Şimdi Ara

TÜVTURK Araç muayene istasyonları hakkında düşünceleriniz? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
72
Cevap
0
Favori
13.354
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar Dedikleriniz doğrdur ama tüvtürkde işleyiş sürekli değişiyor kurallar vs vs. Sürekli güncelleniyor bunlar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: bucakli

Daha önce de araçlarımız muayeneye gitti ama ilk defa kendi aracımı Eylül-2010'da götürdüm kendim ve hüsranla karşılaştım.

İlgi;alâka sıfır adamlarda.Onu geç;zaten genelde trafik takipçilerin it-kopuk-berduş elemanları getirmiş çoğu arabayı;hâliyle onlar da baştan savma iş yapıyordu.Adamlar da nasılsa araç sahipleri başında yok diye kendi kendilerine binip;istediği gibi sokup-çıkartıyorlar arabayı..

Sıra benim arabaya geldi.Neyse bindi birisi;içeriye götürdü;tabi benim girmem yasak.Farlarını filan açıp ederken;arabanın içinde double din vardı;onu filan açtı;sesi yükseltti epey.O vaziyette abartmıyorum 1-1.5 dk. durdu araba içeride.Sesimi çıkarmadım;bitse de gitsem diye..Ama en son safha(artık ne ise) da bittiğinde başka bir eleman bindi;arabayı bir kaldırışı vardı;sanki drag yapıyormuş gibi patinaj patinaj kaldırdı..Bizim lastiklerinde izleri çıktı oraya..

Gittim yukarıya;müdürlerini çağırttırdım.Bu izleri elemanınız yaptı dedim.İnan(a)madı güya.Çağırın soralım dedim.Çağırdı;dedi sen mi yaptın;o da cevap verdi;ayaklarım 44 numara ya beyefendi;o yüzden tam ayıramadım debriyajı;o yüzden oldu diye pişkin pişkin konuşuyor.Sizi şikayet edeceğim;hakkınızda da dava açacağım vs. karıştırdım ortalığı biraz;müdür ondan sonra hemen işte gelin efendim;kusura bakmayın;bi çayımızı için vs. demeye başladı ben öyle konuşunca.Gerek yok dedim;ama sizin de nasıl iş yaptığınızı gördük;insanların arabasına verdiğiniz değer ortada.Demek ki sahibi başında olmayan her araca bu şekilde davranılıyor dedim.Bunu da gerekli mercilere ileteceğim dedim.Siz bilirsiniz dedi;ayrıldım oradan..

Sonuç olarak ondan sonra şikayet etmedim ama edeceğim TUV'e.Nasılsa fatura duruyor daha torpidoda..

Sözün özü;aracın sahibi başında yoksa arabaya bildiğin eşek muamelesi yapıyorlar orada.Eminim tüm Türkiye'deki çağdaş(!) TUVTURK istasyonlarında da bu durum aynıdır..

Zaten hangi işimiz doğru ki araç muayene tam olsun.Alel acele yapılan bir özelleştirme sonrasında Doğuş dahil birilerinin cebi doldu;hepsi o..

Hangi istasyon?

Yalnız Bucaklı birşey demeden de edemeyeceğim,Günlas konusunda demiştin hop hemşerim iki dakkada bir satış temsilcisi için tüm firmayı töhmet altında bırakmışsınız diye baya sert bir mesaj yazmıştın.Buradaki yazından sen töhmeti bırak hükmü bile vermişsin.Açıkçası tutarlı bulmadığım gibi yakıştıramadım o mesajından sonra yukarıdaki mesajını da.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tenekekutu -- 21 Aralık 2010; 23:31:57 >

• Selam bende 6 ay önce bizim 96 model gransaloonu muaneye götürmüştüm. Ağır kusurlu çıkmıştı. Ama muayene edişlerini görmeliydiniz. Arbayı hafif kusurdan ağır kusura onalr sokmuş gibi muayene ettiler. Neyse mazot pompasının zamanı gelmişti bizde elden çıkartmak istiyorduk. Muayeneye soktuk bizi egsoz için başka bir yere gönderdiler. O zamanlar tuvturkte egsoz emisyon aleti yoktu. Neyse gittik haliyle adam gaza yüklen dedi bende yüklendim. Değer 5.25 falan çıktı. Tahmin ediyordum oradan patlak vereceğini ama oradaki .... görevli laf sokmaz mı. Kendimi zor tuttum. Neyse başka yerde yaptırdım egsoz muayenesini. Tekrar gittim. Embesil(!!) beyinliler silecek suyunu fışkırtmayı başaramadılar ve rapora silecek tabancası çalışmıyor diye yazmışlar. Sonradan gözlerine soktum apaçilerin!!! Ama bardağı taşıran olay oradaki kendini bişi zanneden artistin hareket ve laflarıydı. Herhalde ferrari falan bekliyor muayeneden geçirmek için. Alt tarafı muayene ne kamyoncu abilerle konuştum. Yolda görseniz arabadan atlarsınız. Oradaki yetkili(!!!) arkadaş araba hakkında birşey dedi. Tam olarak anlamadım ama dandik diye bir kelime sarfettiğini duydum. Duyar duymaz senmisin dandik diyen. Bir de el kol hareketleri var görseniz koğuşun dayısı gibi. (Onun gibileri 20 yaşında olmama rağmen cebimden çıkartırım). Elimde telefon vardı. O sivillerin geçemeyeceği sarı çizgili boyayı geçtim. Tam koşacaktım ki beraber geldiğimiz sigortacı abi beni tuttu. "Ne yapıyorsun oğlum, değmez boşver zaten bir daha görmeyeceksin bu ş..leri dedi". Bende tamam deyip geri çekildim. Ama başıma nasıl kan sıçradı belli değil.Diğer araçları muaneye getiren insanlarda bana hak verdiler, onlarda tepki koyunca hiç bir işe yaramayan sekreterin yaptığı görevi yapan oranın en yetkili kişisi o yetkili(!!) elemanı içeri bir yere yolladı. Benim yanımada tam gelecekti benimle gelen abi eliyle bir şey yok dedi.Ocak 4 te 98 model T4 ümüzün muayenesi var. İnşallah onada bir artistlik yaparlarda T4 ü üstünden geçiririm.

Kusura bakmayın. İçinizde yaş ve saygı gösterme gereği en sakin ben olmam gerekirken kendimi tutamadım.Ama bu konuyu böyle bir yerde paylaşmam gerekiyordu. Yazdıklarımda saygısızlık ettiysem affola.

Saygılarımla.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wetoone -- 25 Aralık 2010; 15:58:53 >

• Bence o arkadaşınız abartıyor benim ile birlikte muayeneye giren bir çok araç kusursuz olarak çıktı.

Böyle bir şey yok. Abartmıyorda. Demek ki sadece sizin muayene olduğunuz istasyonda böyle bir şey uyguluyorlar. Çünkü galerici tanıdığım her arabaya illa bir kusur yazmaları gerek.Yoksa arkadaşında dediği gibi işinden olurlar.

Buradaki amaç devletin yeni bir sektör yaratıp başka bir ifade ile kendi yaptığı işi özelleştirip bu istasyonları işleten şirket yada gruplardan vergi toplamaktır. Kusura bakmayın ama Kocaeli ve Sakarya ilindeki istasyonların patronu Doğuş Oto grubudur. Ve bu istasyonları adam akıllı denetleyen hiç bir devlet kolunda olmadığı gibi yetkililer yoktur. Doğuş Oto piyasadaki kar marjına göre milleti öpün diyor istasyonlara ya da boşverin geçirin diyor muayeneden.

Belkide bölge bölge muayene istsyonları alınıyordur. Örn:Marmara Bölgesi,İç Anadolu Bölgesi ... Bu yüzden bölgeler arasındaki muayene ve kalite farkı görülmesi muhtemeldir.

Ama bir gerçek var ki "Devlet öpmeye devam et"

• hafif kusurlu die ruhsat çıkmaması gibi bir durum yoktur arkadaşlar tamamen yanlış anlaşılmaktan kaynaklanmaktadır ve ruhsatı çıkaramayan arkadaşada trafik adam gibi açıklama yapmamıştır.Cam filmi tüvden hafif kusur olarak gecer ama trafik cam filmi yasak olduğu için raporunda film yazan arabayı tekrar muayeneye gönderir filmleri söktürüp gelsin mahiyetinde.Cam filmi harici hafif kusurlar ruhsat çıkarmaya engel değildir.
  • arkadaşlar 2 sene önce aracım kısa far ayarsızlıgı yüzünden hafif kusurlu olarak geçti, ben ayarlatıp gitmiştim ama ne hikmetse öyle rapor verdiler. Şimdi gene ayarlatıp gidecem ama yeniden hafif kusur verirlerse muayeneden geçebiliyormuyuz. ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zaom -- 29 Aralık 2010; 15:24:06 >
  • Evet geçiyorsun her arabaya kısa far bozuk ve motor no okunamıyor yazarlar. Kafana takma ön takımlar fren falan sağlam olsun gerisini bosver.
  • arkadaşım aracın gecer cam filmi bile ruhsat yaprağında boş yerler bitene kadar sorun olmaz.Taki ruhsatta boşyer kalmazda aracın ruhsat değişimi için muayenesi ek-1 belgesine yapılır o zaman cam filmi olmamalı aracta.olay kusur muhabbeti değil karayolları trafik kanunun tam aklımda değil bir maddesinden dolayı araç üzerinde teknik yada cam filmi ,ön veya diğer camlarda folyo sticker tarzı şeylerin olmasını yasaklıyor emniyette bu maddeye istinaden raporunda cam filmi yazan araçlara söktürt ve belgele gel(tüve bayıl gel)diyor.parası fazla olan varsa cam filmi yerine onaylı renkli cam taktırır o dertten kurtulur ön cam harici :)
  • arkadaşlar;

Öncelikle ruhsatta yer kalmadığı için şöforler cemiyetinden ek-1 al gel demişler, ek-1 belgesini almadan gitsem işimi oralarda işimi nasıl hallederim, randevu saatinden önce gitsem oralarda halletme imkanı var mı yoksa direk randevuya gitsem, cıkısta bana yapmam için süre mi verirler ? ayrıca sonra emniyete gitmeye gerek var mı, yeni ruhsat cıkartma vs..?

Bunun dışında farlarım ayarsız gibi ve sol far çok sarardı ve ışık şiddeti ortalama %30-40 civarında düşmüş durumda, hafif kusurlu da olsa muayaneden geçer mi sizce?

yardımınıza ihtiyacım var...
  • ek1 belgesi almadan gidersen işlem yaptıramazsın dostum.
  • hadi aldım diyelim nerede ve nasıl dolduruaaz bunu ? pek cok kisi orada muameleciler var ve onlarda bu belge var onlar dolduruyor diyor fakat 1liralık işlere 20-30 lira talep ediyorlarmış...
  • quote:

Orijinalden alıntı: KCl

hadi aldım diyelim nerede ve nasıl dolduruaaz bunu ? pek cok kisi orada muameleciler var ve onlarda bu belge var onlar dolduruyor diyor fakat 1liralık işlere 20-30 lira talep ediyorlarmış...

Gerekli şekilde boşlukları doldurak gideceksiniz hepsi bu kadar. Aldığınız yerde doldurulor zaten. Bilgisayar yada daktülo ortamında yazılması gerekiyor yoksa kabul edilmeyecektir. Muamelecilere boşuna para kaptırmayın.
  • ek-1 belgesi nerdeyse her istasyonun kapısında satılıyor dostum yanlız aracının sol farını temizlettirip git görüş açısı düşük fardan kalabilirsin ordakilerin insiyatifine kalmış +far ayar makinası soluk fardan değer okumayabilir aracın kalır.ayarlı olup olmaması önemli değil ışık şiddeti yeterli olsun bide ruhsat yaprağı yenileyeceğin için aracında cam filmi camlarda folyo vs olmasın.
  • quote:

Orijinalden alıntı: tempraclube

ek-1 belgesi nerdeyse her istasyonun kapısında satılıyor dostum yanlız aracının sol farını temizlettirip git görüş açısı düşük fardan kalabilirsin ordakilerin insiyatifine kalmış +far ayar makinası soluk fardan değer okumayabilir aracın kalır.ayarlı olup olmaması önemli değil ışık şiddeti yeterli olsun bide ruhsat yaprağı yenileyeceğin için aracında cam filmi camlarda folyo vs olmasın.

pazartesi götürücem hocam ek-1 ve doldurması ne kadara yapıyorlar bilgin var mı?

Ayrıca far temizletme/parlatma ve ayarlama işini yapan avrupa yakasında bildiğin tavsiye edebileceğin bir yer var mı?
  • ek-1 belgesi 10-20 tl arası dolduruyorlar esenyurt muayene istasyonuna gidiyorsan istasyonun 2 üst caddesi sanayi yada bi üst sokağında olması lazım kapanmadıysa
  • + olarak far ayarlatsanızda %50 ihtimal kusursuz gecer.%50 ölçümüm yapıldığı zemin makina kalibrasyonu ve muayene teknisyeni kaynaklı ayarlı olsa dahi ayarsız çıkabiliyor farlar o yüzden kafanıza takmayın
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.