Şimdi Ara

Türkiye'yi Stagflasyon mu Bekliyor? Diye soranlara.. (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
77
Cevap
6
Favori
4.347
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
10 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Bak o konuda tamamen haklısınız. Özel sektör krizi. Ve bu daha başlangıç. Bankacılık da bu işin içine girecek. Sıkıntı büyük

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Cem

Yılsonu enflasyon, mb. faiz ve kur faiz bekletiniz kaç beyler.
    Burada enflasyon %21 civarı ve Merkez Bankası faizi %23 gibi bir cevap verilebilir.

Diğerleri için dış siyaset, jeopolitik riskler ve Rahip olayı gibi olayları gördükten sonra yorum yapılabilir.
  • İçerde üretim kısıtlı. Çoğu ürün dışardan geliyor. Bu durumda stoklar bittiğinde ve ithalat kısıldığında marketlerdeki raflar boş kalırmı? Gıda sıkıntısına girilirmi diye düşünüyor insan. Arz devam ederse bu sefer ticaret açığı artarmı? Buda borçları artırır mı? Buda faizler ve enflasyonu tetikler mi?
  • Equris kullanıcısına yanıt
    ben 2005 de AKP yi savunan bir arkadasa Erdogan Gömlegi cikarmadi. Takkiyecilik yapiyor. Güclenince göreceksiniz. Türkiyenin Sonu olacak demistim :D malesef insanlar bazen dediklerinde hakli cikiyor. ve digeride eski mesajlarima bakip bulabilirseniz. Trump secilmeden önce AKP liler burda Trump i inanilmaz savunuyordu. bu adam Türkiye ve Müslüman ülkelerin basina bela olacak. o zaman size G.. gülecegim demistim. Trump Reis diyorlardi... yine hakli ciktim. Eger bir ülkede Asiri sagci ve Islamci bir rejim varsa gelecek adina tahminlerde bulunmak cok zor olmuyor. cünkü kafa yapilari hep ayni.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Forgreen

İçerde üretim kısıtlı. Çoğu ürün dışardan geliyor. Bu durumda stoklar bittiğinde ve ithalat kısıldığında marketlerdeki raflar boş kalırmı? Gıda sıkıntısına girilirmi diye düşünüyor insan. Arz devam ederse bu sefer ticaret açığı artarmı? Buda borçları artırır mı? Buda faizler ve enflasyonu tetikler mi?
    İhtiyaç kadar üretim devam edecektir elbette ama fiyatlar yine artacak.

Eğer bazı üretici firmalar batar ve arz eksiği olursa bu sefer az olan değerli olcağı için fiyatlar ekstra artabilir.

İşimiz zor kısacası..
  • quote:

Orijinalden alıntı: Cosmos2999

ben 2005 de AKP yi savunan bir arkadasa Erdogan Gömlegi cikarmadi. Takkiyecilik yapiyor. Güclenince göreceksiniz. Türkiyenin Sonu olacak demistim :D malesef insanlar bazen dediklerinde hakli cikiyor. ve digeride eski mesajlarima bakip bulabilirseniz. Trump secilmeden önce AKP liler burda Trump i inanilmaz savunuyordu. bu adam Türkiye ve Müslüman ülkelerin basina bela olacak. o zaman size G.. gülecegim demistim. Trump Reis diyorlardi... yine hakli ciktim. Eger bir ülkede Asiri sagci ve Islamci bir rejim varsa gelecek adina tahminlerde bulunmak cok zor olmuyor. cünkü kafa yapilari hep ayni.
    Maalesef AKP ve onlara oy veren taban siyaseti pek iyi bilmiyor.

Mesela AKP iktidara geldiğinde PKK/PYD/YPG hepsi aynı zaten bu adamların sadece Kandil Dağının tepesinde güvende kaldıkları yer vardı Irak'ta.

Şimdi adamlar Fırat'ın doğusuna kadar heryeri ele geçirdi. Tüm Kuzey Irak ve Kuzey Suriye neredeyse.

E burada diplomatik bir kayıp yok mu? Var! Hemde Allah'Ina kadar var!

Düşman toprak kazanıyor! Sen ordan türbe kaçırıyorsun! Böyle siyaset mi olur? Böyle askeri başarı mı olur?

Her konuda tam bir fiyasko AKP kısaca..

aynen her konuda fiyaskolar;

ekonomi; eski başarılı denilen ekonomi modeli krizden sonra gelen kemal derviş'in uyguladığı ekonomi modeliydi. ancak bazı zatlar, krizin sebebi kemal derviş gibi algı yarattılar, amerika'dan ithal bakan dediler ki, kemal derviş krizden sonra geldi ama şunu yaptılar; kemal derviş'in politikasını noktasına ve virgülüne dokunmadan uygulamaya da devam ettiler. 2007'den sonra kafalarına göre takılmaya başladılar bugün gelinen nokta; ekonomi faciası... merkez bankası'nın bağımsızlığını yazmadım bile.

sağlık; sağlık reformu projesi, deniz baykal'ın projesiydi. birebir çalındı, ilk reklamı hatırlarsanız deniz baykal, elinde t.c. nüfus cüzdanı tutuyordu. tc vatandaşlık numarası projesi de yine bu sistemin içerisindedir. bugün gelinen nokta; sağlıkta dillenmeyen ve yokmuş gibi davranılan sıra ve kuyruklar, ilaç katılım bedellerinin artması, birçok poliklinik için sıra problemi ve bu poliniklerde tedavi olamayanların acile giriş yapması. sistem cortlamaya başladı, çöküşü yakındır. suriyeli ayrıcalıklarını yazmadım bile.

eğitim; ecevit zamanında rayına oturtulan eğitim sistemini 5+3+3'ü defalarca saçma hallere evirerek bugünlere getirdiler. bugün 4+4+4 mevzusu değil bu olay, burada bile bir sene el yazısı yazılacak, bir sene şu şekilde olacak, bir sene evrim yasak, şöyle..böyle onlarca kez içerik ve uygulama değiştirildi. yetti mi tabiki hayır; sınav sistemleri ve içerikleri defalarca değiştirildi, öğrenciler tarikat/cemaat yurtlarına kasıtlı yönlendirildi ve fetö'nün eğitim ayağı olarak bugünlere geldi. sonuç eğitim; koskocaman bir aldatma ve sıfır.

askeri ve güvenlik sistemi; fetöyü yazmaya gerek bile duymuyorum başlı başına fiyasko, o kadar uyarıya, istihbarat raporlarına rağmen kasıtlı ve zoraki olarak ülkenin generalleri istifa ettirildi. yerlerine fetöcü subaylar ve personel yerleştirildi. sonucu; 15 temmuz darbe girişimi. benim gelmek istediğim nokta; 2001 kasım ayında bu ülkenin askeri gücü bölgenin en etkin gücü; o dönemin gece hava harekatı yapabilen 5 ülkesinden birisi, abd ve rusya'yı tenzil edersek Türk Ordusu çok saygın, sağlam, caydırıcı bir güç olarak, itibarı da çok yüksek. Hatta TSK o dönemlerde yapılan kamuoyu anketlerinde %90 üzeri ile en güvenilir kurum seçiliyordu. Gelinen nokta; sınır komşularımızın hatta bitik suriye'nin atar yapabildiği durumdayız. (bu yeni yetme gençlik bilmez mesela; terör örgütü liderini genelkurmay'ın bir lafı ile suriye'den kaçırma olaylarını, bunu okurlarsa araştırırlar umuyorum) komşularımız şuanda bizi zerre iplemiyorlar, korkmuyorlar, onu bunu geçtim ülkeye doldurulan mültecilerden sebeple güvenlik problemi var. hani kendi problemimiz kendimize fazla gelirken birde bu problem var.

sanayi ve tarım; 2000'li yılların başında lcd teknolojisi yeni yeni gelişiyor, dönemin teknolojik ürünleri içerisinde; antensiz cep telefonları, beyaz eşyalar, televizyonlar vs. vs.. ülkede üretilebilen tüketim malzemeleri vardı. Gelinen nokta; bunların bazı modellerde montaj hariç tümünün dışarıdan ithal edildiği bir düzendeyiz. hadi endüstri 2'den 3'e geçiş yapamadık, 4.0'ı da (bana göre) kasıtlı olarak kaçırıyoruz. peki tarım'a ne oldu; çiftçi, toprağa küstürüldü. üretim ve teşvik yerine; tüketim ve kredi sistemi uygulandı. çiftçi anlamadıği iş sahasına yöneldi; "inşaat"a. kurumlar özelleştirilip gelen kaynak yeni sanayi kuruluşları yerine betona gömüldü. bugün gelinen noktada inşaat sektörü de batıyor. bundan mütevellik birçok sektör bundan etkilenerek batacak. halbuki bizler dünyada kendine tarım alanında yetebilen 6 ülkeden birisiyken gelinen nokta; tarım ve sanayi kocaman bir sıfır daha.

adalet sistemi; bunu yazmıyorum, tenezzül dahi etmiyorum, sonuç; koskocaman bir facia. ülkede güvenilir 1 kurum kalmaz mı? sayıştay bile halkı kandırır durumda.

diplomasi; yazımına gerek duymadığım ikinci konu, bakın bir tane bizi seven, bize destek olan komşumuz yok. onu bunu geçtim bilim olarak bizden ileride olan, adamları kafalarsak eğer işbirliği ile her iki tarafın da kazanabileceği ülkelere de "eeeeeey" diye başlayıp sonradan bizi affedin, noktasına geliyoruz. ülke itibarını da kaybediyoruz. itibar, ekonomide çok önemlidir, özellikle döviz kurları üzerinde.

gelelim din mevzusuna; hiçbir iktidar döneminde -ki daha evvelden de laikliği ihlâl eden dönemler olmuştur- ateist, deist ve gayrimüslim sayısı bu ülkede bu kadar artmamıştır. sapkınlıklar bu boyutlara ulaşmamıştır. tecavüz vakaları bu denli tavan yapmamıştır. sonuç ne mi; ahlâk zayıf, kendi dininden soğumuş bir toplum.

tüm bunları alt alta topladığımızda ülkenin aslında "topyekün çöküşe" nasıl götürüldüğünü görebiliriz ama bunları görmek istemeyen kitle de var tabi, ve ben; bu kitleye saygı duymuyorum, çünkü bu da bu vatana ihanettir. hiçbir iktidar veya koalisyon döneminde bu ülke bu kadar hasar görmemiştir. gelinen noktada ülkede bir tane güvenilir kuruluş kalmadığı gibi ülkeyi yeniden inşa edecek, yol gösterecek, öncü olacak halk'ı sırtlayacak kurum da kalmamıştır, bu sebeplerden ötürü; kriz yakındır, kriz döneminin başı yakın zamanda olan gıda fiyatlarındaki artışlardır, yakında arz da kesilince birilerinin yine "yalan ve algıyla" gönderme yaptığı o "kuyruklar" başlayınca, aç ve işsiz kalınca anlayacaklar ki iş işten, "atı alan da üsküdar'ı" geçmiş. birileri başka ülkelere buralardan cukkaladıkları paralarla kaçıp yaşarken, bugün şakşak yapan kesimin çoğu dahil burada bırakılarak, kandırılan sinirli kesime yem edilecektir.

bu arada konu kriz, resesyonla ilgiliydi. ben açıkçası venezüella gibi olacağımızı bugünden öngörüyorum. işler yavaşça bu sistemle geri dönülemez noktaya evriliyor.

Son sözüm'de adminlere, bakın; insanların iletişim, ses duyurma platformlarından birisi olan forumlarda yazılanlara müdehale etmeyin, yazılanları özellikle silmeyin. kişiler "anayasal düzen içerisinde" bırakın "kendi fikirlerini" beyan etsinler. tekrar ediyorum konuları, yorumları silmeyin. daha evvelden de içerisinde bir kelime küfür olmadan silinen onlarca yorumum var. ne demek istediğimi anladınız siz sanıyorum. mesela ülke tarihindeki krizleri anlatan ve bugünü kıyaslayan bir yorumum vardı içerisinde bir tane küfür olmayan bunun gibi insanlara kendi geçmişlerini doğrularıyla anlatan yorumları siliyorsunuz. tekrar tekrar ediyorum bunu yapmayın. bu konuya bir çözüm getirmeyen DH yönetiminin de bu konuya el atması gerekiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi seglopsi -- 10 Eylül 2018; 6:46:46 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Türkiye'yi Stagflasyon mu Bekliyor? Diye soranlara..

Yeni Çağ Gazetesi
    Moody's'ten Türkiye değerlendirmesi
    http://www.yenicaggazetesi.com.tr/moodysten-turkiye-degerlendirmesi-204715h.htm

• quote:

Orijinalden alıntı: Merkur

http://www.yenicaggazetesi.com.tr/moodysten-turkiye-degerlendirmesi-204715h.htm
    Bahsettiğim şey tam olarak bu. Bu krizde borç devletin değil özel sektörün.

Bu kriz diğerlerine benzemeyecek sonuçları beklenenden daha ağır olabilir..

• quote:

Orijinalden alıntı: Leipold

Yine diyorum bunlar iyi gunlerimiz diye. 2001 deki gibi olsaydi keske de bir anda olup bitseydi. Su anda bildigin iskence cekiyoruz ve daha kotu oluyor her gecen gun
    Hocam içine girdiğimiz sarmaldan çıkmak kolay olmayacak çünkü borç devlete ait değil.

Bu durum önce stagflasyon(yani büyümeyen ekonomi ile eşlik eden yüksek enflasyon) ve sonrasında resesyon(ekonominin 2. çeyrek küçülmesi) ve sonrasında tekrar stagflasyona dönmesi ile devam edebilir.

Böyle bir durum olursa krizden çıkıp normale dönmek (yani en azından hafif büyüme ve düşük enflasyon) 2 yıla yakın sürebilir.

Özel sektöre ait bir borç krizi daha önce Türkiye'de hiç yaşanmadı. Sonuçlarını kestirmek çok güç. Umarım sandığımdan ağır olmaz..

• quote:

Orijinalden alıntı: Equris

Bunu kabaca hesaplayan bir formül var adıda Taylor Kuralı.

Bu kurala göre Türkiye'de faizler kabaca %27 bandında olmalı fakat bu kadar ani artış bir anda olumlu olmayabilir.

Merkez Bankası önce faizleri %22-23 bandına, bir sonraki toplantıda %26-27 bandına çekebilir.

Fakat bu işsizliği çok hızlı aşağı çekebilir.

Hep işlerimizi sona bırakıyoruz piyasayı arkadan takip ediyoruz ve yapacağımız işler eskisi kadar etkili olmuyor bu yüzden.

Edit: Türkiye'nin sorunları artık faiz ile aşılacak noktayı geçti. İlk öncelik jeopolitik krizleri(İdlib vs.) halletmek, ABD ve AB ile ilişkileri düzeltmekten geçiyor. Bu saatten sonra krizden dönüş yok. Biz bunu bırakıp artık geleceğe yatırım yapmalıyız.

Olan oldu..

Alıntıları Göster
    Cinscat hocam size geçen Taylor Kuralına göre bir hesaptan bahsetmiştim. Bakın 7 Eylül 2018'de faizlerin %27'ye getirilmesi gerektiğini eğer yeterli faiz uygulanmazsa daha sonra tekrar faizleri yükseltmemiz gerektiğini yazmıştım.

Çünkü doğru faiz uygulanmazsa işler kısa sürede olumlu gibi olur sonra bumerang gibi tekrar döner başımıza bela olur ve daha yüksek faize ihtiyaç duyarız.

Şimdi faiz %25.5 ve GLP'ye yani %27'ye doğru gidecek gibi duruyor. Eğer siyasi çalkantı artarsa bu sefer %30-35 arasına kadar bile gitmek zorunda kalabilir. Tabi umarım böyle olmaz..

Not: Konu kısa ve vakti olanlar o tarihte neler yazmışım okursa bugüne göre daha iyi kıyaslamalar yapabilirler.

Türkiye şu an yüksek faiz veren 2. Ülke değilmi?
    Aslında işin en başında ben bu işlerin faizle düzelmeyeceğini paylaşmıştım da beni linç etmişlerdi😅😅😅

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Imf'ye gidilir mi? Gidilirse ne zaman ? Yıl sonu dolar tahmininiz nedir?
  • https://forum.donanimhaber.com//mesaj/yonlen/123596852

28 Ocak 2017'de şu mesajı atmışım.

Yüksek faiz sadece yeterli değil. Yüksek faiz verebilirsiniz ama birileri gelip tl'yi almazsa faizin önemi kalmaz önce geleceğe dair güven vermelisiniz ki adamlar tl'yi satın alsın. Faiz sorunları çözmek için bir süre verir. Eğer o sürede doğru adımlar atılmazsa daha yüksek faiz ihtiyacı doğar.

Siz doğruyu söylemişsiniz. Bu ülkede doğruları konuşmak pek hoş karşılanmaz biliyorsunuz:)

Edit: Bu linke tıkladığınızda benim mesajıma direkt gidiyor ama 2-3 mesaj altında bir mesajım daha varmış şimdi gördüm. Yukarıda yazdığım mesajın aynısı neredeyse. Demek ki yıllardır aynı şeyleri konuşuyorum

Edit2: Linkler bozuluyor ilerisi için ss ekleyelim yıllar önce uyardığımızı. (Resim şuan ekleyemiyorum izin verilen boyutun dışında diyor)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Equris -- 18 Mayıs 2019; 16:59:52 >

• Yahu bu donanımhaberin linkleri neden çalışmıyor? Mesaj linklerini kopyala diyip açtığım konudaki mesaj linkleri aylar geçince tıklıyoruz ve açılmıyor? Bunun çözümü nedir sayın ardicli2000 hocam?:)

Edit: İlk mesajımdaki linklere tıklayın anlarsınız hocam. Konuyu ilk açtığım zamanlar mesajlara gidiyordu şimdi alakasız mesajlar geliyor. Benim mesaj ortada yok:)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Equris -- 18 Mayıs 2019; 17:2:7 >
  • Tünelin ucu çok kötü bir yere gidiyor tahminim yüksek şuan abd ekonomi piyasası darmaduman olmadıkça çıkmak gibi bir söz konusu değil.O nedenle içinde bulunulan siyasi sıkıntılı etmenler ve diplomatik ilişkiler paralelinde durumun uzun vadede dahada kötüye gideceği apaçık görülüyor.
  • Heinz Guderian kullanıcısına yanıt
    Faiz artmaz dediler arttımı arttı
    Papaz gitmez dediler gittimi gitti
    Dolar alan yaya kalır dediler kaldımı kalmadı
    Bedelli yok dediler varmı var
    Okyanusun öbür tarafındaki mücahit gel dediler geldimi gelmedi
    Pkkya övgü yağdırdılar sonra ne oldu
    Dünya tarihinde bir ilktir söylediği her sözü yiyen ama yine aynı halk tarafından seçilen aynı adam ve üstelik şu an tek adam.
    Neyse örnek çok biz konumuza dönelim

İşte en zor soru şu anda imf ye gidilir mi s400 alınır mı
    Hadi bilin

Donanımın neresi çalışıyor ki. 1 aydır bende %30 çalışıyor

Hocam şu an parası en çok değer kaybeden 2. Ülke miyiz. Bu kafayla 1.liği ele alırsak heralde bi 5 10 sene bırakmayız

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.