 nm, 3 nm, 2 nm 1 nm üretim yapamıyor ve yapmıyor. Milleti yanlış bilgilerle uğraştırma Boşnak. En gelişmiş fabrikası İrlanda Leixlip Fab 34. İntel 4 adında 7 nm en düşük üretim node u. İsmini 4 yapınca 4 nm üretim olmuyor o. Gördüğün gibi İntel'in şu anda mevcut en düşük üretimi 7 nm. Ayrıca fabrika satılmış.

patronlardunyasi
    Intel'den 11 milyar dolarlık satış - Türkiye'de İş Dünyası
    https://www.patronlardunyasi.com/intelden-11-milyar-dolarlik-satis

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Intel 7 = 10 nm

Intel 4 = 7 nm

Intel 3 = 5+ nm

Bu nm tartışmasını kapatsak mı artık, intel bu isimlendirmeyi aslında 10nm node'nun TSMC'nin 7nm denk yada daha yoğun olduğu için, 7/4/3 olarak isimlendiriyor buna çok takılmamak lazım. Intel aslında 5nm döktüğü halde TSMC 3nm üretimi ile rekabet edebiliyor.

@Boşnak Ağa @idrisezman

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Finnbhennach -- 30 Temmuz 2024; 19:32:21 >
  • Hayır hocam düşük nm üretim tüm elektronik camiasının hem fikir olduğu bir avantaj. İntel benim 7 nm işlemcilerim TSMC 5 ile aynı performansı gösteriyor demesi farklı. Geride kalmasını bu şekilde tüketiciyi kandırarak geçiştirmeye, algı oyunları ile kapatmasını kabul edemeyiz. TSMC de benim 3 nm İntel'in 1.8 nm işlemcilerinden iyi olacak demesi saçma. İntel 1.8 nm işlemci çıkardığında, bu işlemciler bağımsız incelemelerden geçip TSMC 3nm işlemcilerin İntel'in 1.8 nm işlemlerini geçtiğinde kabul edebiliriz. Doğmamış çocuğa don biçiyor TSMC. Her iki şirket de saçma sapan açıklamalar ile tüketiciyi yanıltıyor. İntel istediği kadar benim 7 nm diğerinin 5 nm işlemcisi ile aynı seviyede manipülasyonunu yapsın. Bir anlamı yok. Gerçek hayatta performans/watt yansımasını görüyoruz. Performansı kökleyeyim dedi 13. 14. Seri işlemcileri çöp oluyor. Milletin elinde patlıyor seriler. Ne yapsan da gerçeği değiştiremezsin. ASML den aldığı cihazları en verimli kullanarak üretim teknolojilerinde öne geçmeye çalışması ve kelime oyunları yapmaması daha sağlam olur kendisi için. Bakalım 13 ve 14. seri işlemci fiyaskosu neye mal olacak.

https://www.technopat.net/2022/06/14/intel-7nm-uretim-teknolojisini-detaylandirdi-intel-4/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-6F372EC04 -- 30 Temmuz 2024; 20:2:27 >

• Ortada bir saçmalık yok hocam önemli olan transistor yoğunluğu; intel 10nm node'da 100.76 MTr/mm2 yoğunluğa ulaşmışken, TSMC 7nm nodu 91.2 MTr/mm2.

Yani intel 10nm> TSMC 7nm, hal böyle olunca intel 10nm demek yerine intel 7 diyor.

Bilinçsiz kullanıcılar bu senaryoda 7nm 10nm den iyidir diyebilir ama durum tam tersi.

• Ben 2 ay kadar önce buralarda (2 yıldır bildiğim ve 1 yıldır da burada hep yazdığım gibi) "yeni arrow lake işlemcileri intel 2nm ve tsmc 3nm basılacak" yazdığımda, bana mesajından açıkça anlaşıldığı üzere bu konularda en ufak bir bilgin olmadığı bariz olduğu halde şunu yazabilmiş ve kolaylıkla beni yalancılıkla suçlayabilmiştin:

Bu olaydan sonra buralarda gördüğün yoğun yazılardan arrow lake 8+16 zarlarının TSMC tarafından 3nm basılacağını öğrenip geçen günlerde de bana şunu yazabilmiştin.

2 ay önce bilginin hiç olmadığı bir konuda konuşup bana büyük bir özgüvenle yalancı dedikten çok kısa bir süre sonra hiç utanmadan yukarıda yazdığın altını kırmızı ile çizdiğim şeyi hem de bana yanıt diye yazabiliyorsun idris. 

Bilgi düzeyin bu idris. Halin bu. Beni bu kadar kolay yalancılıkla suçlayabilip köşeye sıkışınca da çaresizlikten taramalı tüfek gibi hakarete başvurabiliyorsun. Merak etme hepsinin ekran görüntüsü tek tek aldım. 

Bu konuda:

https://forum.donanimhaber.com/amd-ryzen-9-9900x-oyun-performansinda-ryzen-7-7800x3d-nin-gerisinde-kaliyor--159176769

ve özellikle bu mesajda hepsini ispatlı yazdım gösterdim idris.

https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/159190547

Hatta o konuda muhtemelen gece uykusuz kalıp sana verdiğim kanıta yönelik olarak şu EFSANE mesajı bana yanıt diye yazabilmiştin. 

https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/159183932

Benden intel 3nm döküm ile ilgili kaynak istedikten sonra verdiğim tomshardware linkini beğenmemiş ve bana tomshardware ile intel CEO'sunun beraber hazırladıkları komployu şu efsane çabayla "ispat" etmiştin:

Yani sen 28 yıldır teknoloji haberi yapan tomshardware gibi bütün olayı bütün işi PC dünyasını takip etmek, haber kaçırmamak için sosyal medyada AMD intel, Nvidia vs takip etmek olan şirketin ve onun yazarının linkedin'de intel'i takip etmesi olayı hakkında çaresizce komplo teorisi yazıp bunu intel CEO'sunun bu konuda yalan söylediğini ve tomshardware ile ortak çalıştıklarına dolayısı ile intelin 3nm döküm haberinin yalan olmasına kanıt olarak sunabiliyorsun idris.

Yazdığın mesaj ve çaban o kadar efsane ki şu görseli atıp, büyük resmi çözüşünü göstermek için gülücük çizmişsin.

Vaziyetin ne kadar kötü olduğunu görebiliyor musun idris?

Zaten sen şu an dahi ilgili haberin tomshardware yanında onlarca diğer teknoloji sitesinde çıktığının da farkında değilsindir. Farkında olsan şu garabeti bize çaresizlikten kafanda çizdiğin komplo teorisine kanıt diye sunmazdın.

İşi zaten intel'i takip etmek olan adamın linkedin hesabında intel takip ediliyor görünce dünyanın en büyük sırını komplosunu çözdüm sanıp görselin yanına gülücük atabiliyorsun. Ve tüm bunlardan sonra ciddi ciddi Boşnak Ağanın senle teknik tartışmaya gireceğini falan mı düşünüyorsun idris?

Ben bu işleri bilene tek kanıt atarım haklısın der kabul eder. Sana 100 kanıt atsam senin inanman mümkün değil idris.

Bak bu konuda dahi hemen bir büyük resim daha çizmişsin bizlere:

"Gerekli olduğunu en iyi TSMC biliyor. Dikkat çekmemek veya fiyat kırmak için veya başka sebeplerle olabilir. Örneğin çok istediğin bir ürün vardır ama sanki hiç ilgilenmiyor gibi yaparsın. Açık arttırmaya girmiyoruz der bir bakmışsın en yüksek teklifi yapan kişi ilgilenmeyen kişi."

Yani ASML bu makinelerin tek üreticisiyken, TSMC'de en büyük dökümcü olup bu makinelere eninde sonunda ihtiyaç duyacakken, 2-3 yıl boyunca üretilecek makinalar zaten satılmışken, ASML yöneticileri TSMC'nin kendine geleceğini adı gibi bilirken sen 2 dakikada TSMC'yi çok beğendiği ayakkabıyı almak isteyen ama fiyatı düşürmek için ben başka yerlere de bir bakayım diyen bir kız, ASML'yi de ayakkabıyı satıcısı esnaf yerine koyduğun basit ötesi bir komplo teorisi yazmışın anında.

Eminim bu makinelerin tek üreticisi tüm dökümcülerin kapısında yattığı ASML'de çok büyük panik olmuştur bu makinaları TSMC'ye satamayacağız sanmıştır değil mi... Fiyatı yarıya indirmiştir değil mi idris.

Bak senin bilgi seviyen şunu yazabilecek kadar:

"İntel 7 = 10 nm

İntel 4 = 7 nm

İntel 3 = 5+ nm"

Yazdığın şeyin yanlışlığını geçtim dünyada 10nm diye bilinen kabul edilmiş bir standart olduğunu sanıyorsun idris. Bu rakamları kimin ne amaçla verdiğini bile bilmiyorsun ki sağına soluna başka bir şey eklemeden 10nm yazmışsın.

Buna şimdi panikle "TSMC 10nm" demek istedim diyeceksin ama TSMC'nin kendi isimlendirmesinin dünya standardı olmadığını falan da bilmiyor olacaksın elbette. Bak o kadar zekiyim ki senin bana (mecburen ve çaresizlikten) yazacaklarına sen daha yazamadan yanıt veriyorum. 

Yazılarından açıkça görüldüğü üzere sen bu işleri o kadar az biliyorsun ama o kadar da büyük cesaretle yazıyorsun ki ben şimdi sana kalkıp:

"Yazdığın gibi İntel 7 = 10 nm ise  göster TSMC 10nm döküm karakteristiklerini, göster intel 7 döküm karakteristiklerini (işini zorlaştırmak için teknik adlarını yazmıyorum. Ara bul öğren sonra bana her zamanki gibi biliyormuş gibi yaz buradan )"

desem uzar gidersin buradan.

Çünkü bin bir çabayla bulacağın rakamlar tam da Boşnak Ağa'nın söylediğinin doğru olduğunu gösterecek. Zaten Veterinary sadece bir tanesini yazmış. 

Bu işleri hemen hiç bilmediğin için büyük bir özgüvenle sağdan soldan duyduğun intel7 = 10nm lafını büyük bir cesaretle bize yazabiliyorsun idris. 

Diğer nodelarla ilgili yazdıklarında öyle.

Sen iki node nasıl karşılaştırılır hiç baktın mı bugüne kadar, bu konuda ben şimdi yazana kadar en ufak bir fikrin var mı demeyeceğim. Sen bir nodun W/F curve/eğimi nedir bilir misin, hiç gördün mü demeyeceğim. Hayatında bir nodun verim grafiğini hiç gördün mü demeyeceğim. Node verim grafiği lineer midir eğri midir, o halde iki node hangi seviyelerde karşılaştırılırsa adil olur demeyeceğim idris.

Yani şimdi senin bilgi ve yorum seviyen bu iken bu forumun en bilgili, en mavi gözlü, en yakışıklı, kravatsız Beyoğlu'na çıkmayacak seviyede tam bir "eski İstanbul beyefendisi" (ailem böyle yetiştirdi bizi) olan Boşnak Ağa seni muhatap alır teknik konularda sana bir şey yazar mı bu saatten sonra? Cidden buna inanıyor musun idris?

Sen yüzeysel bilgilerinle ardı ardına birbiriyle ve konuyla alakasız teknik kelimeleri beni etkilemek için sırala ben meselenin özünün farkındayım. Durumun farkındayım. İçinde ne fırtınalar kopuyor görüyorum idris.

Tekrar söylüyorum iyi ki varsın. 

Bir de bir türlü benim kaynakçı kalfası (en iyisinden hem de, 10 numara kaynak yaparım. Benim yaptığım kaynağı kimse ayıramaz. Yakında usta olacağım umarım.) olduğuma inanmak istemiyorsun bir türlü. Ben buyum kardeşim. Bu forumun eski üyeleri benim 7 kardeşin en küçüğü olduğumu, abilerim itlik serserilik peşinde olduğu için hasta anama benim bakmak zorunda kaldığımı, derslerde de pek başarılı olamadığım için de lise terk olduğumu ama hayat okulunu en yüksek derece ile bitirerek canım anama en iyi şekilde baktığımı, 3 çocuk sahibi olduğumu vs hep bilir. 

Kaynakçı kalfalığını küçümsemek kimseye yakışmaz idris. 

Ayrıca intel'in Fab 34'ü sattığı falan yok. Daha kendi attığın linki okumaktan acizisin idris. Bir tür fon yönetim şirketine fab'ın yüzde 49 hissesini çok güzel bir paraya verdiler. O para ile yeni fablar High-NA EUV ile dolduruluyor.

Fab hala intel'in. Döküm intel'in. Çalışanlar intel çalışanı. O parayla kurulan yeni fablarda AMDcileri zırıl zırıl ağlatacak işlemciler üretecek olan yine intel idris.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 31 Temmuz 2024; 1:35:26 >

• Hocam transistör sığdırmak ile transistör ayakları ( Gate ) ler arası nm mesafesi aynı şey değil, biraz etkilendikleri noktalar var ama iki ayrı konu. Şöyle anlatayım;

Nm düşürme dediğimiz node süreci iki transistör arasındaki bağlantı mesafesinin düşürülmesine denir. Bu mesafe ne kadar düşük olursa o kadar iyi belli bir mesafeye kadar. Çok küçüldüğü noktadan itibaren farklı materyaller ve teknolojiler gerekir. Çünkü o mesafeyi o kadar düşürmüşsündür ki artık elektronlar atlama yapar ve kararsızlık görülür işler tam tersi gider. Bu iki transistör arasındaki mesafeyi düşürürsek ne faydası olur, elektronlar gideceği yolu daha kısa ve hızlı gider. Bu hız ve zaman avantajı ile elektron yolda giderken kaybedeceği enerjiyi daha az kaybeder. Aynı işte daha elektrik tüketme olayı buradan çıkar. Ayrıca elektronlar bir iletken üzerinde ilerlerken ısınma ortaya çıkar. Enerji kaybı ve ısınmayı bu yolun uzunluğuna göre doğru orantılı azaltalirsiniz. Yani elektronları hedefe ne kadar kısa yoldan götürürseniz o kadar az ısınır enerji kaybı olur. Bu yüzden iki transistörü birbirine ne kadar yakınlaştırırsanız, ne kadar düşük nm de üretim yaparsanız işlemcinin totalde o kadar az ısınmasını, az elektrik tüketmesini sağlarsınız. Ayrıca transistör sayısını artırır performans artışı elde edersiniz. Ayrıca işlemcinin az ısınması nedeniyle stabilitesi artar ( thermal throttling azalır ). Bu yüzden düşük nm üretim her zaman istenilen bir şeydir. Transistör sığdırma konusu olayı Transistörün 3 boyutlu büyüklüğüyle alakalıdır ve her firmanın farklı bir yönelimi vardır. Aynı arsaya müstakil ev mi apartman mı yapılacak gibi. Arsa aynı daire sayısı değişir. Transistör büyüklükleri 7 10 14 nm ile alakası yoktur çok daha büyük ( 40-60 nm ) boyutludur ve markalara göre farklı ölçülerde transistör söz konusudur. Örneğin İntel 54×44×6.18 nm boyutlarında transistör kullanırken TSMC 57×40×6 nm ölçülerinde transistör kullanır. Ayrıca farklı mimari üretim tekniği kullandıkları için sığdırabilecekleri transistör miktarı değişir. Transistör sayısının fazlalığı iyi olmakla beraber kesin performans artışını garanti etmez. Lakin iki transistör arasındaki mesafenin kısalması ısı ve elektrik tüketimini azaltacağı için en öncelikli konudur günümüz küçücük elektronik aletlerinin taşınması, batarya tüketimi ve ısınmaması açısından. Bu yüzden apple dünya para döküyor en düşük nm üretim süreci için çünkü telefon, tablet ve bilgisayar daha çok ihtiyaç duyuyor node düşümüne.

Her ay elektrik faturanıza bakarsanız kayıp kaçak bedeli görürsünüz. İşte oradaki kayıp elektrik size gelene kadar yolda üzerinden geçtiği elektrik hatlarında kaybolan enerjidir. Aynı zamanda hatları ısıtır da. Bu yüzden trafo merkezlerinde Voltaj olarak 154.000 V gibi çok yüksek voltlara çıkartıp akım yönünden azaltırlar ki kablo kalınlaşmasın, ısınmasın ve mümkün olduğunca az enerji salsın etrafa ( enerji kaybetmesin ).

100 haneli köy düşünün evler arası mesafe mümkünse bitişik olsun ister enerji şirketi hatta apartman en makbulü. Ama bu köy evlerinin arasını 200 500 metre yaparsanız olacak ziyanın hesabı yok. Ha siz isterseniz köy evini 4 odalı isterseniz 5 odalı yapın. Elektrik şirketi için önemli olan mümkün olduğu yakın olmasıdır. Bu yüzden transistörlerin arasının düşük mesafeli olması yani düşük nm ile üretilmesi her bakımdan günümüz dünyasının istediği bir şeydir. İntel benim 10 nm tsmc 7 ile aynı demesi aldatmaca ve algı oyunlarından başka bir şey değildir. O mesafe ölçülebiliyor çünkü. Nitekim saf performans ile gideyim dedi transistör ve çekirdeğe boğdu sonuç ortada. Bazen ihtiyacımız 10 odalı saray yavrusu değildir. 3+1 kolay pratik temiz doğalgaz masrafı az olan bir evdir. Şimdi sahtekarlığının bedelini ödesin toplasın işlemcilerini. Alev alev nükleer santral gereken işlemcilerini. Bizim EUV cihazlara ihtiyacımız yok diyordu şimdi Auv Auv diyor. Şimdi ASML High-NA cihazılarınk almış onları nasıl adam akıllı kullanır üretim sürecimi liderliğe taşırım diye kafa yorsa daha sağlıklı olur. Birde geride kaldığı noktalarda hatasını kabul edip düzeltmeye çalışsın, halkı kandırmaya değil böyle elinde patlar işte sahtekarlığın. İntel 4 denilen 7 nm sürecini kelime oyunu ile 4 nm göstermeye çalışmasın.

• Sizin bilgileriniz biraz eski kalmış hocam gate to gate değerinin artık bir önemi yok, yeni üretim tekniklerinde hiçbir şey ifade etmiyor. Şuan MTr/mm2 en güvenilir karşılaştırma metodu, ilerde ne olur bakarız.

Alıntı

metni:
    İntel benim 10 nm tsmc 7 ile aynı demesi aldatmaca ve algı oyunlarından başka bir şey değildir.

Intel nefreti gözünüzü kör etmiş sanırım yukarıda da paylaştım intel 10nm; tsmc 7nm, samsung 7nm ile aynı değil daha bile iyi.

• Mesleğiniz nedir hocam?

https://tr.investing.com/news/economy-news/apollo-global-intelin-irlandadaki-fabrikasna-11-milyar-dolar-yatrm-yapt-93CH-2882858

Zaten çoğunluk hissesi anlamına geliyor yönetim hakkını devrediyor demek bu satış. Kalan 51 hissenin tamamı İntelde değil. Yani en gelişmiş fabrikasını satıp diğer alanlara kaydırıyor nakiti. Almanya ve Polonyaya aktaracakmış Avrupa üretimini ağırlıklı olarak.

• Boşnak Ağa'nın yorumlarına bakarak intel'i beğendiğini gördüm ama benim gözümde intel bayağı bir imaj kaybına uğradı. 

nm yerine MTr/mm2 gibi farklı değerlere bakarak intel 10nm > TSMC 7nm yazılmış ama bence bu doğru değil. 

İki tenis oyuncusu var diyelim; biri kan-ter içinde kalmış, diğerine bakıyorsun terlememiş bile. Benim için ısı önemli bir faktör. Ne kadar temiz işçilik çıkardığını gösteren önemli bir gösterge. 

MTr/mm2 'yi yüksek tuttun ama işlemcin 100 dereceyi geçiyor. Şimdi bu 10nm>7nm olamadığını göstermez mi. Bir de hatalı olduğunu, sorun çıkaracağını bile bile işlemcileri satıp sonra yazılımla yavaşlatmak iyi cesaret. Arkasına Amerikayı almasa hiç bir firma böyle bir çakallık yapmaya cesaret edemez. 

Bu aralar yeni bir windows bilgisayar alma zamanım geliyor. O nedenle işlemcileri araştırmaya başladım. Normalde hep intel kullandım. Hiç amd kullanmadım. Ama bir yandan MacBook Air m1 kullanıyorum. Her geçen gün intel gözümden düştü. Şu yaz günü saatlerdir bilgisayar açık ve işlemci sıcaklığı 40 derece. intel 80 derece görünce hiç utanmıyor mu acaba? Fansız bilgisayar 40 derece, fanlı intel 80 derece.

10nm> 7nm bence doğru değil. intel'i tokat manyağı yaptı adamlar. intel rövanşı alır diye beklemekten 2 yıldır bilgisayarı yenileyemiyorum. Daha bir 2 yıl da yenileyemez gibi geliyor bana. macOS ile devam edeceğim gibi. Belki arm windows yaygınlaşırsa ona geçede bilirim. intel almam için en azından bir 5nm görmesi gerek. Bu devirde gidip 7nm işlemci almak saflık olur. Ekran görüntüsü ekliyorum. 10nm>7nm mi bilmem ama ben elimdeki alete bakıyorum ve hiç öyle görünmüyor. 

Siz intel'i çok seviyorsunuz anlaşılan ama müşterilerine kazık attığı bir gerçek. Onca araştırma yaparak işlemci alan müşteriye böyle bir muamele yapılmaz.

10 nm üretim süreci diye bir şey yok demişsin ve beni yalancı ilan etmişsin. Bunu mavisine kurban olduğun İntel'e söyle. Bak sana bizzat İntel tarafından paylaşılan tablo atıyorum. 10 nm ve 10 nm finfet üretim node'u nedir İntel'cim dersin. Üst üste 3 süreç 10 nm olacak diye İntel 7 diye isimlendirmeye gitmiş sanki 7 nm üretim gibi izlenim vermeye çalışmış. İntel 7=10 nm İntel 4=7nm.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-6F372EC04 -- 31 Temmuz 2024; 13:27:40 >

• hakki.sert H kullanıcısına yanıt

Merhaba.

Sizi düzelmek için değil ama forumda değerli kardeşlerimiz arasında yaygın benzer bir kanaat olduğu için bilgilendirmek amacıyla yazıyorum:

"nm yerine MTr/mm2 gibi farklı değerlere bakarak intel 10nm > TSMC 7nm yazılmış ama bence bu doğru değil. 

MTr/mm2 'yi yüksek tuttun ama işlemcin 100 dereceyi geçiyor. Şimdi bu 10nm>7nm olamadığını göstermez mi."

Göstermez.

Siz node karşılaştırması nasıl yapılır, V/F eğimi nedir bilmiyorsunuz anladığım kadarıyla. Spesifik bir işlemciye yada işlemci gurubuna (mesela intel 13. nesil gibi) bakılarak ve orada spesifik işlemcilerin çok ısındığı çok ısı ürettiği bu sayede işlemcilerin yüksek sıcaklıklara ulaştığı gözlemi yada kanaati ile node değerlendirilmez.

Bu işler bu kadar basit değil.

Bakın sayın hocam. Mavisine hasta olduğumuz, 7nm işlemcileri ile birçok alanda 5nm AMD tokatlayan intelimizin güzide 13900K işlemcisine bakalım. Yani 100% kullanımda cayır cayır elektrik tüketen (aslan besleyen yemini düşünmez), dolayısı ile enerji çeken ve bu enerjiyi fizik kanunları gereği ısı şeklinde tam olarak uzaklaştırması gereken ve bu yüzden sıcaklığı artan bir işlemci değil mi. Evet öyle.

O halde TSMC 7nm üretim Zen 3 işlemcilere baktığımızda bu kadar çekmiyorlar o halde TSMC 7nm ile intel 7 eşit olamaz yada benzer olamaz değil mi?

Değil.

Siz orada işlemci karşılaştırıyorsunuz. Node değil. Sizin karşılaştırdığınız 13900K mesela intel tarafından intel 7 node için geçerli olan V/F eğiminde eğimin verimlilik tarafının çok ama çok verimsiz olduğu bir bölgeye kadar gidecek hızlarla gönderiliyor. Ve sizin bak bu terlememiş dediğiniz işlemcilerden çok daha fazla çekirdek içeriyor.

Belki bilmiyorsunuz ama sizin bak bu terlememiş dediğiniz TSMC 7nm üretim 5950X mesela full kullanımda 220-240 watt çekip gayette ısınan bir işlemci. Şimdi 16 büyük çekirdekli 5950X'in full kullanımda yada stres testinde çektiği 240 watt'a bakıp TSMC 7nm nodu çok enerji tüketen bir node diyor musunuz?

Demiyorsunuz.

E ona demiyorsanız nasıl olup 8+16 yani 24 çekirdekli 13900K aynı testte 260-280 watt çekince intel 7 çok kötü diyorsunuzTSMC, yeni nesil A14 süreç teknolojisinde High-NA EUV makinelerini kullanacak 

Hem çekirdek sayısı daha az hem de hız olarak 5950X kadar yukarı çıkarılmamış yani TSMC 7nm noduna ait V/F eğrisinin daha verimli daha makul bölgesinde sınırlanıp tüketiciye gönderilmiş ryzen 5600 gibi işlemcilere bakarak konuşuyorsunuz çünkü.

Siz node karşılaştırmıyorsunuz yazdığınız şeyde. İşlemci karşılaştırıyorsunuz. Sadece farkında değilsiniz. Elmaya bakıp bu kiraz kasası diğerinden daha sağlam diyorsunuz.

Ne dediğimi daha açık anlatayım: Bak aşağıda 13900K üzerinden oluşturulmuş intel 7 nodunun V/F eğim grafiği var. Node bizim düşük "juice/watt" dediğimiz yerlerde inanılmaz verimli. Öylesine verimli ki 13900K sadece 150 watt tüketirken 34.000-33.000 arası cinebench puanı alıyor.

Bunun ne kadar verimli bir durum olduğunu biliyor musun? Hatta aynı işlemci sadece 50 watt çekerken tam 20.000 cinebench puanı alıyor. Akıl almaz bir verimlilik intel 7 nodu tarafından.

Aynı işlemci 39.000 puan alabilmek için ise tam 253 watt istiyor. V/F eğiminin yani ölçeklenebilirliğin sonunda olduğu için ekstra 5000 puan için tam 100 watt ekstra güç istiyor.

Nodun durumu bu. V/F eğrisinde sona gidildikçe sadece biraz daha performans için çok çok daha fazla enerji gerekiyor ki bu tüm nodelarda böyledir. V/F eğrisi alt bölgede çok verimli nodelar vardır, tam performansa yönelik tasarlanmış nodelar ve node kütüphaneleri vardır, bu nodelara yönelik HP (high power) kütüphanelerinde alt bölgede daha zayıf çalışan ama üste çıktıkça ne kadar "juice" verirseniz sizi o kadar ileriye taşına nodelar vardır.

Vardır oğlu vardır. Bırakın bu işleri benim gibi uzmanı ve hastası bilsin takip etsin.

13900K 150 watt'ta bu kadar verimli. Bunu da intel 7'ye ve mimarisine borçlu. Ama intel pazarda yalnız değil. Ne var? Karşısında muhteşem Zen4 işlemcileri var. Intel ne yapıyor peki. 13900K gibi sadece 50 watt tüketirken 20.000 puan alabilen 150 watt ile 34.000 puan alabilen işlemciyi performansta AMD'nin müthiş işlemcilerinden bir tık öne geçsin diye 253 watt'a izin veriyor. V/F eğiminin sonuna gidiyor. Anakart üreticileri de o saçma sapan PL2 değerini bile takmayıp anakartları incelemelerde rakiplerden geriye düşmesin diye sınırsız tüketim modu default açık olacak şekilde gönderip testlerde 13900K'nın 280 wattlar çekiyor şekilde görünmesine neden oluyor.

İntel anakart üreticilerini pataklasa ve 13900K'yı 150 watt'a kilitli şekilde gönderse performansta çok az bir şey kaybedecek ama bu işleri en az bilen AMDciler bile burada "yauuuuuu bu intel 7 node nasıl acayip nasıl verimli bir şey yauuuuu" diyecek farkında değiller...

Anladın mı şimdi.

Benim neden yıllardır 13 ve 14 nesil zirve işlemci alırsanız hızları 200-300 mhz düşürün doğru dürüst performans kaybetmez iken acayip verimli hale getireceksiniz yazdığımı anladın mı şimdi? Yani senin biri terliyor diğeri ter bile akıtmamış dediğin şey işlemci. Node değil. Bak daha intel 7 ile TSMC 7nm'yi karşılaştırırken farklı mimariler üzerinden gittiğinden bahsetmedim bile...

Efsaneler efsanesi 14nm üretim 6/12 8700K hangi güçte kaç puan alabiliyor ve yine intel 7 üretim 6/12 12400 hangi güçte kaç puan alabiliyor hiç zahmet edip baktın mı mesela?

Hiç düşündün mü aynı intel 7 ile üretilen ve onlarca çekirdeğe sahip olan Xeon işlemcileri nasıl olur da 13900K'ya göre inanılmaz verimli çalışıp bir kaç yüz watt ile acayip işler başarıyor diye.

Tekrar ediyorum node değerlendirmesi öyle basit sıradan tüketicinin yapabileceği bir şey değildir. Bu işi benim gibi uzmanlara bu işleri acayip iyi bilen aşırı yakışıklı insanlara bırakın. Siz node saymayın. Tüketici elinde cetvel ile transistör ölçmeye kalkmamalı. İşinize geleni alıp geçin. Tatava etmeyin.

Bir de mühendis olarak dayanamayacağım: "Benim için ısı önemli bir faktör"

Hayır. Senin için sıcaklık önemli bir faktör. Sen bir işlemcinin ürettiği ısıyı bilemezsin. Isı ile sıcaklık aynı şey değildir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 31 Temmuz 2024; 14:51:51 >

• "10 nm üretim süreci diye bir şey yok demişsin ve beni yalancı ilan etmişsin."

Bu konuyu geçtim benim bu forumda tek bir yerde dahi "10 nm üretim süreci diye bir şey yok" yada buna benzer bir şey dediğimi göremezsin ve gösteremezsin.

Gösterirsen hesabımı siler kapatırım. Gösteremezsen "gösteremiyorum, sana iftira attım özür diliyorum" dedikten sonra sen sileceksin kendi hesabını. Hodri meydan. Var mısın idris?

Bak sana hesabımı kapatmayı teklif ediyorum. Ötesi yok. Var mısın? İdda eden iddiasını ispatla yükümlüdür idris. İddianı ispatlamak zorundasın yoksa yine üfürüyor deriz.

Çok ilginç birisin cidden. Yazdıklarından açıkça belli oluyor ki: Kendini acayip çaresiz hissediyorsun. Bu durum attığın her mesajında daha da açıkça görünüyor. Battıkça batıyorsun farkında bile değilsin.

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.