Hangi ülkede yaşıyorsun başkan ? < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Türkiye dünyada en yüksek araba vergisine sahip (2. sayfa)
-
-
Sonunda belli baskan. Amerika...
-
Sarayın 1 günlük gideri, maliyeti 53.000.000₺
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Sen bizim kanunları bilmiyorsun ki. Türkiyede miras için vergi ödersin adı veraset ve intikal vergisi. Arabanı çarpsan kaskon varsa öder yoksa ödemez o da poliçeye bağlı. Trafik sigortası karşı tarafı belli bir miktara kadar öder. Trafik sigortasını yaptırmadıysan cebinden ödersin. Tüm sigortaları yaptırsan gidip ferrariye çarpsan yine para ödersin teminatın yetmez.
Sen o uzman var dediğin hastaneye git bakalım sadece bakarlar tahliller, tedavi falan bakalım ne zamana olacak. Sen devlet hastanelerini ne sanıyorsun? Millet boşuna mı para ödeyip özele gidiyor? O 600 lira dediğin para gss için ve gsslinin yüzüne bakmazlar. Ssklıdan bile altsın.
Tatil olmayan ülke mi var? Abd sanki tatil yapmıyor. Hiçbiri yok diye çarpıtma. Her sektör senin inşaat sektörün değil. Türkiyede ev vergisi de var. Senelik emlak vergisini ödersin. Otursan da ödersin oturmasan da. Gelir elde edersen onu da ayrıca beyan edersin.
Türkiyede öyle her üniversite bedava falan değil. Git bakalım özele gör bakalım kaç para. Doktor olmakta bedava değil devlet seni çalıştırıyor. Sıkıysa çalışma.
Borsadan vergi olmadığı da doğru değil. Her işlemde bsmv kesilir. Sonra kar payı alsan vergisi kesilir parayı öyle alırsın. Hatta senelik belli miktarın üzerindeyse onu da ayrıca beyan edersin ve vergi çıkar. Türkiye öyle toz pembe değil. Yurtdışı dediğin yer abd'den oluşmuyor. Parası güzel olmasa orada olmazdın.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vanished Man -- 10 Haziran 2024; 4:56:3 >
-
Emeği geçenlere, bizi bu sefalete mahkum edenlere ve hala yurtdışında yaşayıp bu adamları savunanlara haram zıkkım olsun, çoluk çocuklarınızin torunlarinizin gözünden çıksın inşallah
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi A.J. Pacino -- 10 Haziran 2024; 11:21:51 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Dostum o kadar sığ ve yanlış şeyler düşünüyorsunuz ki, bak gerçekten troll değilsiniz ama bu sadece cahillik mi desem yoksa boşvermişlik mi anlayamıyorum. Misal bir örnek vereyim çünkü uzun uzun yazınca zaten okuyan da anlayan da çıkmıyor. Bak Amerika'da veraset vergisi 50%'dir! Yani sana 2 ev kalsa 1 tanesini devlete vermek zorundasın. Sen bana cevap olarak şunu diyorsun. Oooo hocam sen burayı bilmiyorsun, bizde de veraset ve intikal vergişi var. Al sizdeki veraset ve intikal vergisini bırakıyorum buraya: Amerika'daki 50%'ye karşılık sizdeki vergi 1% e hocam el insaf! Nasıl bu kadar sığ düşünüyor Türk Halkı nolur ar etme de bir cevap ver. Nolur artık akıllı düşünün.
Gelelim diğer örneğe. Türkiye'de üniversiteler ücretsiz değil özeller var, özeller kaç para biliyor musun demişsin. Hocam Amerika'da ücretsiz alternatif diye bişe yok! Doktor olmak isteyen okul ücreti ve kira ve ya yurt ve yaşam giderleriyle 5 yılda 1 milyon dolar ödüyor!!! Hacettepe Tıp'ta ise çok iyi kalitede doktorlar sadece harç ücreti ile yetişiyorlar! Amerika'da ücretsiz üniversite diye bişey hiç yok siz de ise en azından ilk 100,000'e girenler hala harç verip okuyabiliyorlar.
Üçüncü örneği verelim...Hastane de Türkiye'de özele gitsen kaça mal oluyor biliyor musun diyorsun. Sen Allah korusun tabi de (ALlah diye bir yaratıcıya inanıyorum, tüm evreni ve varsa farklı evrenleri yaratan bir varlık, şimdi Allah yok demek de modernizm oluyor günümüzde, belki bilmiyorsan kendi inandığım şeyi açıklamak istedim yanlış anlama) diyelim kolunu kırdın, gitsen bir acile hemen filmini çeker ve kırığı alçıya alırlar. Cebinden çıksın da bak 600 lira çıksın. Aynısını Amerika'da kanaman yoksa acile kabul edilmezsin zaten de özel bir hastaneye gidip hemen tıbbi hizmet alsan ödeyeceğin para miktarı $24,000 dolar civarıdır sigortan yoksa. :imdi gelelim esas olaya, sigortan varsa da $10,000 ödersin çünkü 10 bin dolara kadar sigortalar devreye girmiyor!
Gelelim kasko örneğine. Demişssin ki kaskon yoksa çarpsan sen ödüyorsun, ha ha ha ha ha :D (Joker gülüşü) Amerika'da kaskon olmak zorunda yoksa trafiğe çıkamazsın, yılda $4000 dolar falan ödemek zorundasın New York'ta. Çarpınca da hasarı yine sen ödüyorsun buralar No Fault state yani kırmızıda geçmişsin derler ödemezler, arkadan çarpmışsın derler ödemezler, stop da durmamışsın derler ödemezler, soruyorum sana hata yapmasa şöför zaten kaza olmaz ki, illa bi hata yapacak da kaza olacak, kaldı ki kasko ödediği parayı da (eğer öderse) 5 yıl içinde senden geri alıyor. Yıllık 4000 dolar olan kaskon kaza sonrası 6000 dolara çıkıyor, 5 yıl boyunca 10,000 dolar fazladan ödüyorsun. Ki bu sadece küçük tamir masraflarından sonra olanı. Kasko sadece araba çalınırsa ya da yanarsa ya da perte çıkarsa işe yarıyor onun dışında kimse kapı vuruğuna tampona kaskoyu aramıyor Amerika'da çünkü kendi ödeyecek zaten.
Borsadan da diyorsun ya eee hocam sen bilmiyorsuuuuun, Türkiye'de de işlem masrafı vaaaaar, hocam işlem masrafınız 10 bin de 2 ya da 4! 1 milyon dolar kar yapsak çok çok $400 dolar işlem masrafınız var. Amerika da işlem masrafı yok ama bak sen bayılırsın şimdi sadece 1 milyon dolar karın 400,000 dolarına el koyuyorlar! o el konulan parayla TR de bile 10 tane sıfır araba alırsın 10 tane!!!
Daha da yazmıyorum hocam. İnşaallah Amerika'ya gelirsin de şurda 3 yıl hayatı öğrenirsin, Beddua mı yoksa iyi dilek mi artık sen düşün
Ben 8 yıldır Amerika'dayım, Allaha şükür yeni yeni düzlüğe çıktım mental olarak (Maddi olarak sıkıntı olmuyor şükür) ama ilk 2 sene günde 2 saat uyudum, şimdilerde şükür 5-6 saat uykum var.
-
Ne sığ ve yanlışı? Benim ödediğim vergiyi bana mı anlatıyorsun? Saçma sapan bir şekilde türkiyede vergi yokmuş gibi yazıyorsun sonra gelmişin artan oranlı vergiyi gösteriyorsun. Babandan kalan evin arsanın banka mevduatının bedeli ölçülüp vergisini ödetirler.
Türkiyede vergi var mıymış? Varmış. Sen ne yaptın? Vergi cenneti gibi göstermeye çalıştın.
Türkiyede yüzde 1 falan değil. Onun hesabını bile yapamamışın. Artan oranlı o. Miktar arttıkça yüzdesi artıyor. Aynı maaşlardaki ve gelir vergisindeki oran gibi. Asgari ücretli yüzde 15 öderken asgarinin 3 katı maaş alanın vergi oranı yüzde 22-30 diye yükselerek gider. Ne yüzde 1'i? İnanmıyorsan git muhasebeciye sor.
Sayısal loto çıksa o para eline geçmeden veraset ve intikal vergisi ödersin. Oranı ise yüzde 20 civarı olur.
Türkiyede özelde sana 600 liraya selam vermezler. Ne tedavisi ya? Özelde önce sorarlar paran var mı? Sigortan yoksa veya hastane sigortayla anlaşmamışsa baştan para isterler. Burada öyle bedava tedavi yok. Ne sanıyorsun sen türkiyeye geleceksin 600 lira ödeyeceksin devlette sana bakacaklar. Yok öyle birşey. Özelde zaten dibine kadar soyulursun. Sen devlet hastanesine gitmeyeli çok oldu herhalde. Öyle türkiyeye gelirim 600 lira gss öderim bakılırım falan diyorsan unut onu. Bakmazlar ölür gidersin. Çevremde örneği çok.
Türkiyede trafik sigortan yoksa trafiğe çıkamazsın. Öyle saçma sapan joker gülüşü falan yapma. Trafik sigortası senin arabanın masrafını ödemez. Ayrıca kaskon olsa bile kasko her şartta senin arabanın masrafını öderim demez. Burada da öyle bahaneler buluyorlar. Sonra burada da kaza yapınca sigorta primlerin artıyor. Sana 10 bine trafik sigortası yaptılarsa kaza yapınca seneye farklı fiyat çıkıyor. Hatta her şirket sana teklif vermiyor. Değişen birşey yok. Burada farklı bir dünya var sanıyorsun. Yok. Burada da kimse tampon ve kapı vuruğuna kaskoyu aramıyor poliçesi bozulmasın diye.
Senin o yazdığın bir kere aracı komisyonudur. Sonra miktar 10 binde 2 değildir. Bankalarda alışta 1000'de 2 satışta binde 2'dir. Yani binde 4'tür. Bu vergi değildir komisyondur. Bsmv yazmışım onu da anlamamışın. Vergi o dur. Ayrıca alacağın temettüden vergi kesilir. Bunu da beyan edip yine vergi keserler. Bunu da anlamamışsın. Muhtemelen abd vergi sistemini de anlamadın ki o dediğin oranlar varsa abd'de kimse borsaya girmez.
Evlerdeki emlak vergisini de bilmiyordun. Boşta evin, arsan varsa türkiyede vergisini ödersin.
Türkiyede 2 milyon adaydan 300-500 kişi anca dediğin tıp fakültesine giriyor. Sınavda 100 bininci olanda üniversiteye giriyor ama geleceği olmuyor. Üniversitenin bedava olması gelecek sağlamıyor. Aksine zaman ve kaynak israfı. Okumamış motorlu kurye kadar kazanamıyorlar. Hatta yarısı kadar gelirleri olmuyor.
Amerikaya gelmekle hayat öğrenilmiyor. Ben hayatı çok iyi biliyorum yaşça senden büyüğümdür. Sen abdde para kazanıp vurkaç yapmaya oradasın. Abd devleti de sana o parayı verip hastanesinde falan parayı elinden almadan bırakmaz istemez. Bende istesem gemiye çıkardım para için. Hatta daha yüksek maaş için yabancı bayrak tankere giderdim. 3-4 yılda ev parası yapardım kaptan sınıfı bile olurdum. Bu bir tercihtir. Yapıp yapmamak hayatı öğrenmek falan değildir.
Abd bu kadar kötüyse orada durmak zorunda değilsin. Silah zoruyla tutmuyorlar ya. Ben beğenmezsem çeker giderim. Gitme imkanı olup kalanın şikayet etmeye hakkı yoktur. Her türlü buradan iyi ki oradasın. Hatta sosyal devlet olan avrupa ülkelerini de seçmediğine göre oradan da iyi.
-
Hocam 1,7 milyon liraya kadar 1%, 4 milyon liraya kadar 4% diyor da hala artan oranli o benim odedigim vergi falan diyorsun, direk blogu basiyorum, anlamayana laf anlatmakla vakit kaybedemem :D adam hala artan oran diyor ya, artan oran dedigi de 4%!
-
480*LH4M*TM1Ş
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Adama bak 50 tane şey saydı abd şöyle böyle diye oysa türkiyenin aynısı. Hatta abd'de tatil yok dedi. Desteksiz salladı. Para için inşaatta çalışıp herkes kendisi gibiymiş gibi tatil yok dedi. Tutturamadı. Veraset ve intikal vergisinden türkiye şöyle güzel böyle iyi demeye başladı. Kendi iddiası abd %50 vergi alıyormuş. Oysa internette küçük bir araştırmayla veraset vergisinin eyaletten eyalete değiştiği almayan eyaletlerin olduğunu ve belli miktarın altında mirasta vergi alınmadığı yazıyor. Yani yine türkiyeden iyi. Bizim artan oranlı tarifeyi küçük gören biri abd vergi sisteminden habersiz. Vergi alınmayan miktarda öyle küçük bir miras değil milyonlarca dolar. Bayağı zengin olunca vergi ödüyorsun.
Adamın her dediği patladı. Abd'de yaşadığını, çalıştığını söyleyen biri ülkenin kanunlarından habersiz. Sen gel türkiyeye kafandaki hesapla gelirsin 600 lira öder hastanelerden paşa gibi bakılırsın. Gel bakalım o işler öyle mi oluyormuş gör. Bir de araba al sigortasız trafiğe çık 2 gün sonra çevirmede polisin çekicisiyle arabanı giderken görürsün.
-
Bu yasak olması lazım. Ancak gümrük vergisi alabilirsin ama Ab ülkeleriyle gümrük birliği anlasmamiz var
Bi akıllı sensin he.
Bir an kendimi Türkiye'de yaşadığım için şükrettim (!)... Amerika'daki işsizlik ile Türkiye'de işsizliğe baktım TÜİK bile %27,5 dedi bugün çalışmayan insan sayısını Amerika'da sanırım %3
Amerika borsasında vergi nasıl diye baktım . Yabancılara mesela Türklere vergi varmış ama kendi vatandaslarina temettü dışında vergi varmı bulamadım. Temettü 'de bizde %15 vergi var
Türkiye'de doktor bulmak zor ve muayene tedavi olmak daha zor
Okullar bedava sonra zaten bir işe de yaramıyor
9 gün tatiller evet çok ama kamudakiler zaten ülkeye faydası olmadığı için bari ekonomiyi canlandırsın diye bakılıyor bir nevi yasal bankamatik memurluğu bu. Ama özel sektörde 9 gün tatiller yok çoğu 1-2gün anca veriyor sanırım
Belki de bizdeki oranlar düşük olabilir ama her sene emlak vergisi ve mirastan veraset intikal vergileri olmakta
Sigorta dolandırıcılığı olmakta..Almanya'daki bir Türk sigortadan para almak için bir tanıdığıyla kaza yapmış ve eskiyen arabası için sigortadan para almıştı yani kaskodan para almamak yurtdışında olmadığını düşünmüyorum bizde lüks araca 2/8 kusurla çarpmak oldukça riskli hatta ek sigorta bile masrafını karşılayamabilir
Türkiye'de iyi olan ilaçların ucuz odası olabilir . Doktora gidemesek sgk'li olamasak bile eczaneden alabiliyoruz tabii çoğu ilacı reçete olmadan vermiyorlar
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Alman motoru icat eden ülke
Alman Mercedes BMW Audi binlerce mühendis ile ARGE yapıyor , binlerce test yapıyor binlerce işçi ile fabrikalarında üretim yapıyor ama AKP iktidarı kadar kâr edemiyor
Otomobili tasarlayan test eden üreten adamdan 2-3 kat daha fazla para kazanıyor AKP iktidarı niye üretelim ki?
Devlet aynen dedigimi yaptigina göre akilliyim cinlilere yüzde 40 zammi gecirdiler
Dünya lideri olacağız derken vatandaşa geçirerek vergide dünya lideri olacağız demek istemişler.
Hocam borsada Amerika'da vergi 37%'ye kadar cikiyor kazanca gore, yani Amerikan vatandasina vergi yok diye bisey yok, heleki Amerika'da vatandas ol ya da olma, o topraklardan ne kazaniyorsan ya da vatandas isen yurtdisinda ne kazaniyorsan hepsine ortak cikiyor devlet.
Turkiye'de doktor bulmak muayene olmak zor lafina Ameirka'da yasayan biri olarak sadece sitem ediyorum, Amerika'da ölürsün, gömülürsün de doktor bulamazsin dostum lazım olduğunda :)
Okullar bir ise yaramiyor diyorsun da ben Turkiye'deki okullardan mezun oldugum icin Amerika'da tercih ediliyorum. Cemiskezek Imam Huseyin Ilkokulunda okumuyorsan bizim universitelerden cogu gayet iyi insan yetistiriyor.
Tatiller de Turkiye'nin dayanilabilir olmasini sagliyor, zaten maaslar dusuk, tatil de olmasa millet kafayi yerdi, karsi degilim.
Miras vergisi Amerika'da 50%, bu cok ciddi bir oran.
Sigorta dolnadiriciligi ornegini Almanya icin vermissin. Amerika'da oyle bir sey yok, zaten Amerika'da sigorta yok, hani sen diyorsun ya Turkiye'de okul yok diye, Amerika'da da sigorta yok diyebiliriz duz mantik :)
Ilaclar Amerika'da cok pahali, sigortam olmasina ragmen 1 kutu ilaca $76 dolar veriyorum. O da ilac bile sayilmaz, diline koyuyorsun eriyor, bogaz enfeksiyonu icin. Antibiotik falan olsa 10 tabletlik 1 kutusu $200 dolar minimum sigortaliya.
-
Arkadaşım belge koyarmısın ben bulamadım Amerika'da borsada ne gibi vergi varmış ?. Temettü demiyorum yanlız ..Apple hissesi aldın 10 dolar 100 dolar olduğunda satarsan ne ödüyorsun belge verir misin . İnternete baktım yabancilara yönelik bilgi var sadece
Valideye kardiyoloji doktoruna randevu arıyorum hemen açıldığı gibi bitiyor sanırım 2 aya yakindir alamadım . Birader doktor o bile kendisine yer bulamadığını ancak torpille alabildiğini söyledi . Biz geçen sene 1 -2 haftada muayene olduğumuzu söyleyince şaşırmıştı üniversite özel muayene demistik ama artık üniversite hastanesi özel muayenede bile bulamıyoruz
Tüm okullar bedava olduğu için 3-5 üniversitenin bile dünyadaki sıralaması düştü önceden ilk 500 de 4-5 üniversite varken şimdi ilk 1000 birkaç ancak var . Yani bedava olunca aslında kaliteli öğrenciye bile olumsuz etkiliyor
Amerika'da miras vergisinin %50 olduğunu belgeler misin?
Kamuda sadece 9 gün tatil yok bankamatik memuruda çok. Bunu da övebilirsin aslında . Amerika'da bankamatik memurluğu yok sizde var kıymetini bilin de diyebilirsin .
Bizde de kasko yaptıran az zaten zorunlu trafik var sadece o da kusura göre karşı tarafın aracını tamir ettirmeye yarıyor . Bizde kasko yaptırma zorunluluğu yok belki bu iyi diyebilirsin sadece . Ama m.simsek duymasın zorunlu afet sigortasi getiriyor zorunlu kasko getirmesin
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek_Kisilik_Muhalefet -- 11 Haziran 2024; 15:24:17 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Sirayla cevapliyorum, maksat dogrusunu ogrenmenizi istiyorum.
1) Borsada bir hisseyi 1000 dolara aldin, 1500 dolara sattin, 500 dolar kar ettin. Bunun vergisini sene sonu IRS'e odersin dostum, satar satmaz odenmiyor, cunku belki borsada bir baska hisseden 500 dolar zarar edeceksin, toplam borsa gelirin sifir olacak. AMerika'da vergi beyannameleri sene sonu yapilir. Ama senin mantikla o zaman soyle diyebiliriz. Bir araba aldim sifir gecen sene. Arabayi aldim goturdum 5 dolar odemeden. O zaman diyebilir miyiz Amerika'da sifir arabalar bedava diye? :) alta ekran goruntusu birakiyorum, google da bunu kendin de yazip gorebilirsin, Ingilizcesi "Short Term Capital Gain Tax Rate"
Federal olarak 37% olan bu orana bir de eyalet gelir vergisi eklenecek ikisinin de ekran goruntusu asagida, kendin de bakabilirsin. 8.82% de eyalet vergisi olacak, sen dusun toplamini.
2) Validen icin oncelikle gecmis olsun, umarim ciddi bir sorunu yoktur, ancak validen Amerika'da yasasaydi, sen asla kardiyolojiden randevu alamazdin, once 2 ay Nurse yani bir hemsireye gorunebilirdin, 2 ay o ugrasirdi, sonra tabi anlayamayacagi icin sevk verirdi (referal) sonra bir uzman doktora gidebilecektin, Uzman doktordan direk randevu alabilmek Turkiye ve Ingiltere disinda baska ulkelerde yok (belki bi kacinda daha vardir ama Amerika'da yok)
3) Univesitelerin dunya uzerindeki siralamasi tamamen akademik makale sayisina dayaniyor, ben Dunya sıralamasındaki 19. universiteden master 1.ligi ile mezun oldum. Ama Turkiye'de mezun oldugum Odtu Insaat'in yarisi bile etmezdi inan, zaten mezunlarina baktiginda benim aldigim maasin 3'te birine calisiyorlar. Odtu, Itu, Hacettepe gibi universitelerin mezunlari dunyada nerelerde calisiyor ne maas aliyor bir arastir. Tabiki bircok universitemiz tabela universitesi, ama Turkiye'de 3-5 universiteden kendini de iyi yetistirerek mezun olma imkanin var, o zaman dunyadaki meslektaslarinla cok kolay rekabet edebiliyorsun.
4) Miras vergisi yani "Inheritance Tax Rate" icin ekran goruntusu atiyorum kendin de bakabilirsin, ancak miras vergisi hem federal hem de state olarak odenir. Federal oran 40%, State yani eyalewt orani da 18% (40% + 18% = 58% eder de ben yine insafli davranip 50% demisim)
Yani hocam ozetlersek, ozellikle 1. maddede, Amerika'da bir cok kisi senin dustugun hataya dusuyor. Doktora gidiyor mesela, muayene olup cikiyor, odeme falan yok, adam hemen diyor tabi aaa 5 cent bile odemedim ne guzel. Cunku fatura yapilan islemlerin hesaplanmasindan sonra yaklasik 3-4 hafta icinde adresinize geliyor. Ozellikle de Turkler sabit ikametgah sahibi olmadiklari icin faturayi hic goremiyorlar, bedava saniyorlar hizmetleri :) Umarim simdi daha iyi anlamissindir. Maksat birbirimize farkli ulkelerin kanunlarini anlatmak, benim de mesela Turkiye'de merak ettigim konular var.
Sen de bana yardimci ol, sunu biliyor musun mesela ben bulamadim?
Sorum su: Turkiye'de ev alim satimi yaparken bir evi kaca aldigimi nasil belgeliyorum? Mesela babam bana bir ev satsa aile ici bir satis, ben rayiç bedelinden daha dusuk alamam o evi (ama hediye edilebilir mi mesela bedelsiz?) Yani alim satim vergisi odemeden evi uzerime gecebilir miyim? Bir de tam tersi bir durumda evin satis bedelini yuksek gosterebilir miyiz? Burda banka kaydi mi esas yoksa tapu uzerinde evin satis bedeli mi yaziyor?
Bununla ilgili beni aydinlatirsan sevinirim sayet google'da falan boyle ozel durumlar bulunmuyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sensaura -- 11 Haziran 2024; 17:26:17 >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X