Şimdi Ara

Türkiye kendi GPS sistemini kuruyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
73
Cevap
2
Favori
3.447
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
46 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, bir süredir Fergani Uzay şirketiyle uydu ve uzay teknolojileri üzerinde de çalışıyor. Bu çalışmalar görünüşe göre meyvesini vermeye çok yakın. TEKNOFEST Roket Yarışması'na katılan ve burada muhabirlerin sorularını yanıtlayan Bayraktar, küresel konumlama sistemi (GPS benzeri) için uydu takımı fırlatacaklarını belirtti.

Bağımsız konumla sisteminde son durum

Bilindiği üzere küresel konumlama sistemleri hem askeri hem de sivil tarafta büyük öneme sahip. Herkesin bildiği GPS, ABD merkezli bir sistemken Rusya’nın GLONASS adında, Çin’in BDS adında ve AB’nin Galileo adında konumlandırma sistemleri bulunuyor. Türkiye ise birkaç yıldır kendi konumlandırma sistemi üzerinde çalışmalar yürütüyor.

Bu bağlamda küresel konumlandırma için faydalı yükleri taşıyacak olan uydular tarafında ise Baykar ve Fergani bulunuyor. Açıklama yapan Bayraktar, iki uydunun hazır olduğunu ancak fırlatmanın ertelendiğini söyledi. Daha önceki açıklamalarda ilk fırlatmanın bu yıl içinde yapılacağı belirtilmişti, yeni bir tarih şimdilik verilmedi. Bununla birlikte Bayraktar, küresel konumlandırma sistemi için 100 adet kadar alçak yörünge uydu takımını fırlatılacağının altını çiziyor.

Mayıs 2024'te Fergani Uzay; ilk uydunun motor ateşleme testi
    Mayıs 2024'te Fergani Uzay; ilk uydunun motor ateşleme testi

Şirket tarafından üretilen 100 kg sınıfındaki mikro uydular 500-600 km irtifa aralığında hizmet verecek. Bu uydular haberleşme, coğrafi konumlandırma gibi çeşitli faydalı yüklere sahip olacak. Ku, Ka, S, L bandlarında haberleşme sağlayabilecek olan bu uydular küresel kapsama ağına sahip olacak. 5 ila 15 yıl içerisinde uydu sayısının 100’ün üzerine çıkması hedefleniyor.

Bayraktar, bu faaliyetlerin insansız hava araçlarından elde edilen gelirlerle yapıldığını vurgularken daha ileri hedefleri arasında fırlatma araçları yapmak olduğunu bildirdi. Aynı zamanda yörünge transfer aracı çalışmalarının da devam ettiği aktarıldı. Bilmeyenler için yörünge transfer araçları, fırlatılan uydu veya sistemleri istenilen yörüngeye taşıyan araçlar konumunda.

Kaynak:https://www.trthaber.com/haber/gundem/selcuk-bayraktar-kuresel-konumlama-sistemi-icin-uydu-takimi-firlatiyoruz-877523.html

• Mikro uydularla gnss sistemi. Çok iyi olur aslında. Her dayılık yapma potansiyeli olan ülkenin kendi gnss sistemine sahip olması şart. Yoksa füzen bile isabetli olamıyor. Mikro uydudan büyük olunca da galiba limitler, şartlar şurtlar var. Zira normalde gnss sistemleri için Rusya 24, Avrupa 30, Abd 31 adet uydu kullanıyor diye biliyorum. Bize bu limitler normal uydularla verilmeyebilir ama mikro ile 100 adet ile aynı belki daha hassas oranda konumlandırmayı oturtabilecek isek hiç sıkıntı yok. Hatta daha bile güvenli olur, ileride millet rahatça başkalarının uydularını savaş anında indirmeye başladığında, mikro uyduyu indirmek daha zor olur hemde 4 kat daha fazla sayıda olacağı için daha zor olur. Nadir güzel haberlerden biri.
    Sizin kafadakiler hemen herşeyi siyasetle ilişkilendirdiği için zaten ne yapılsa yapılsın size yaranılmaz. Birisi verilen selamı almaya kalksa trolleriniz karalama kampanyası başlatıyor zaten, gerçek hayattan uzak, nefreti arşa çıkmış bir güruhun attığı her adım nefret ettiklerinden daha zararlı ve güvenilmez.

BLOK.
  • Mikro uydularla gnss sistemi. Çok iyi olur aslında. Her dayılık yapma potansiyeli olan ülkenin kendi gnss sistemine sahip olması şart. Yoksa füzen bile isabetli olamıyor. Mikro uydudan büyük olunca da galiba limitler, şartlar şurtlar var. Zira normalde gnss sistemleri için Rusya 24, Avrupa 30, Abd 31 adet uydu kullanıyor diye biliyorum. Bize bu limitler normal uydularla verilmeyebilir ama mikro ile 100 adet ile aynı belki daha hassas oranda konumlandırmayı oturtabilecek isek hiç sıkıntı yok. Hatta daha bile güvenli olur, ileride millet rahatça başkalarının uydularını savaş anında indirmeye başladığında, mikro uyduyu indirmek daha zor olur hemde 4 kat daha fazla sayıda olacağı için daha zor olur. Nadir güzel haberlerden biri.

• quote:

Açıklama yapan Bayraktar, iki uydunun hazır olduğunu ancak fırlatmanın ertelendiğini söyledi.

Boşa para harcamaktan vazgeçilmiş.

İşin doğası gereği; konum belirleme için en az 4, yükseklik de belirlenecekse en az 5 uydunun aynı anda ve koordineli çalışması gerekiyor.

Öte yandan hem uydu sayısı hem de irtifaya bakılırsa; bizimkisi GPS, GLONASS, BeiDou ve Galileo gibi küresel değil, Hindistan'ınki (NavIC) gibi bölgesel konumlama sistemi olacak.

tr.m.wikipedia.org
    Küresel uydu seyrüsefer sistemi - Vikipedi
    https://tr.m.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCresel_uydu_seyr%C3%BCsefer_sistemi

en.m.wikipedia.org
    Satellite navigation - Wikipedia
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Satellite_navigation

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Türkiye’nin kendine has gps sisteminin olması takdire şayan. Gurur duydum. 🇹🇷

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • "Biri bizi gözetliyor" yorumları yolda.  

• XanthiN kullanıcısına yanıt
    tc ye kadar biliyorlar neyini gozetlicek

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Bir yerden başlanmalıydı, bağımsızlığa doğru daha çok adım...

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • bağımsızlık için atılmış kocaman bir adım. ama bunun bedelini mutlaka bize ödetirler. yılmadan devam

• Epirus kullanıcısına yanıt

Bence bunu kesinlikle boşa harcamak olarak göremeyiz.

Aslında bizim için öncelik savunma sistemlerinde olduğu için, ters bir durum yaşadığında GPS'e mahkum olmamak ve savunma işlevini yerine getirebilmek adına ilk aşamada yerel konumlandırma sistemi kurulması gayet mantıklı bir yaklaşım...

• erdem552 kullanıcısına yanıt
    Yanlış anla(şıl)ma olmuş.

Sebebini açıkladım. Sadece 2 uydu ile bu sistemi kurmak imkansız. Gönder(t)selerdi uydular hiç bir işe yaramadan öylesine dolanacakları için paramız boşa gidecekti.

Öte yandan bence geç değil, epeyce geç kalındı. 1990'larda bile bu işin gerçekleşmesi için kafa yoranlar, çabalayanlar vardı ama sesleri ilgili yerlere pek ulaş(tırıl)mıyordu.

• CleanCoders C kullanıcısına yanıt
    Cumhuriyet ne zaman ilan edilir?

• Last Troll Bender kullanıcısına yanıt

Cumhuriyetin ilan edilmiş olması ABD nin kölesi olduğumuz gerçeğini değiştirmez. Tüm dünya ABD nin kölesidir. Almanya, Rusya, Çin... aklına gelebilecek her ülke ABD nin kölesidir. ne zaman eşit haklarda ABD ile masaya oturursun işte o zaman bağımsızım diyebilirsin. İlizyonlara kanma.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CleanCoders -- 16 Eylül 2024; 12:34:6 >
  • Epirus kullanıcısına yanıt

Ben yanlış anladım sanırım ama yazınız buna epey müsait olmuş :)

• Haberi ilk duyduğumda helal be dedim. Bu ülkede güzel şeyler yapılıyor. Kimin yaptığının önemi yok. Ülkeme faydası olsun yeter ki

• CleanCoders C kullanıcısına yanıt
    Nasıl yani ulu önder reis efendimiz de mi?

• erdem552 kullanıcısına yanıt
    Olur böyle şeyler diyeyim

• adam büyük oynuyor. inşAllah yaparlar

• Firmalar hükümetin malı gibi lansmanlar yapmaktan uzaklaşmadığı sürece bu gibi gelişmeler ülkenin değil, akpnin malı gibi görülmeye devam edecek

• Harika bir gelisme , ne yazikki bu konularda cok gec kaldir.Umarim en hazli sekilde kendi GPS ve GNSS sistemimize geceriz.

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.