Arkadaşlar bir aile dostumuzun üzerine turizm ve otel işletmeciliği düşünüyorum biraz araştırdım ama pek yararlı bilgiler bulamadım eğer o bölümde okuyan veya mezun olan varsa lütfen yardım etsin.
-Bu bölümde en iyi üniversite hangisidir puanı kaçtır? -Maaş aralığı başlangıçtan yöneticiliğe kaç oranındadır? bkz:3000-5000 -İş sıkıntısı çeker miyim? -Tam olarak ne yaparım? -İşe ne olarak başlarım?
Biraz çok soru sordum ama kusura bakmayın
Not:Yanlış yere konu açtıysam uyarmanız yeterli
Universiteden cok diline ve is deneyimine bakarlar.
quote:
Orijinalden alıntı: ne bilim ben ya adamı
Dil sıkıntı değil 3-4 dil daha öğrenirim onda sıkıntı yok ama üniversiteye'de önem veriyorlar diye okumuştum direk üniversiteden iş teklifleri gelmeye başlıyormuş bilkent'te.
quote:
Orijinalden alıntı: 08turkiye1826
quote:
Dil sıkıntı değil 3-4 dil daha öğrenirim onda sıkıntı yok ama üniversiteye'de önem veriyorlar diye okumuştum direk üniversiteden iş teklifleri gelmeye başlıyormuş bilkent'te.
Alıntıları Göster
Bu nasıl soru tabikide turizm ve otel işletir.
quote:
Orijinalden alıntı: [Vampir]
Ne nasıl soru bilginiz varsa biraz daha ayrıntıya girebilir misiniz?
Bu sene basliycam bende. Gecen sene sinavi kacirdigim icin hazirlik okudum bosuna istanbul uni. Deyim. Bakalim ben arastirdim gelecegi olan bi bolum. Pek fazla okulda yok. Genelde turizm otelcilikle karistiriliyor o can sikintisi biraz. -Hangi bolumdesin? -Turizm isletmeciligi -aa iki yillik yani peki Tamam:S Halbuki 4 yillik ve ilk iki sene iktisatla ayni dersleri. Kendini cok iyi gelistirirsen cok iyi yerlere gelirsin. İngilizceyi geciyorum o ana dil olcak zaten en az 1 dil daha bilmen gerekiyor. Bu yuzden ruscaya basladim bu sene. İs imkani olarak otellerde mudur olabiliyosun. Kucuk ve 3 yildizdan az olan otel ve motellerde mudur ortalama 10 bin lora maas aliyor en kotusu. Yani iyi bir veya ortalama bi otelde mudur olursan pacayi kurtarirsin. Ama mezun olup kendine hic bisi katmayab kendini gelistirmeyip bellboy ve resepsiyonda duranda cok. Kisacasi kendini gelistirmeye bak. Cok faydasi oluyor. Her bolumde gecerli gerci. Otele gore bolum mudur vs de olabilesin. Atiyorjm mutfak muduru. Mutfak senden sorulur. Ve mudurler cidden iyi para aliyor. Kisacasi bana gore geleci olan bi bolum. Kendini gelistirirsen tabi.
hadi arkadaşlar bilgisi olan yok mu?
quote:
Orijinalden alıntı: jambon
Bu sene basliycam bende. Gecen sene sinavi kacirdigim icin hazirlik okudum bosuna istanbul uni. Deyim. Bakalim ben arastirdim gelecegi olan bi bolum. Pek fazla okulda yok. Genelde turizm otelcilikle karistiriliyor o can sikintisi biraz. -Hangi bolumdesin? -Turizm isletmeciligi -aa iki yillik yani peki Tamam:S Halbuki 4 yillik ve ilk iki sene iktisatla ayni dersleri. Kendini cok iyi gelistirirsen cok iyi yerlere gelirsin. İngilizceyi geciyorum o ana dil olcak zaten en az 1 dil daha bilmen gerekiyor. Bu yuzden ruscaya basladim bu sene. İs imkani olarak otellerde mudur olabiliyosun. Kucuk ve 3 yildizdan az olan otel ve motellerde mudur ortalama 10 bin lora maas aliyor en kotusu. Yani iyi bir veya ortalama bi otelde mudur olursan pacayi kurtarirsin. Ama mezun olup kendine hic bisi katmayab kendini gelistirmeyip bellboy ve resepsiyonda duranda cok. Kisacasi kendini gelistirmeye bak. Cok faydasi oluyor. Her bolumde gecerli gerci. Otele gore bolum mudur vs de olabilesin. Atiyorjm mutfak muduru. Mutfak senden sorulur. Ve mudurler cidden iyi para aliyor. Kisacasi bana gore geleci olan bi bolum. Kendini gelistirirsen tabi.
teşekkürler çok yardımcı oldunuz turizm otelcilikle karıştırılıyor demişsiniz zaten bunların ikisi bir mesleği temsil etmiyor mu?
quote:
Bilgim yok ama google amcaya sordunuzmu?
quote:
quote:
Bilgim yok ama google amcaya sordunuzmu?
Tabi ki ona sormasam gelip konu açar mıyım!
quote:
quote:
Yalan. Zaten parali universite alayi zengin. Buyuk otellere bak bakalim minimum 3 4 sene 5 yildizli otellerde deneyim istiyorlar..
quote:
quote:
quote:
Yalan. Zaten parali universite alayi zengin. Buyuk otellere bak bakalim minimum 3 4 sene 5 yildizli otellerde deneyim istiyorlar..
hmm yani düzgün bir otelde çalışmak için önce 3-5 sene herhangi bir otelde düşük mevkilerde çalışmam gerek?
quote:
quote:
quote:
quote:
hmm yani düzgün bir otelde çalışmak için önce 3-5 sene herhangi bir otelde düşük mevkilerde çalışmam gerek?
Ne bekliyosun mudur olarak baslamayi mi ?
Bunun universitesinden cok lise cikislilari daha sansli. Komi olacaksin da garson olacaksin da kaptan olacaksin da sef olacaksin da sonra yiyecek icecek muduru olacaksin.. bi bakmissin yasin 50
quote:
quote:
teşekkürler çok yardımcı oldunuz turizm otelcilikle karıştırılıyor demişsiniz zaten bunların ikisi bir mesleği temsil etmiyor mu?
Alıntıları Göster
en fazla şef garson olursunuz hiç öyle boşa hayal kurmayın. yada yol yakınken vazgeçin
quote:
Orijinalden alıntı: mark87
en fazla şef garson olursunuz hiç öyle boşa hayal kurmayın. yada yol yakınken vazgeçin
:)
quote:
Orijinalden alıntı: Purone
quote:
:)
Alıntıları Göster
Duyduğuma göre gittikçe değer kaybediyormuş.
Ve okuduğun üniversiteden çok iş deneyimin yabancı dil bilgin ve yurt dışına çıktın mı ona bakıyorlar.
Yurt dışı olmadan almayan oteller bile var.
Maaşta otele göre değişir çok iyi bir otelde bellboy olmak başka bir otelde şef olmaktan daha iyi olabiliyor.
quote:
O dedigin turizm otelcilik te oluyor iste. Arada fark var. Biri meslik lisesi cikisli biri universiye okumus yonetim alaninda egitim almis biri ayni kefede mi yani.
@08turkiye1826 Kardesim bakma. Eger bu bolumde olursan kendini gelistirmeye bak. Kulak asma. İlk bu bolum geldiginde benimde moralim Bozulmustu sonra arastirdim ettim onu acik. Turizm sektorunde calisan genelde otelleri olan insanlarla konustum. Hepsi ayni seyden dert yaniyor. Egitimli insan turizm bilgisi olan insan az. Hep ise garson olarak baslamis yonetici olmus adamlarla calisiyoruz. İsletme mezunu adamla calisiyoeuz dedi. O bana baya umut verdi sonucta isin icindeki adam soyliyo bunlari. Sen kendini gelistkrmene bak kimseye kulak asma guzel bi is bulursun;) tabiki direk mudur yapmiycaklar seni her isteki gibi basta biraz surunuceksin
Ve okuduğun üniversiteden çok iş deneyimin yabancı dil bilgin ve yurt dışına çıktın mı ona bakıyorlar.
Yurt dışı olmadan almayan oteller bile var.
Maaşta otele göre değişir çok iyi bir otelde bellboy olmak başka bir otelde şef olmaktan daha iyi olabiliyor.
Cok hakli arkadas. Tabiki master da onemli. Mumkunse yurt disinda guzel bi master yaparsan cok onde olursun. Birde suna ornek vereyim; swiss otelin kapicisi kuzenim var. Turizm otelcilik mezuni( lise) Aylik 2,5 maas aliyor. Yilda iki kez cift ikramiye ve bir kez amerika tatili veriyor otel. Ama kendisi bellboy olarak girmisti onda bile cok arastirdilar. Suan 27 yasinda. 18 yasindan beri cesitli otellerde calisiyor ufak mesleklerde.
Ama burda sen 4 sene yonetim uzerine ders alicaksin bi birikimin olucak. Cv ni verdiginde nerde staj yapmissin bakicaklar edicekler. İkinci seneden sonra staja basla tavsiyemdir.
quote:
quote:
O dedigin turizm otelcilik te oluyor iste. Arada fark var. Biri meslik lisesi cikisli biri universiye okumus yonetim alaninda egitim almis biri ayni kefede mi yani.
@08turkiye1826 Kardesim bakma. Eger bu bolumde olursan kendini gelistirmeye bak. Kulak asma. İlk bu bolum geldiginde benimde moralim Bozulmustu sonra arastirdim ettim onu acik. Turizm sektorunde calisan genelde otelleri olan insanlarla konustum. Hepsi ayni seyden dert yaniyor. Egitimli insan turizm bilgisi olan insan az. Hep ise garson olarak baslamis yonetici olmus adamlarla calisiyoruz. İsletme mezunu adamla calisiyoeuz dedi. O bana baya umut verdi sonucta isin icindeki adam soyliyo bunlari. Sen kendini gelistkrmene bak kimseye kulak asma guzel bi is bulursun;) tabiki direk mudur yapmiycaklar seni her isteki gibi basta biraz surunuceksin
istanbul üniversitesi turizm ve otel işletmeciligi mezunuyum ben. meslek lisesi çıkışlı falanda değilim. yani senin daha başlamadıgın yolu ben çoktan bitirdim. meslek liseli falanda degilim. kendini kandırmana gerek yok. ha beni ilgilendirmez ileride pişman olursun o zaman hatırlarsın bu dediklerimi. boşu boşuna ailene 4 yıl yük olacaksın masraflarınla. 3 tane 5 yıldızlı otelde çalıştım. ve o garsonluktan gelen müdürler olmadan hiçbiryerde işler yürümüyor. otelcilik demek hizmet demek amelelik demek. otelde müdür olunca bi statü sahibi mi oluyorsun? hayır sandalye taşıyan çok müdür gördüm. swisste, sheratonda. birsürü departman var ve hepsinin müdürü var. kısaca durumları garsondan hallice. yeri geliyor genel müdür ağızlarına sıçıyor. yeri geliyor patron gelip başka bi konuda genel müdürü rezil ediyor. otelcilikte müdürlügün sadece ismi vardır. mezun olunca ne mi olacak? bi otelde ya bellboy ya garson olacaksın. bayansan yada tipin gerçekten iyiyse resepsiyonist olarak başlarsın. garson oldun diyelim. en az 2 sene eşşek gibi çalışacaksın şef garson olacaksın sonra 2 sene daha çalış kaptan olacaksın. tabiki bu arada o garsonluktan gelen müdürler seni ezecek. ses çıkarmayacaksın yada ses çıkarıp şutlanacaksın. 5-6 sene kaptanlık yaparsan birazda yağcıysan artık restoran müdürü olabilirsin. şu an 5 yıldızlı otellerde restoran müdürünün maaşı 2.000 - 2.500 arası. ondan sonra eğer torpilin varsa mükemmel bir ingilizcen ve ikinci bir yabancı dilin varsa 50 yaşından sonra yiyecek içecek müdürü olursun. yeri gelir yine masadan tabak kaldırırsın. housekeeping müdürünün eleman sıkıntısı sebebiyle oda hazırladığını bile gördüm.
mesela bu şahış: [spoiler]http://tr.linkedin.com/pub/talia-berk/27/904/749 eğitim bilgileri şöyle: London School of Economics and Political Science Master of Business Administration (M.B.A.), Development Economics and International Development
2009 – 2010
Not: Honuors Degree
New York University Honours Degree, Tourism Management and Hospitality Management
2006 – 2009
Not: 7.80/9
University of British Columbia Associate's degree, Certificate of IEP Completion Program
2005 – 2006
Not: 4/5
Lake Travis High School Austin International High School Diploma, High School/Secondary Diplomas and Certificates
2001 – 2004
Antalya Koleji Primary School, Language
1993 – 2001
ama çalıştığı hiçbiryerde 1 seneden fazla kalamamıştır hatta çoğunlukla maksimum 2-3 ay sonunda çalıştığı yerlerden gönderilmiştir. sayfasında çok kısa kaldıgı otelleri falan belirtmemiş. neden gönderiliyor çünkü işin temelinden gelmemiş. başka meslekler farklı olabilir ama turizm ve otelcilikte en alt ama en alttan gelmek gerekir.