Şimdi Ara

Tüpraş 4.140 milyon dolara gitti (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
93
Cevap
0
Favori
1.963
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orjinalden alıntı: fuzbing

Bu dediğinin olayla ne alakası var anlayamadım dünyadaki birçok şirket bu tip programları satın alıyor hatta virüs yazdırtan şirketlerde var benim yukarda bahsettiğim echelon amerikanın uydu tabanlı takip sistemi şuanda yaptığın her telefon görüşmesi takip ediliyor olabilir.

Ayrıca yukarda bill gates hakkındaki teorini neye dayanarak söylüyorsun ?

internette gezinirken öyle bir haber rastladım. paylaşayım dedim.

Echelon biri karamürsel ötekisi diyarbakırda değil mi ?? mossad'da zaten iran bölgesine yakın biryerde dinleme istasyonu kurdu. adamlar kendilerini telefon şirketi olarak göstermişler.... ustaca ?????

Genelkurmay zaten bu olaydan rahatsız oldu.

Echelon'a dalarsak konuyu çok saptırmış oluruz gibi. ben olmazsa yeni bir konu açarım bununla ilgili.

Bu konulara meraklıysan .... GeCe uzun konuşuruz

• quote:

Orjinalden alıntı: aimmurat

şimdi 70 milyon uğraşsında böyle bir para basan bir yeri tekrar kursun.
    ne güzel iş ya vatandaştan al elaleme ver...

se se se se se se

Anlayan da anlamayan da sallıyor.. Ben de sallayım bari.
    Şu an Tüpraş'ın yeniden kurulma maliyeti 8 Milyar $ civarında..Yani adamlar satın almayıp yeniden yapmaya kalksalar daha ucuza gelecek..

• Türkiyenin tümüne ne kadar verirler acaba yakında ülkeyide satacak bunlar
  • quote:

Orjinalden alıntı: marapoglu

Türkiyenin tümüne ne kadar verirler acaba yakında ülkeyide satacak bunlar

Bitiyorum şu Vatan satılıyor geyiklerine

• Hayırlısı olsun

Tüpraş'da kaç kişinin çalıştığı ve bunların aylık toplam maliyetinin ne olduğunu bilen var mı?

Ve bu insanların gerçekten % kaçının gerekli olduğunu?
    Yani bu personelin % kaçı ile aynı işin gerçekleştirilebileceğini?

Merak ettim de...
  • quote:

Orjinalden alıntı: quatroxx

quote:

Orjinalden alıntı: neu

Tüpraş devlet yönetiminde olmasına rağmen;

Bugüne kadar gerek teknolojik altyapısı ve gerekse insan kaynağı olarak dünyanın en modern ve en karlı şirketleri arasında!

- Türkiyenin toplam GSMH'nın %2-3'nü Tüpraş tek başına üretiyor

- Yıllık Cirosu 15 milyar doların üzerinde

- Geçen sene 500 milyon dolar kar açıkladı

- Türkiyede şu an için tekel konumunda

- Petrol fiyatlarının artmasına bağlı olarak karlılığı hızla artmakta

- 2005 karı yaabancı analistlere göre 1 milyar dolar civarında olacak

- Dünyanın en büyükleri arasında ve Türkiyeninde en büyük sanayi kuruluşu

.
    .
    .
    yüzlerce Tüpraşı özelliklerini yazabilirim.

Fakat asıl sorun bu değil! Dünyanın En kapitalist ülkesi olarak bilinen Amerika bile petrol rafinelerinin satışına petrol rafinelerinin stratejik olmasından dolayı izin vermemesine rağmen biz daha kapitalist mi yoksa bir muz cumhuriyeti olduğumuzdan mı böyle çok önemli,stratejik ve karlı bir şirketi satıyoruz!!!!!!!

Bunun partiler ile ilgisi yok! Bunun sizin sömürge ülkesi olup olmamanızla ilgili!!!!!!!!!!!!!!!

Son olarak piyasa değeri 5,1 milyar dolar eden bir grup sizce 4.1 milyar doları nasıl bulacak? Lütfen arkadaki oyuncularıda görmeye çalışın

ne güzel yazmışsın, tamamı satılmadıki yarısı satıldı, yani 1 milyar dolar kar edecekse bu işin profesyonellerinin elinde 2 milyar kar eder, e yarısıda devletin elinde olduğuna göre devlet yılda 1 milyar dolar kazanmaya devam eder, 4 milyar dolarda ülkenin kasasına girer...

Arkadaşım neden anlamak istemiyorsunuz! Bir petrol rafinesinin kar elde etmesi önemli değildir! Çünkü Petrol rafineleri stratejik öneme sahiptir Bundan dolayıda eğer siz sömürge ülkesi değilseniz böyle stratejik şirketlerinizi satmazsınız. Bu sizin tercihiniz! Eğer keninize muz cumhuriyetinin bir parcası olarak görmek istiyorsanız. Tüpraşın özelleştirilmesini destekleyebilirsiniz!

Bu arada Tüpraşın Yönetimi bu güne kadar profesyonel yönetmediyse acaba kim Tüpraşı en modern ve en karlı petrol rafineleri arasına sokabilir? Dedeiğim gibi Bir petrol rafinesinin karlılığı önemli değildir.

Fakat şunu bilmelisiniz Tüpraş dünyanın en modern ve en karlı şirketidir!

• quote:

Orjinalden alıntı: bal974

Hayırlısı olsun

Tüpraş'da kaç kişinin çalıştığı ve bunların aylık toplam maliyetinin ne olduğunu bilen var mı?

Ve bu insanların gerçekten % kaçının gerekli olduğunu?
    Yani bu personelin % kaçı ile aynı işin gerçekleştirilebileceğini?

Merak ettim de...

Ben sana söyleyim aynı büyüklükdeki bir çok rafineden daha az insan daha az maaşa çalışıyor!!

Ya arakadaşım dünyanın en büyük yatırımcıları bile Tüpraşın en karlı ve en modern şirketi olduğunu kabul ederken biz niye kabul etmiyoruz????
  • quote:

Orjinalden alıntı: pajero

quote:

Orjinalden alıntı: marapoglu

Türkiyenin tümüne ne kadar verirler acaba yakında ülkeyide satacak bunlar

Bitiyorum şu Vatan satılıyor geyiklerine

Satılmıyor mu?

Daha ne arkadaşım kelle hesabı insanları mı satınca vatan satılmış olacak! Merak etme yakında bunu da yaparlar!

Bu arada lütfen şu haberi okuyun:

quote:

Görgü tanıklarına göre, Telafer'deki direnişçilerin tamamı Türkmen. Ve işgalciler hareket eden her şeye ateş ediyor. Telafer'den cehenneminden kurtulanlar katliamı anlattı:

Özgür Ferhatoğlu: Kentte adeta kıyım yapılıyor. Amcamın oğlu su vanalarını açmak için çıkarken ABD'liler tarafından öldürüldü. Elinde beyaz bayrak vardı ve sadece 8 yaşındaydı. Onlar için hareket eden her şey suçlu. Tüm erkekleri topluyorlar, geri dönen olmadı.

Ömer Saraylı: Hava saldırısı sırasında direnişin sürdüğü yere sarı bir şey düştü. Sonra yeşil sarı arası bir renkte dumanlar çıkmaya başladı. Çok kötü kokuyordu. Orada yüzden fazla insanın öldüğünü gördük. Öğrendik ki napalmmiş. İşkence ve yağma yapılıyor.

Paşa Ferhat: Telafer kentindeki direnişçilerin tamamı Türkmen. Bu kadar işkenceden sonra tabii ki insan direnir. Demokrasi diyorsunuz, ama herkesi öldürüyorsunuz. Evine biri girip karını itip kaksa, çocuklarına vurmaya kalksa, seni aşağılasa sen saldırmaz mısın.

ABD ve Iraklı askerlerin Telafer'deki operasyonundan kaçan Özgür Ferhatoğlu , kentte yaşayanlara sivil ya da direnişçi demeksizin ateş açıldığını belirterek ''Kentte adeta kıyım yapılıyor. Su vanalarını açmaya gönderdiğimiz çocukları bile vurdular'' dedi. ABD'nin kente çok sayıda Kürt peşmerge ve Bedir Tugayları ile girdiğine de vurgu yapan Ferhatoğlu, bazı mahallelere bir çeşit kimyasal silah olan napalm bombası atıldığını söyledi.

ABD baskını sürerken Irak'ın Telafer kentinden Türkiye'ye kaçan Türkmenler; Ferhatoğlu, Paşa Ferhat ve Ömer Saraylı yaşananları anlattı. Saldırıların ardından kentten ayrılan Ferhatoğlu, kentte yaşayanların çok zor durumda olduklarını vurguladı. Saldırılar öncesinde Şiilerin kent dışına taşındığını söyleyen Ferhatoğlu, ''Boşaltmanın ardından Şiilerin oturdukları evlere Bedir Kuvvetleri'nin keskin nişancıları yerleştirildi. Bu kişiler evlerinden dışarıya çıkan herkesi vuruyor'' dedi.

Hareket eden her şey suçlu
    Kendi anne ve karısının da kentte olduğuna dikkat çeken Ferhatoğlu, ''Kentten kaçmak çok zor. Hareket eden her şeye ateş ediyorlar. Benim amcamın 8 yaşındaki oğlu su vanalarını açmak için çıkarken ABD'liler tarafından öldürüldü. Çocuğun elinde beyaz bayrak vardı ve sadece 8 yaşındaydı. Onlar için hareket eden her şey suçlu'' görüşünü dile getirdi.

Ferhatoğlu, ABD'lilerin ''çatışmalar başlamadan önce halkı tahliye ettik'' açıklamalarının ise gerçeği yansıtmadığını söyleyerek şunları anlattı:

''ABD operasyonu başlattığında halkın direnciyle karşılaşmadı. Ancak onlar ilk önce suları kestiler. Ondan sonra da Telafer yönetiminin su arabalarını kaldırdılar. Uçak ve Apaçiler ile kentin her yerini vurdular. Hava saldırısı bittiği gibi de tank ve diğer hızlı yer araçlarıyla kente girdiler. Kent hâlâ dolu. Kimse evlerinden ayrılamadı. ABD'liler de Bedir Tugayları da peşmergeler de kentin içinde. Keskin nişancılar yüzünden insanlar hava saldırılarında da evden çıkamıyorlar.

'Geri dönen kimse olmadı'
    Bir de kontrol merkezi diye bir yer var. 8 yaşından büyük tüm erkekleri topluyorlar ve götürüyorlar. Henüz geri dönen kimse olmadı. O kişilere neler yapıldığını da bilmiyoruz.''

Ömer Saraylı da ABD'nin direnişçiler tarafından savunulan yerlerin havadan kimyasal silah ile vurulduğunu belirterek şöyle konuştu:

''Hava saldırısı sırasında şehrin direnişinin sürdüğü kısmına sarı bir şey düştü. Sonra yeşil sarı arası renkte dumanlar çıkmaya başladı . Çok kötü kokuyordu. Saldırı bittikten sonra oraya gittiğimizde yüzden fazla insanın öldüğünü gördük. Kömür haline gelmişlerdi. Sonradan öğrendik ki napalmmiş. Peşmergeler ele geçirdikleri herkesi vahşi bir şekilde öldürüyorlar. İşkence yapıyorlar. Arkadaşlarımızı kalplerinin üzerinden matkap ile delerek öldürdüler. Bir de evlere girip değerli olan her şeyi alıyorlar. Yağma da yapıyorlar.''

Paşa Ferhat ise kentteki direnişçilerin tamamının Türkmen olduğunu ve bu kişilerden hiçbirinin bir terör örgütü ya da Saddam Hüseyin ile ilgisinin olmadığını söyledi. Ferhat, ''Bu kadar işkenceden sonra tabii ki insan direnir. Demokrasi diyorsunuz ama herkesi öldürüyorsunuz. Bu direniş değil işkenceye karşı örgütlenmedir. Senin evine biri girip karını itip kaksa, çocuklarına vurmaya kalksa sen onlara saldırmaz mısın'' görüşünü dile getirdi.

kıbrıs ile ilgili hiç konuşmuyorum.

• + 1

quote:

Orjinalden alıntı: @ng@r@lı

En azından hintliler degilde turk sirketi olan koç aldı tuprası. Neyse bu mevzular yoruma acık tabi.

Asıl tuprasın kalitesiz yakıt uretmesinden sikayetciydi herkes. Dizel yakıtlardaki kirlilik yuzunden (kukurt miktarı degil tortu-kirlilik.) kaçtane dizel arabanın arzalandıgını duyduk. En azından bundan sonra kalite yukselir artık ve bizlerde ithal euro dizel almaktan kurtuluruz diye ümit ediyorum.
  • quote:

Orjinalden alıntı: neu

Görgü tanıklarına göre, Telafer'deki direnişçilerin tamamı Türkmen. Ve işgalciler hareket eden her şeye ateş ediyor. Telafer'den cehenneminden kurtulanlar katliamı anlattı:

Özgür Ferhatoğlu: Kentte adeta kıyım yapılıyor. Amcamın oğlu su vanalarını açmak için çıkarken ABD'liler tarafından öldürüldü. Elinde beyaz bayrak vardı ve sadece 8 yaşındaydı. Onlar için hareket eden her şey suçlu. Tüm erkekleri topluyorlar, geri dönen olmadı.

Ömer Saraylı: Hava saldırısı sırasında direnişin sürdüğü yere sarı bir şey düştü. Sonra yeşil sarı arası bir renkte dumanlar çıkmaya başladı. Çok kötü kokuyordu. Orada yüzden fazla insanın öldüğünü gördük. Öğrendik ki napalmmiş. İşkence ve yağma yapılıyor.

Paşa Ferhat: Telafer kentindeki direnişçilerin tamamı Türkmen. Bu kadar işkenceden sonra tabii ki insan direnir. Demokrasi diyorsunuz, ama herkesi öldürüyorsunuz. Evine biri girip karını itip kaksa, çocuklarına vurmaya kalksa, seni aşağılasa sen saldırmaz mısın.

ABD ve Iraklı askerlerin Telafer'deki operasyonundan kaçan Özgür Ferhatoğlu , kentte yaşayanlara sivil ya da direnişçi demeksizin ateş açıldığını belirterek ''Kentte adeta kıyım yapılıyor. Su vanalarını açmaya gönderdiğimiz çocukları bile vurdular'' dedi. ABD'nin kente çok sayıda Kürt peşmerge ve Bedir Tugayları ile girdiğine de vurgu yapan Ferhatoğlu, bazı mahallelere bir çeşit kimyasal silah olan napalm bombası atıldığını söyledi.

ABD baskını sürerken Irak'ın Telafer kentinden Türkiye'ye kaçan Türkmenler; Ferhatoğlu, Paşa Ferhat ve Ömer Saraylı yaşananları anlattı. Saldırıların ardından kentten ayrılan Ferhatoğlu, kentte yaşayanların çok zor durumda olduklarını vurguladı. Saldırılar öncesinde Şiilerin kent dışına taşındığını söyleyen Ferhatoğlu, ''Boşaltmanın ardından Şiilerin oturdukları evlere Bedir Kuvvetleri'nin keskin nişancıları yerleştirildi. Bu kişiler evlerinden dışarıya çıkan herkesi vuruyor'' dedi.

Hareket eden her şey suçlu
    Kendi anne ve karısının da kentte olduğuna dikkat çeken Ferhatoğlu, ''Kentten kaçmak çok zor. Hareket eden her şeye ateş ediyorlar. Benim amcamın 8 yaşındaki oğlu su vanalarını açmak için çıkarken ABD'liler tarafından öldürüldü. Çocuğun elinde beyaz bayrak vardı ve sadece 8 yaşındaydı. Onlar için hareket eden her şey suçlu'' görüşünü dile getirdi.

Ferhatoğlu, ABD'lilerin ''çatışmalar başlamadan önce halkı tahliye ettik'' açıklamalarının ise gerçeği yansıtmadığını söyleyerek şunları anlattı:

''ABD operasyonu başlattığında halkın direnciyle karşılaşmadı. Ancak onlar ilk önce suları kestiler. Ondan sonra da Telafer yönetiminin su arabalarını kaldırdılar. Uçak ve Apaçiler ile kentin her yerini vurdular. Hava saldırısı bittiği gibi de tank ve diğer hızlı yer araçlarıyla kente girdiler. Kent hâlâ dolu. Kimse evlerinden ayrılamadı. ABD'liler de Bedir Tugayları da peşmergeler de kentin içinde. Keskin nişancılar yüzünden insanlar hava saldırılarında da evden çıkamıyorlar.

'Geri dönen kimse olmadı'
    Bir de kontrol merkezi diye bir yer var. 8 yaşından büyük tüm erkekleri topluyorlar ve götürüyorlar. Henüz geri dönen kimse olmadı. O kişilere neler yapıldığını da bilmiyoruz.''

Ömer Saraylı da ABD'nin direnişçiler tarafından savunulan yerlerin havadan kimyasal silah ile vurulduğunu belirterek şöyle konuştu:

''Hava saldırısı sırasında şehrin direnişinin sürdüğü kısmına sarı bir şey düştü. Sonra yeşil sarı arası renkte dumanlar çıkmaya başladı . Çok kötü kokuyordu. Saldırı bittikten sonra oraya gittiğimizde yüzden fazla insanın öldüğünü gördük. Kömür haline gelmişlerdi. Sonradan öğrendik ki napalmmiş. Peşmergeler ele geçirdikleri herkesi vahşi bir şekilde öldürüyorlar. İşkence yapıyorlar. Arkadaşlarımızı kalplerinin üzerinden matkap ile delerek öldürdüler. Bir de evlere girip değerli olan her şeyi alıyorlar. Yağma da yapıyorlar.''

Paşa Ferhat ise kentteki direnişçilerin tamamının Türkmen olduğunu ve bu kişilerden hiçbirinin bir terör örgütü ya da Saddam Hüseyin ile ilgisinin olmadığını söyledi. Ferhat, ''Bu kadar işkenceden sonra tabii ki insan direnir. Demokrasi diyorsunuz ama herkesi öldürüyorsunuz. Bu direniş değil işkenceye karşı örgütlenmedir. Senin evine biri girip karını itip kaksa, çocuklarına vurmaya kalksa sen onlara saldırmaz mısın'' görüşünü dile getirdi.

kıbrıs ile ilgili hiç konuşmuyorum.

Allahım, bu insanlara akıl ver.
    Böyle haberleri okuyunca dayanamıyorum.
    Bu ne rezillik??
    Yoksa bu olaylar da 1-2 ay içinde unutulacak mı?
    Arkada yüzlerce, binlerce ölü kaldığında, O kentte Türkmen diye bir topluluk kalmadığında unutacak mıyız?
    Türkiye ne aciz durumdadır ki ermeni soykırımı gibi iddiaya bile benzemeyen şeylerle başa çıkamıyor.Hatta kendi evrenkentinde toplantı düzenleterek ve bir bakanı da buna destek vererek, olaylara olumlu bakıyor.
    Burnunun dibinde soykırım yapılırken susuyor.
    Eğer bir devlet, halkın özgürlüğünü, yaşama hakkını ve buna benzer birçok şeyi koruyamıyor (Hatta hainlik yapıyor) ise halk duruma el koyar.
    Hainleri kovar, akılsızların, kafası çalışmayanların ağızlarını açmalarına izin vermez.
    Vatanı bile bile satmaya hiç izin vermez.
    Ne olacak bu işin sonu?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Castle Bravo -- 13 Eylül 2005, 21:03:00 >

• Aferin Tüpraş'ı satanlara, memleketi satmaktan ne zevk alıyorlarsa. Sanki özelleştirme çözüm getirecek, bu memlekette neyi çözmüş ki özelleştirme şimdiye kadar Şimdi en büyük rafinerimiz özel bir şirketin tekelinde. Dünyanın en pahalı benzinini kullanıyoruz ya şu anda, bu rakamın ikiye katlanması pek uzun sürmez. Özelleştirmeye
  • Petrol rafineleri stratejik olmadığını öne sürenlere:

quote:

Kıbrıs savaşı sırasında ATAS jet yakıtı üretmesine rağmen, jet yakıtları kıbrıs savaşında kullanıldığı için jetlere gerekli olan jet yakıtının üretimini durdurmuştu. Düşünebiliyor musunuz Türkiye cumhuriyetine bağlı bir şirket jet yakıtının ordu ve ülke tarafından kullanımasını engellemek için üretimi durdurmuştu!

Bilin bakalım bu dönemde ATAC'ın başında kim vardı? İsterseniz ben söyleyeyim SHELL

Allahtan bakanlar kurulu kararı ile daha sonra ATAC'a el konuldu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi neu -- 14 Eylül 2005, 0:16:36 >
  • devlet bakkal mı da alım satım işi yapacak?

kar ettiği halde satıldı diyolar..kar eden kuruluş satılır elbette

çiller zamanında pttnin telgrafını kaç milyon dolara satacaklardı, özelleştirme karşıtları çıktı sattırmayız bilmem ne dedi, şimdi telgrafın durumuna bak.

Satmak kötü bişey değil, daha yeni teknolojiyle yeni şeyler yapmamak kötü
  • bu sayede borsa 33 bini geçti...
  • yorumların hıc bırını okumadım
    ama asa yukarı tahmın edıyorum

%51 ı satılan bır yer ıcın
    elden gıttı yorumunu yapan anlama ozurlulere,
    daha dıkkat lı okumalarını soyluyorum...

oturdugunuz yerden konusması kolay....
    orayı sız mı ısletıyordunuz kı ahkam kesıyorsunuz
    ıscıler ayaklanıo guya

sankı %51 satılınca uretım durdurulcak adamlar ısten cıkarılcak..
    hıc te bıle.. sadece rahatları bozulcak baska bo mok yok...
  • yukardakine cevap:kardesim iyi ozellesti falan tamam iyi paraya da gitti diyelim devlet bi cebindeki parayı cıkarıp diger cebine koydu..ayrıca koç türk falan fistan alakası yok.ayrıca yapılan ozellesirmeden saglananlar ne ise yarıo o paralar yeni bi istihdammı kurduk...ve herseyi ozellestire ozellestire sonunda ne kalacak.yabancılara topak satım yasası.yabancıların tarım arazi ekim yasayı özelleştirmeler......ülkenin tüm kıyı kesimi yabancılara gitti toprak yasası ayagına hernekadar basında bas bas bagrılmasada.artık ülkenin zirai tarımsal durumuda cokecek yabancı yatırımcılar gelip bizim topraklarda üretimi yapıp bizim ciftciyi oldurduler.ayrıca ozellestirme ve toprak satım yasası ise yarasaydı biz niye kurtulus savasınca cebelleştik
  • quote:

Orjinalden alıntı: RSS_02

yorumların hıc bırını okumadım

ıscıler ayaklanıo guya

nasıl becerdin bu kadar boş konuşmayı
    yazık hakkaten yazık sadece oksijen tüketen insanlar var.
  • bok atmanın dısında bı sey yazda gorelım
    oksıjen tuketımınden dert yanana kadar gıt kendıne bı tane dar agacı bul,,
    ıpını ben yollarım
    kargoda benden...

bu arada ss2 ıle 8mb ındırdıgın anı bı SS alda gorelım...

ayrıca bos oksıjen tukettıgım sacmalıgını ortaya atan ınsanın necı oldugunu merak ettım.
    ne ayaksın.
    quote:

Orjinalden alıntı: pilyeri

quote:

Orjinalden alıntı: RSS_02

yorumların hıc bırını okumadım

ıscıler ayaklanıo guya

nasıl becerdin bu kadar boş konuşmayı
    yazık hakkaten yazık sadece oksijen tüketen insanlar var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RSS_02 -- 14 Eylül 2005, 10:41:55 >

• vatana millete hayırlı olsun;
    daha özelleşebilecek ne kaldıysa özelleşsin,rekabetin önü açılsın, iş adamlarının önü açılsın, devlet ne kadar az para harcarsa ,o kadar az vergi alır yani devletin sırtındaki kamburları kaldırmak gerek.

(örnek : çin ,, bakın adamlar ucuz mal üretip dünyaya kafa tutuyorlar,,elinizde kullandığınız monitörler, bilgisayar parçaları nereden geliyor sanıyorsunuz)
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.