Şimdi Ara

Tup fakültesi tercih edecek arkadaşlar için 2

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
1
Favori
414
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar, ben küçük bir anadolu ilinde, gö hastalıkları alanında doktor öğretim üyesiyim.

Bu konudaki amacım dilimin döndüğünce tıp mesleği hakkında bilgi vermek olacak. Benzer başlıkta bir konu daha açmıştım, orası biraz maaş tartışmasına döndü. Ancak oraya da göz gezdirmenizi tavsiye ederim. Orada yazıp gözden uzak kalsın istemedim. Yazacaklarım benim bakış açımdan yani subjektif fikirlerim olacaktır, olabildiğince objektif/nesnel olmaya çalışacağım.

Konuyu mobilden hazırladığım için yazım hatalarından dolayı şimdiden özür dilerim.

Tıp fakültesi mezunları tabip/hekim sıfatı ile mezun olurlar.

Mezuniyet sonrası çalışırken en geniş çalışma alanımız aile sağlığı merkezlerinde aile hekimi veya toplum sağlığı hekimi olarak çalışmak, acillerde hekim olarak çalışmak olacaktır. Daha sonra ise bakanlıkta çeşitli kademelerde yönetici olabilirsiniz. Özellikle il ve ilçelerde yönetim kadrolarında hekim ihtiyacı hep olmuştur. Okul bitince mecburi hizmet zorunluluğunuzun olduğunu unutmayınız. Kuraya göre 1-2 yıl mecburi hizmet yapmanız gerekecek. Bu aşamada özel hastanelerde hekim olarak çalışabilirsiniz. Acillerde nöbet tutmaktan, ihtiyacı olan servislerde hatta yoğun bakımlarda hekimlik yapabilirsiniz. Hekim olarak başka çalışabileceğiniz alanlar da mevcut, mesela ilaç ve medikal şirketlerinde çalışabilirsiniz, genellikle müdürlük kadrosunda çalışırsınız. Bunun haricinde yönetim yeteneğiniz var ve tanıdık açısından yeterli alt yapınız varsa şirketlere sağlık danışmanı, özel sağlık kuruluşlarında yönetici vb olabilirsiniz. Bir başka alan da estetik, sertifika ve eğitimler ile estetik merkezler açıp nispeten daha basit uygulamaları (dolgu-botox epilasyon vb) yapabilirsiniz. Bu alanda kuaförlerin medikal işlemleri yaptığını düşünürseniz ne kadar bakir olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Ancak bu noktada bazı uzman hekim derneklerinin yetki konusunda itirazları var. Gelecekte nasıl devam eder bilemiyorum. Burası haricinde kişi kendisini geliştirirse sağlık ve beslenme- spor üçgeninde güzel iş örnekleri ortaya koyabilir. Bireysel trainer, sporculara profesyonel destek vb gibi. 6 yıl sonunda okumaya doymayanlar 4 yıl uzmanlık yerine mühendislik alanına eğilebilirler. Biyomedikal alanda hekim mühendise her zaman ihtiyaç olur. Veya çalışırken bile hukuk alanına yönlenebilir. Malpraktis davaları için yetkin bilirkişi ve avukat sayısı oldukça az. Yanancı dilinizi geliştirerek medikal alanda çevirmenlik yapabilirsiniz. Unutmadan sertifika alıp iş yeri hekimliği yapabilirsiniz. Belli sayı üzerinde işçisi olan kurumlar bu hizmeti sağlamak zorunda. Kesin unuttuğum başka alanlar da mevcut.

Okuldan sonraki dönemde uzmanlık sınavına tabi tutularak ihtisaslaşma alanını seçebilirsiniz. Ekstra eğitim süresi ve mecburi hizmet yükümlülüğü olacaktır. Uzmanlık ise bu gün 40 a yakın sayıda çalışma alanı demek. Genel olarak cerrahi, dahili ve laboratuvar bölümleri vardır ancak hakl sağlığı gibi genellikle yönetici kadrosunda çalışabileceğiniz bölümler de mevcuttur. Spor ile çok ilgili arkadaşlar uzmanlıkta spor hekimliği tercih edebilirler. Uzmanlık eğitimi ise biraz meşakkatli bir süreç. Yoğun nöbetler, çalışırken aynı zamanda eğitim almak ve ders çalışmak üzerine tez hazırlamak, bilim mecralarında kabul görecek yayın yapmaya çalışmak hepsi bir arada devam edeceği için bu 4-5 yıllık süreçte kendinize ve ailenize çok çok az zaman ayırabileceksiniz. Bu durumu göz önünde bulundurmakta fayda var.

Özetle tıp mesleğinde çalışma alanı çok geniştir. Bu anlamda en iddialı meslektir belki de.

Hekim olarak poliklinikte çalışma koşullarına gelecek olursak. (13 yıllık hekimim ve sadece son 5 yılda 50 binden fazla poliklinik yaptım). Hekimlerin az bir kısmı ekonomik imkanları son derece geniş insanlara hizmet sunmakta. O sebeple büyük çoğunluk bahsettiğim ortamlarda çalışacak. Toplumumuzun büyük kısmında şu iki olumsuzluk belirgin şekilde mevcut. Birincisi tanı- tedavi sırasında verdiğimiz acı, zahmetler hekimin kabahati zannediliyor. Mesela hastanın hastalığı iğne tedavisi gerektiriyorsa siz iğne yaptınız diye insanlar size kinleniyor. Tedavi olduğu için minnet duyan insan sayısı gittikçe azalmakta. İkincisi ise toplum hekimleri paragöz olarak yaftalıyor. Yaptığınız her işlemi onların sağlığı için değil de para kazanmak için yaptığınızı zannediyorlar. Tabii ki hekimlik bir meslek ve para kazanmak için yapılıyor. Başka olumsuzluklar ise toplumumuzun sağlık okur yazarlığı son derece düşük. Muhattap olacağınız insanların geneli sosyo kültürel olarak çok düşük seviyede ve bu insanların seviyesine inerek iletişim kurmanız gerekiyor. Mesela okula gitmemiş 80 yaşındaki teyze ile onun seviyesine inerek iletişim kurmanız gerekiyor. Bakınız bunu en güzel ailenizde gözlemleyebilirsiniz dede anneanne babaanne gibi bir büyüğünüzün zararlı bir alışkanlığını değiştirmeye çalışın ve karşılaştığınız tutumu gözlemleyin. Maalesef toplumunuzda insanların birbirine saygısı yok, toplum olarak yaşamanın gereklerini yerine getirmekte zorlanıyorlar. Nasıl trafikte kurallar gelişi güzel işliyorsa polikliniklerde hastalar kurallara riayet edemiyorlar. Randevusuna 1 saat kadar geç gelen hasta 80 yaşında olduğu için herşeye hakkı olduğununu düşünüyor, bu geldiği yeni zaman diliminde bir başka hastanın muayene randevusu olduğu gerçeğini kabul etmiyor. Randevu sati gelen hastayı randevu saatinde aldığınız halde sürekli daha erken muayene olmak için sizi taciz etmeye çalışıyor. Veya herhangi bir hastalığı olmayan kamu çalışanı tatile gitmek için rapor talep ediyor. Ya da acil bir hastalığı olmayan hasta kendini acil gibi göstermeye çalışıp randevu bekleyen hastaların hakkına girmeye çalışıyor, siz kabul etmeyince her türlü edepsizliği yapıyor. Bu arada en yakın acile giderek bu durumu gözlemleyebilirsiniz. Kapıdaki insanların sizce yüzde kaçı hayati tehlike içeren hastalıklara sahip, yüzde kaçı boğaz ağrısı ishal gibi sebeplerle acile gelmiş. Ve gözlemlediğiniz ortamı güzelce inceleyin bu ortamda ömür boyu hekimlik yapmak, çalışmak ister misiniz? Keza aile sağlığı merkezlerinde gözlem yapabilirsiniz. Bakınız bu soru çok önemli. Bu soruya şüphesi olanlar bile hekimlikten uzaklaşabilir veya uzman olup biyokimya, mikrobiyoloji, patoloji halk sağlığı veya anestezi uzmanlığı düşünebilir. Çakşırken sabır en önemli özelliğiniz olmalı ve çok iyi iletişim becerisi geliştirmelisiniz. En yorgun olduğunuz anda veya sinirli gergin hasta olduğunuz anda bile iletişimde basit bir noktayı kaçırsanız çok gergin olan toplumunuz kafanızda kadırım taşı parçalamak burnunuzu kurmak istiyor. Bakın bu yazdıklarım toplumun hepsi için geçerli değil. Ama bizim ülkemizde ortalama günde yüz poliklinik yapacaksınız ve yüzde 1 bile insan böyle olsa iletişimi bir kaçırsanız her gün olay yaşarsınız anlamına geliyor.

Gelelim hekimlik bu zahmetlere değer mi. Diğer konuya bakarak maddi durumu gözden geçirebilirsiniz. Benim tıp tercih ettiğim yıllarda şu anki konumumda olan hekimler lord olarak yaşıyorlardı. Odasına destur ile el pençe divan, para ödenerek giriliyordu. Doğru olmadığını düşünüyorum. Bu günkü hali de doğru değil. Bu durumdan şu sebeple bahsediyorum iyi kazanıyor diye bir mesleği tercih etmeyin. Tabii ki kazanç önemli ama en öndeki kriter bu olmasın çok yanılırsınız. Çünkü ülkede yarın ne olacağı belli değil. Akılcı ve argeye önem veren bir yönetim gelir mühendisler vb çok iyi kazanmaya başlar, eğitime önem veren bir yönetim gelir öğretmenler iyi kazanır, despot bir yönetim gelir güvenlik güçleri iyi kazanır. Geleceği kazanç çerçevesinde değil, keyif alarak yapacağınız bir işi seçerek, ben ömür boyu bu işi yapabilir miyim? Bakış açısı ile tercih edin. İnsan sevdiği ve keyif aldığı işi iyi yapar. İşini iyi yapan insanlar ise iyi kazanır, iyi şartlarda yaşarlar.

uzun oldu biraz, tıp tercih edecek insanlar belli sıralamalardaki insanlar, zaten kendileri muhakeme edecektirler. Arife tarif gerekmez diyerek yazımı sonlandırıyorum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Merhaba. Eskiden 3000 aboneyken underrated oluyorduk abone artınca overrrated oluruz. Bunlara takılmamak lazım. Şu hoca çok iyi bu hoca çöp mantığı yerine size uyanla devam edin uymayanı boşverin. Bir sürü hoca var Büyük nimet yani.
    Bir de şunu hatırlatmam lazım. Matematik çantada keklik bir ders değil eğer oo süper ya her şeyi süper anlıyorum diyorsanız bi anormallik vardır. Bazen anlamak için saatleriniz gider rüyanıza girer. Biz size yol gösteriyoruz kafa patlatması gerekenler sizlersiniz..
    Ben hedefi yüksek olan bir öğrenxinin ön yargılarını bi kenara bırakarak benim kanalda yaptığım çalışmaları takip etmesini öneririm. Ama ısrar edemem. Bana sorarsanız benim kanalım aşırı faydalı. Böyle olduğuna inanmasam bir problem olur zatem. En faydalı en iyi benim demek garip olabilir ama faydalıyım demekte bi mahzur yok. Ama size uymazsa da bu öss tipi olmasından şekşl şemalden değil uyuşmadığımzdan olur. Ben 2018den önce de öğretöenlik yapıyordum sonrasında da yapıyorum. Eski matematik yeni matematik yok bana göre. Ben öğrenme gerçekleştipinde her tarzı yapabildiklerini görğyorum çalştığım öğrencilerde. O yüzden de hem yeni nesil hem "öss???" Tipi ilerliyorum. Kanalda her şey var. Oldukça çeşitli tarzda seriler var. Açın çözün geçin. Birileri övüyor diye değil gerçekten anlamak için takip edin. Sonra mutlu olursunuz inşallah. Matematiğiniz aşırı kötğyse de biraz iyileştirirsiniz 15leri görürsünğz sonra faydalanırsınız ya da hiç faydalanmazsınız. Türkiyede youtubeda olmayıp aşırı aşırı iyi hocalar var ya da hiç youtubedan çalışmadığu halde çok iyi olan öğrenciler var. Kendnizi bişeylerden geri kalıyormuş gbi dişünmeyin yeter ki çalışın

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• Göz hastalıklarını cardiovascular olarak çevirdiğin için kalanını okumaya gerek yok

• .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ankaratıplı -- 31 Temmuz 2022; 23:34:14 >
  • Ankaratıplı kullanıcısına yanıt

Hocam maaş konuşmuyorum. Bunları aslında diğer konuya yazacaktım ama orası maaş yüzünden bence hedefinden şaştı. Gelir mevzusuna isteyen öteki konıdan bakabilir. Bu konudan rica etsem maaş muhabbetini kaldırabilir misiniz? Başka türlü her katkınıza bu konuda açığım

• Açıklayıcı bilgiler için teşekkürler,

ilerleyen zamanlarda taşeron hekimlik vb. olma ihtimali olabilirmi..

şu an sözleşmeli hekim alıncağını okuduk.

• Ben_Kemal B kullanıcısına yanıt

.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ankaratıplı -- 28 Ağustos 2022; 21:28:15 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Ben_Kemal B kullanıcısına yanıt

sana açıklamasını yaptım sözleşmeli kadronun şimdi de sana ne diyorsun teşekkür edeceğineTup fakültesi tercih edecek arkadaşlar için 2 

• Elinize sağlık tercüme etmişsisniz

• Ankaratıplı kullanıcısına yanıt

Hocam sözleşmeli gelirleri verildiği gün diğer konuda tartışalım. İstediğinizi yazmakta özgürsünüz. Size kızıyor değilim. Tıp ile ilgili maaştan çok daha önemli sürekli meslek hayatımızda olan konular var. Hatta sizlerden de olumlu olumsuz her türlü katkıyı beklerim.

sözleşmedeki sistem bir acayip olacak. Mesela tayin istemek için veya tus kazandın asistan olmak için önce sözleşmeden istifa etmen gerekecek, istifa edince tekrar 4 yıl sözleşmeli olamayacaksın. Ayrıca kalan yüzde 50 uzman yüzde 70 pratisyen ne yapacak. Aynı işi yaparken biri az biri çok kazanırsa adaletsizlik olmaz mı. Ayrıca yandaş olanlara bu kadrolar sunulup uzak olanlar kırbaca devam mı olacak. Doğru bir düzenleme olmadığı daha başlangıcından belli. Çalışma barışını ve adaleti bozacak bir uygulama

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kayihani -- 30 Temmuz 2022; 13:19:50 >
  • kayihani K kullanıcısına yanıt

sil

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ankaratıplı -- 28 Ağustos 2022; 21:28:28 >
  • DLDMLPENEPJDODNEPEJFOELRKEOEJR

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Bloklamışsınız belli ki görmeyeceksiniz, ysp olduğumu iddia etmişsiniz, bana göre daha genç ve heyecanlı olmana veriyorum, yazdıklarımı hekim dışı birisinin bilmesi mümkün mü? istersen gel fakültede seni misafir de edeyim. Hedefinde göz bölümü var ise onu da konuşuruz. Ankaraya 3 saat otobüs mesafesindeyim.
    Benim karşı çıktığım nokta daha yüksek maaş verilmesi değil. Zira afrikada iki ülkede çalıştım. Cerrahların geliri 5000 usd civarında. Önceki konuda hekimin maaşı düşük olduğunu verilenin yeterli olmadığını belirttiğim için benimle tartışmıştınız. Verilen ücretin çok iyi olduğunu düşünmekteydiniz.
    Sözleşmeli zaten uygulamada olan bir şey. Mevcut uygulama ile sözleşme ile çalışan hekim sayısı artırılacak. Bak bu durumun şöyle bir adaletsiz durumu var. Aynı acilde aynı sayıda nöbet tutan 2 hekimden biri sözleşmeli biri değil ise sıkıntı oluyor. Birisi neredeyse 1.5 katı gelir ile çalışıyor. Önceki çalıştığım hatta yöneticilik yaptığım çankırı devlet hastanesinde 3 acil uzmanı için sözleşme açıktı. Ancak 5 acil uzmanı çalışmaktaydı. Yeni gelen uygulamada tüm hekimler sözleşmeli olacak geliri artırılacak denilmiyor. Uzmanların yüzde 50 si deniliyor. Ben de soruyorum ki geride kalan yüzde 50 nin günahı nedir.
    Son olarak ayrıca neden sözleşme? Genç ve heyecanlı kardeşim Biz sağlık bakanlığının kazığını çok yedik. O sözleşme işinde üst yöneticelerin senin performansını değerlendirmesi ile ilgili bir madde koyuverirler işler karışır. İstediğini sözleşmeye alır ödül verir sözleşmeye alır istediğini sözleşmeden çıkarır. Diğer mesleklerde pek olmayan bu sözleşme sistemi neden hekimliğe uygulanacak. Bak genç meslektaşım hangi çakalların sisteminde çalışacağından henüz bihabersin. Ben sözleşmeli çalışıyor olsam bile benimle aynı işi yapan meslektaşımla benzer kazanmak isterim. Böyle bir durumda sözleşmeyi tümden kaldırsınlar yüzde 50 ye yüzde yüz zam vereceklerine tüm hekimlere yüzde 30-40 aynı miktar olacak şekilde topyekün zam yapsınlar. Bütçeye de ekstra yük olmasın. Artık maalesef niyet okur noktaya geldik. Zira sütten çok ağzımız yandı.
    İş barışı diye bahsettiğim durum ysp ile aramızdaki barış değil. Hekimler arasındaki barış. Bak bu performans sistemi hekimlerin arasını ne kadar açtı. Önce dahili branşların puanı kuvvetliydi, cerrahiler durma noktasına gelince cerrahi işlemlerin puanı arttı. İlk sefer cerrahlar şimdi ise dahi branşlara haksızlık oldu. Bu süreçte hep biyokimya ve mikrobiyoloji hekimlerinin hakkı yenildi. Bu sebeplerle birbirimizi yerken üzerimizde 50 çeşit oyun oynadılar.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.