Arkadaşlar kusura bakmayın diğer mesajın yanında "onay bekliyor" yazıyordu ve onaylama işlemini tamamladıktan sonra tekrar gönderiyorum mesajı.Diğerini silmeyi çözemedim.Umarım ikisi birden görünmez.Mesaj aşağıdadır. Merhaba arkadaşlar, WinXP Pro sp2 ingilice dizüstü bilgisayarımda, ubuntu yu denemek amaçlı kurayım dedim.Ubuntuyu flashdisk e kurdum.
Fakat kurulum seçenekleri sunuldığında "Elle" seçtim ve flashdiskimi seçip "Birincil" olarak seçtim.
Amacım şuydu : Test için ubuntu yu flashdiske kurarım.Daha sonra ihtiyacım olduğunda flash disk i takıp , flash diskten boot ederim. Eğer ubuntu değil de windows xp kullanmak istersem o zaman da flash disk i çıkartıp , normal bilgisayarımın harddiskinden boot ederim.
Ubuntu kurulu flashdiskten boot edince , seçenek menüsü geliyor.Ubuntumu açılsın yoksa windows xp mi vs vs vs diye seçebiliyorum.Ve her seçenek çalışıyor.İster XP ister Ubuntu kullanıyorum.
Sorun -> Flashdisk takılı değilken bana işletim sistemleri seçenek menüsü göstermiyor.Direk group bilmem ne hatası veriyor ve kalıyor.Yani Ubuntu ile ilgili birşeyler arayıp bulamadığı kesin.
Sizlerden acil yardım beklediğim konu, ben dizüstü bilgisayarımı formatlamadan, yine bilgisayarımı açtığımda direk xp açılacak hale nasıl getirebilirim ?Yada bunun yerine bilgisayarımı ubuntu boot seçenek menüsü ile değilde, windows boot seçenek menüsü ile açılacak hale nasıl getirebilirim ?
Şimdiden bu konuda uzman arkadaşlara teşekkürlerimi iletiyorum.
Saygılarımla , İyi çalışmalar dilerim.
Bu koun DOĞUHAN adlı arkadaşımızın verdiği cevap ile çözümlenmiştir.Fakat cevabı burada göremediğim için, ve kendisine mesaj da atamadığım için buradan teşekkür etmek istedim. Benim için çok önemli olan bir konuyu çözüme kavuşturuduğun için teşekkürler, İyi çalışmalar dilerim.
Tarafıma iletilen çözüm : Windows XP CD'sini tak bilgisayara , CD'den Boot edecek şekilde aç ve Kurulum yapar gibi XP CD'si çalışsın , sistem dosyaları yüklensin , 3 seçenekli ekran çıktığında alttaki R ( Onarım ) seçeneği için , R'ye bas ve bekle. Bundan sonra Komut sayfası çıkar...Yani kurtarma konsolu. Yapacağın tek şey , yanıp sönen imleç yerine direkt, " fixmbr " yazmaktır. Sonra Enter tuşuna bas , birkaç soru sorduktan sonra hepsini geç ve EVET için E yazıp , Enter'a bas. Bunu dene bakalım çözüm olacak mı ??
Sonuç -> Evet, çözüme kavuştuk :)
Ya kardeşim kusura bakma , ben mesajı yazdım sonra düzenleyeyim derken yanlışlıkla sildim ve unutmuşum , problemin düzeldiğine sevindim
Yaşadığın sorunun sebebi şu:
Kurulum yaptığın sırada tüm adımları bitirip son adıma geldiğinde ÖNYÜKLEYİCİ'nin, yani GRUB'un kullanılacağı yer default olarak "hd0" yani bilgisayarın kendi harddiski seçili oluyor. Bu kısma da gelişmiş düğmesine tıkalyarak ulaşabildiğin için direkt göremiyorsun. Eğer kurma işlemi sırasında bu adımda önyükleyicinin kurulacağı kısmı flashdisk olarak değiştirseydin sorun olmayacaktı.
Grub bilgisayarın kendi harddiskindeki windows'un önyükleyicisini değiştiriyor ve eğer flashdisk takılı değilse grub flashdiski göremediği için kilitleniyor. Bu sorunun windows cd'si olmadan da çözümü var:
1- MBRfix adlı yaklaşık 150 kb'lık bir zip dosyası indiriyorsun.Link aşağıdadır. Bunu uygun bir yere extract ediyorsun, ben basit olması için c:\'yi seçiyorum. 2- Donatılar'dan "Komut İstemi"ne sağ tıklayıp yönetici olarak çalıştır diyorum. 3- Burada c köküne düşene kadar "cd.." yazıp enter'a basıyorum, ekranda "c:\>" görünce "mbrfix" yazıp enter'a basıyorum. 4- Burada karşımıza komut listesi çıkacak standart olarak şunu yazınca sorun düzelecektir: Windows XP için "MBRFix /drive 0 fixmbr" arkasından da "yes" diyorum Vista için "MBRFix /drive 0 fixmbr /vista" arkasından da "yes"
Bunun sonucunda flashdiskindeki Ubuntu'yu artık kullanamazsın, Ubuntu'yu tekrar kurup önyükleyiciyi (GRUB) flashdiske yazman gerekir.
Soruyu sorarken çok umutsuzdum ama iki süper cevap geldi.Acil durumda kalan arkadaşların çok işine yarayacağını bilyiorum, tekrar çok teşekkürler arkadaşlar.
Sonuçta her durumda Mbrfix hayati önem taşır , problemlerin çözümünde kullanılır , özellikle çift İşletim sistemi kullanıldığı durumlarda , Linux ve Windows yüklüyken açılış problemlerinde , herhangi bir sistemin yanlışlıkla silindiği durumlarda veya ön yükleme sorunlarının giderilmesinde bu tür çözümler sistemi kurtarır ve çoğunlukla Format atmaktan da kurtarır...