İnce beyaz kablolar OBK diye geçiyor daire içine kadar gider oradan ONT ile bağlanıp modeme internet verilir. Turuncu kablo için Optik Fiber dağıtım kutusu bağlantısı yapılacak sizin binanıza bu kutu koyulmamış. Bu kutu içinde Turuncu ana hat ile dairelerinize çekilen beyaz fiber kablolar bağlantı yapılacak. Test edilecek ve abonelik alımı açılacak. Sizde çoğu süreç tamamlanmış son 2-3 adım kalmış çabuk sonlanacağını düşünüyorum. Sizin yapmanız gereken tek şey kutu kurulumunu bekleyip adresinize altyapı sorgulaması yapmak. Sorgulama için ilgili konu linkini bırakıyorum. https://forum.donanimhaber.com/altyapinizi-sorgulatan-linkler--159338455 Ekte resmini ekledim bu ve bir çok türevi var hangisi gelir bilinmez < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Patron12 -- 21 Eylül 2024; 14:46:18 > |
TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU] (2619. sayfa)
-
-
Artık hiçbir şekilde bakır kablo yatırımı yapmıyorlar ki bencede yapmamalılar zaten. O kadar yüksek mevkilerdeki tanıdıklarla zaten site sakinlerine hiçbir masraf çıkarmadan da FTTH yapabilirler. Çünkü bakır kablo yatırımı demek ben buraya tekrar yatırım yapacağım demek ve bu ısraftır.
Ayrıca korunaklı filan yapmayın hocam İstanbul'da elimi kaldırsam uzanabileceğim hiçbir yere tutturulmamış, ek yeri kaldırımın üzerine düşmüş fiber kablolar var. OBK kablonuz kopsa zaten arıza kaydı bırakıyorsunuz adamlar getirip sıfırdan kutudan ONT'ye kadar kabloyu çekiyor. Ben o kadar özendim OBK kablo zarar görmesin vs. diye ama geçen arkadaşa oturmaya gittik OBK kablo kapının arasından üzerinden geçirilmiş kapı üzerine kapanıyor. ONT'yi kablonun geldiği yere koyun yazık günah bu kablolar hassas kopar dedim daha öncede koptu boşver dedi. O da biraz haklı ben evimdeki OBK kabloyu o kadar koruyup kollarken bina içerisinde özel kanallardan geçerken dışarda caddeden yeraltından gelen kablo 2 kez koptu.
-
O beyaz kablolar değişmeyecek yani doğru mu? Araştırdığım kadarıyla sarı kablo çekiliyordu. Eğer beyaz kablolar yeterliyse süper olur.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Alt yapı sorgulaması diyorsunuz da benim sadece dairelere çekilen beyaz kablo varken sorguda fiber var diyordu o sorgu yanıltır bence
-
@emrecyln Bizde de beyaz onlar ama bazı bölgelerde sarı oluyor renk fark etmez yani
Bizden örnek olarak size kutu takılınca şöyle olacak
ev içine gelen beyaz kablo bizde giriş kapı üstü delinip buraya bırakıldı sonra hangi odaya dersek oraya çekilecek
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mito1172 -- 22 Eylül 2024; 3:47:24 >
-
Valla o "korunaklı" konusunda ben oldukça hassas ve temkinliyim. Sitede yeraltında yaşayan bereketli bir kemirgen nüfusu var (tarla faresinden ziyade köstebek vb.). Havai hat kurma şansı hiç yok. Telekom Site genelinde koyacağı 86 adet (hesapta dış mekan) Optik Fiber Dağıtım Kutusundan evlere abonelere kadar fiber kablo çekilmesinde dayatıyor. Zira hakikaten bu kablolar dahili tesisata giriyor! Telekom sadece fiber kabloyu veriyor! Bir yerde haklılar; bina içi OBK çekmeye hiç benzemeyen bir durumumuz var. Site çok eski, altyapı çok zayıf. Yani mevcut VDSL bakır altyapının geçtiği kanalların çoğu ya kırılmış ya tıkanmış vaziyette. Çok yerde de bu altyapı kavrak taşı kaldırımlar ve de bahçelerin içinden (zamanında Site inşa edilirken koyulan bakalit kanallardan) altından geçiyor.
Ancak dün öğrendiğim bir durum da geçtiğimiz aylarda meydana gelmiş: Site 10 kadar adaya bölünmüş durumda. Bu adalardan 2 tanesi (ki burada toplamda 80 kadar ev var; yani Site genelinin yaklaşık %20'si) Sultan Palamut'tan kalma bir saha dolabından besleniyor. Santral çıkışından abonelere kadar tamamen bakır altyapı ve de 1990'lardan kalma... Buradaki saha dolabına Sitee'deki Lokal Santral'dan gelen bakır kablo demeti bir şekilde kullanılamayacak şekilde hasar görmüş. Telekom o eski Saha Dolabın'nın yanına bir Tip kabin koymuş (gidip hangi tip kabin göremedim ama) ve yeterli DSLAM'ı o kabine yerleştirmiş. Kabin ile Santral arasına da (ki nereden baksanız 700-800 mt. mesafe vardır) da bir fiber kablo çekmiş. Kabin - aboneler arası yine bakır altyapı (VDSL ama 50 Mbps'lik - o da teoride...).
Şimdi o bölgeye mecburen yaptıkları iyileştirmeyi diğer adalara da yapsalar, o kadarı bile makbulümüz. Aslına bakarsanız, varsayalım abonelere kadar FTTH getirildi; ben Telekom'un bizlere 1000 Mbps paket açmasını hayal gibi görürüm. "Size ev başına 100 Mbps verelim; neyinize yetmez!!!" diyeceklerdir. Esasında yetmesine yeter; yazın 1-2 aylığına tatile gelip de on-line oyun oynayan veletler olmasa!...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mafaky -- 22 Eylül 2024; 17:33:29 >
-
Çok ilginç ya ben son 2 yıldır hiç FTTC bakır altyapı yapmadıklarını zannediyordum eğer yapıyorlarsa yanlış yapıyorlar yani bu ülke sürekli aynı yerlere altyapı yapacak kadar zengin bir ülke de değil TT'de o kadar zengin değil. Bakır altyapı yıllar sonra gelip tekrar fiber altyapı yapana kadar bir tane Avrupa standartlarında FTTH yapsalar zaten ömürlük olur.
Bakır kablo demeti yani prensibal hiçbir dış etken olmadan da "kullanılamaz" hale gelebilir. Çünkü xDSL teknolojisi aynı zamanda santralden her bir per için elektrik iletilmesiyle çalışır. Kaldı ki orası bir de ülkenin en sıcak bölgesi 30-40 yıllık kablonun direncinin düşüp yanmış olması çok normal. Hele birde aboneler yüksek hız alabilsin diye her pere 30 Volt basarsanız geçmiş olsun.
Ne kadar hız verirler o tamamen santrale ya da nereden hizmet vereceklerse oradaki mevcut ya da yeni alınacak OLT'nin kapasitesiyle alakalı. Eğer yeni OLT alacaklarsa çok yüksek ihtimalle isteyenler 1 Gbps hız alabilecektir. Ama mevcutta bir OLT varsa ve üzerinde de birkaç yüz abone kapasitesi varsa o zaman 1 Gbps vermeyebilirler. Benim edindiğim izlenim mevcutta santralde yıllardır kullanılan bir OLT varsa o zaman 1 Gbps hız vermeyip yeni OLT alındığında veriyorlar.
-
Eksik bilmiyorsam: bizim Site'deki Lokal Santral'den tepede olan ve 60 konutluk bir diğer komşu yazlık Site'ye fiber çekilmiş ve orada 2 yıldır falan FTTH var (hız/paket durumlarını bilmiyorum...). Ayrıca o komşu Site'nin beri tarafında olan bir Otel'e de ayrı bir fiber hat çekilmiş ama otel civarındaki sair yerleşim birimlerinde ne var - bilemiyorum...
-
Bina altında Calix T720G-24 isimli cihaz var. İnternet dairelere ethernet kablosu ile dağılıyor.
-
Buradaki bilgiler eksik ya da güncel değil (Türkiye'deki uygulamalar açısından yazıyorum)
Bizde 2 türlü FTTB var:
1) FTTB-DSL: Burada binanın altına (çoğunlukla T.Telekom'un Tip-11 ya da Tip-21) minyatür sayılabilecek bir saha dolabı konuluyor. Kabine dışarıdan fiber optik kablo geliyor (yani bildiğimiz, çoğunlukla turuncu renkli olan kablo), kabinin içinde DSLAM'lar var (yani bu aynen Tip-7, Tip-5 gibi aktif ve kelektrik enerjisi ile çalışan bir kabin...), ancak kabinin çıkışları bildiğimiz tek perli telefon kablosu (yani bakır altyapı). Burada teorik olarak 100 Mbps DL hızı elde edilebilir, zira DSLAM çıkışı ile abone arasındaki bakır kablo mesafesi çok kısa... Abone tarafında VDSL/VDSL2 modem + Wi-Fi Router bulunuyor. DSL kablosu bu cihazın DSL soketine takılıyor...
2) FTTB-ETH: Burada bina altında MDU denilen bir donanım grubu var; tabi bu da aktif bir donanım. Girişe yine (turuncu) fiber optik kablo geliyor ama abonelere çıkışlar ethernet kablosu üzerinden. Eğer Cat.6 kablo kullanılırsa haliyle 1000 Mbps mertebesinde DL hızları elde edilebilir ama caanım ülkemizde caanım T.Telekom MDU çıkışındaki Switch ünitesinde ya 100 Mbps iletişim sağlayan Megabit portlar kullanıyor ya da Gigabit portları 100 Mbps Megabit düzeyinde sınırlıyor. Haliyle abone ancak 100 Mbps (ancak "temiz bir 100 Mbps DL" kullanıyor. Abone tarafında afrtık bir öodem değil WAN girişi olan bir Wi-Fi Router var.
FTTH konusunda verilen bilgiler ülede ve de bugünkü koşullarda (özellikle maliyet, daha doğrusu T.telekom gibi servis sağlayıcılara olan maliyet konusunda) külliyen yanlış!... Zaten T.Telekom da artık istisnalar dışında VDSL/VDSL2/FTTB-DSL/FTTB-ETH alanlarında yeni yatırım yapmamakta. Ticari olmayan, ev kullanıcılarına yönelik yatırımların tamamı FTTH'dır. Burada sistemin nasıl çalıştığına dair daha fazla bilgi vermiyorum; çoğunuz zaten neyin ne olduğunu biliyor...
-
Siz maalesef FTTB-ETH sisteminde internet kullanabilen ve 100 Mbps DL sınırı üzerine çıkamayan şanssız bir gruptasınız.
Ama en azından mavcut altyapınız FTTH sisteme geçmek için bir ölçüde hazır. İş T.Telekom'un bu dönüşümü yapmasında... Tabi siz ve sizn gibi komşu binalarda da FTTB-ETH varsa Teelkom'un kendi Sanrtralında tevsiata gitmesi büyük olasılıkla gerekecektir.
-
Anladım. Çok teşekkürler.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Abi Poyraz'ın lisansı iptal edilmiş. Arkadaş attı bana SMS'i benimde şimdi haberim oldu direkt aklıma sen geldin ne yapacaksın Poyraz'lı hattını?
-
Uğraşıyoruz maalesef. İşin kötüsü İstanbul dışındayım ve 20 Ekim'e kadar dönme şansım da yok ve evde kimseler yok! Yani istesem de (bir yere churning yapmasam...) HGW'yi iade edemem.
Fakat benim aslında daha ilginç bir durumum var...
Poyraz'a ilk abonelik başlattığımda T.Telekom ZTE H298A HGW'yi getirmişti. Cihzadan yana bir sıkıntım da aslında yok; çok küçük hacimli bir mekanda çalışıyor ve hatta Wi-Fi de kullanmıyorum. Fakat bu HGW'ye, Poyraz FTTH hattı üzerinden artık VoIP olarak çalışan bir sabit telefon hattı da var. Hatta, Poyraz faturası en son günde ödenmediğinde Poyraz interneti kesiyor ve dolayısıyla bu VoIP sabit telefon hattı da kesiliyor. Şimdi diyelim kafam kızdı ve Poyraz'ın sözleşmesini hemen şimdi ben iptal ettim, ya da Poyraz iptal etti. Başka bir ISS'ten de abone olmadım, churn işemi yapmadım... Sabit telefondan dolayı HGW'yi iade etmemem gerek ama o VoIP hat internet olmadan da çalışmaz!...
Buyrun cenaze namazına...
-
İsterseniz; ses hizmetliler için, Fixnet, Pasifik Telekom, Nida Telekomünikasyon, Mekrotik, Grid Telekom'a göz atabilirsiniz.
-
Tşkler ancak bu T.Telekom numaram çok özel bir numaradır; bunu kaybetmek istemem. Sair bir Telekom Firmasına geçersem herhalde bana 850'li bir numara verilecektir.
-
Ben; tşk. ederim. Firmalara sormanız lazım; en kısa sürede en az kayıpla sorununuzun çözümünü temenni ederim.
-
İnterneti ayrı telefonu ayrı (VoIP) olarak alamaz mısın abi?
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Şu anki durum (PoyrazNet hattı aktif kalabildiğince) zaten öyle. PoyrazNet hattı mekana malum tek bir OBK üzerinden geliyor. Ama o abonelik üzerinden T.Teelkom da VoIP sabit hat için ayrı bir tanımlama yapmış durumda. Ben internet için PoyrazNet'e VoIP sabit telefon hattı için de Türk Telekom'a (TTNet'e değil) aylık ödeme yapıyorum.
Ha dersen ki git TTNet'den yeni bir FTTH aboneliği tesis ettir (ya da Poyraz'dan TTNet'e churning yap...); o zaman problem kendiliğinden hallolur ama T.Telekom'a da o kadar para bayılmak (100 Mbps için) bana israf geliyor.
-
Hocam teşekkürler bilgiler için alıntı yaptığım üyenin benimle bir sıkıntısı var sanırım ki hiç bir soruma yanıt vermiyor neyse dert değil siz vermişsiniz Allah razı olsun size sorayım açıkçası yıllardır adsle mahkum bırakıldığım için fiber hakkında bilgi edinmedim gelmez diye de hiç araştırmadım. Paylaştığım görsellere göre benim fiber FTHH mi FTTB mi? bunu anlayamadım kusura bakmayın lütfen zahmet edip uzunca yazmışsınız ama benim salaklığım diyelim buna göre 100 mbps alabilir miyim ? alamazsam boşuna 100 mbps abonesi olmayıp 75 veya 50 alayım diyorum zira kutuya sinyal verilmiş komşuya bağlanmış fakat onun hızdan haberi olmadığı için sormadım hızı Cevabınız için şimdiden teşekkürler
ev içine gelen beyaz kablo bizde giriş kapı üstü delinip buraya bırakıldı sonra hangi odaya dersek oraya çekilecek
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mito1172 -- 23 Eylül 2024; 20:19:2 >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X