Şimdi Ara

Tüketici Kanunları Hakkında Bilgilendirme (8. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
5 Misafir (2 Mobil) - 3 Masaüstü2 Mobil
5 sn
604
Cevap
61
Favori
108.201
Tıklama
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Çağrı

İlginiz için teşekkürler. Aslında kelime oyunları yapmak gerekirse ürün benim ondan beklediğim "faydayı" sağlamıyor değil ancak benim beklediğim görselliği bana sunamıyor. Ben de bu sorunun ürünün dünya çapındaki üreticisi tarafından da bilindiğini ve onaylandığını, ayrıca bu sorundan dolayı cihaz değişimi yapılmış bir çok insanın var olduğunu biliyorum. O halde dediğiniz gibi ben önce bi kaymakamlığa gideyim. Direk firmaya başvururdum Çizgi Elektronik misali adam gibi bir firma olsaydı ancak, resmen salak yerine koyuyor insanları Genpa. Yani ben bu konu hakkında tamamen bilgi sahibi olmuş ve haklarımın tamamen farkında olarak gitmezsem, pekâlâ 590TL civarı bir paraya cihaz değişimi yaparız da diyebilirler, ürünün malzemesinden kaynaklı bir sorun için. O yüzden bu kadar evham yaptım, en kötü ihtimalle cihazı değiştirmek istiyorum çünkü.

Kardeş telefonu ne zaman aldın bu çatlakları kullanıcı hatası sayarlar bilindiği üzere dediğin apple kararınıda dosyana ekle bilirkişi incelemesi iste
    Genpayı bilirim eğer mümkün olsa yaparlar çünkü bunu apple kabul etse kendileri onarım ücreti hakederler. Bir serisinde sıvı temas bandındaki ufak kırmızı lekeden dolayı az sıvılı deyip değiştirdikleri bayağı cihaz onlara apple tarafından sorun oldu diye biliyorum

• quote:

Orijinalden alıntı: Nelo Angelo

arkadaslar internetten veya telefondan veya kapıdan yani magazadan alım haricinde aldıgımız ürünü 1 hafta icinde kutusu acılsa bile,kutu ve ambalajlar zarar görmeden aldıgımız yere hic bir gerekce göstermeden iade edebiliyoruz diye okumustum dogrumudur?

Telefon ve internet mesafeli sözleşmedir kapıdan satış farklıdır. ikisi içinde kanuni bilgiler aşağıdadır.
    Kapıdan satışta ilk 7 günde para ödemeye dair herhangi bir belge imzalamak zorunda değilsin eğer imzalarsan iade işin karşındakinin insafına kalır
    internet ve telfondan satışta ise borç altına sokula belgeyi onaylamak zorundasın fakat satışı yapılan malın ayıpsız olduğunu ve ayıpsız olduğunu ispat yükümlülüğü satıcıya aittir. Satışla ilgili bilgileri vermekle zorunludurlar aynı zamanda elektronik ortamdaki satşlaarda sözleşme adı altında onaylıyorsunuz ama telefondan yapıldıysa eve ürünü tesim ederken bu belgeyi imzalatırlar. Büyü mitarlı alışveriş ise mutlaka nekadar tutarsa tutsun okuyun ve bir örneğini size vermek zoundalar haberiniz olsun.
    Çok uzun yazdım kanuni maddeleride diğer mesajda yolluyorum okursanız daha iyi olur bi yanlışlık olmasın...

• TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN
    Kanun Numarası: 4077
    Kabul Tarihi: 23/02/1995
    Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 08/03/1995
    Yayımlandığı Resmi Gazete Sayısı: 22221
    KAPIDAN SATIŞLAR
    Madde 8 - (Değişik madde: 06/03/2003 - 4822 S.K./12. md.)
    Kapıdan satış; işyeri, fuar, panayır gibi satış mekanları dışında yapılan satımlardır.
    Bakanlık, kapıdan satış yapacaklarda aranılacak nitelikleri, bu Kanuna tabi olan ve olmayan kapıdan satışları ve kapıdan satışlara ilişkin uygulama usul ve esaslarını belirler.
    Bu tür satışlarda; tüketici, teslim aldığı tarihten itibaren yedi gün içinde malı kabul etmekte veya hiçbir gerekçe göstermeden ve hiçbir yükümlülük altına girmeden reddetmekte serbesttir. Hizmetlerin satımında ise bu süre, sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren başlar. Bu süre dolmadan satıcı veya sağlayıcı, kapıdan satış işlemine konu mal veya hizmet karşılığında tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemez. Satıcı, cayma bildirimi kendisine ulaştığı andan itibaren yirmi gün içerisinde malı geri almakla yükümlüdür.
    Tüketici, malın mutat kullanımı sebebiyle meydana gelen değişiklik ve bozulmalarından sorumlu değildir.
    Taksitle yapılan kapıdan satışlarda 6/A maddesi, kampanyalı kapıdan satışlarda 7 nci madde hükümleri ayrıca uygulanır.
    KAPIDAN SATIŞLARDA SATICININ VE SAĞLAYICININ YÜKÜMLÜLÜĞÜ
    Madde 9 - (Değişik madde: 06/03/2003 - 4822 S.K./13. md.)
    Kapıdan satış sözleşmelerinde, sözleşmede bulunması gereken diğer unsurlara ilave olarak mal veya hizmetin nitelik ve niceliğine ilişkin açıklayıcı bilgiler, cayma bildiriminin yapılacağı açık adres ve en az on altı punto ve koyu siyah harflerle yazılmış aşağıdaki ibare yer almak zorundadır:
    Tüketicinin hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin teslim aldığı veya sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren yedi gün içerisinde malı veya hizmeti reddederek sözleşmeden cayma hakkının var olduğunu ve cayma bildiriminin satıcı/sağlayıcıya ulaşması tarihinden itibaren malı geri almayı taahhüt ederiz.
    Tüketici, sahip olduğu haklarının da yazılı bulunduğu sözleşmeyi imzalar ve kendi el yazısı ile tarihini yazar. Satıcı veya sağlayıcı, bu bilgilerin sözleşmede yer almasını sağlamak ve taraflar arasında akdedilen sözleşmenin bir nüshasını tüketiciye vermekle yükümlüdür.
    Bu madde hükümlerine göre düzenlenmiş bir sözleşmenin ve malın tüketiciye teslim edildiğini ispat satıcıya veya sağlayıcıya aittir. Aksi takdirde, tüketici cayma hakkını kullanmak için yedi günlük süre ile bağlı değildir.
    MESAFELİ SÖZLEŞMELER
    Madde 9/A - (Ek madde: 06/03/2003 - 4822 S.K./14. md.)
    Mesafeli sözleşmeler; yazılı, görsel, telefon ve elektronik ortamda veya diğer iletişim araçları kullanılarak ve tüketicilerle karşı karşıya gelinmeksizin yapılan ve malın veya hizmetin tüketiciye anında veya sonradan teslimi veya ifası kararlaştırılan sözleşmelerdir.
    Mesafeli satış sözleşmesinin akdinden önce, ayrıntıları Bakanlıkça çıkarılacak tebliğle belirlenecek bilgilerin tüketiciye verilmesi zorunludur. Tüketici, bu bilgileri edindiğini yazılı olarak teyit etmedikçe sözleşme akdedilemez. Elektronik ortamda yapılan sözleşmelerde teyid işlemi, yine elektronik ortamda yapılır.
    Satıcı ve sağlayıcı, tüketicinin siparişi kendisine ulaştığı andan itibaren otuz gün içerisinde edimini yerine getirir. Bu süre, tüketiciye daha önceden yazılı olarak bildirilmek koşuluyla en fazla on gün uzatılabilir.
    Satıcı veya sağlayıcı elektronik ortamda tüketiciye teslim edilen gayri maddi malların veya sunulan hizmetlerin teslimatının ayıpsız olarak yapıldığını ispatla yükümlüdür.
    Cayma hakkı süresince sözleşmeye konu olan mal veya hizmet karşılığında tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasının veya borç altına sokan herhangi bir belge vermesinin istenemeyeceğine ilişkin hükümler dışında kapıdan satışlara ilişkin hükümler mesafeli sözleşmelere de uygulanır.
    Satıcı veya sağlayıcı cayma bildiriminin kendisine ulaştığı tarihten itibaren on gün içinde almış olduğu bedeli, kıymetli evrakı ve tüketiciyi bu hukuki işlemden dolayı borç altına sokan her türlü belgeyi iade etmek ve yirmi gün içerisinde de malı geri almakla yükümlüdür.

• MERHABA ARKADAŞLAR

BURADAN SİZİ LİGTV KONUSUNDA UYARMAK İSTİYORUM.

TAAHHUT VEREREK ALDIĞINIZ ÜYELİĞİNİZİ TAAHUDUNUZ BİTTİĞİNDE İPTAL ETTİRMEK İSTEDİĞİNİZDE 1 AY DAHA FATURA KİTLİYORLAR.PEKİ BUNU NASIL YAPIYORLAR DERSENİZ. ADAMLAR KURT OLMUŞ

ADAMLAR SİZİN ÜYELİĞİNİZİ FATURA KESİM TARİHİNDEN 1 GÜN SONRA BAŞLATIP 2 YIL DOLDUĞUNDA 25 ;1 YIL DOLDUĞUNDA 13 FATURA ÖDETMEK ZORUNA BIRAKIYORLAR.
    AYRICA ÜYELİK DOLUNCA VERDİKLERİ KARTI GERİ ALIYORLAR BU DURUMDA ÜCRETSİZ DİYE VERDİKLERİ RECEİVER DA BİR İŞE YARAMIYOR.
    LİG TV ALMAK İSTEYENLERİ UYARAYIM DEDİM.

BENİM BAŞIMA BÖYLE BİR OLAY GELDİ AMA İŞİN PEŞİNİ BIRAKMAM
    BENKİ NE EMPERYALİSTLERE DİZ ÇÖKTÜRDÜM
    HUKUKİ TÜM YOLLARA BAŞ VURACAĞIM
    BU KONUDA DAHA ÖNCEDEN TECRÜBESİ OLAN ARKADAŞLAR DA TECRÜBELERİNİ PAYLAŞIRLARSA SEVİNİRİM.
  • İletişimde devrim niteliğinde kararlar

Tüketiciye inanılmaz haklar geliyor
    28 Temmuz 2010 Çarşamba, 19:49:04
    Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK), elektronik haberleşme hizmetlerinden yararlanan tüketicilerin haklarını ve menfaatlerini korumaya yönelik usul ve esasları belirlemeyi amaçlayan ''Elektronik Haberleşme Sektöründe Tüketici Hakları Yönetmeliği'', Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yönetmeliğe göre, elektronik haberleşme hizmetlerindeki kampanyalar kapsamında taahhüt edilenlerle ilgili olarak herhangi bir tüketicinin mağdur olduğunun tespit edilmesi halinde, işletmeciler, kampanyadan yararlanan ve benzer şekilde etkilenen tüm tüketicilerin mağduriyetini giderecek. İşletmeciler, tarifelerin yalnızca tüm vergiler dahil değerine ilişkin bilgileri talep olmaksızın tüm tüketicilere sunacak. Aboneler, faturalarına üst sınır getirebilecek.

Yönetmeliğe göre, tüketicilerin, hizmetlere eşit şartlarda erişebilme ve ayrım gözetmeyen adil ücretlerle hizmetlerden yararlanma, işletmecilerle abonelik sözleşmesi yapabilme, kişisel verilerinin kamuya açık rehberlerde yer alıp almamasını talep etme, rehber hizmetinden ücretli ve/veya ücretsiz yararlanma ve ayrım gözetilmeksizin kaydolma, acil arama hizmetleri hakkında bilgilendirilme ve bu hizmetlere ücretsiz erişebilme ve ayrıntılı fatura talep edebilme hakkı bulunuyor.

Elektronik haberleşme hizmetinin kapsamı hakkında bilgi alabilme, tarifeler konusunda açık, detaylı ve güncel bilgilere erişebilme, tarifelerdeki değişiklikler yürürlüğe girmeden önce bilgilendirilme, kısa mesaj, çağrı merkezi, internet ve benzeri yöntemlerle katıldıkları kampanya, tarife kapsamındaki tüm hizmetlerden başvurduğu yöntem ya da basit bir yöntem ile vazgeçme haklarının da tanımlandığı yönetmelikte sıralanan diğer tüketici hakları şöyle:

''-Arızaların giderilmesinde, sağlık, yangın, afet, güvenlik ve benzeri acil durum ve güvenlikle ilgili kurum ve kuruluşlar dışında, benzer konumdaki tüketiciler arasında ayrım gözetmeme temelinde bir uygulamayı talep etme hakkı,

-Uluslararası standartlar ile Kurumun belirleyeceği standartlara uygun kalitede hizmetten yararlanma hakkı,

-Görme engellilerin abonelik sözleşmelerini ve faturalarını kendilerinin faydalanabilecekleri şekilde talep etme hakkı,

-Abonelerin istenmeyen mesaj ve iletileri almayı reddetme hakkı,

-Abonelerin faturalarına üst sınır getirebilme hakkı.''

ŞEFAFLIK VE BİLGİLENDİRME
    İşletmeciler, uygulanacak tarifeler ve varsa abonelik paketleri, tarifelerin içerdiği vergi türleriyle bu vergilerin tarifeler hesaplanırken tarifelere yansıtılma oranı, tarifelerin yalnızca tüm vergiler dahil değerini ilişkin bilgileri, talep olmaksızın tüm tüketicilere sunacak.

Önceden kaydedilmiş olmasına bakılmaksızın sohbet, yarışma, şans oyunları ve benzeri özel içerikli hizmetleri sunan işletmeciler, hizmete ilişkin bilgilendirmeyi ücretsiz yapacak. Bu kapsamda, ücretlendirmenin başlayacağı zaman, ücretlendirmenin hesaplanmasında esas alınan süre, çağrı veya veri miktarı, sunulan hizmetin toplam süresi ve miktarı ile hizmetin toplam bedeli açıkça belirtilecek.

Bilgilendirme yükümlülüğü özel içerikli hizmetlere yönlendirilmiş çağrılar için de geçerli olacak. BTK, özel içerikli hizmetlere erişimde şifreyle erişim ve/veya benzeri yöntemlerle kabule ilişkin yükümlülükler getirebilecek. Abonelerin hatları 900 alan koduna kapalı olacak, hatlar bu hizmete yazılı talep doğrultusunda açık hale getirilecek.

KAMPANYALAR
    İşletmeciler kampanya şartları, süresi, hedef kitlesi ve benzeri hususlar hakkında, tüketicileri açık ve anlaşılabilir bir şekilde ve ayrıntılı olarak bilgilendirmekle yükümlü olacak.

Kampanya bilgileri, işletmecilerin internet sitelerinde tüketicilerin kolaylıkla erişebilecekleri şekilde yayımlanacak.
    Kampanya şartlarında değişiklik yapılması halinde, tüketicilerin kazanılmış hakları saklı kalmak kaydıyla, değişiklikler uygulanmadan tüketiciler bilgilendirilecek.
    İşletmeciler, kampanya şartlarındaki değişiklikleri kampanyanın duyurulduğu yöntem veya ilgili tüm tüketicileri bilgilendirecek etkili bir yöntemle duyuracak.

Taahhüt edilenlerle ilgili herhangi bir tüketicinin mağdur olduğunun tespit edilmesi halinde, işletmeciler, kampanyadan yararlanan ve benzer şekilde etkilenen tüm tüketicilerin mağduriyetini giderecek.

TARİFE DEĞİŞİKLİKLERİ
    İşletmeciler, tarife değişikliklerini abonelerine değişiklik yürürlüğe girmeden makul bir süre öncesinde kısa mesaj, arama ve/veya posta ile duyuracak.
    Söz konusu süre BTK tarafından belirlenecek.

Uluslararası dolaşım hizmetinden yararlanılan durumlarda, asgari olarak ses ve kısa mesaj hizmetini kapsayan uluslararası tarife bilgisi aboneye kısa mesajla bildirilecek.

İşletmeciler, internetin güvenli kullanımına ilişkin olarak tüketicileri bilgilendirecek, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nca belirlenen yasadışı ve zararlı içeriklere karşı, tüketicilerin korunmasına yönelik altyapı seviyesindeki hizmetleri ek ücret olmaksızın seçenekli olarak sunacak.

Faturanın son ödeme tarihinde ödenmemesi halinde hizmetin sunumu kısıtlanabilecek ya da durdurulabilecek, ancak aboneliğin feshi halleri hariç, ödeme yapıldıktan sonra en geç yirmi dört saat içinde hizmetin sunumuna devam edilecek.

İşletmeci sunmadığı hizmetin bedelini aboneden talep edemeyecek.

Tüketici menfaatinin korunması için, hizmetin mutat kullanım düzeyinin çok üzerinde olduğunun tespiti, hukuka aykırı ya da hileli bir faaliyetin varlığı konusunda haklı bir şüphenin bulunması gibi durumlarda, aboneye bilgi verilerek hizmetin sunumu kısıtlanabilecek veya durdurulabilecek.

Sınırlı tarifeler kapsamında hizmet sunulan aboneler, kullanım miktarına ilişkin sınıra ulaşıldığında mobil telefon işletmecileri tarafından kısa mesaj yöntemiyle, diğer işletmeciler tarafından çağrı merkezi, elektronik ileti ya da aboneye daha kolay ulaşılabilecek bir yöntem aracılığıyla bilgilendirilecek.

Tüketiciler, şikayetlerinin giderilmesi için öncelikle işletmeciye başvuracak. İşletmeciler tarafından tüketici başvurularıyla işletmecinin vermiş olduğu cevaplar kayıt altına alınacak ve kayıtlar asgari bir yıl süreyle saklanacak.
    Uzlaşma sağlanamaması halinde, tüketici anlaşmazlığın giderilmesi için BTK'ya başvurabilecek.

ABONELİK SÖZLEŞMELERİ EN AZ 12 PUNTO İLE HAZIRLANACAK
    Abonelik sözleşmelerinin yazılı şekilde en az 12 punto harflerle hazırlanacak ve aboneye yükümlülük getiren hususlar açık ve anlaşılabilir şekilde, siyah koyu harflerle belirtilecek.

Abone, açık tutulması için onay vermediği hizmetlerden herhangi birinin açık tutulması halinde, sorumlu olamayacak.

İşletmecinin kendisi ya da üçüncü şahıslar tarafından otomatik arama makineleri, fakslar, elektronik posta, kısa mesaj gibi elektronik haberleşme vasıtaları kullanılmak suretiyle, doğrudan pazarlama, siyasi propaganda veya cinsel içerik iletimi gibi maksatlarla haberleşme yapılması halinde, gelen her bir mesajı ya da iletiyi bundan sonrası için almayı reddetme hakkı işletmeciler tarafından kısa mesaj, çağrı merkezi ve benzeri yollarla kolay bir usulle ücretsiz olarak sağlanacak.

Abonenin hattının kullanıma açılabilmesi için, gerekli belgelerin eksiksizliği ve söz konusu belgelerdeki bilgilerin doğruluğu işletmeci tarafından kontrol edilerek, gerekli teyit işlemi İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi'nden yapılacak.
    Söz konusu bilgilerin doğruluğu onaylanmadan açılan hattın her türlü sorumluluğu, işletmeciye ait olacak.

İşletmecinin aboneyle görüşmeden, abonelik sözleşmesi, taahhütname veya kampanyalara tek taraflı koyduğu ve dürüstlük kuralına aykırı düşecek biçimde abone aleyhine dengesizliğe neden olan hükümler geçersiz olacak.

Abonelik sözleşmesinde yer alan kaydın açık ve anlaşılır bir biçimde kaleme alınmamış olması halinde de, abonenin mağduriyetine neden olduğu kabul edilebilecek ve bu durumda abone lehine yorum yapılacak.

ABONELİĞİN FESHİ
    Aboneler yazılı olarak bildirmek kaydıyla aboneliklerini her zaman sona erdirebilecek. Aboneler, abonelik sözleşmelerini feshetmek istediklerinde bu taleplerini, işletmeciye ya da adına abonelik sözleşmesi yapmaya yetkili temsilcisine yazılı olarak, işletmecinin sesli kayıt sistemi üzerinden, işletmecinin internet sitesi üzerinden daha önce belirlenmiş şifre ve benzeri güvenli yöntemler veya BTK tarafından belirlenecek diğer yöntemlere bildirecek.
    Sunulan hizmet, bildirimin yapıldığı andan itibaren 24 saat içinde durdurulacak. Hizmetin bu süre içinde durdurulmaması sebebiyle abone sorumlu tutulamayacak. İşletmeci, abonenin aboneliğe son verme yönündeki yazılı talebinin kendisine ulaşmasından itibaren en geç 48 saat içinde fesih işlemini gerçekleştirecek ve talebi takip eden 7 gün içerisinde abonelik sözleşmesinin feshedildiğini, abonenin talebine bağlı olmaksızın aboneye yazılı olarak bildirecek.

Abonelik sözleşmesi yapmaya yetkili her temsilci, aynı zamanda abonelik sözleşmesinin feshine ilişkin başvuruları da kabul etme ve fesih işlemlerini başlatmayla yükümlü olacak.

İnternet servis sağlayıcısı değişikliği sürecinde abonenin aldığı hizmette yaşanabilecek kesintinin asgari seviyede olması esas olacak. İşletmeciler işbirliği içinde hareket ederek, her türlü tedbiri alacak.

FATURALARA İLİŞKİN ESASLAR
    İşletmeciler, mali mevzuata uyumlu fatura düzenleyecek ve bunları son ödeme tarihinden önce abonelere postayla ulaştıracak.
    Elektronik ortamdaki faturalar ise ödeme tarihine en az 5 gün kala abonelere gönderilecek.

Abonelerin asgari 3 aylık kullanım detayı/ayrıntılı fatura bilgilerine internet üzerinden ücretsiz olarak erişebilmeleri temin edilecek ve talep halinde bu bilgiler abonelere postayla gönderilecek.

Ön ödemeli mobil hatlarda kullanım miktarı, kullanım tutarı ve kalan tutarı gösteren bilgi ücretsiz sağlanacak.

Fatura gönderilmesine ilişkin masrafları işletmeci karşılayacak.

Haksız şartların da belirlendiği yönetmelikte, söz konusu yükümlülükleri yerine getirmeyen işletmeciler hakkında, ''Telekomünikasyon Kurumu Tarafından İşletmecilere Uygulanacak İdari Para Cezaları'' ile ''Diğer Müeyyide ve Tedbirler Hakkında Yönetmelik'' hükümleri uygulanacak.

Bu yönetmelikle ''Telekomünikasyon Sektöründe Tüketici Hakları Yönetmeliği'' yürürlükten kaldırıldı.

AA

• Arkadaşlar samsung model bir telefonum var. Ekran içindeki tozdan 3 sefer servise verdim sorun giderildi deniyor ama sürekli toz alıyor ekran. Bu sorun 1 yıl içinde 3 defa oldu. Bunun yanında başka sorunlarda çıkardı telefon. Şimdi ne yapmam lazım. Direk Hakem Heyetinemi baş vurayım servise teli verip bu kusurlardan dolayı para iadesimi isteyeyim?
  • arkadaşlar samsung marka bi telefon almıştım,telefon aldıktan 1 hafta sonra arızalandı,degişim için başvuru yaptım.3 aydır hala degişim onayı bekliyorum,tüketici mahkemelerine şikayet edip üstmodelini almak istiyorum,telefon samsung b3410,nasıl şikayet edilir,yeri neresi,bu aradada üsküdarda oturuyorum ben,örnek şikayet formu olan varsa koyarsa sevinirim
  • hızlıal com. dan aldığım bilgisayarı cayma hakkımı kullanarak iade etmek istedim ürünü yolladım fakat sistemi aktif edilmiş kutusunda kargo etiketi var diyerek iade talebimi reddettiler bu durumda mağdur muyum? yoksa adamlar haklı mı? benim yaşadığım gibi bi sorun yaşayan bilgilendirirse mutlu olcam teşekkürler.
  • 2009 Haziran ayında 0001158600 seri nolu bilgisayarı aldım.Aldıktan 6 ay sonra arıza yaptı.Ankara bölge müdürlüğünde anakart değişimi yapıldı.

10 gün önce bilgisayarım çok aşırı ısıdan fiş girişleri ve kasası eridi.
    Casper müşteri hizmetlerini aradım.
    Bilgisayarımı İstanbul genel müdürlüğüne yollamamı istediler.Yolladım.
    Yapılan incelemede
    -Anakart(2.değişim)
    -Hard disk
    -Kasa
    -Şarj aleti ve adaptörünün değişeceğini söylediler.
    Ben bu şekilde yollanmasını istemedim.
    Tüketici hakları şöyle diyor:
    Tüketici onarım hakkını kullanmışsa, garanti süresi içerisinde sık arızalanması nedeniyle maldan yararlanamamanın süreklilik arz etmesi veya tamiri için gereken azami sürenin aşılması veya tamirinin mümkün bulunmadığının anlaşılması hallerinde, 4 üncü maddede yer alan diğer seçimlik haklarını kullanabilir.

Ben bilgisayarın sık arızalanması nedeniyle maldan yararlanamamanın süreklilik arz etmesinden dolayı yeni bir ürün istedim.

İsteğimi dün yazılı(faks) ve sözlü olarak caspere ilettim.Bir de öğrendim ki bilgisayarım tamir olmuş bile.Neden çünkü yeni bir bilgisayar istediğim için.Ayrıca bana söylediklerine göre değişim yapmaları için 4 ten fazlaparçanın değişimi gerekiyormuş.Bilerek 4 parça tamir edip bilgisayarı yaptık dediler.İçinde kaç parçanın değiştiğini nerden bileceksem ben?Özellikle birde arkasına bandrolyapıştırıyorlar ki ne yaptıklarını görmeyelim diye.Bandrolü çıkarırsan garanti biter çünkü.Buna rağmen bilgisayarımın,
    -Bbataryasını değiştirmediler(Şarj 1 saat bile gitmiyor)
    -Fan okdar sesli çalışıyor ve ısınıyor ki(erime nedeni budur)
    bunlarla ilgili hiçbir işlem yapılmadı.Neden çünkü 4 ten fazla parça değişecek yeni bilgisayar vermek zorunda kalacaklar.

BİLGİSAYARI HEMEN YOLLADILAR YENİ ÜRÜN İSTEDİĞİİM İÇİN..ŞU NOKTADAN SONRA YENİ BİLGİSAYAR DA İSTEMİYORUM..PARAMI İSTİYORUM..TÜKETİCİ MAHKEMESİNE DİREKT VEREBİLİRMİYİM?NE YAPAYIM?

• quote:

Orijinalden alıntı: subsonic

Öncelikle herkese merhabalar. Bu konuyu açmamdaki amaç haklarından haberdar olmayan tüketicilere haklarını söylemek, unutanlara hatırlatmaktır. İşim tüketiciler üzerine olduğu için bu başlığı açtım, malum "sıcak fırsatlar" bölümüde en uygun yer.

Sık karşılaşılan durumlar hakkında bilgi vermeye çalışacağım, sorunuz olursa da elimden geldiği kadar cevap vermeye çalışacağım...

AYIPLI MAL

quote:

Satın aldığınız herhangi bir mal veya hizmetin ayıplı (kusurlu) olduğunu fark ettiğinizde açık ayıp olarak adlandırılan gözle görünür ayıplarda malın teslim alındığı ve hizmetin ifa edildiği tarihten itibaren 30 gün içinde, kullanım sırasında sonradan ortaya çıkan ayıplarda 2 yıllık sürede ayıbın ortaya çıktığı tarihten itibaren 30 gün içinde öncelikle o mal veya hizmeti satın aldığınız satıcı ve sağlayıcı ile görüşmeniz gerekmektedir. Bu durumda,

* Bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme,
    * Malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi/Hizmetin yeniden görülmesi,
    * Ayıbın neden olduğu değer kaybı oranında bedel indirimi,
    * Malın ücretsiz onarımı

haklarından birini talep etmeniz mümkündür.

Satıcı ve sağlayıcı sorunu çözemiyor veya yükümlülüğünü yerine getiremiyorsa, söz konusu mal veya hizmetin bayisine, acentesine, imalatçı-üreticisine, ithalatçısına ya da bu mal ve hizmet için kredi alınmışsa kredi veren banka, özel finans kuruluşu ve finansman şirketleri ile görüşmeniz faydalı olacaktır.

Ancak, malın ayıbının tüketicinin malı kullanım kılavuzunda yer alan hususlara aykırı kullanmasından kaynaklanamsı durumunda satıcı sorumlu değildir.

Bu durumda en çok karşılaşılan durum "Para iadesi yapmıyoruz" denmesidir. Yasa bu kısıtlama yetkisini satıcıya vermemekle birlikte, yukarıda sayılan 4 haktan birini seçme özgürlüğünü tüketicinin keyfiyetine bırakmıştır. Bu gibi bir durumla karşılaştığınızda ısrarcı olun ve mümkünse mağazanın üst düzey yetkilileri ile muhattap olup haklarınızı bildiğinizi arkasında durarak gösteriniz.Çoğu zaman işe yarayacaktır...

Ayıplı mal olduğunu ispatlamak için satıcılar yetkili servise yönlendiriliyorlar. Senin dmenle olmaz, servis diyecekki gerçekten sorunlu değişmesi lazım. Bu durum KVK güvenceli bir nokia telefon aldığımda başıma geldi. Cihazı aldım eve geldiğimde bozuk olduğunu farkettim, satıcıyla görüştüm öyle bozuk bu diye değiştirme olmaz dedi, servis onaylıyacak. Yetkili serviste aynı şeyi söyleyince inandım bende. Telefon servise gidince 25 günden öncede gelmiyor ve onalrda standar tamir işlemine (yazılım yükle gönder) tabi tutuyolar ve bu ilk 30 günlük başvuru süresini kaçırıyosun. İnanmamak lazım.

•  Tüketici Kanunları Hakkında Bilgilendirme
  • Arkadaşlar , bu konu ile ilgili bulduğum birkaç linki sizlerle paylaşmak istiyorum. Umarım linkler ölmez ve uzun süre kalıcı olur
    www.tuketici.gov.tr sitesinden dilekçe örnekleri linki (ana sayfa üzerinde de link var , o linke ve takip eden birkaç safyadaki linke tıklayınca da ulaşılabiliyor) :

http://www.tuketici.gov.tr/source.cms4/index.snet?wapp=BA0E817C-69B9-42C0-A2A1-AC28566FA7EC

Sanyi Bakanlığının sayfasından tüketici kanunu :

http://www.sanayi.gov.tr/Files/Mevzuat/tuketici_korunmasi-13042010210536.pdf

Bu arada sormak istediğim birşey var cayma hakkı konusunda kanunda bir değişiklik mi oldu yoksa firmalar kendi kafalarına göre %15 lik bir kesinti yapabilecekleri iddia ediyorlar. Ayırıca kargo ücretini müşteriye yükleme çabaları var. Bir firmaya ait örnek iade şartları aşağıda , çoğu firmada benzer hükümler mevcut. Cayma hakkı kullanılan ürünün kargo işlemi nasıl yapılmasını tercih etmek gerekiyor? Kanuna göre malı aldırma firmanın yükümlüğünde.

Satıcı veya sağlayıcı cayma bildiriminin kendisine ulaştığı tarihten itibaren on gün içinde almış olduğu bedeli, kıymetli evrakı ve tüketiciyi bu hukuki işlemden dolayı borç altına sokan her türlü belgeyi iade etmek ve yirmi gün içerisinde de malı geri almakla yükümlüdür.

İade Şartları:

* Satın almış olduğunuz ürün şayet kusurlu ya da ayıplı değil ve iade edilmek isteniyorsa 7 gün içinde eksiksiz tüm aksesuar ve kutusu ile deforme edilmemiş halde teslim edilmesi gerekmektedir. Bu noktada satıcı haklarından doğan %15’lik kullanım ve hizmet bedeli tüketiciye yansıtılmaktadır. Kusurlu ve ayıplı ürünlerde herhangi bir hizmet bedeli alınmaksızın 7 gün içinde iade hakkı tüketicide bulunmaktadır.
    ..................
    * İade işlemine konu olan ürün ile ilgili olarak her türlü kargo gibi ücretler tüketiciye aittir.

• Kesinlikle firmaların yazdığı bu tip zırvalara itibar etmeyiniz. Kanun çok açık. Benim bu konuda hızlıal firmasına açtığım ve kazandığım davanın kararını aşağıdaki linkte bulabilirsiniz.

http://forum.donanimhaber.com/fb.asp?m=36936450

quote:

Orijinalden alıntı: ender123

Arkadaşlar , bu konu ile ilgili bulduğum birkaç linki sizlerle paylaşmak istiyorum. Umarım linkler ölmez ve uzun süre kalıcı olur
    www.tuketici.gov.tr sitesinden dilekçe örnekleri linki (ana sayfa üzerinde de link var , o linke ve takip eden birkaç safyadaki linke tıklayınca da ulaşılabiliyor) :

http://www.tuketici.gov.tr/source.cms4/index.snet?wapp=BA0E817C-69B9-42C0-A2A1-AC28566FA7EC

Sanyi Bakanlığının sayfasından tüketici kanunu :

http://www.sanayi.gov.tr/Files/Mevzuat/tuketici_korunmasi-13042010210536.pdf

Bu arada sormak istediğim birşey var cayma hakkı konusunda kanunda bir değişiklik mi oldu yoksa firmalar kendi kafalarına göre %15 lik bir kesinti yapabilecekleri iddia ediyorlar. Ayırıca kargo ücretini müşteriye yükleme çabaları var. Bir firmaya ait örnek iade şartları aşağıda , çoğu firmada benzer hükümler mevcut. Cayma hakkı kullanılan ürünün kargo işlemi nasıl yapılmasını tercih etmek gerekiyor? Kanuna göre malı aldırma firmanın yükümlüğünde.

İade Şartları:

* Satın almış olduğunuz ürün şayet kusurlu ya da ayıplı değil ve iade edilmek isteniyorsa 7 gün içinde eksiksiz tüm aksesuar ve kutusu ile deforme edilmemiş halde teslim edilmesi gerekmektedir. Bu noktada satıcı haklarından doğan %15’lik kullanım ve hizmet bedeli tüketiciye yansıtılmaktadır. Kusurlu ve ayıplı ürünlerde herhangi bir hizmet bedeli alınmaksızın 7 gün içinde iade hakkı tüketicide bulunmaktadır.
    ..................
    * İade işlemine konu olan ürün ile ilgili olarak her türlü kargo gibi ücretler tüketiciye aittir.

• iyi akşamlar. Ben yaklaşık olarak 2 ay önce bir araç aldım. Daha alalı 20 gün olmuşken garantiden ücretsiz olarak yaklaşık 8000 tl değerinde şanzıman değişimi gerçekleşti. Servis "Araç hazrı gelin alın" dediklerinde , servise gittim ve sözlü olarak aracı istemediğimi belirttim. "Olmaz" dediler. bende hakkımı mahkemede ararım diye aracı alıp gittim. Şimdide araç 2. ayında ve kapı içi plastikleri de değişecek.
    Ben birçok yere sordum ama buradaki yorumları merak ediyorum. Zira değişik cevaplar aldım.

ilk bir ay içinde şanzıman değişmesmesinden dolayı başka bir araç yada ücret iadesini isteyebilirdim. Fakat aracı almadan önce ihtar çekmediğimden ücretsiz değişimi kabullenmiş oluyorum gibi bir durum var ortada.
    Ama gözle görünen elle tutulabilen bir arıza yoktu. Bu durumda ayıplı mal yada gizli ayıplı mal mı oluyor?
    Hali hazırda kapı plastiği ve gergi piminin değişimide olacak önümüzde ki günlerde.

Şimdi ben tüketici mahkemesince bir dava açsam durumum ne olabilir.

• arkadaşlar merhaba 11.10.2010 tarihinde samsung monte marka telefonu telpa garantisiyle afyondan aldım yalnız konuşma sırasında cızırtı oldugunu farkettiğimden dolayı 2. gün yani 13.10.2010 tarihinde garantiye yolladım ..arkadaşlar ilk bir ayda bozuk mal garantiye verilkince para iade veya ürün değişimi gerçekleşiyormuş doğrumudur eger dogruysa bi link verirmisiniz kanıt olarak müşteri hizmetleribe göndericem...teşekkur ederim
  • merhaba arkadaslar aldigim bi urunde hata cikti ( pc ) mavi ekran geliyor habire.servisi aradim getirin bakalim dediler.daha alali 20 gun oldu.servise 20 gun kalsa 1 ay i dolmus olucak.ben su an direk degisim veya iade istiyorum.hangi yollari takip etmeliyim sizce?servisin dedigi bizim onayimiz olmadan iadesi olmaz.o yuzden getirin incelememiz lazim diyolar.eger ki donanimsalsa degistiririz.yazilimsalsa gerkeli seyleri yapip veririz dediler.
  • edit.hata

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Panthér -- 31 Ekim 2010; 1:10:40 >
  • Forumda ilanini gordugum ve daha once de takip ettigim sitenin foruma ozel hazirladigi indirim kuponu kodunu girerek bir alisveris gerceklestirdim. Kodu girdikten sonra tek baktigim 3 taksitte kac lira oldugu ve toplam ne odemem gerektigi idi. Bilgileri girip onayladim ve 3d secure ile islemim gerceklesti. Birkac saat sonra sirket gorevlisi mail atarak hesaplamanin hatali oldugunu ve 20$ indirimin %20 olarak yansitildigini bildiren bir mail atti. Siparisi iptal edeceklerini ve paranin kartima iade edilecegini yazdi. Ben de kendilerine yazilan fiyattan satisin gerceklemesi gerektigine dair cevabimi verdim. Siparisin detaylarini iceren ekranlari hem kagida bastim hem de screenshot alarak hazirladim, ayrica pdf olarak da yedegini aldim. Bankadan gelen onay sms'i de telefonumda durmakta.

Size sorum hangi sirada ne yapmaliyim ve nerelere sikayet edebilirim?

dipnot: Amacim burada cingenelik yapip normalde 521tl yerine 440tl vererek 81 lira kar etmek degil. Daha once forumda pek cok kez 1tl'ye LCD TV satisi gibi olaylar olmustu. Burada benzer ama benzemeyen bir durum var bence. Tek amacim yeni olusturulmus bir online alisveris sitesinde hata yapmamak gerektigini ilgili sirkete anlatmak. Aslinda demek istedigimi tam diyemedim ve ukalaca bir dipnot oldu ama anlatmak istedigimi anlamissinizdir umarim...

• Sorum şu: Garanti süresi içinde değişimi yapılan bir parçanın (dizüstü bilgisayar anakartı) garanti süresi uzarmı ? Yani anakart garanti kapsamında değişirse bu parça için ek garanti süresi verilirmi ? 2 yıla yakın kullandığım bilgisayar garanti süresinin dolmasına yakın bozuldu. Anakart değişti. Garanti süresi doldu ve tekrar aynı arızadan dolayı bozuldu. Bu kadar kısa bir sürede tekrar bozulması oldukça düşündürücü....

Ben dizüstü bilgisayarı 27.06.2008 tarihinde satın aldım. Sonra bilgisayarın ekranı arızalandı. Servise gönderdim ve anakartı değiştirdiklerini söylediler. 3 ay sonra aynı şekilde bilgisayar bozuldu. Fakat 3 ay sonra artık garanti süreside (tamir için serviste geçen süre, kalan garanti süreleri toplansa bile yetmiyor) doldu. Dolayısıyla çalışmayan bir bilgisayarım var artık.

28.06.2010 : Garanti süresi içinde bilgisayar Benq Yetkili servisine gönderildi.
    4.8.2010 : 30 işgünü bitmesine birkaç gün kala anakartı değiştirip geri gönderdiler.
    27.10.2010 : Bilgisayar aynı arızayı verdi. Şu anda garanti süresi dolduğundan yetkili teknik servis tekrar anakart değişimi yapmıyor.

Fakat bu forumun ilk mesajlarında gördüm ki işgünü tanımına cumarteside giriyormuş. Dolayısıyla 28.06.2010 tarihinde firmaya gönderdiğim ürün 30 iş günü dolduktan sonra 4.8.2010 tarihinde bana geri gönderilmişler. Keşke bu mesajı o zaman görmüş olsaydım. Veya işgünü tanımına 6 gün girdiğinden emin olsaydım.

Sonuç olarak şüphelendiğim birşey varki anakartın serviste tamir edildikten sonra bana anakartınızı değiştirdik diyerek geri göndermiş olmalarıdır. Burada önemli bir nokta var. Asla anakartın tamir edilip sonrada değiştiğini ispat edemeyeceğimdir. Çünkü içine açmadan tamir olduğunundan emin olamazsanız. İçine açıp baktığınızda ise garanti ile ilgili yapıştırılan notu yırtıp açtığınızı söylerek suçu size atabilirler. Oldukça can sıkıcı bir durum.

Garanti kapsamında değişen bir ürünün garanti süresi de (değişen parça için) uzarmı uzamazmı bundan emin olmak istiyorum.
    Bu konuda birileri bilgi verirse sevinirim.

• Merhaba,

bu ayın 6'sında satın almış olduğum bebek arabası ile ilgili bir memnuniyetsizliğim var. Konuyla ilgili olarak üzerinden çok vakit geçmeden aksiyon almak istiyorum. Eğer bugün yanıt alabilirsem harika olur. Duruma göre yarın işyerinden izin alıp sabah tüketici hakem heyetine gideceğim. Konuyla ilgili olarak satıcı bebek arabasını kullanılmış olduğu için alamayacağını söyledi (sadece 500 metre kullandık) ben de firma ile görüştüm, onlar da sallıyorlar. Verdikleri teknik servise ulaşmak mümkün değil, sürekli meşgul. Kendilerine yazdığım mail aşağıda. Buradan detayları daha iyi anlayabilirsiniz. Bu şartlarda benim bu bebek arabasını iade etmem mümkündür değil mi? Ayrıca satıcı ile mi görüşmeliyim, üretici ile mi? Sanıyorum ki aslında sorunu çözmesi gereken taraf satıcı olması gerekiyor.

Firmaya attığım mail:
    ------------------
    Sayın İlgili;

06.11.2010 tarihinde (5 gün önce) satın almış olduğum Camino 4013 model bebek arabasını satın almış olduğumuz mağazadan çıktıktan sonra bebeğimizi oturtarak çıktık. Ardından 500 metre veya biraz daha fazla bir mesafe kat edip evimize vardık. Bunun dışında hiç kullanmamış olduğumuz bebek arabasını yaşadığımız bir problemden dolayı iade etmek istedik. Ancak satın aldığımız yer bebek arabasının kullanıldıktan sonra iade edilmesinin mümkün olmadığını söyledi. Ardından telefonla 0212 284 68 69 numaralı telefondan merkezinizi aradım ve 0212 283 34 94 numaralı telefondan teknik servis ile görüşmem gerektiği iletildi. Şu anda kendilerine ulaşamamaktayım.

Bu maili elimde yazılı belge bulunması için atıyorum çünkü daha ilk görüşmemde bu ürünün iadesi ile ilgili sorun yaşayacağım izlenimi oluştu.

Gelelim soruna; sorun ürünün tasarımından kaynaklanıyor. Çocuk emniyet kilidinin bağlandığı ön taraftaki (bacak arasında kalan) kayışın dikildiği yer çocuğun oturduğu yerden ortalama 35cm kadar ileridedir. Bu nedenle çocuk arabaya oturduğunda öne doğru kaymaktadır. Kemerleri omuz ve bel bölgesinden ne kadar sıkarsanız sıkın çocuğun dik durması mümkün olmamaktadır. Çocuk kadığında, çocuğun bel bölgesi oturma yerine geldiğinden dolayı sağlık problemlerine neden olabilecek bir durum ortaya çıkmaktadır.

Ayrıca yıkanabilir kılıf arkadan ince bir lastik (3-4mm eninde) ile tutturulmuş olup. Bu lastiğin sağlam bir yapısı olmaması nedeniyle kılıfta sürekli olarak kaymaktadır.

Bahsi geçen problemler nedeniyle ürün Tüketicinin korunması kanununa göre ayıplı mal kabul edilmeli ve iade talebim yerine getirilmelidir. Aksi taktirde üründeki belirtilen problemler dolayısı ile oluşacak herhangi bir sağlık probleminde, yine Tüketici kanununda belirtilen tazminat isteme hakkımın saklı olduğunu da bilgilerinize sunarım.

Teknik servisinize ulaşamadığım için bu maili bahsi geçen konuda bana yardımcı olacak kişi/kişilere iletmenizi rica ederim.

İyi çalışmalar,
    ----------------

• 
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.