TT fiber için işgücünü sadece kurulumda kullanıyor desek yanlış olmaz, kablo işlerini farklı firmalara yaptırıyor. Kendi çalışanları yıllarca harap olmuş eski bakır kabloların arızalarıyla uğraşıyor, biraz daha zaman uğraşsınlar değil mi :) < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Drahmizm -- 14 Haziran 2022; 21:20:44 > |
Türk telekom wifi5 fiber vestel marka yeni modem (3. sayfa)
-
-
Bizim evde 70 yıldır telefon, 15 yıldır da internet faturası hiç aksamadan ödeniyor. Ben yıllardır ödediğim bu fatuların geri dönüşü olarak Fiber bekliyorum. Ayda 200 lira almasını biliyorlar VDSL için
-
Operatöre de yük bu dolaplar. Bakımları, arızaları, enerji tüketimleri..
-
Neden ısrarla kimse bir şey bilmiyor gibi davranıyorsunuz? Elbette uydu ile gelen internet kablo ile aynı olmaz.
Ben diyorum ki herkesin her konumda ortalama performansla da olsa internete erişimini sağlamak, bazılarının 10gbit alıp bazılarının internetsiz kalmasından daha iyi. Doğru bazen tek değildir. Bana göre doğru olan bu. Bir şekilde herkesin internete kolay şekilde erişimini sağlamak öncelikli hedef olmalı. Herkesin önceliği 5ms ping 500mbps internet ile oyun oynamak, yayın yapmak değil. Birileri bunu isterken birileri de köyünde, dağ evinde, yazlığında, çadırında çok üst düzey olmasa da internete erişmek istiyor.
İşin teknik boyutu tamamen başka bir tartışma konusu.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Bu zaten var (4G, 5G) uydu internet dediğiniz şeyin maliyetini de hesaplayın.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Drahmizm -- 14 Haziran 2022; 22:55:22 > -
Çipseti ne acaba modemin kesin mediatek ya da realtek filandır herhalde.
-
Benim tahminim mt7628 olur. Keşke içini görebilsek.
-
Türkiye'de hala bırakın 4G'yi mobil şebeke çekmeyen köyler var. Ülke gerçeklerini anlayıp kabullendiğiniz zaman ne demek istediğimi anlayacaksınız. Gigabit internete "ihtiyaç" duyan sınırlı sayıda azınlığın yanında haberleşme olanağına dahi sahip olmayan bir kesim var.
Keşke sınırsız bir bütçe ve iş gücü ile hemen yarın 85 milyon kişi fiber şebekeye kavuşsa. Ama bu mümkün değil.
Uydunun da maliyeti mutlaka çok yüksektir. Benim burada dikkat çekmek istediğim nokta öncelikle altyapının bulunmadığı ya da çok çok kötü olduğu her noktada internet erişimi sağlanması. Bütçenin büyük oranda buna ayrılması. Fttb bulunan binaya 3ms daha düşük ping görmek için ftth isteyenlere değil bilmem nerenin dağ köyünde Google'a dahi giremeyenlere hizmet götürülmesi.
Kısmen size katılmakla beraber şöyle bir gerçek var gerek sabit gerekse de mobil, şirketler yatırımlarını stratejik önceliklerine göre ve kar amaçlı olarak gerçekleştirirler doğal olarak. Haliyle pek çok zaman yüksek gelir seviyesine sahip bir muhitte yüksek maliyetleri yatırımlar yapmak, düşük gelir seviyesine sahip ancak altyapısı kötü hatta hiç olmayan sahalarda yatırım yapmaktan daha karlı olabilir. Mesela ücra köylerde mobil şebekenin çekmemesi. Hiç bir operatör onlarca sene dahi kullanılsa nüfusu sebebiyle yatırım maliyetini karşılamayacak olan köylere yatırım yapmak istemeyecektir normal durumda. Bu tür durumlarda kamu yararı içinse evrensel hizmet fonu devreye girer bu işin doğası bu.
-
Buna hiçbir itirazım yok. Şirketler kar odaklı hareket ederler ki zaten öyle yapıyorlar. Ancak %60'tan fazlası varlık fonuna %25'i de hazineye ait olan Telekom'a bu gözle bakmıyorum ben. Her ne kadar artık klasik bir devlet kurumu olmasa da Telekom'un her vatandaşa hizmet götürmek gibi bir misyonu olduğunu düşünüyorum. Bir şekilde devlet bu devirde artık ülkenin iletişim ağı sorununu çözmeli. Salt Telekom özelinde de değil aslında. Gerekirse özel şirketleri destekleyerek gerekirse farklı kurumlar aracılığı ile bu sorun çözülmeli.
Biz 2022 yılında hala kırsal bölgeleri birçok şeyden mahrum bırakıp sonra "büyük şehirlere çok göç var ya" diyoruz.
dolaylı yoldan katılmakla beraber artık herşeyin boyutu yükseldi. Son kullanıcı bilmez youtube üzerinden izlediği video yada oynadığı oyunun kaç gb trafik yarattığını. Lakin 10 yıl diyorsunda bir kaç yıl sonra 4 kişilik bir evde 100mbit hat bile donmalara başlar. Birisi oyun oynasa, birisi netflix-disney gibi platform açsa diğeri youtube vs girse 100mbit hat kasmaya başlar. (şimdi için demiyorum bir kaç yıl sonrası için) bu modemler kullanıcılardan geri alındıktan sonra varsa tamiratı yapılıp başkasına tekrar veriliyor. Yani şimdi ucuzken 1gbit port ekle asıl bunu 10 yıl boyunca yenileyip sürekli başkasına ver. Başta ufak hesaplar ileride acısını çıkarır. Tıpkı zamanında Turkcell dolar-tl ucuzken alt yapıya deli yatırım yaptı meyvesini topluyor. O zaman 1 milyon dolarlık cihaz 2 milyon tl iken şimdi aynı cihaz 17milyon tl. Yani ucuz etin yahnisi misali acısını ileride çekerler. 100mbit port ile 1gbit port arasındaki maddi farkı bilmiyorum ama o kadar uçuk değildir diye tahmin ediyorum
-
Türk Telekom, Anonim Şirket hüviyetine kavuştuğundan beri kar amaçlı çalışmakta, ayrıca Telekom kamulaşmış bir şirket de olmadığı için hala özel şirket, haliyle kamu yararını öncelikleyerek faaliyet göstermesi düşünülemez.
Bu sorunları çözecek araç Evrensel Hizmet Fonu'dur, bu konuda ne yapılabilir, kapsamı genişletilebilir, bütçesi arttırılabilir.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Olabilir. Ama bu devlet eliyle yapılması zaruri olan bir şey. Gerekirse devlet özel şirketleri sübvanse ederek onların bu bölgelere hizmet vermesini de sağlayabilir. Çözüm çok. Yeter ki girişim olsun.
-
Zaten Evrensel Hizmet Fonu tam da bu ifade ettiğiniz şekilde işliyor. Karlı görülmediği için, yatırım yapılmayan sahalar tespit ediliyor. Her telco fona düzenli olarak belirli bir bedel aktarmak zorunda. Daha sonra bu sahalar için ihale açılıyor, telco'lardan birisi müstakil olarak veya bir kaçı ortak olarak ihaleyi alıyor, altyapı kuruluyor masraf fondan karşılanıyor, ayrıca kurulan altyapı tüm operatörler tarafından ortak kullanılıyor. Böylece kamunun cebinden para çıkmamış oluyor, aslında yatırımı yine telco'lar yapmış oluyor dolaylı olarak. Şuan faz 3 ihalesi gündemde, yakında o süreç üzerinde de gelişmeler olur zannediyorum ki.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Her operatör ayrı ayrı anten dikip kira öderse öyle, fiber 4G den ayrı mesele ama bakır kablolarında çalınıp durduğunu unutmamak lazım, bunlar çok değerli miraslar. Bu kablolar fiberle değişmediği sürece büyük bir kayıp var, LTE yatırımını engelleyen bir şey değil çünkü hiç bir ilgisi yok. Tam tersi baz istasyonları çalışmak için düzgün bir altyapı ihtiyacı var. Hizmet öncelikli düşünüldüğünde bu olur yani herkes idare ederin daha üzerinde kablosuz hizmeti alır ama en önemli firmalar oraya buraya satılmak için kullanırlarsa bunun suçu kimde net belli.
Fiber kablo için ama ile başlayan her şeye her durumda karşıyım, bu konuda istediğiniz yerden gelebilirsiniz.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Drahmizm -- 15 Haziran 2022; 13:8:20 > -
Benim oyun oynayan onlarca arkadaşım var. Hepsi WiFi ile oyun oynuyorlar ve ping sorunu yaşıyorlar.
Onlara diyorum ki ''Keenetic gibi bant genişliğini güzel yönetebilen bir modem alırsanız ping sorunu yaşamadan Wifi ile oyun oynayabilirsiniz''
Bana verdikleri cevap şu '' ttnetin verdiği de beni internete sokuyor, Keenetic modem de internete sokuyor. İkisi de aynı şey, yeni modeme 1000 lira vermem. ''
Diyorum ki '' ttnetin verdiği modem sadece 2.4ghz kullanıyor, eğer 5Ghz destekli yeni bir modem alırsan internetin çok daha stabil olacak.
Bana diyorlar ki '' olsun ikisi de Wifi işte, fark etmez''
Yani Türk halkı için en iyi modem her zaman bedavaya firmanın verdiği modemdir. Kimse ping, 100mbit/1000mbit port olayını falan umursamıyor.
'' Whatsapptan mesaj gönderdiğinizde mesaj gidiyorsa internet vardır, internet varsa sorun yoktur.'' Kafası ile yaşayan bir toplumdan 100mbit portunu anlamalarını mı bekliyorsunuz ?
-
Bizim insanimizin bilgisi 0 boş seylere kafa yordugumuz icin firmalarda ona gore sekil aliyor iste
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Geçen gün işim düştüğü için bir özel sağlık kliniğine gittim. Ayda yaklaşık 200.000 lira kazanan bir yer.
Modemi gördüm ve 10 senelik üzerinde ttnet yazan bir ev tipi modem. Bütün kliniğin ethernet kablolarını switch ile birleştirip bu modeme takmışlar. Modemin açılması kendine gelmesi ip adresini dağıtması yaklaşık 5 dakika sürdü.
-
Anladım. Süreçlerin hızlandırılması ve yatırımların artırılması gerekiyor o zaman. Çünkü çok fazla altyapısız yer var. Gerçekten 2022 yılında internetsiz yer olmamalıydı.
-
Söylediklerimden fibere karşıyım anlamı çıkmamalı. Bunu en çok ben destekliyorum. Şu ana kadar her eve fiber gitmiş olmalıydı. Bizim sıkıntımız bu zaten. Zamanında gereken yapılmıyor. Ben şu an bu sorun en hızlı nasıl çözülür konusunu tartışıyorum. Çünkü bugün başlıyoruz deseler fiberin her yere ulaşması en az 5 sene. Keşke hızlı bir şekilde 1 senede köyler dahil her eve fiber gitse. Fakat bunu yapabileceklerine inanmıyorum. O yüzden farklı çözümleri savunuyorum. Fiber olmuyorsa bile bir şekilde kırsaldaki internet sorunu çözülmeli.
Suçun kimde olduğu elbette belli. Ama bunu tartışmak da çözüm değil şu an.
Fiber mi olur, 4G mi olur, WiMax mi olur, uydu mu olur bilmiyorum. Ama en hızlı şekilde sorunun çözümüne yönelik adımlar atılmalı. Ben fiberi hızlı bir şekilde çözemeyeceklerini düşündüğüm için diğer alternatifleri önceliyorum. 5-6 sene sonra her tarafa fiber vermiş olmaları bazı yerlerin bu 5 sene boyunca internetsiz kalacağı anlamına gelir. Yoksa elbette fiber bunların hepsinden çok daha kaliteli bir çözüm.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X