Şimdi Ara

Türk Halk Müziği Hakkında Her Şey! [Ana Konu]

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
11
Cevap
1
Favori
856
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Kültürümüzün en önemli miraslarından biri olan Türk Halk Müziği'nin forumumuzda neredeyse hiç yer almaması beni üzdü.
    Bir şekilde bu konuda Türk Halk Müziği'nin tanıtımını yapmaya çalışacağım; önemli kaynak kişileri, derleyicileri, yöreleri ve eserleri paylaşmaya çalışacağım. Umarım birkaç kişiye bu kültürü sevdirme şansına nail olabilirim. Ve tabii her türlü soruya açığım. Bilgisi olan arkadaşları da bekliyorum.

○Öncelikle Türk Halk Müziği nedir?
    ●Türk Halk Müziği, Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı ağızlar ve formlarda söylenen Türkçe yöresel etnik müziklerin tümü. Yapısal olarak Folklorun bir parçasıdır.
    Türk Halk Müziği, kısaca (THM) sözlü halk müziği ve sözsüz halk müziği olmak üzere ikiye ayrılır. Sözlü halk müziğine genel olarak türkü adı verilir. Sözsüz halk müziği ise düzenli yöresel çalgı ezgileridir.
    Klasik Türk Halk Müziği, çeşitli yörelerden derlenmiş birçoğu anonim olan türkülerden ve sözsüz halk müziklerinden oluşur. Anonim eserlerin sözü ve bestesinin kime ait olduğu bilinmez ve yöreye mal olmuştur.
    Modern Türk Halk Müziği ise, 1970'li yıllardan sonraki dönemde eski yöresel müzik kalıpları örnek alınarak oluşturulmuş, sözü ve bestesi belli olan halk müzikleridir.

○THM enstrümanları nelerdir?
    ●Türk Halk Müziği Çalgıları (Enstrümanları)
    Sınıflandırma yaparsak :
    1-Telli Çalgılar:
    a) Mızrapla çalınanlar
    b) Parmakla çalınanlar
    - Bağlama
    - Tar
    2-Yaylı Çalgılar:
    - Kabak Kemane
    - Karadeniz Kemençesi
    3- Nefesli Çalgılar:
    - Zurna
    - Kaval
    - Çığırtma
    - Mey
    - Tulum
    - Sipsi
    - Çifte
    4-Vurmalı Çalgılar:
    - Davul
    - Darbuka
    - Nağara
    - Tef
    - Kaşık

Evet, genel bir bakış sergiledikten sonra bazı bilgilere geçebiliriz.

○Kaynak Kişi nedir?
    ●Halk müziği penceresinden baktığımızda da geçmiş yıllarda o bölgede çalınıp söylenmiş ve kimileri tarafından unutulmuş olan ezgileri hafızasında çok iyi saklayabilen ve (belli ölçülerde kendi okuyuş özelliklerini ve üsluplarını da ekleyerek) çok iyi icra edebilen kişi ya da kişiler anlaşılmalıdır. Kendileri birer bestekar olmayıp var olan ezgileri derleyiciye ulaştırmakta aracılık eden kişilerdir.

Halk Aşıkları da kendi yörelerinin müzikleri ile beslenen ve var olan ezgiler üzerine bazen “usta malı” dediğimiz, kendilerinden önce yaşamış ozanların sözlerini; çoğu zaman da kendi yazdıkları sözleri döşeyen sanatçılardır. Gerek kullandıkları ezgiler, gerekse icralarındaki ağız ve tavır itibariyle de mahalli bir özellik sergilediklerinden Kaynak Kişi olarak kabul edilebilirler.

Bir türküye şu şekilde bakacak olursak:
    Eser Adı: Pınarın Başında Yatmış Uyumuş
    Yöresi: URFA
    Kaynak Kişi: Mehmet BARDAKÇI
    Derleyen: Ank Devl. Kons.
    Derleme Tarihi: 9.7.1938

Aynı türkü TRT THM Repertuarında
    Eser Adı: Pınarın Başında Ben Gördüm Oni
    Yöresi:Ş.URFA
    Kaynak Kişi: Kazancı BEDİH
    Derleyen: Banttan yazıldı
    olarak görülebilir.

○Derleyen nedir?
    ●Derleme; halk arasında yaşayan, kulaktan kulağa, kuşaktan kuşağa aktarılarak varlıklarını sürdüren müzik eserlerinin kaynak kişiden ya da kişilerden ses kaydı veya görüntü kaydı ile tespit edilmesi, notaya alınarak kaybolmalarının önlenmesidir.

THM'nin en önemli derleyicileri:
    -Muzaffer SARISÖZEN (Benim gözümde 2. Atatürk.)
    -Nida TÜFEKÇİ

○Önemli yöreler nerelerdir?
    ●Malatya/Arguvan
    ●Afyon/Emirdağı
    ●Denizli/Acıpayam
    ●Kırıkkale/Keskin
    ●Erzincan/Tercan
    ●Elazığ/Harput

Elimden geldiğince bu ilk mesajda Türk Halk Müziği'nin tanım kısmından bahsettim.
    Şahsi beğenilerim doğrultusunda bazı eserleri bundan sonraki mesajımda paylaşacağım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ohol Oula -- 9 Ekim 2018; 0:34:1 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Neşet Ertaş ve Musa Eroğlu gibi türkücülerimizi bir çok insanın bildiğini düşündüğümden maalesef pek bilinemediklerini düşündüğüm isimlere yer veriyorum.

Mobil linkler.

• Türk Halk Müziği yazınca anlamadınız galiba. Türkü işte.

• sahip olduğum ahlaki değerlere dinlediğim türkülerin çok fazla katkısı olduğunu düşünüyorum.

Aşık Veysel,Şekip Şahadoğru,Mahsuni Şerif,Muhlis Akarsu,Daimi,Gülabi,Ali Kızıltuğ,Feyzullah Çınar,Ali Ekber Çicek gibi birçok ozanın türkülerinde; kin,nefret değil iyiyi doğruyu sevgiyi öğrendim
  • .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 26es26es -- 3 Aralık 2018; 0:16:27 >
  • 26es26es kullanıcısına yanıt
    Vay be sonunda biri yazmış..

• Ohol Oula kullanıcısına yanıt
    günümüzde insanların önüne ne sunuluyorsa onu kabulleniyorlar pek ilgi beklemezdim yerinde olsam
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • 26es26es kullanıcısına yanıt
    Birilerine bu kültürü öğretmek ve tanıtmak istemiştim ama hiç ilgi çekmemiş. Ne yapalım, biz yine bildiğimizi okuyalım..

• Devam hocam teşekkürler
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.