Şimdi Ara

Türkiye ileride beyin göçü nedeniyle nitelikli insan eksiği mi çekecek?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
498
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar merhaba, aklıma bir şey takıldı.

Çok ciddi beyin göçü veriyoruz: iyi üniversitelerde, iyi yetişmiş insanların azımsanamayacak bir kısmı beyin göçü olarak ülkeden gidiyor.

Acaba bu iyi yetişmiş ama ülkede kalmayı tercih etmiş nitelikli, kendini geliştirmiş insanlara daha çok yükselme, daha çabuk bu pozisyonları elde etme şansı verebilir mi?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• "ileride" kelimesini çıkarabiliriz aslında, günümüzde de yaşanmıyor mu?

Bu tarz programlar var:
    https://nextbigmovetoturkiye.aselsan.com.tr/

Gitmeyi kafasına koymuş kişiyi tutmaya çalışmak anlamsız da kalmak isteyip "kalamayan" insanlar üzerine çözüm geliştirilebilir.

• “Acaba bu iyi yetişmiş ama ülkede kalmayı tercih etmiş nitelikli, kendini geliştirmiş insanlara daha çok yükselme, daha çabuk bu pozisyonları elde etme şansı verebilir mi?”

Vermez çünkü ekonomisi bozuk ülkelerin ahlakı da bozuk olur, liyakat olmadığı için.

• Muzdaki en iyi yolun rapçi veya dolandırıcı olmak olduğunu düşünüyorum

• "Muz Cumhuriyeti" yakıştırmasını doğru bulmuyorum. Türkiye Cumhuriyet olduğunu iddia eden pek çok ülkeden iyi durumda, bu tarz söylemler ülkeyi kötülemekten ileri gitmiyor.

Kronikleşmiş sorunlarımız var, en önce onları çözmeliyiz.

• Hukuki sebeplerden dolayı yapılmıştır muzdan bahsedilmektedir mesajın tc ile alakası yoktur

• dolandırıcılık deneyimim var (yüksek dereceli kişilere yütü yazdırdım) rap için de bas ototünü, cart curt bir şeyler söyle, sonra da spotide bot at, yetiyor zaten.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • bugün okuldaki ilk dersleri ceng111 olan cengcilere bu soru hoca tarafından soruldu %80 e yakını -yanlış olmasın- yurt dışına gitmek istediğini belirtecek şekilde el kaldırdı. diğer bölümlerde de stat -kendi deneyimim- durumun aşağı yukarı aynı durduğunu biliyorum.

nitelikli kişi bakımından sıkıntı yaşanacağını sanmıyorum her okuldan 3 4 öğrenci çıksa bile alan başına 700 öğrenci yapar. (T6 okulun hiç mezun veremediği senaryoda) gitmek istiyorum diyenlerin de azımsanmayacak kısmı gitmiyor, veya gittikten sonra bazı sebeplerden bir süre sonra geri dönüyor. ülkedeki sorun zaten hiçbir zaman nitelikli insan bulunmayışı olmadı gibi geliyor bana. istediğin kadar nitelikli insan olsun ülkende sen onlara görev vermedikten sonra.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EistroY661 -- 1 Ekim 2024; 22:4:42 >
  • EistroY661 E kullanıcısına yanıt

Her okuldan 3-4 öğrenci çıksa bu ihtiyaç nasıl giderilecek onu anlamadım?

Türkiye'de büyük şirketler, kuruluşlar ve imkanlar var. Bahsettiğiniz şekilde nitelikli insan eksiği çekmeyecek oluşumuz pek mantıklı gelmedi.

Ayriyeten Panda hocama hak vermeye başladım, şu an zaten nitelikli insan eksiği çekiyoruz.

• YaralıPanda kullanıcısına yanıt

Sitenin masallahi var hicbir bilgi yok. Bi tek ucak bileti ve tasinma masrafi odendigi kesin, allah razi olsun o kadarini almanyadaki 6 kisilik startuplar bile veriyor.

Turkiyenin kisa vadede evlilik/cocuk yetiştirme disinda herhangi bir sebeple tersine beyin gocu gerceklestirmesi maaslari amerika/isvicre seviyesine lifetime esitleyecek bir ek odenek verme taahhudu disinda 0, sorunlar turkiyede yasamiyormus gibi hissettiren maddi statuye ulasmadikcs cozulebilecek seyler degil cunku.

• Sehoka kullanıcısına yanıt
    Muz

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Kendini geliştirmiş insanlara daha çok yükselme şansı vermez. Zaten liyakat olmadığı ve yetişmiş insanlar bir yere gelemediği için beyinler ülkeyi terk ediyor. Ülkedeki beyin göçünün ana nedeni budur, ekonomi falan değil. Bu durum olmasa ekonomi birkaç yıl içinde düzelirdi.

Hatta tam tersi olacaktır, çünkü gidenler arttıkça piyasa daha da çok nepotizmle bir yerlere gelmiş, işini yapamayan insanlarla dolacaktır. Bu torpilli arkadaşlar; kendini yetiştirmiş, iyi eğitimli ve akıllı kişileri, temelsiz ve kayırmayla geldikleri pozisyonlara tehdit olarak göreceği için yanlarında barındırmayacaklardır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikigai -- 3 Ekim 2024; 10:29:25 >
  • Ya arkadaşlar çok mu safsınız yoksa çok mu deneyimsizsiniz anlamıyorum bazen. Hiç dayısıyla bir yere gelmiş insan görmediniz mi?

Araya torpil soktuğunuz anda, rakip diye bir şey kalmıyor. Sen double MIT, triple Harvard, dörtlü nobel ödülü al istersen, araya dayısını sokmuş 70 IQ adamın karşısında 0 sın (yazıyla SIFIR). Hala böyle bir ortamda kendini yetiştirenin iyi yere geleceğini sananlar var.

• ikigai kullanıcısına yanıt

Hocam genel olarak söylediklerinize hak veriyorum ama aşırı kötümser bakmıyor musunuz?

Neopotizm, kronizm tartışması yapmayacağım bile çünkü cidden var ancak özel sektörde iyi yere gelmiş insan da çok var. İyi bir şirkette c-suite yönetici olmuş veya tamamen örnek, Mercedes'in Türkiye kurumsalında şef olmuş vs. Bu adamlar torpille seçilmiyor genel olarak çünkü şirketlerin performans kaygıları var. İş bilmeyen adamı neden ve nasıl buraya getirsinler?

Giriş seviyesi veya önemsiz işlerde torpil döner. 70 iq adamı özel şirkete direktör veya c-level yapmazlar, abartmanın da anlamı yok.

• Kendini yetiştirmiş insandan bahsediyoruz. 70 IQ insan US'de de akranlarına kıyasla iyi bir hayat yaşamıyor...

Yok aşırı kötümser değil, sadece gerçekçi bakıyorum. Bu kadar yetişmiş insanın gitmesi ve her gencin ülkeden gitmek istemesi tesadüf değil. Etrafımda bu şekilde dayılarıyla, tanıdıklarıyla bir yerlere gelen örnekleri de görüyorum durum cidden hiç iyi değil. İşe alma sürecinde zaten yukarıda bahsettiğim gibi, 70 IQ yani zihinsel özürlü olsa yine o kişiyi alırlar hatta genelde bu tarz torpilli girenler açık olmayan pozisyonlara giriyor, başkalarının haberi dahi olmuyor işe alımdan...

İşe girdikten sonra direktör falan yapmaları zor biraz, iş sahibinin yakın akrabasıysa o da olur gerçi. Yalnız 70 IQ olayına çok takılmayın ben işin ne kadar vahim durumda olduğu anlaşılsın diye biraz abarttım; liyakatsız işe alınanlar zihinsel özürlü olmak zorunda değilleri, hatta bu varsa da çok ender oluyordur. Fakat iş yapmadıklarınıi tembel olduklarını, iş bilmediklerini vs düşündüğünüzde durumun çok da farklı olmadığını anlayabilirsiniz.

Örnek verdiğiniz durum yurt dışı merkezli uluslararası dev bir kurumsal firma (mercedes) o yüzden biraz konunun dışında kalıyor aslında. Bahsettiğiniz sadece bu tarz firmalarsa düşündüğünüz şey gerçekleşebilir çünkü kalifiye insanlar ülkeyi terk ettikçe kalanlar için rekabet de azalıyor. Yine de çok bel bağlamayın bu yerlere, bu firmalara yöneticileri direkt yurt dışından iyi konumlarda, deneyimli insanlardan transfer şeklinde de getirebiliyorlar. Ayrıca yönetici olana kadar nerelerde iş bulup nasıl iyi bir kariyer yapmayı düşünüyorsunuz? Ya da kendiniz bir girişim yapsanız her ihaleyi kazanan belli şirketler karşısında şansınız olacak mı? Yanlış kişiyle ters düşseniz adaletin haklıdan yana olacağına inancınız var mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikigai -- 3 Ekim 2024; 22:15:26 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.