Şimdi Ara

Turkiye için yuzde yuz yenilenebilir enerji ve yesil araba uretimi olasi midir ? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
49
Cevap
2
Favori
1.130
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Bilgisayar Bağımlısı

quote:

Orijinalden alıntı: Rain.Man

Okul müfredatlarının değişmesi bir şey ifade etmez.Sistem yine aynı.Yıllarca çalış liseye geç sonra 4 yıl daha çalış üniveriteye geç.Bu süreç sonunda Türkiye'nin en iyi üniversitelerine gitmek isteyen birinin ders çalışmaktan başka bir şey yapmaması gerek.Sorun müfredat değil sistem.Sistemin eleme yöntemi şu : En çok ezberleyeni en çok test çözen en iyisidir.Ezberlenenler işe yarasa yine iyi.Kaç kişi önüne koyulan araç-gereçle basit bir kimya deneyini yapabilir ? Fizikte bir çok şey görülüyor hepsi teori.Ben hepsi uygulamalı yapılsın demiyorum ama çok gereksiz şey var.Kimya ile ilgili bir mesleğimiz olmayacaksa neden organik kimyaya kadar gelişmiş konuları göreyim ? Hayatıın ileriki evrelerinde kimyayı kullanmayacaksam hiç hatırlamayacaksam gereksiz bilgiler olmuş oluyor bunlar.Temel kimya konuları yeterli.Bence eğitim sistemi şöyle olmalı [Binlerce kişiye uygulandığında ne kadar doğru olur bilemem]

8 yıl normal eğitim verilmeli.
    9.yıl temel fizik,kimya,biyoloji eğitimleri verilmeli ve bu yıl meslek seçilmeli.
    Matematik ve tarih hep olmalı.
    Daha sonraki yıllarda öğrenciler ders seçmeli.Kimyager olmak istiyorsa kimya seçsin mühendis olmak istiyorsa fizik seçsin.Ama bunların yanında seçtiği mesleğe uygun derslerde olmalı.Mesela bilgisayar mühendisi olmak istiyorsa yazılım,donanım dersleri olmalı.3 yılın sonunda bu kişi seçtiği meslek ile ilgili az sayılmayacak bilgiye ulaşmış olur.Daha sonra aldığı derslerden sınava girsin ve ona göre seçim yapsın.Mesela ben bilgisayar mı istiyorum matematik-geometri-fizik-bilgisayar dersleri sınavlarına girmeliyim.En sonunda aldığımız puanların ortalamasını alsınlar[Ağırlık mesleki derslerde olmalı].Sınavlarına girdiği bölümü seçebilsin sadece.Böylece herkes ilgi alanına yönelmiş olur.Lisede aldığımız ders sayısı azalır boşluklara üniversitede alacağımız mesleki dersler eklenebilir.Üniversite süreside kısalmış olur.Gereksiz bir yarışta olmaz.Herkes kendi mesleğini seçenler arasında sınava tabi tutulmuş olur.Böyle olunca herkes meslek seçmiş kimse elenmemiş gibi oluyor ama son sınavda herkes kendisiyle aynı mesleği seçenlerle sınava girecek ve yine birileri elenecek.En iyiler seçilmiş olacak.

Avrupa birliğine gelince avrupa birliğine girmemiz yaptığımız en büyük hata olur ve bize en çok zarar veren şey olur.Almanya batan ülkelere para yardımı yapıyor buda Almanya'ya zarar veriyor.Bizden bunuda isteyeceklerdir.Ayrıca avrupa birliği bir hristiyan birliğidir.Bizi almazlar alsalar bile belirli kurallara uymamız gerekecek buda asimile olmamıza neden olacak.Zaten batılılaşma yanlış anlaşılıp bilimi yerine kültürü yaşam tarzı alınmış.Bir daha yapılırsa çok kötü olur.Bunun yerine kendi eğitim ve hukuk sistemlerimizi yeniden en uygun şekilde düzenlemeliyiz.Avrupa yavaş yavaş gücünü kaybediyor.Doğu devletleri gittikçe güçleniyor.Bitmek üzere olan bir avrupa yerine yükselen doğuya yönelmemiz bizim için en iyisi olacaktır.

Ne yazık ki haklısınız.Yani o derslerdeki boş bilgileri savunanlar var bir de.Hani bazı yararlı,faydalı ve pratiğe yakın konular var lafım yok ama binde bir.Bir de üniversiteler minik fabrikalar gibi olmalı.Ve bazı dallar birleştirilmeli.Misal yurt dışındaki gibi Bilgisayar Mühendisliği & Elektrik-Elektronik Mühendisliği tek bir çatı altında olmalı çünkü birbirine çok yakın alanlar.Ve asıl iyi şeyler ikisi beraber yapıldığında ortaya çıkıyor.

Aynen katiliyorum .

• Arkadaslar bir sorum var .Turkiye Yenilenebilir enerji bakimindan yuksek bir potansiyele sahip iken , ve enerji konusu belki de ulkenin ekonomisini disa bagimliligini bu kadar etkiliyen bir konu olmasina karsin . Youtube dan ve diger sitelerden baktigim halka yonelik yenilenebilir enerji konusunda biliclendirme yi amacliyan video lara sadece ve sadece 5 , 10 bilemedin fazla tas patlasa 100 kisi bakmis . Halkin bu denli boyle bir onemli lonuya ilgisiz davranmasini nasil açikliyorsunuz ? diceksiniz ki , kardesim milletin derdi is guc falan , nerden arastirsin boyle konulari ama ben yinede bu kadar dusuk ilgi beklemiyodum boyle konulara. Yani yazik , diger abuk zubuk sig tartismalarda ki yapay konularda yapilan tartismalari gosteren videolara binlerce hatta milyonlarca kez bakiliyor , gelde sasma bu duruma .
  • Bu tamamen hükümetin belirleyeceği bir şey bence. Çünkü halkımız sadece bugünkü işini bitirip evine gidip televizyon izleme derdinde. Bu ayki kirayı çıkarabilme derdinde. Kimse bir sey okumuyor o abuk subuk dizilere 3-4 saatlerini veriyorlar. Hem bu halkın büyük bir kısmı daha yenilenebilir enerjinin ne olduğunu bile bilmiyor buna eminim. Hükümet böyle bir proje yaparsa sadece kabullenirler ses çıkarmazlar ve yollarına devam ederler. Böyle bir proje yapılmazsa da umurlarında olmaz.
    Ben diyorum ki bu yenilenebilir enerji tüm dünyaca kullanılır ve işe yararsa anca o zaman halkımız bir şeylere uyanır ve kullanmaya başlar. Bu işe halkın talebi olmadan hükümetin başlaması lazım halkın talebini beklersek daha çok bekleriz...

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşlar siz durumun ciddiyetinin farkında değilsiniz galiba.Elektrik falan çözüm değil.Bugün adana karpuzu , anamur muzu yiyosanız bunu tırlara borçlusunuz.Bugün elektrikli bir araba 8 saat şarzla 100 km gidebiliyosa , bir tır 8 saat şarzla 10 km gidemez.Adanadan buraya gelmesi 1 sene sürer.Hele ki gemilerin dizel motorlarının yakıtları tükenirse grostonluk yükleri kıtalararası neyle taşıyacaksın.Uçakların jetleri olmasa insanlar kıtalararası yolculuklar nasıl yapılacak.Arabayı bile yürütemeyen elektrik motorları uçağı yerden havalandıramaz.

Benim dedem en yakın şehre eşşek sırtında 1 günde gidip gelirmiş.Ben şimdi aynı yolu yarım saatte alıyorum.Ama bu bir rüyaydı bitti.Fosil yakıtların ömrü 100 sene kaldı.Eskisi gibi deve sırtında kervanlar çekilecek.

Elektrikli araba nedir ki?Araba dediğin gezinti aracıdır.Önemli olan tırların , gemilerin yürüyemiyecek olması.Uçakların uçmayacak olması.İş makinelerinin , zirai araçların , traktörlerin çalışamıyacak olması.Elektrikli arabayı 1 saat yürütecek elektrik motoru traktörü 5 dakika çalıştıramaz.Tır 5 dakka yürümez.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Deve kervanı mı? :) o kadarda değil.
    İnsan attan inip eşeğe binmez kolay kolay. Enerji konusunda yeni hiç bir teknolojik gelişme olmasa bile.
    Yapılacak şey bellidir.
    Suyu ayrıştırıp hidrojen üretmek ve
    riski kabullenip nükleer reaktör sayısını artırarak, yolcu ve yük dahil tüm taşıma işlerini de tren gibi toplu taşıma araçlarına devretmek. Büyük ve nükleer gemiler yapmak.
    Kişisel araçların kullanımı azalır ,gereksiz enerji tüketen tüm sistemler yeniden yapılandırılır .
    Şu an yapılan bir çok şey lükse girebilir,bunlar azaltılır. Ama deve kervanına daha var.
  • Attan inip binecek eşşek bulabilirsek ne ala.Son 200 yılda yüzlerce hayvan türünün neslini tükettik.Elimize tüfeği alıp önümüze gelene ateş ettik.Dişi için fil, boynuzu için gergedan avladık.Eskiden türkler ata binip ava çıkarmış.Şimdi avlıyacak hayvan mı kaldı.Uludağ da geyikten geçilmezmiş.En son çitlerle sarıp korumaya almışlardı.Şimdi bi tane göremezsin.

Nükleer enerji diyosun da o enerji de sınırsız değil ki.Nükleerin yakıtı uranyumdur.Uranyum rezervlerinin de 50 yıl ömrü kaldığından bahsediliyo.O da fosil yakıt gibi yerden çıkan bişey.

Nat geoyu izlersen kıyamete hazırlananlar diye belgesel var.Adamlar kendilerine sığınak hazırlamış.Tohumlar biriktirmiş.Kuyu kazıp suyunu bile hazırlamış.Her gün bi tanesine konuk olup değerlendirme yapıyolar.Bugün birçok bilim kurgu dizisinin konusu medeniyetin ve teknoloji çağının sonunun gelmesiyle ilgili.Terra nova , revulotion , 100 ......Adamlar ciddi şekilde kıyamet olayının farkına varmışlar.Gemiler yürümiyecek , uçaklar uçmayacak , tırlar işlemiyecek.Elektrik enerjisi üreten santrallar kepenkleri kapatacak.Biz elektrikle yürüyen araba yapınca nolcak?Araba gezinti için.Esas yük nasıl taşıyacaksın?Sorun bu.

• quote:

Orijinalden alıntı: Gokturk87
    Arkadaslar bir sorum var .Turkiye Yenilenebilir enerji bakimindan yuksek bir potansiyele sahip iken , ve enerji konusu belki de ulkenin ekonomisini disa bagimliligini bu kadar etkiliyen bir konu olmasina karsin . Youtube dan ve diger sitelerden baktigim halka yonelik yenilenebilir enerji konusunda biliclendirme yi amacliyan video lara sadece ve sadece 5 , 10 bilemedin fazla tas patlasa 100 kisi bakmis . Halkin bu denli boyle bir onemli lonuya ilgisiz davranmasini nasil açikliyorsunuz ? diceksiniz ki , kardesim milletin derdi is guc falan , nerden arastirsin boyle konulari ama ben yinede bu kadar dusuk ilgi beklemiyodum boyle konulara. Yani yazik , diger abuk zubuk sig tartismalarda ki yapay konularda yapilan tartismalari gosteren videolara binlerce hatta milyonlarca kez bakiliyor , gelde sasma bu duruma .

Halk cahil.Akşamları o saçma dizileri seyrediyorlar.Herkes gezme,eğlenme peşinde.Kimse yeni bir şey öğrenmiyor.Öğreniyorsa bile mesleği için yani ona para kazandırdığı için.

• quote:

Orijinalden alıntı: kingman29
    Arkadaşlar siz durumun ciddiyetinin farkında değilsiniz galiba.Elektrik falan çözüm değil.Bugün adana karpuzu , anamur muzu yiyosanız bunu tırlara borçlusunuz.Bugün elektrikli bir araba 8 saat şarzla 100 km gidebiliyosa , bir tır 8 saat şarzla 10 km gidemez.Adanadan buraya gelmesi 1 sene sürer.Hele ki gemilerin dizel motorlarının yakıtları tükenirse grostonluk yükleri kıtalararası neyle taşıyacaksın.Uçakların jetleri olmasa insanlar kıtalararası yolculuklar nasıl yapılacak.Arabayı bile yürütemeyen elektrik motorları uçağı yerden havalandıramaz.

Benim dedem en yakın şehre eşşek sırtında 1 günde gidip gelirmiş.Ben şimdi aynı yolu yarım saatte alıyorum.Ama bu bir rüyaydı bitti.Fosil yakıtların ömrü 100 sene kaldı.Eskisi gibi deve sırtında kervanlar çekilecek.

Elektrikli araba nedir ki?Araba dediğin gezinti aracıdır.Önemli olan tırların , gemilerin yürüyemiyecek olması.Uçakların uçmayacak olması.İş makinelerinin , zirai araçların , traktörlerin çalışamıyacak olması.Elektrikli arabayı 1 saat yürütecek elektrik motoru traktörü 5 dakika çalıştıramaz.Tır 5 dakka yürümez.

Neden sadece elektrik üzerinden düşünüyorsunuz ? Elektrikten başka elektrikten daha güçlü enerji olamaz mı ? Tırlar elektrikle gidemiyor diye arabaları elektrikli kullanıp petrolden tasarruf etmeyelim mi ?

• Reaktör için toryum da var yakıt olarak ama o da bitecek. Asıl önemli olan füzyon reaktörü yapmaktır.
    100 yıl sonra füzyon reaktörü büyük ihtimalle yapılmış olacaktır. Bilim bir yolunu bulur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: savarog

Reaktör için toryum da var yakıt olarak ama o da bitecek. Asıl önemli olan füzyon reaktörü yapmaktır.
    100 yıl sonra füzyon reaktörü büyük ihtimalle yapılmış olacaktır. Bilim bir yolunu bulur.

Füzyon gerçekleştirebilmek için iki atomun birbirini ittiği elektromanyetik kuvveti yenmen lazım.Mesela iki hidrojen atomunu birleştirip füzyon gerçekleştirmek istesen bu iki atomun birbirini ittiği elektromanyetik kuvveti yenebilecek enerji lazım.Bu enerji 20-30 milyon derece bi enerjidir.Eğer bu enerjiyi vermezsen iki atom asla çarpışıp reaksiyona giremiyecek ve atomların birbirini itme gücü galip gelecektir.20-30 milyon derece enerji verdiğinde de vüyük bir patlama gerçekleşecek , atom bombasında olduğu gibi saman alevi gibi yanıp sönecektir.

Senin bu füzyon olayını kontrollü gerçekleştirebilmek için 20-30 milyon dereceye dayanacak bir fırına ve atomları fırına taşıyacak bir taşıyıcıya ihtiyacın olacaktır.Ancak evrende füzyon öncesi ve sonrası ortaya çıkacak enerjiye ve sıcaklığa dayanacak bir madde yoktur.O yüzden bir füzyon reaktörü yapılması imkansızdır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kingman29 -- 14 Ekim 2014; 1:15:26 >

• quote:

Arkadaşlar siz durumun ciddiyetinin farkında değilsiniz galiba.Elektrik falan çözüm değil.Bugün adana karpuzu , anamur muzu yiyosanız bunu tırlara borçlusunuz.Bugün elektrikli bir araba 8 saat şarzla 100 km gidebiliyosa , bir tır 8 saat şarzla 10 km gidemez.Adanadan buraya gelmesi 1 sene sürer.Hele ki gemilerin dizel motorlarının yakıtları tükenirse grostonluk yükleri kıtalararası neyle taşıyacaksın.Uçakların jetleri olmasa insanlar kıtalararası yolculuklar nasıl yapılacak.Arabayı bile yürütemeyen elektrik motorları uçağı yerden havalandıramaz.

önerin nedir peki ?

• quote:

Orijinalden alıntı: j4cksp4row58

quote:

önerin nedir peki ?

Benim naçizane tavsiyem köye gidip köydeki akrabalarınızın elini öpmeniz.Tabi köyde akrabanız kaldıysa.Bir de şu hani oyunun bizimkiyle eşit olamayıcağını iddia ettiğimiz , cahil diye hor gördüğümüz çoban varya.Bir de onun elini öpmemiz gerekecek.

İnsanlık tarihi 250 bin yıl önce başladı.Ancak son 100 yılda fosil yakıtlar sayesinde çok yüksek bir teknolojik hayat yaşadık.Makineler hayatımızı kolaylaştırdı.Herşeye kolay ulaşır olduk.Eskiden deve sırtında kervanlarla aylarca süren yolculuklarla elimize ulaşan ticari mallar , şimdi fazlasıyla elimize bi kaç gün içinde geçer oldu.Üretim makinalar sayesinde kolaylaştı , ucuzladı.Eskiden dedelerimiz harman zamanı ağustos sıcağında 1 ay boyunca tarlada harman biçerken , şimdi aynı işi biçer döver makinesi 1 günde yapar oldu.Bu rahatlık insan nüfusunu aşırı artırdı.Dünyanın taşıyabileceği kapasitenin çok üstüne çıktı.

Eski yaşantımıza dönmek sorun değil.İnsanlık 100 binlerce yıl petrolsüz nasıl yaşadıysa yine aynı yaşantıya dönebilir.Ancak sorun şu ki şu an dünya taşıyabileceği insan kapasitesinin üzerine çıktık.Korkulan odur ki , yaşanacak ani bir enerji sıkıntısı , toplumlar üzerinde şiddetli kıtlığa ve açlığa sebep olacak ve kitlesel ölümler gerçekleşecek.Şehir hayatına alışmış insan köye dönüp toprak işleyebilecek mi?Karnını doyurabilecek mi?O kadar insana yetecek toprak bulabilecek miyiz?İşte mesele bu.Milyarlarca insanın kısa sürede açlıktan öleceği öngörülüyor.

Nat Geo'da kıyameti bekleyenler dizisini izliyorum.Her bölümde başka bir aileye konuk oluyolar.Adam dağda kendine sığınak yapmış.Sığınağı silahlarla ve cephaneyle doldurmuş.Bahçesine kuyu kazıp su ihtiyacını buradan karşılayacak.Konserveler , tohumlar falan adam ailesine 1 yıl yetecek yiyeceği şimdiden hazırlamış.Çünkü her an şalterlerin inmesi bekleniyor.Adam arada ailesiyle sığınağa gidip tatbikat yapıyo.Çocuklarına hayatta kalabilmeyi ve silah kullanmayı öğretiyo.

Petrolün yerine bişeyler bulunacak diye kendimizi kandırmayalım ve herkesin beklediği küçük kıyamet gününe hazırlanalım.Küçük dediğime bakmayın insanların büyük kitlesel ölümlerle karşılacağı bekleniyo.O gün geldiğinde şalterler inecek ve arayacak ne tedaş olacak ne de başımızda devlet olacak.Herkes kendini düşünecek.Devlet dahi sizi kurtaramıyacak.Şehirlerdeki marketler yağmalanacak.Herkes birbirini soymaya çalışacak.Tam bir toplumsal kaos yaşanacak.

Başımızı deve kuşu gibi kuma gömerek gerçekleri görmezden gelmek çözüm değil.Çocuklarımıza nasıl bir dünya bırakacağımızı izleyelim ve öğrenelim :

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kingman29 -- 15 Ekim 2014; 12:47:05 >

• Elektrikle her şey yapılabilir, şu anda GM Tesla var tek şarjla 320 km gidiyor 1 saatte şarj oluyor bu daha ilk teknolojiler 5 yıl içinde 1000 km menzilli arabalar yapılacak

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Evet dostum , bende bunun icin eger yerli araba motor falan uretceksek , kesinlikle fosil yakitlarla calisan degil , elektrikli motorlarla veya hidrojen motorlu araba larin dizayni uretimine yonelmemiz gerek, cunku gelecekte bu arabalar olucak. Daha henuz elektrikli arabalarin teknoljileri yeni yeni gelisiyor , elektrik depolama , tek sarjda gidebildigi mesafe , sarj zamaninin uzunlugu ama bu konudada teknoloji ilerliyecek ve 20 30 yil sonra daha ucuz ve daha verimli arabalar olarak daha cok kullanilicak . Benim aklima gelen ilk ornek ruzgar turbinlerinin gucu : bundan belki 20 yil once , rugar turbinlerinin gucu 600 MW idi veya o aralarda bir sey. Simdi en 6000 MW yani 6 gw gucun de ruzgar turbinleri uretiliyor , yani alani isgal ediyor ama 10 kat gucu artmis bir turbin. Turkiye kesinlikle orda burda petrol gaz aramak icin milyar dolarla harciyacagina, bu yenilenebilir enerji kaynaklarina , yerli ruzgar rubinleri uretimine ( zaten milres projesi bu yolda atilmis bir adimdir ama daha da yatirimcilarin sikintilarini gidermek gerek ) , gunes panelleri hucrelerinin uretimine yatirim yapmak gerekir. Ben bu konuda yerli yabanci akademisyenlerin raporlarini okudum ve hemen hemen hepsi sunu soyluyor : TURKIYE COK ONEMLI BIR YENILENEBILIR ENERJI KAYNAGI VAR , Bu kaynaklar en onemlileri hidroelektrik , ruzgar ve gunes. Bu kaynaklari en iyi olcude kullanabilirse ve ekonomik yonunu dusunup yerli uretimine dogru ilerlerse , bu yenilenebilir kaynaklardan uretilicek elektrigin miktari MILYAR DOLARLAR ILE HESAPLANIYOR. Yani ulke yerli yenilenebilir kaynaklarini kullanarak milyarlarca dolar kaynak tasarruf edebilir .

Aslinda bu konulara yonelmemin bir nedeni , Turkiye nin onemli bir potansiyele ( insan ve cografi konum olarak ) sahip olmasidir. Ama malesef bu potansiyelimizi kendimiz koreltiyoruz . Insanlari 45 yasinda emekli olup , devlete yuk olup sonrasinda da bu kadar genc nufuslu bir ulkenin kamu acigi vermesinden tut , egitimsizlige , rant pesinden kosmaya kadar , insanlarin vergi kacirmasi vesairbu nedenlerden dolayi bir turlu Turk halki kendi potansiyelini olduruyor. Bunu ben degil avrupa parlamentosunda gorev yapmis onemli bir ingiliz diplomat soyluyor

" Evet , Turkiye esasen buyuk bir potansiyele sahip bir ulke , her zaman da oyle kalacak" .

• Yaziyi okudum saol , çok ilgi çekici . Sarj suresini eger 20 kat duserse bu demek ki araçlarda yarim saat da sarj olabilir. teknolji bu kadar ilerledigi bu devirde keske boyle buluslari insanligin hizmetine ulkemizde ki bir uni, arastirmacilar bulsa .
  • quote:

Orijinalden alıntı: emre0111

Elektrikle her şey yapılabilir, şu anda GM Tesla var tek şarjla 320 km gidiyor 1 saatte şarj oluyor bu daha ilk teknolojiler 5 yıl içinde 1000 km menzilli arabalar yapılacak

Gm tesla diye bi araba yok.Hem yarım saatte şarz olan araba yok.Vu bilgiyi nerden aldınız merak ettim.

• Dostum biz henuz yarim saatte sarj olan elektrikli araba var demedik , arkadas in yolladigi yaziyi oku anlarsin , sarji 2 dk da yuzde 70 20 dolduracak pil uretilmis , eger ilerde araclarda da boyle bir bulus kullanilirsa , yani akuler de bu hizla sarj olabilirse , sarj suresi 8 saatten yarim saate dusebilir dedik.
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: emre0111

Elektrikle her şey yapılabilir, şu anda GM Tesla var tek şarjla 320 km gidiyor 1 saatte şarj oluyor bu daha ilk teknolojiler 5 yıl içinde 1000 km menzilli arabalar yapılacak

Gm tesla diye bi araba yok.Hem yarım saatte şarz olan araba yok.Vu bilgiyi nerden aldınız merak ettim.

http://www.teslamotors.com/models

Buda özellikleri
    http://www.auto-data.net/tr/?f=showCar&car_id=18612
    500 km menzili var ve hızlı şarjla 1 saatte doluyor 400 bg motor var fiyatıda uygun

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.